Sada je: 11 lip 2026, 03:25.

Voziti dijete u školu u grad?

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Re: Voziti dijete u školu u grad?

PostPostao/la franika » 09 vel 2010, 01:26

Adea, mi smo u skoli u Varsavskoj, no ima i tu "razreda" i "razreda", odn, svakakve djece svakojakih roditelja. Skola je na dobrom glasu, ali ne zato kaj je u centru nego zato jer je to postala zaslugom kvalitenih ucitelja i profesora. NO i u nju idu razna djeca...Jedan od razloga zbog kojega sam ja mog sina prebacila na polugodistu iz A u C razred je ,koliko god sat to mozda "umisljeno" zvucalo, al je istina: zbog strukture djece i roditelja u A razredu. Da, bilo je u tom A razredu problematicnih klinaca nezainteresiranih i blago receno blaziranih roditelja, zapravo vec se sad vidjelo da ce ti klinci krenuti u tom smjeru problematicne djece plus uciteljica iz C razreda je puno kvalitenija nego ona koja je bila u A razredu, sve u svemu moj ti savjet:

1. prvo biraj skolu koja je na dobrom glasu
2. unutar te skole biraj najbolju od uciteljica

Takvim izborom ces onda dobiti i kvalitetnu i OK djecu jer ce u takvom razredu zavrsiti djeca briznih, zainteresiranih roditelja, onakvih slicnih tebi. U razredu dijete ce ti naci prijatelje a za njihova druzenja ce se oni vec sami izdogovarati...Po zimi jedni kod drugih doma, po ljeti negdje vani..ne moras se za to brinuti..A kaj se tice kvartovskih druzenja...pa kaj je to tak bitno? Ne bu ti se dijete druzilo s onima iz kvarta koji po tvom pricanju bas i nije nesto nego sa onima iz razreda, tebi istina, sada na pocetku kompliciranija varijanta, al kasnije se ionako osamostale..i ovi iz kvarta odu u centar na zabavu, no tada ionako vec imas manje vise "gotov proizvod" od djeteta, pa se samo mozes nadati da si ga do tada usmjerila u pravom smjeru, sto ti sto okolina u kojoj se ranije druzio. A tu po meni dolazi do izrazaja bas kvalitetan osnovnoskolski razred.
franika
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Potica » 09 vel 2010, 09:05

A kako rješavate praznike? Gdje su vam djeca tri mjeseca po ljetu? P. je tad jako važno da ima društvo za igranje u kvartu jer inače čuči doma pred kompm ili plejkom čitav dan.

Moje cure su išle u kvartovsku školu i E. je imala i danas ima prijateljice iz kvarta jer su od vrtića krenule skupa, H. razred je bio složen s djecom iz susjednog kvarta i H. nikad nije imala prijateljice iz razreda ali su zato imale dobro društvo oko zgrade. Od susjede klinci su išli u grad u školu i uvijek su se u kvartu osjećali kao stranci, imaju i oni prijatelji iz osnovne i srednje škole ali svaki praznici su bili problem moje su se cure igrale vani a oni doma za kompjuterom jer se nisu imali s kim igrati.
P. ide u školu dva kvarta dalje od nas, naše zgrade su ostarile i malo je djece sad tu :dunno, on je drugi razured i već imam problem jer bi on ostao poslje škole s prijateljima igrati se kod škole, išao bio na njihovo brdo na sanjkanje itd. mi do tamo imamo 20 min. što nije puno ali nije ni malo, ako tome dodaš moje radno vrijeme, njegove aktivnosti, postaje sve kompliciranije.
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la IINA » 09 vel 2010, 09:08

adea je napisao/la:Dakle, one za koje sam cula da su dobre su SSKranjčević, Varšavska, Jabukovac...

Možda bi prednost Varšavske bila blizina tramvajske stanice.

Ali otvorena sam za sve preporuke....

