Sada je: 25 srp 2026, 18:51.

DRUGI OBROK - topik za napredne početnike

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: DRUGI OBROK - topik za napredne početnike

PostPostao/la Malena šarena » 17 sij 2010, 13:29

Krumpirić je napisao/la:ako su gljivice, smanji voće i izbaci to slatko :dunno
imate jako "obilan" jelovnik, mi smo stariji mjesec dana i imamo cca 15ak namirnica (mislim, golih namirnica, nikakvih kašica) na jelovniku, cca 7-8 vrsta povrća, isto vrsta žitarica i 3 vrste voća.

ne znam jesmo se razumijele,kašice mu sama radim,nikad nisam nikakvu kupila!
Nisam brojala koliko namirnica ima,ali mislim da ih nije nešto previše,a ne može ih niti biti s obzirom na vrijeme koliko jede nešto što nije mlijeko
Momčina naša,26.6.2009
Malena šarena
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Zwerka » 18 sij 2010, 14:52

Počela sam mu danas dinstati ručak.

Na malo maslinovog ulja sam zdinstala malo luka i mrkve, dodala grašak i rižu i na kraju kuhano jaje. Jako malo sam posolila.

1. da li nam je još prerano za dinstano?
2. Od kad im se smije dodavati malo crvene mljevene slatke paprike?
3. Od kad mogu početi jesti sve što i mi, uključujući i pečeno?
Čitala sam da pečeno ide pred kraj dojenaštva.
Jel to znači da kad beba prestane dojiti ( a to je kod svakog različito) ili postoji neka granica za svu djecu?

Iskreno, ubija me već polako kuhati mu svaki dan posebno, plus još 3 dodatna jela svakodnevno za nas.. :znoj
Stariji brat - 14.12.2008
Mali covjek - 16.03.2013

...nećete znati sinovi moji koliko vas volim
tako dugo dok i sami ne postanete roditelji...
Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Diami » 18 sij 2010, 15:45

Ako dinstaš na malo ulja, mislim da vam nije prerano - tako i ja Karlu već ponekad nešto dinstam - na žlici maslinovog količina za sve nas, pa njemu odvojim prije začinjanja.

Slatku papriku Karlu isto već dodajem, kao i neke druge začine - u malim količinama. Našla sam na netu na dvije, tri stranice da je to u redu - jedino sa solju treba paziti i dalje.

Za pečeno bih rekla što kasnije to bolje. Mada "pečeno" nije isto "pečenom". :dunno
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Zwerka » 18 sij 2010, 15:48

Diami, ako ti nije problem, aj mi molim te napiši koje začine već koristiš.

I radi čega treba paziti sa solju.
Ja sam mu ju tek prije 3 dana počela dodavati i stvarno jako malo.

Diami je napisao/la:Mada "pečeno" nije isto "pečenom". :dunno

Ovo ne kužim, sorry..

I isto tako sam totalno smetena s kravljim mlijekom.
Čak se i dr.House praktički zgrozio kad sam mu navela neke činjenice prptiv davanja mlijeka još jedno vrijeme, pedijatru je nepojmljivo šta mu ga još ne dam, koliko djece je odraslo na njemu... :dunno
Mali covjek - 16.03.2013

Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Diami » 18 sij 2010, 16:00

Ja sam sukladno toj stranici uvela do sada papriku, cimet (rijetko i malo), koristim peršin, češnjak, zatim kurkumu i (kad radim juhu od bundeve) muškatni oraščić. Ne znam jel sam još nešto već dala. Sebi sam nekako uvela običaj kad bih mu dala neki začin prvi put pratila bih ima li reakcije, nije nikad bilo. S time da sam za začinima poćela negdje oko prvog rođendana, možda malo prije, prvo tu i tamo, pa onda i češće, al i sada se ne sjetim uvijek stavit.

Sol i dalje treba biti u vrlo malim količinama, jer se bubrezi i dalje razvijaju.

Za pečeno - mislila sam na razliku između npr. pohanog koje je pečeno u dubokom ulju i recimo nečeg pečenog u pećnici što je bilo "natrljano" s ukupno žlicom ulja.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Zwerka » 18 sij 2010, 16:08

Ja sam mu tek nedavno počela stavljati malo cimeta kad kuham gris, uvela sam češnjak i evo malčice soli.
I to je to...

