Sada je: 26 srp 2026, 23:49.

NOVA PRVA mrkvica - topic za POCETNIKE

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: NOVA PRVA mrkvica - topic za POCETNIKE

PostPostao/la Arkana10 » 29 sij 2010, 11:30

Arkana10 je napisao/la:ovo mi je plan, please komentirajte...
da pocnem sa rizom, t.j. prvo rizina voda, pa riza, i ide tako 3 dana, ako ne bude osipa i ostalo onda proso, isto 3 dana, pa da stavim bundevu (moze obicna pecena, ili moram je kuhati na paru) i tek onda jabuka (imamo kucne nespricane.) i onda pocnem kombinirati.
mrkva ide tek u 7mj?

cekam odgovore...
*
jos iovo kada moze slanutak?
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la MaminMacak » 29 sij 2010, 15:56

Mrkva je sa 6 mj, a slanutak sa 10 mj.
Tu ti je tablica, sve pise http://mameibebe.biz.hr/phpBB2/viewtopic.php?f=40&t=29228.

Za bundevu ne znam a ostalo mi se cini OK. :mase
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 29 sij 2010, 15:58

preskoči rižinu vodu. ne treba mu sada, a ako sve bude ok ni nikad poslije u životu.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Ina66 » 29 sij 2010, 18:22

o kuhanju žitarica
i da ponovim - u početku dohrane se kuha vremenski dulje i u više tekućine
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Arkana10 » 29 sij 2010, 21:02

a bundeva?
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la Arkana10 » 29 sij 2010, 21:21

eli je napisao/la:preskoči rižinu vodu. ne treba mu sada, a ako sve bude ok ni nikad poslije u životu.

zasto? tu mislim na rizinu sluz, a vidim da je Ina u njenim dnevniku navela. a i moja mama mi je to dala za prvi obrok.
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la nevenera » 29 sij 2010, 21:36

prvo da kažem da je danas amaranth prošao super. izgleda da je tin tip od žitarica.

arkana- ja sam mislila mu dat rižinu sluz, no kad sam skuhala basmati rižu (uz prethodno namakanje) ona se totalno skašila i bila je posve odgovarajuća za prvi obrok. probala sam ju zgnječit i vidjela sam da je kašasta pa sam ju ocijedila kroz cjedilo za čaj i dala mu. nije bilo problema.

ja sam danas vidjela super mošusnu (jesam pogrješila?) bundevu. pa i ja pitam, mogu nju?
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la eli » 29 sij 2010, 22:25

arkana, ta sluz zatvara, a nema ništa zdravo. to je hrana kod proljeva, ne za zdravo šestomjesečno dijete. fino mu raskuhaj rižu i daj na žlicu, spreman je.
inače nisam pobornik nepotrebnog kompliciranja od straha (rižina sluz, sokić od jabuke procijeđen kroz gazu i sl.). u dobi od punih šest mjeseci mogu slobodno pojesti par žličica normalne raskuhane riže ili naribane jabuke.
eli
Sveta krava

PostPostao/la nevenera » 29 sij 2010, 22:35

eli- aj ćirni na ljetnice i vidi moj post vezan za izdajanje :oft
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Krumpirić » 29 sij 2010, 22:37

eli je napisao/la:arkana, ta sluz zatvara, a nema ništa zdravo. to je hrana kod proljeva, ne za zdravo šestomjesečno dijete. fino mu raskuhaj rižu i daj na žlicu, spreman je.
inače nisam pobornik nepotrebnog kompliciranja od straha (rižina sluz, sokić od jabuke procijeđen kroz gazu i sl.). u dobi od punih šest mjeseci mogu slobodno pojesti par žličica normalne raskuhane riže ili naribane jabuke.

potpis na ovo, Tonka je par dana mrmljala to po ustima, bljuckala, bacala,i nakon par dana jede normalno sve sto mislim da moze/tj. uopce mi nije palo na pamet davat joj neke tkz.predhrane :D
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la eli » 29 sij 2010, 22:53

bundeve mogu na početku dohrane. ja bi pogledala deklaraciju jer je bolje davati djetetu lokalnu sezonsku hranu.
eli
Sveta krava

PostPostao/la nevenera » 29 sij 2010, 23:01

ok, hvala.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la tanjabb » 30 sij 2010, 00:01

Arkana, samo hrabro. Sve odgovore si dobila.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Arkana10 » 30 sij 2010, 10:11

eli je napisao/la:bundeve mogu na početku dohrane. ja bi pogledala deklaraciju jer je bolje davati djetetu lokalnu sezonsku hranu.