:rolf
Ajme, oprosti, ali zbog ovakvih zabluda sam i na prethodnoj strani spomenula
Varšavsku...
Potice, đabe ti... :mah
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la medo14 » 09 vel 2010, 09:15

ne znam gdje živiš, ali mi nije jasno zašto baš ciljaš na škole u gradu, zar na putu od vašeg naselja do grada nema baš nijedna kvalitetna škola? Po meni nije za zanemariti taj put koji se svakodnevno prolazi od kuće do škole i nazada, pgotovo ulaziti u centar grada i van iz njega.
Kvalitetnih učiteljica imaš skoro u svakoj školi, treba se raspitati malo kod roditelja sadašnjih četvrtih razreda.
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la eli » 09 vel 2010, 09:24

1. prvo biraj skolu koja je na dobrom glasu
2. unutar te skole biraj najbolju od uciteljica

u praksi to nije tako jednostavno.
birala sam učiteljicu i dobili smo prekrasnu koja je nakon dva mjeseca otišla na održavanje trudnoće. i sa zamjenama sam zadovoljna, sve super, no promijenili su ih par i da moja nije tako prilagodljiva ne bi bila zadovoljna bez obzira na kvalitetu učiteljice.
u drugoj školi o kojoj sam razmišljala isto je bila učiteljica za poželjeti, no dobro da to nisam ni pokušavala jer sam saznala da su i u toj generaciji gotovo svi tražili baš tu učiteljicu, a za svoje dijete je nije uspjela dobiti niti njena kolegica iz druge škole. uz to, nasred godine im se promijenio sistem vođenja boravka (čitaj zakomplicirao i izgubio na kvaliteti).

što se škola tiče, najbolje sam čula za jednu na drugom kraju našeg grada, maleni imaju samo jutarnju smjenu, imaju puno aktivnosti... no toj školi gravitiraju mnoga rubna naselja gdje je puno mladih obitelji i u ovoj generaciji kod njih je po razredu duplo više učenika nego u našoj školi.

što se "strukture djece" tiče, ja nisam izbirljiva kao franika. kod nas su djeca iz radničkih obitelji, mnogi došljaci. meni je jedino bitno da se ne radi o stvarno problematičnim obiteljima, da nije područje u kojem je normala vidjeti trećaša od metar i trideset kako žica cigare sa jednom u zubima drugom na uhu.
eli
Sveta krava

PostPostao/la adea » 09 vel 2010, 09:39

Glavni razlog zasto ciljam na skole u centru je jer
a. o njima sam nesto cula
b. radim u centru pa bi mi to bilo lakse izvedivo.

Sto se tice strukture djece, stvarno mi ne treba nikakva high-klasa super genijalnih sto idu na 100 aktivnosti i kuci govore francuski. Pardon maj frenč. Ali ne bi baš ni djecu kakvu opisuje Zajecka.

IINA, ajd objasni meni seljanki.
adea
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la piko » 09 vel 2010, 09:51

Pozicija škole nikako ne određuje ''kvalitetnu'' djecu. Svugdje ima svakakve djece i porijeklo djece nikako ne jamči dobro ponašanje, niti bilo šta drugo!!!

Reputacija škole jest bitna, al samo zbog znanja koje će djete dobiti u toj školi i zbog izostanka nasilja u školi. Iako nasilja ima i u ''najboljim'' školama.
P, studeni 2002
F, studeni 2004
piko
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la IINA » 09 vel 2010, 10:05

Kolegica s faksa radila je u Varšavskoj.
Više ne radi... ;)
Kvaliteta obrazovanja jako će ti ovisiti o učiteljici.
A njih ima svuda svakakvih.
Ja zaista ne kužim di ti to živiš, al ovako, bolja ti je škola
u Ivaniću, nego Varšavska. :mah
I ne nisi seljanka. Samo si podlegla spikama :p :zivili
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la ZacKa » 09 vel 2010, 10:06

Jedna poznanica se s mužem doselila iz centra grada u moj kvart, slučajno im rođakinja ustupila kuću, mjesto za život.
Naravno da su prihvatili.
A danas se ne usudi ni kroz svoju ulicu prošetati, nakon što joj je mali susjed ušao u njezino dvorište dok ga je ona promatrala kroz prozor a on ju gleda i mažnjava njihov bicikl. :mrgreen
Ljutito i spremna na neki razgovor uputila se do njegovih roditelja, njezinih susjeda. Mislim i da vrati bicikl. I kaže što se dogodilo a majka njegova na to veli: Ma ne brini susjedo, samo ga ti odalami za uvo pa će se opametit. :lol
I ja vjerujem da je ona šokirana i da će se odseliti što prije. A kamoli dopustiti da joj dijete ide u obližnju školu.