Kod pečenja me najviše brine to što moja svekriva kzha i peče sve na masti i to na tolikoj količini da se meni želudac prekreće, a ja kad kuham, samo koristim ulje.

Aj se please vrati na moj gornji post i pročitaj šta sam napisala za mlijeko, pa te molim da mi odgovoriš.
Mali covjek - 16.03.2013

Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Diami » 18 sij 2010, 21:03

Aaa, za mlijeko ti ni ja ne znam. Čitam puno i savjeti se razlikuju, ipak ih je nešto više koji kažu da mlijeko kao "piće" može pričekati do iza 1. sigurno, a i do 2. rođendana. Na onoj stranici koju sam linkala u vezi začina recimo kažu da nije problem ako koristiš malo mlijeka u kuhanju nečega (npr. neke kašice). A meni nekako mrsko (čisto onako intuitivno) davati kravlje dok još dojim. Tu i tamo mi Karlo "ukrade" malo griza ili nečeg drugog napravljenog na kravljem mlijeku i ne uzrujavam se jer je riječ o par žličica, 4 ili 5 možda. Al trenutno nemam namjeru za sad njemu raditi griz ili pahuljice ili nešto baš na mlijeku.

E sad, kad bi on smanjio dojenje i/ili odbio kašice na vodi, ne znam, možda bih opet razmislila da li bi uzimala adaptirano ili kravlje. Znam da je mnogo klinaca dobivalo kravlje, da im ništa nije i tako, al opet, kad ima i toliko glasova protiv, razmislila bih. Ako dijete dobije s druge strane dovoljno izvora kalcija, voli jogurt/sir, mislim da nema žurbe s mlijekom nužno. Ne znam, ja sam za nas odlučila da još nema potrebe ciljano njemu raditi nešto s kravljim mlijekom, a ako tu i tamo užica malo nečeg gdje ima kravljeg mlijeka to mi nije tragedija, nije alergičan i vjerujem da ostatak prehrane to pokrije.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la mamuška » 18 sij 2010, 21:18

zwerka-što se začina i slatke paprike tiče ja ju jako malo koristim i u vlastitoj prehrani jer mi se nečini kao zdrav začin(čitaj deklaraciju)
-dojenaštvo nije određeno krajem dojenja-ono traje do 3 godine
-što se kravljeg mlijeka tiče toliko je već pisano o tome-naravno da je to tvoj izbor ja nisam starijim klincima davala do skoro 2god.pa ne namjeravam ni karli
-ja začine koristim vrlo oprezno-pogotovo sol ali ja imam probleme s bubrezima i jako me strah da ih ne izazovem svojim klincima :dunno
mamuška
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Zwerka » 18 sij 2010, 23:15

Diami, mamuška, hvala!! :kiss
Mali covjek - 16.03.2013

Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la petrunjela » 18 sij 2010, 23:59

Sada ste me malo prepale s tom bananom, a ja baš danas Tinu ponudila bananu nakon 2 dana pauze od voća i to onako krumpirić kako si mi savjetovala, ponudim mu cijelu samo prstima zgnječim vrh i on papa s užitkom. Sutra ću probati s kuhanom jabukom, baš danas svekrva poslala domaće zagorske.
slika
petrunjela
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Diami » 19 sij 2010, 11:06

Mamuška što nevalja sa slatkom paprikom? :conf Ja gledala na svojoj deklaraciju i piše samo mljevena slatka paprika i to na svim jezicima, uključujući njemački. A kod njih se mora navesti sve kaj ima unutra, pa vjerujem da bi naveli i da ima kakvih e-ova ili čega drugog. :dunno Pa sam ostala zbunjena.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la mamuška » 19 sij 2010, 11:55

ja na svojoj čitam dodatci i nekoliko e-jeva.... :dunno
mamuška
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Diami » 19 sij 2010, 14:04

Ajde, možda sam ja naletila ne neku netretiranu. :dada Baš ću se probat sjetiti sljedeći put u dućanu i pogledati ostale.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la mamuška » 19 sij 2010, 14:19

i ja...danas sam dinstala karli ručak na 3kapi ulja i malo vode lukec,mrkvica i piletina bijelo meso,na kraju dodala rižu-nadam se da će joj se svidjeti sad spava
mamuška
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Zwerka » 19 sij 2010, 14:34

Moj je jučer s oduševljenjejm pojeo dinstani ručak.