Bundeva je lokalna, domaca, sezonska. Zato je i planiram dati, samo sam pitala dali moze pecena (kao za nas, pecem je samo na hartiju za pecenje, bez icega) ili moram je kuhati na pari?
NE zamerite mi na pitanja, meni je ovo jos nepoznanica.
Danas puni 6mj. ali cemo jos malo sacekati sa dohranom.
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la latica » 30 sij 2010, 21:15

bok cure, evo da javim da mi dobro napredujemo. nismo puno toga isprobali, ali njemu se sviđa skoro sve što dobije. na svaku namirnicu prvi puta kada proba napravi neku grimasu, ali već druga žličica ide bez problema i drugi dan papa ko pravi :) ja sam iskreno, ugodno iznenađena s tim kako on voli papat. ima uvijek jednu žličicu u ruci s kojom maše jer on mora i sam, a s drugom ga ja hranim i to onak kak sam skužila na forumu - da sam posisa sa žličice i onda to on kao žvače i na kraju proguta što je najbolje. dodala bi samo da sam primjetila da jako puno "priča" dok papa - valjda zato što ga to otvaranje usta i žvakanje stimulira pa onda stalno nešto brblja dok jede :)
uglavnom držimo se nekog mog stila da probamo jedno voće, jedno povrće pa jednu žitaricu i dalje tim redom tak da imamo mogućnosti kombiniranja. za sad smo brobali jabuku, proso, mrkvu i batat i to ćemo sad još neko vrijeme prežvakavat jer idemo polakše :)
ja sve skuham skupa u lončiću i protisnem kroz cjedilo i to mi je puno zgodnije nego palit mikser za to malo papice, a njemu je dovoljno sitno!
sad me samo zanima - on pojede dosta toga u jednom obroku i onda tek kasnije mlijeko i to manje nego inače - jel to prerano s tek 6 mjeseci da bi zamijenio jedan obrok jer mi smo ipak tek na početku ja sam mislila da će njemu duuugo trebat za kolićinu male hipp staklenke, a sad mi se čini da nam je to blizu? i jel dovoljno kad zamijeni obrok s dohranom da to bude samo povrće ili voće bez žitarica - mislim jel to kalorijski dovoljno za obrok ili bi trebalo imati i žitaricu ili kasnije npr. meso? ne znam jesam li jasna?
slika Moja 3M
latica
Bigul

PostPostao/la MaminMacak » 30 sij 2010, 22:27

Kod nas je isto danas prosao amarant. Mljela sam ga u sjeckalici ali bez rezultata i onda sam ga raskuhala i jeo je.
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Krumpirić » 30 sij 2010, 22:30

Arkana10 je napisao/la:
eli je napisao/la:bundeve mogu na početku dohrane. ja bi pogledala deklaraciju jer je bolje davati djetetu lokalnu sezonsku hranu.

Bundeva je lokalna, domaca, sezonska. Zato je i planiram dati, samo sam pitala dali moze pecena (kao za nas, pecem je samo na hartiju za pecenje, bez icega) ili moram je kuhati na pari?
NE zamerite mi na pitanja, meni je ovo jos nepoznanica.
Danas puni 6mj. ali cemo jos malo sacekati sa dohranom.

ja zasad sve kuham, ali ne vidim prepreku pecenju bez icega.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la latica » 30 sij 2010, 22:36

ja isto sve kuham jer mi je tako jednostavnije. mislim peč kad budem i tako nešto pekla nama pa grijala rernu, a eto baš smo odlučiti bundevu ili jabuku taj dan. ali inače, ne da mi se rernu grijat samo zbog pola jabuke
slika Moja 3M
latica
Bigul

PostPostao/la Arkana10 » 31 sij 2010, 10:04

pa i ja sam mislila da ispecem i za nas i da mu dam. ne ne stavljam nista u bundevi za pecenje.
ali jos cemo pricekati do bundeve, prvo cemo sa rizom. Ja cu integralnu/smedju jer takvu imam doma, ili trebam bjelu rizu kupiti?
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la eli » 31 sij 2010, 10:44

ne. slobodno kreni sa integralnom. ako ga, kao rijetke, bude napuhnjivala prebacit ćeš se na bijelu.
eli
Sveta krava

PostPostao/la nevenera » 31 sij 2010, 20:15

ja sam uzela basmati rižu.

amaranth je super prošao ali amaranth, jabuka i mrkva odlično!
istina, ima nešto na leđima, kao lišajevi ali pedijatrica ne misli da je od dohrane. samo je po leđima.

da pitam moderatorice- ja se na posao vraćam za točno mjesec dana. mislila sam se izdajati a mm će davati nadohranu. zanima me mogli li, eli mi je to spomenula dati tinu ujutro bočicu izdojenog (koliko uspijem izdojiti) pa voćni obrok oko 9-10 i onda oko 12-13 žitarice/povrće. tako da mi izdrži do 14,30-15 kad ja dolazim doma. on će tad imati 8 mj ali nisam mislila još uvesti 2 obroka. ili ima neka bolja ideja.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la petrunjela » 01 vel 2010, 00:35

ja također koristim basmati rižu, po preporuci nevenere i super je. Prvo sam je navečer namakala, ali sada više ne, stvarno se super raskuha i ništa ju više ne miksam. Hvala nevenera :dada
slika
petrunjela
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la tanjabb » 01 vel 2010, 00:59