A s druge strane u jednoj elitnoj privatnoj školi u gradu dečko dr. nacionalnosti pobirao je takve nacionalističke uvrede a na kraju su ga dobro i izmlatili da je završio na hitnoj. A majka ga je s dobrom namjerom iz našeg kvarta baš zbog toga jer se ne uklapa i upisala u školu u gradu jer je mislila kako su tamo kulturnija djeca.

Ima svega svugdje. Po meni nemoj gledati elitnu školu, nego školu sa dobrom učiteljicom i djecom sličnom tvojoj. Bilo u gradu, bilo u obližnjem kvartu.
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la palunkica » 09 vel 2010, 10:33

adea, dugo si mislim napisati ovo :dunno , ali sjećam se da si ti još tamo negdje pred 1,5 godinu pisala da ti je dijete predškolac i postavila istu dilemu - ići u drugi kvart ili ne. Dobila si već tamo odgovore slične ovima :dunno Da li si odgodila upis? Iz onog topica sam stekla dojam da si već odlučila da ti dijete ide u neku od škola u strogom centru.

Što se škola tiče, netko ti je već rekao, dobar kvart, pa čak i dobra reputacija škole ne znači da u njoj neće biti djece koja ti možda ne odgovaraju. I ponvaljam, kod davanja preporuka bi bilo dobro da bar široko daš neku odrednicu kvarta u kojem živiš i za kojeg kažeš da je tako loš, sigurna sam da će se ovdje naći iskustvo bliže od centra grada, što bi možda i tebi i djetetu bilo jednostavnije za život.

Naravno, ako ti radiš u centru, to olakšava situaciju, no rekla si i da ne voziš. Pa je udaljenost javnim prijevozom jako bitna, jer ti je npr. u toj varšavskoj koju spominješ boravak samo do 2. razreda i samo do 17. sati. Da li se možeš uklopiti u to? I na činjenicu da već treću godinu škole dijete ide u smjensku nastavu i da mu škola počinje u npr 12 sati i da mora ići samo iz tvog kvarta u grad, jer ako ti radiš teško da ćeš ga moći voditi javnim prijevozom.

Ovo su samo moja razmišljanja :dunno
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la Luantaro » 09 vel 2010, 10:49

još jedna bitna stvar je što je svagdje u centru uvedena naplata parkiranja i znači da za svaku priredbu, roditeljski ili slično imaš problem ako traje duže od sat vremena, jer moraš maknuti auto ili platiš kaznu....
Luantaro
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la adea » 09 vel 2010, 10:50

Palunkice, dobro se sjecas. S obzirom da ipak prosle godine nije morao krenuti u skolu, prica se pomaknula na ovu godinu.

Tada sam bila sigurna da cu ga dati u skolu u gradu, sada vise nisam. Mislim da uopce nema sretnog rjesenja, neki kompromis ce morati pasti.

Trenutacno (ali to se mijenja iz dana u dan) sam najbliza ideji da ga ostavim u kvartu, pa ako se iskomplicira, mogu ga uvijek prebaciti u drugu skolu. A mozda nauci i neku zivotnu skolu. Doduse, upravo toga bih ga htjela postediti, pa eto vidis, to je ono, hoces i ovce i novce.

Glavni (trenutacno) moj razlog protiv odvozenja u grad je sto bi mu oduzela slobodu odlucivanja o tome kako ce provoditi svoje vrijeme. OK; ubite me, znam da je malo dijete i sve, ali pokusavam vec sada na njega prenijeti dio odgovornosti za njegovo ponasanje. Ako mu svaki slobodan trenutak biva isplaniran u odnosu na moje vrijeme, vrijeme ostalih, dovozenje i odvozenje, ne ostavljam mu mogucnosti za inicijativu i samostalne odluke.

Mislim da cu ga upisati u kvartovsku skolu i nadati se da sam ga do sada necemu naucila: da se drzi dobre djece, da se sklanja od zloceste i od problema. I pozorno pratiti. I moliti se da ne grijesim....
adea
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eli » 09 vel 2010, 10:51

i dijete čekaš kružeći oko kvarta ili nepropisno parkirana sa upaljenim motorom gledajuć ima li negdje policajca. :loce
eli
Sveta krava

PostPostao/la palunkica » 09 vel 2010, 10:59

Žena je rekla da ne vozi. Vozi NjM. Što dodatno komplicira stvari :dunno
zvrkic 12/02
palunkica

PostPostao/la adea » 09 vel 2010, 11:02

Dobro Eli, ne bas tako. Al da ne bi htjela da mu najbolji frend bude klinac iz ulice, cca 2-3 razred, sa spikom: Jebo te jes vidio picku? i cigaretom u ustima; a ne bi. Ti bi?