Danas sam mu dodala malčice crvene paprike u povrće, zalila s vrhnjem i isto je pojeo.
Ali u biti, nema te hrane koju on ne bi jeo, tako da ni ne znam da li mu je ukusnije uz dodatke ili ne, ali vjerojatno je.. :dunno
Mali covjek - 16.03.2013

Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamuška » 19 sij 2010, 14:37

i karla sve papa bez problema ali vidim kad joj je nešto jakooo fino onda si i sama svojom žličicom pokušava pogoditi usta-stvarno je smješna
mamuška
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Malena šarena » 19 sij 2010, 22:01

Zwerka je napisao/la:Moj je jučer s oduševljenjejm pojeo dinstani ručak.

Danas sam mu dodala malčice crvene paprike u povrće, zalila s vrhnjem i isto je pojeo.
Ali u biti, nema te hrane koju on ne bi jeo, tako da ni ne znam da li mu je ukusnije uz dodatke ili ne, ali vjerojatno je.. :dunno

ako sam smijem pitati s kojim,kakvim vrhnjem si mu zalila ručak?
Momčina naša,26.6.2009
Malena šarena
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Zwerka » 19 sij 2010, 22:23

Malena šarena je napisao/la:ako sam smijem pitati s kojim,kakvim vrhnjem si mu zalila ručak?

Naravno da smiješ. :dada

S običnim kiselim vrhnjem.
Na njegovu količinu ručka stavim kojih pol žlice, možda malo više.
Mali covjek - 16.03.2013

Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamuška » 19 sij 2010, 23:20

šarena -s tim da damian ima više od godinu dana a vrhnje je u tablici od 12mjeseci
mamuška
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la marie claire » 20 sij 2010, 00:43

mamuška je napisao/la:i ja...danas sam dinstala karli ručak na 3kapi ulja i malo vode lukec,mrkvica i piletina bijelo meso,na kraju dodala rižu-nadam se da će joj se svidjeti sad spava

Ovo bi ja mogla sutra! Jesi joj kasnije usitnjavala vilicom, ili? Rižu si dodala kuhanu, ili?? Please...
Pia 06.11.2008.
marie claire
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Zwerka » 20 sij 2010, 15:13

marie claire je napisao/la:Ovo bi ja mogla sutra! Jesi joj kasnije usitnjavala vilicom, ili? Rižu si dodala kuhanu, ili?? Please...

Ja ću ti odgovoriti, možda ti pomogne.
Malome usitnim samo malo, jer ipak ima 8 zubi i žvače super.
Ne znam kako je kod vas sa žvakanjem.

JA sam mu prvo prodinstala luk i mrkvu zajedno na maslinovom ulju, a zatim sam dodala rižu, grašak i vodu.
Znači, kuhala se riža sa zajedno sa ostalim, a ne posebno.
Mali covjek - 16.03.2013

Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Malena šarena » 20 sij 2010, 21:35

mamuška je napisao/la:šarena -s tim da damian ima više od godinu dana a vrhnje je u tablici od 12mjeseci

hvala ali nisam to pitala jer bi ja možda svom to dala,ali i kad budem to će biti sojino ili zobeno vrhnje
Momčina naša,26.6.2009
Malena šarena
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Malena šarena » 20 sij 2010, 21:44

ako postoji tema nek me modice preusmjere
htjela sam pitati koliko bi bebe trebale piti.
Moj zadnjih dana odkako nam je pedica uvela 4 obroka pije,čini mi se,i previše,s tim da ga dojim 3x dnevno,a jedan obrok mu je Hipp good night pap koja se muti s vodom,a popije i preko 3-4dcl vode dnevno ili kompota što mu kuham voće(jabuke,kruška) ali kompot je uvijek razrijeđen vodom.
Ima 8kg
Momčina naša,26.6.2009
Malena šarena
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Zwerka » 20 sij 2010, 21:44

Malena šarena je napisao/la:hvala ali nisam to pitala jer bi ja možda svom to dala,ali i kad budem to će biti sojino ili zobeno vrhnje

Šarena, ti pitaj šta te god volja.
Ja nisam nikad čula za zobeno ili sojino vrhnje, tako da kad sam krenula s vrhnjem, počela sam s ovim običnim kiselim.

