Sada je: 13 kol 2026, 00:04.

zubari za djecu s pp

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

zubari za djecu s pp

PostPostao/la nadicab » 09 vel 2010, 00:22

Nakon što je majka dječačića s posebnim potrebama novinarima otkrila da već godinu i pol dana čeka da joj sina naruče za popravak zuba, naše Ministarstvo zdravstva joj je ponudilo 'vatrogasno' rješenje – da pregled obavi 'preko reda'.

Naime, Splićanka Andrijana Žderić novinama se požalila zbog činjenice da njen sin, koji ima pervazivni razvojni poremećaj, već godinu i pol dana čeka da mu u Stomatološkoj poliklinici u Splitu poprave zub s kojeg je ispala plomba.

Nakon što je 13. siječnja priča objavljena u Slobodnoj Dalmaciji, iz Ministarstva zdravstva dobila je poziv u kojem joj je ponuđeno da dijete popravak zuba obavi 'preko reda', no majka je to odbila. Kaže, to bi značilo da bi s liste otpao netko tko je kao i ona čekao na pregled, pa je svog sina zapisala za popravak zuba 9. veljače u klinici u Rijeci, rekla je za net.hr.

Za pomoć za dijete gospođa Žderić morat će tako sutra otići sve do Rijeke, a troškovi puta joj neće biti podmireni budući da nije riječ o hitnom slučaju. Očito, da bi se problemi pacijenata s Ministarstvom zdravstva barem privremeno riješili, potrebno je da se oštećene strane već u krajnjem očaju obrate novinarima i dobiju odgovor nadležnih institucija.

Također, kad je gospođa Žderić zaposleniku Ministarstva rekla da dijete vodi u Rijeku, on joj je sugerirao da o tome ne govori drugim roditeljima jer u Ministarstvu ne znaju koliki su kapaciteti riječke klinike.

Na zahtjev gospođe Žderić, i pučki pravobranitelj Jurica Malčić i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slošnjak uputili su 22. siječnja Ministarstvu zahtjev za očitovanjem kako je organizirana stomatološka zaštita djece s teškoćama u razvoju i odraslih osoba koje ne mogu koristiti redovitu stomatološku zaštitu, koji su problemi u organizaciji njihove zaštite te što se planira poduzeti. Ni Ministarstvo ni resorni ministar Darko Milinović nisu se očitovali o upitima gospođe Žderić, osim što su joj ponudili da pregled obavi 'preko reda'.

Inače, po službenim podacima Ministarstva zdravstva, u cijeloj Hrvatskoj postoje tek dva tima stomatologa koja rade s djecom s posebnim potrebama: u Stomatološkoj poliklinici u Splitu i KB-u Dubrava. Iako roditelji djece s posebnim potrebama znaju i za timove u Rijeci, Puli i Dubrovniku, u Ministarstvu o njima prije dva tjedna nisu imali informacije.

"Uputili smo dopis kliničkim bolničkim centrima u Rijeci, Splitu i Osijeku kako bismo dobili na uvid podatke o prostornim kapacitetima i opremi kojima raspolažu, kao i liječnicima specijalistima koji mogu sudjelovati u rješavanju navedene problematike", izjavila je tada glasnogovornica ministarstva Zora Lažeta.

Na upit koji smo poslali Ministarstvu, s pitanjem kakvo je stanje u navedenim kliničkim bolničkim centrima, do objave ovog članka nismo dobili odgovor.

Margarita Perić
08.02.2010.
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

Re: zubari za djecu s pp

PostPostao/la Tomijev i Larin tata » 10 vel 2010, 20:57

Ovo i kod vas ispade problem. Mislio sam da je to u HR rijeseno, ispade nije... Mi navodno imamo tu jednu jadnu Maksilofacijalnu gdje se rade stom. zahvati sa anesteizologom, ali negdje sam citao da direktor nece da prima djecu sa pp. Jednostavno moze, a nece. Nadam se da nije istina, mada me nista ne cudi ovdje.
Tomijev i Larin tata
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Helena71 » 11 vel 2010, 01:54

U Zagrebu djecu s posebnim potrebama prima i ambulanta u Nazorovoj, mislim da je u sklopu djecjeg doma.
Problem je kod pacijenata koji ne suradjuju i koji se lijece pod opcom anestezijom, tad su to uglavnom ekstrakcije a ne lijecenja, jer treba imati anesteziologa i bolnicku opremu, a to je u Zg organizirano u KB Dubrava. Mislim, gotovo sam 100% sigurna, da nema cekanja duljeg od tjedan dana.
Naravno, problem je sto ne zivi cijela Hrvatska u Zagrebu i sto bi zdravstvena skrb svima trebala biti jednako dostupna.
Helena71
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la elizabeta » 11 vel 2010, 09:41

Helena71 je napisao/la:U Zagrebu djecu s posebnim potrebama prima i ambulanta u Nazorovoj, mislim da je u sklopu djecjeg doma.
Problem je kod pacijenata koji ne suradjuju i koji se lijece pod opcom anestezijom, tad su to uglavnom ekstrakcije a ne lijecenja, jer treba imati anesteziologa i bolnicku opremu, a to je u Zg organizirano u KB Dubrava. Mislim, gotovo sam 100% sigurna, da nema cekanja duljeg od tjedan dana..