Mozda je pateticno zvucalo tipa dobre i lose djece, ali taj smo razgovor fakat imali jer su im tete u vrticu objasnjavale da nema zloceste djece, s cim se ja apsolutno ne slazem, i tako sam ucila dijete pa je nastao konflikt tko je u pravu.
adea
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la IINA » 09 vel 2010, 11:04

A gdi ti ide u vrtić?
IINA
Sveta krava

PostPostao/la JiA » 09 vel 2010, 11:05

palunkica je napisao/la:Žena je rekla da ne vozi. Vozi NjM. Što dodatno komplicira stvari :dunno

ovo je veliki minus.
Bijah slijep, a sada vidim...
JiA
Vjetropir

PostPostao/la adea » 09 vel 2010, 11:10

Nije isao u vrtic u kvartu, vec malo dalje, gdje smo ga uspjeli upisati.
adea
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la medo14 » 09 vel 2010, 11:10

Ako mu svaki slobodan trenutak biva isplaniran u odnosu na moje vrijeme, vrijeme ostalih, dovozenje i odvozenje, ne ostavljam mu mogucnosti za inicijativu i samostalne odluke.

meni je jasno tvoje razmišljanje, ali ovo boldano i nije baš najsretnije razmišljanje.
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la palunkica » 09 vel 2010, 11:13

adea je napisao/la:Nije isao u vrtic u kvartu, vec malo dalje, gdje smo ga uspjeli upisati.

A da li tamo ima kakva škola?? A što ti je s ostalom djecom, kuda oni idu u vrtić?
zvrkic 12/02
palunkica

PostPostao/la adea » 09 vel 2010, 11:22

A ne znam kako da to objasnim.
Zelim da mi moze reci:
- Mama, ja bih s Ivanom na sladoled. Mogu?
- Mozes, sine, kad se vratis kuci?
- Vratim se do sedam, dobro?
- Ok sine, nemoj kasniti.

Kuzis sto mislim? Ako mu "frend Ivan" zivi na drugom dijelu grada taj razgovor mora ici:
- Mama, ja bih isao kod Ivana.
- Gledaj sine, ja sad moram ......., pa moze evo sutra nakon sto ......
- Ok, tako cu mu reci ako ce i on tada moci.

To sam mislila. Da ima (relativno) neovisan izbor u provodjenju svog slobodnog vremena u smislu da bi isao igrati nogomet, na sladoled i sl. Ne ocekujem i ne dajem puno vecu slobodu od 6-7 godisnjaka, ali pomalo mora ju imati. Slobodu i odgovornost.

I mogu reci da mu se to ne svidja onako kako bi covjek zamislio. Cesto i pustam da se dogode situacije (ok, ne opasne, vazne, kriticne, ali onako, izmedju) kad njemu pustim da donese ispravnu odluku uz moguce (ne strasne) posljedice, a on moli: "Ajde, ti odluci, ti si mama." Nije lako biti "velik". ;)
adea
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la medo14 » 09 vel 2010, 11:24

imaš pravo Adea, malo sam površno pročitala tvoju rečenicu, pa sam mislila da želiš baš suportno od ovog napisanog.
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la franika » 09 vel 2010, 11:26

Kolegica s faksa radila je u Varšavskoj.
Više ne radi...
Kvaliteta obrazovanja jako će ti ovisiti o učiteljici.
A njih ima svuda svakakvih.
Ja zaista ne kužim di ti to živiš, al ovako, bolja ti je škola
u Ivaniću, nego Varšavska.