Ja mislim da nema frke ako pije dovoljno, frka je ako ne pije, tako da mislim da nemaš brige.
Moj jako dugo nije htio piti više od 150 ml, to me brinulo, a sada zna strusiti i po 500 ml vode ili čaja.
Ako je žedan, neka pije.
Mali covjek - 16.03.2013

Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamuška » 20 sij 2010, 23:05

Zwerka je napisao/la:Šarena, ti pitaj šta te god volja.
.

slažem se-ako te nešto zanima pitaj-ja sam pomilila da planiraš dati malenom-a to mu je jako prerano
ja nisam favorit soje i sojinih proizvoda za bebe-osobno volim ali bebama -ne hvala
zobeno vrhnje- :dunno nisam sigurna gdje bi ga nabavila s obzirom da nisam u zgb

marie-nisam prije vidjela...ja karli još uvijek miksam bez obzira šta ima 12 zubića-ona nevoli komadiće i rijetko kad je raspoložena za njih-uglavnom pljuje van hranu pa joj ja onda još malo smiksam
-rižu sam skuhala sastrane

-što se tiće pića-mi smo tu maheri u ne-pijenju karla dnevno popije manje od 50ml-nije na mamu :alc
mamuška
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la † Sanika » 21 sij 2010, 09:25

Za crvenu papriku...mm je svojevremeno radio u nekoj tvornici gdje to pakiraju i kaze da je to uzas sta svasta dodje u tu papriku od smeca tak da ja to malom ne bi davala.
Mlijeko stvarno ima vremena, oni je jako tesko i narusava crijevnu floru. A nema bog zna cega drugoga osim kalcija, a njega mozes nadomjestiti i na druge nacine. Sezam npr.

Za pecenje - e sad to je bilo popularno kad je Paula bila mala, mozda vise nije, one vrecice za pecenje, stavis unutra malo maslinovog ulja, meseko, krumpiric..i sl...i u pecnicu.
:mah
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Malena šarena » 21 sij 2010, 10:50

zobenog i sojinog vrhnja ima u dućanima zdrave hrane,iako je i ovo kiselo na bazi kravljeg ok,samo zašto to tek ide iza 12mj,mislim da bi to moglo i ranije (ili se varam)
Ali sam jaaako protiv vrhnja za kuhanje :)

Što se tiće kalcija ne samo da ga ima u sezamu,ima ga u žitarici amaranth i u morskim algama.

Mljevena paprika i nije začin koji koristim iako je uvijek imam domaće,pa to muž sebi stavlja u hranu,ali u svakom slučaju je bolji izbor(ako se moraju stavljati začini)od npr.vegete. :)

Znači cure vi se ne bi tako jako brinule da vam dijete pije ovako puno kao moje?? ;)
Momčina naša,26.6.2009
Malena šarena
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la petrunjela » 21 sij 2010, 11:52

Malena šarena- moj Tin je samo dan mlađi od tvog sinčića, veliki je pijanac i stalno pije. Smanjio je tek zadnjih par dana, znao je popit i po 4-5dcl čaja svaki dan, međutim ja mu sada dajem samo i isključivo vodu. On ju pije bez problema, ali sada ne popije toliko puno kao čaja. Ne trebaš se ništa brinuti, tekućina mu ne može štetiti, bar tako meni kaže moja pedica.
slika
petrunjela
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Krumpirić » 21 sij 2010, 11:56

MŠ, ako ste vegetarijanci, ili ako izbjegavaš mliječne proizvode, tek bi onda trebala dojiti bez mjere-non stop. nikako samo 2 puta dnevno. nikako.
Nemaju iste potrebe ko mi, treba im veća količina proteina i masnoća.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Malena šarena » 21 sij 2010, 13:05

:D nee nismo vegeterijanci,jednostavno nam ne pašu kravlji proizvodi,ali fermentirani su mi prihvatljiviji od mlijeka i naravno da će to dobiti kad za to bude vrijeme.

A evo danas nije niti 20ml htio popiti nakon doručka. Iako inzistiram na vodi,čajeve nikad ne pije,a od sokova ništa ne kupujem,nego mu dam onu vodu u kojoj se voće kuhalo,ali kažu da to nije sok nego kompot ;)
Momčina naša,26.6.2009
Malena šarena
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.