Nevenera, plan vam je skroz OK. I ja bih tako napravila u tvom slucaju.
Arkana, pecena bundeva bez iceg moze, dapace.
Latica, ne treba svaki obrok podebljati zitaricama. Kada dijete ne trazi dojiti/mlijeko nakon kasice znaci da je savladalo taj jedan obrok.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la nevenera » 01 vel 2010, 08:06

hvala tanja, sad mi je lakše. manji pritisak za izdajanje.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Arkana10 » 01 vel 2010, 09:46

Hvala Tanja!
Jos nismo poceli. Danas smo kod pedijatrice (na redovni sistematski), pa cemo kasnije odluciti kada pocinjemo.
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la ela di ami » 02 vel 2010, 06:59

danas probali luk prvi put , tikva,mrkva i luk i nije mu se svidjelo, nikako
mozda mi i nije neka kombinacija

vodu nece, davala sam mu sok od kruske zbog stolice ali nece, do sada je samo jednom pojeo krusku, nije mu voce bas nesto

ali je danas popio pola casice (one male casice od rakije) kamilice, sav sretan sto pije iz case
veliki brat 1995
velika sestra 1999
ja maleni 2009
ela di ami
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Krumpirić » 02 vel 2010, 09:22

nevanera, T ima 8mj i vec olala ima drugi obrok. Pisala sam zasto sam ga uvela...

nego, koji sam ja gaf jucer napravila, o Boze, buduci nema bas sezonska voca, T jede uglavnom jabuke i svakih 2 tjedna jednu bananu.
Ali jako ju zatvorilo to dvoje, a za rucak cesto ima mrkvicu koja isto zatvara, pa sam joj htjela dati kruske, sljive...nista, kupila ja gotove kasice 2-3, od kruske.
Dajem ju jucer ujutro tu krusku, ona pozderala, ne pojela, nego potrpala, i ostalo joj pola zlicice, pojedem ja to, kad cudan mi okus, pogledam etiketu....a na etiketi fruchte allrei il nesto tako, tj. vocna mjesavina :shock :shock
skoro sam u nesvijest pala, izgleda da je to stajalo kod kruske, iste je boje i isto pise od 4.mj i ja sam uzela to umjesto kruske, a unutra narance, ananasi, mango, ovo, ono, sve nesto sto joj nebi ni luda dala...

ja se skoro rasplakala, taman me mama zove, ja sva zivcana pricam, ona riknula od smijeha, kaze da sam zbilja opsesivna :mrgreen :mrgreen
al dobro, hBd, nema nikakve reakcije i iskakala se ko luda
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la kiss » 02 vel 2010, 10:53

Krumpirić, niej to ništa opasno, to je moj sve jeo dok sam bila u bolnici. Zaboli me glava od pomisli.

Uglavnom, probali smo piletinu (kuhano bjelo meso) i to uz mrkvu. To smo izmiksali u vodi u kojoj se kuhalo. Pojeo je on to, ali nekako mi ej piletina izgledala suho :conf

I dodatak: Dok sam ja bolovala, sveki ga je hranila na način da mu da pun tanjur mješavine povrća i nakon toga 210ml mlijeka :conf :conf

A ja mu nakon povrća ne dajem mlijeko, već mu dam kasnije kada traži za cca 4-5 sati.
ADRIJAN - 16.06.2009.
kiss
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Arkana10 » 02 vel 2010, 14:09

Krumpi savjet za buduce otvoriti oci 24, nemoj mi se ljutiti pomalo se zezam da ti smanjim nervozu. mogu misliti kako ti je bilo, ja bi izasla iz svoje koze.
*
mi jos nismo poceli. danas sam stavila rizu da se namoci, ali lose nam je poceo dan pa sam ostavila za sutra.
kupila sam mu sada maleno lonce za kuhanje samo za njega. Gledala sam opet te silikonske i ine zlicice i odlucila sam da ih necu kupovati, isto kao i casa sa kljunom. probacemo malenom casicom za rakiju.
kupila sam mu vodu Janu junior, nisam mogla naci neku makedonsku.
napravila sam nauku od dohrane :mrgreen
*
pitanje - dojenje ide nakon ili pre obroka?
skuhano dajem samo jednom, a ne recimo od danas za sutra, tako?
dajem hladno, a ne topli obrok?
(znam, znam dosadna sam)
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la Ina66 » 02 vel 2010, 14:22

dojenje ide nakon ili pre obroka?

prvi obrok daješ između dva dojenja, dijete ne treba biti ni gladno ni sito - i u jednom i u drugom slučaju može odbiti žličicu, a onda se mame zabrinu. nakon obroka ponudiš vodu, a dojenje ide kasnije, nakon pola sata, sat - to opet ovisi o djetetu
skuhano dajem samo jednom, a ne recimo od danas za sutra, tako?

u početku je bolje kuhati samo za taj obrok, a kasnije možeš planirati pa kuhati žitarice za dva dana
dajem hladno, a ne topli obrok?

ovisi o djetetu - moje prve dvije su voljele toplo, ne vruće. najmlađa neće toplo nego više mlako
Ina66
kuhinjska fly lady

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 5 gostiju.