pardon sada, ali kaj bi to sad trebalo znaciti? Da je Varsavska koma od skole?? Sto STVARNO nije istina! Ne znam razloge zasto tvoja kolegica sa faksa tamo vise ne radi, ali znam da par mojih kolegica sa faksa rade tamo i predaju u visim razreddima i itekako su zadovoljne nakon sto su promijenile tucet skola pa mogu vidjeti razliku. A i ja sama sam predavala u jednoj drugoj skoli u centru grada koja je sto se discipline i ponasanja ucenika katastrofa u odnosu na Varsavsku. Meni je samo jedan detalj bio dovoljan; zidovi skole (Oni ispred ucionica) u skoli u kojoj sam ja radila bili su svi isarani svakojakim prostacinama i nikoga to tamo nije diralo, u Varsavskoj nema no tockice na zidu, WC-i su u toj "mojoj" skoli bili koma, a sve su obnovili ljeto prije nego sam ja tamo pocela raditi i sve je odmah bilo unisteno: daske na WC-ima potrgane, plocice isarane svinjarijama, iz zida iscupani plasticni drzaci za rucnike da i ne nabrajam dalje. U varsavskoj npr. sve je na mjestu, sve stima, u WC-ima uvjek ima i papira i tople vode i sapuna i sve je uredno i cisto. Szo je samo po sebi dovoljan pokazatalje o kulturi ponasanja djece obe skole!
franika
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la palunkica » 09 vel 2010, 11:28

Franika, nisi rekla da je i ova druga škola "elitna" iz centra grada :mah I kakti na dobrom glasu.
zvrkic 12/02
palunkica

PostPostao/la IINA » 09 vel 2010, 11:29

:D
Evo, baš sam to čekala.
To niš ne znači, osim da svuda ima crnog i bijelog. :dada
IINA
Sveta krava

PostPostao/la adea » 09 vel 2010, 11:29

Varijanta da ide u skolu gdje je isao u vrtic je dugorocno organizacijski najteze izvediva, nista bolje nego da ga vozim u centar grada.
adea
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Potica » 09 vel 2010, 11:31

adea je napisao/la:Nije isao u vrtic u kvartu, vec malo dalje, gdje smo ga uspjeli upisati.

Tako smo i mi, pa smo onda upisali i školu u koju je išla ekipa iz vrtića. :)
Zadnja izmjena: Potica; 09 vel 2010, 11:33; ukupno mijenjano 1 put/a.
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la palunkica » 09 vel 2010, 11:32

adea, gdje su ti druga djeca? U istom vrtiću ili negdje drugdje?
zvrkic 12/02
palunkica

PostPostao/la franika » 09 vel 2010, 11:34

A ne znam kako da to objasnim.
Zelim da mi moze reci:
- Mama, ja bih s Ivanom na sladoled. Mogu?
- Mozes, sine, kad se vratis kuci?
- Vratim se do sedam, dobro?
- Ok sine, nemoj kasniti.

Kuzis sto mislim? Ako mu "frend Ivan" zivi na drugom dijelu grada taj razgovor mora ici:
- Mama, ja bih isao kod Ivana.
- Gledaj sine, ja sad moram ......., pa moze evo sutra nakon sto ......
- Ok, tako cu mu reci ako ce i on tada moci.

Adea pa nije to bas tako neizvedivo! Evo kako to kod nas funkcionira. Mi smo npr. ajmo reci iz kvarta,sto znaci da nam je Varsavska kvartovska skola do koje imamo doslovce 5 min pjesice, u razredu ima djece kao sto bi bilo tvoje dijete, dovode ih autima...Iza skole se npr. dogovore klinci iz razreda (i ovi sto dalje stanuju) da ce otici do kvartovskog parkica u pratnji jednog od roditelja djeteta iz kvarta. Klinci se tamo poigraju sat , dva i onda po njih dodju roditelji i odvezu ih doma. Na proljece ovi iz starijih razreda prosetaju sami centrom, odu na sladoled na Cvjetni trg, odu sami do parkica i opet ih tamo nakon igranja pokupe roditelji. I sve super! A dijete ti se ipak igra sa OK djecom iz razreda a ne sa nekim iz ulice koji, ko sto ti velis, sa pljucom u ustima "gleda picke"..pardon maj french sada!
franika
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ZacKa » 09 vel 2010, 11:39

Čekaj a gdje su roditelji za vrijeme igranja te djece u školskom parkiću ako ne žive u tom kvartu ? Odu na kavu, u šoping, ....? Pa nije ni to baš uvijek izvedivo, kaj ja znam npr. moji su gladni iza škole a topli obrok ? Ma mislim izvedivo da ali možda 1-2x na mjesec, a jel to dovoljno ?
Zadnja izmjena: ZacKa; 09 vel 2010, 11:40; ukupno mijenjano 1 put/a.
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PrethodnaSljedeća

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.