Postao/la ivanaibruno » 18 sij 2010, 15:46
ovak: (naravno, tu kaj vam napišem je kako sam ja zapamtila, ali za prvu ruku može vam doć kao info da imate o čemu razmišljat- dalje, ozbiljnije, to je jasno- pitajte dr).
dioptrija, astigmatizam, sve to ide dolje i ne ide- ali to su neke vrlo individualne naše "postavke", tako da zapravo nitko ne može za samog sebe znati (bez pregleda) je li kandidat za laser ili ne. to kažem zato što sam 1, 2, 3, 4, 5, 6 isuse: 6 puta slušala doktora o tome (tri put dok sam bila mužu pratnja i triput kad sam dolazila za sebe). naime, u visumedu imaju taktiku da obave 2-4 ljudi preglede po aparatima, zatim čekate u lijepoj čekaonici da svi zgotove te preglede, i onda dr dolazi, sjeda sa svima vama/nama u tu čekaonicu i pred svima govori šta je i kakva je situacija kod svakog pacijenta pojedinačno. tu sam onda čula kak ima svakakvih slučajeva i da se fakat nekog rješava kao školski primjer, a kod nekih ne može popraviti dioptriju do nule. mislim, s druge strane, da je frendica imala neku -7/-8 dioptriju, skinula ju pred 8 godina i dan danas je na nuli.
e, što se tiče povrata dioptrije: u pravilu se ne vraća. u onim rijetkim slučajevima kada se vraća, vraća se relativno brzo nakon zahvata (ali može biti u duljem periodu- to je još rjeđe). U tom slučaju, načelno, postupak se može ponoviti. koliko puta ćeš ići na laser određuje tvoja rožnica, odnosno njena debljina. što je deblja, to trpi više laseriranja. gle, tak veli dr, iskreno boga molim da ne bude potrebe za dolaseriranjem. eto, tako...
i sad, u onim rijetkim slučajevima kad se dioptrija vrati, to bude češće kod onih s velikim dioptrijama (ja bih rekla da on misli na one s 5 i više dioptrija, ali nije nužno). e, a to se događa zato jer kod veće dioptrije laser "skida/pali/stanjuje" više rožnice. i onda kod oporavka rožnice koja je jače laserirana (stanjena) nakon zahvata, može doći do , kak da velim, zadebljanja uslijed oporavka. e, a to zadebljanja znači opet čini rožnicu na tom mjestu debelom, pa stvara dioptriju. pa se onda to, po želji pacijenta, dolaserira. kod njih u visomedu je dolaseriranje besplatno, može ga se obaviti ubrzo nakon prvog lasera ili 5 godina nakon lasera, ukoliko ti ta mala, novostvorena dioptrija ipak smeta. ruku na srce, ako mi u procesu oporavka rožnice dioptrija s nule skoči na 0.25 ili baš i 0,5- iskreno, osobno bih vjerojatno ostala s takvom dioptrijom nego se dolaserirala. ali to je neka moja računica i mišljenje.
dakle, u principu, ako sam i sama dobro shvatila, dioptija će se vratiti prvenstveno u procesu zacjeljivanja. a ne da sve dobro sraste, a ti za godinu dana opet oćoraviš. ali gle, netko je sad već spomenuo da i toga ima tako da ...
prvih par dana u oči intenzivno unosim 2 vrste kapi i jedan gelić. nakon toga, ako bog da, ostajem samo na jednim kapima (Systane), to su valjda umjetne suze, i onda s tim šajbam još 2 mjeseca što češće. za sada kapam i mažem oči ko luda , tako da nisam primjetila da su mi oči suhe. u svakom slučaju, suhoća očiju bi trebala proći kroz 2-3 mjeseca. znam za jedan slučaj gdje žena i dan danas ima izraženu suhoću i kapa sa tim suzama 2-3 puta dnevno ( a operacija je bila pred par godina), a imam i jedno 5-6 potpuno uspješnih laserskih korekcija vida u okolini pa sam odlučila ipak "riskirat" i to napravit.
besplatan pregled smo najprije napravili na jednu subotu- mislim da je to čak bila prva sljedeća subota (subotom imaju besplatno) i tu dobiješ odmah cijenu s kojom možeš računati, a kad smo sljedeći put došli, došli smo na kapanje jer smo bili sigurni da ćemo ići na laser, i treći put na laseriranje. tak da niti jedan pregled "nismo" platili. jer, kapanje se radi kad se već odlučiš na laser, pa je onda u cijeni zahvata.
naše iskustvo je inače s - dioptrijom, ne znam koja je priča sa + dioptrijom.
šta da vam velim, kolega s posla je oženio okulisticu. i on i ona kažu da je laser tipa "najveće zlo ovog svijeta". *ga, razumijem ja da je ona specijalistica za oči, ali ako su milijuni ljudi to napravili- pa i ivanišević i vlašić i mnogi drugi čije su oči malo skuplje od mojih- nekako sam i ja odlučila olakšat si život. i molit boga da bude sve ok.
ijoj, ne volim duge postove, oće ovo ko uopće pročitat?