Sada je: 29 kol 2026, 01:27.

Neurorizično dijete????

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

Neurorizično dijete????

PostPostao/la rabitt » 19 sij 2010, 17:57

Pozdrav svima!Nova sam pa mi nemojte zamjerit ako sam topić otvorila na pogrešnom podforumu.
Danas smo u vrtiću dobili podeblju anketu za ispunit.Na početku piše ovako: U okviru kabineta za ranu psihomotoričku stimulaciju u tijeku je provedba opsežnog istraživanja pod nazivom "rana interakcija majke i djeteta".Cilj ovog istraživanja je dobiti podatke o utjecaju i važnosti ranog odnosa majka-dijete na razvoj djeteta i na kvalitetu življenja djeteta,majke i čitave obitelji.U istraživanje su uključene majke djece u dobi od 1 do36 mjeseci rođene s faktorima rizika ili poteškočama u razviju..
Molim vas šta ovo znači?Il sam ja glupa ili što?Ovu anketu su dobile neke majke ne sve.Šta to znači da moje djete spada u neurorizičnu djecu? Jel još tko dobio ovakvu anketu???Koji su uopće simptomi neurorizičnosti?Što je to uopće? :strah
rabitt
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Neurorizično dijete????

PostPostao/la roka470 » 19 sij 2010, 18:47

Neurorizična djeca su ona djeca kod kojih oštećenje mozga ( koje može nastati intrauterino-dakle prije rođenja, tijekom poroda, te nakon poroda) može dovesti do poremećaja motorike, inteligencije i karaktera.

faktori rizika su svi oni činioci koji mogu dovesti do oštećenja djetetova mozga( ali i ne moraju uzrokovati oštećenje). Kod djece kod kojih je postojao neki od faktora rizika, moraju biti pod kontinuiranom nadzorom.Ukoliko se hendikep ne pojavi do druge godine života, dijete se ne smatra više rizičnim.
Faktori rizika se isto mogu podijeliti na
prenatalne( bolesti majke u trudnoći-infekcije bakterijama i virusima, povišeni tlak, srčane bolesti, dijabetes, psihijatrijske bolesti, primjena lijekova, izloženost zračenju, komplikacije u trudnoći-tipa krvarenja, raniji spontani, vanmaternična trudnoća, dob majke-mlađa od 16 i starija od 40) ,
perinatalne(za vrijeme poroda)(trajanje poroda, porod uz pomagala, operativni zahvati, višeplodna trudnoća, prenešenost, nepravilan položaj djeteta) i
postnatalni( infekcije, žutica,konvulzije)

Simptomi rizika su znakovi koji ukazuju da JE DOŠLO do oštećenja mozga. To ti je čitava lepeza motoričkih poremečaja koji se otkrivaju u ranoj dojenačkoj dobi ( bolje rečeno trebali bi se otkriti). Tu spada usporen motorički razvoj, tj kašnjenje neke motoričke radnje više od 3 mj za dob-npr podizanje glavice, rotiranje, sjedenje, puzanje, hodanje. Normalno dijete mora prohodati do 16 mj.Također i razni patološki obrasci kretanja, ali da ti je to dijete imalo već bi znala, to su izvijanja, palac u šaci, povišen i snižen mišični tonus. Neka lakša oštećenja prolaze sama od sebe, za neke je potrebno provoditi vježbe. Opet i uz vježbu neka oštećenja mogu proći , a u drugim slučajevima mogu zaostati blaža odstupanja, npr nespretnost ili pak cerebralna paraliza. Također tu spadaju poremećaju inteligencije( mentalna retardacija), poremećaj govora, poremećaj ponašanja.
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Mama Mia28 » 19 sij 2010, 22:05

Molim?pa i ja sam dobila tu anketu!Rekli su mi da je to za usporedbu zdrave djece i neurorizične.Mislim da se ne trebaš brinuti.
Valjda bi ti odmah rekli da na nešto sumnjaju.Meni moje dijete izgleda normalno,čak napredno tako da nevidim da bi bio tu neki problem :dada
2008.slikaslika
Mama Mia28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mamashnita od noje » 19 sij 2010, 22:08

koliko se sjecam, anketa je anonimna. kako ce onda usporedjivati "zdravu" i neurorizicnu djecu (koja, btw, nisu bolesna :whew )? :conf
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la flowerpower » 19 sij 2010, 22:17

moguce da sudjelujes u istr. kao kontrolna skupina, ona koja nije neurorizicna, upitnik bi trebao biti identican, moguce da ima samo neku oznaku ili razlicitu sifru na vrhu.najbolje je da za sve nedoumice pitas onoga tko provodi istr. ili onog tko ti je dao upitnik.
first born unicorn 13.05.2002.
flowerpower
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la swenova mama » 19 sij 2010, 23:34

koliko znam ni u kakvom istrazivanju ne moras sudjelovati ukoliko ne zelis.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la Tomijev i Larin tata » 19 sij 2010, 23:36

Cemu tolika panika?? Ni ne znas sta to znaci - onda nemas sta brinuti. Da ti je dijete neurorizicno, znala bi dooobro sta je. Upala si u kontrolnu grupu, il' se neko zezn'o. Popuni i uzivaj, mozda nekome ko zna i pomogne. Ili poderi i uzivaj.
Tomijev i Larin tata
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la rabitt » 20 sij 2010, 11:30

Oprostite...što mogu kad sam takva paničarka :znoj Išla sam ujutro u vrtiću kod psihologinje na razgovor jer nisam imala mira pa mi je sve objasnila...Ovo mi je prvi put da sam tako nešto dobila pa odmah panika zašto baš ja...nešto nije u redu kad sam to dobila :conf
Znam da ne moram ispunit anketu ako neću,ali nije mi to bio problem nego me mučilo zašto sam je uopće dobila kad unutra piše da su u anketu uključene majke djece s faktorima rizika i poteškoćama u razvoju. Kad zbrojiš moju paničarsku narav i ovakvu anketu = :strah Oprostite :oops:
rabitt
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la breg » 20 sij 2010, 11:48

Netko očito radi istraživanje za svoj rad
breg
Ne damo se, idemo dalje!

PostPostao/la mamashnita od noje » 20 sij 2010, 13:05

pokusala sam naci topic o tome na pdf-u grupe potpore, bio je tamo prosle godine. naime, prosle godine po vrticima se radilo isto istrazivanje i na forum se javila osoba koja je istrazivanje i provodila.
kako god, nisam uspjela naci.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Mama Mia28 » 20 sij 2010, 15:29

Ja popunila i predala...pa ak će nekom pomoć neka... :pise
2008.slikaslika
Mama Mia28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Tomijev i Larin tata » 20 sij 2010, 16:34