Debelo si u krivu.
Ima nas tu puno koji znamo koliko se na opću u Dubravi čeka. I ne radi se o tjednima nego o mjesecima (6,7,8....) i pritom se potpuno ignorira činjenica da je riječ o kršenju osnovnih dječjih prava. Jer dijete urla od bolova (ne trebam ni spominjat šta čine inače agresivna ili autoagresivna djeca) a mrtvoladno ga se naruči za npr. 8 mjeseci.
Trebam li pisati koliki postotak djece ne surađuje?

Nedavno je moj sin otekao od zuba, tata ode s njim u 5 popodne, radni dan - nije ga primilo u Dubravi (nema dežurnog) ni u Nazorovoj (rade samo do 3). Od nekoliko zubara usudila se probati samo jedna ( u Grižanskoj) no nije uspjela dobiti odgovarajuću suradnju i nije uspjela.
Sutra ponovo mm gubi radni dan, a dijete plače noću. Odlaze u Nazorovu i uspjevaju konačno otvoriti zub, uz to da se muž preznojio, i uz činjenicu da je moj mali najposlušnije i najmirnije dijete u svojoj školi. I tata mu je autoritet.
Ali za liječit zub ili izvadit, nismo baš sigurni hoćemo li uspjet bez opće.
A pitanje je šta s drugom djecom s pp koji teže surađuju i imaju teže dijagnoze....

A tolike ordinacije zjape gotovo prazne...radi se laganini uz minimum pacjenata...a ne može se platiti jednog zubara da se osposobi i da radi samo s djecom s pp...primjerice u Centru za autizam...

"... upoznah i zlo i gore, prijetile mi noćne more, ali gle, na svoj usud hud - ja nasadih konjski ud" (spomen na Vesnu Parun)
elizabeta
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la kimama1 » 11 vel 2010, 12:38

probajte u puli
radi tim zubara, mislim otkad su otvorili down centar, ekipa na orl je zbilja ok (ovo ja iz osobnog iskustva s mojom malenom) i ne čeka se dugo, bar ne u odnosu na zg
koma mi je to
BAKA - NALIJA
kimama1
obična palunkica

PostPostao/la alexandra » 11 vel 2010, 17:05

Helena71 je napisao/la:U Zagrebu djecu s posebnim potrebama prima i ambulanta u Nazorovoj, mislim da je u sklopu djecjeg doma.
Problem je kod pacijenata koji ne suradjuju i koji se lijece pod opcom anestezijom, tad su to uglavnom ekstrakcije a ne lijecenja, jer treba imati anesteziologa i bolnicku opremu, a to je u Zg organizirano u KB Dubrava. Mislim, gotovo sam 100% sigurna, da nema cekanja duljeg od tjedan dana.
Naravno, problem je sto ne zivi cijela Hrvatska u Zagrebu i sto bi zdravstvena skrb svima trebala biti jednako dostupna.

helena, djecu s pp prima ambulanta u nazorovoj i ambulanta u perkovčevoj. onu djecu koja mogu surađivati.

netočno je da se rade uglavnom ekstrakcije. ekstrakcije se rade u anesteziji plinom, svaki dan. popravci se rade isključivo u totalnoj anesteziji (jer djeca s pp ipak zaslužuju da im se zubi i popravljaju, a ne samo vade) ponedjeljkom. i jedno i drugo u bolnici Dubrava.
za ekstrakciju se čeka od 2 tjedna do mjesec dana.
za popravak se trenutno čeka DEVET MJESECI.

dakle problematika je ta što dijete s PP ni u zagrebu ni drugdje u hrvatskoj ne može popraviti zub bez čekanja, a u zagrebu se čeka najduže.
voljela bi svakom priuštiti da ga zub boli devet mjeseci, vjerujte.

popravljaju i u puli, rijeci, splitu, a od prije par dana (nakon medijske halabuke) i u dubrovniku, gdje je opremljena ambulanta zjapila prazna godinu dana. mi smo iz zagreba putovali u pulu, jer se tamo kraće čeka. za koji klinac plaćam zdrastveno osiguranje????? hzzo mi ne želi vratiti troškove puta i boravka.

kada bi se popravci radili svaki dan, a ne JEDNOM TJEDNO, liste čekanja ne bi bilo, odnosno čekalo bi se vjerojatno tjedan ili dva koliko je potrebno i za obavljanje pretraga za totalnu anesteziju. a sve skupa je vrlo lako izvedivo budući da u zg, konkretno, postoje slobodne sale, postoje i stomatolozi koji bi to mogli radit, samo je potrebno zaposlit jednog anesteziologa.

ovo o čemu se piše je kršenje osnovnih ljudskih prava, ništa drugo.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la elizabeta » 11 vel 2010, 17:22

za ekstrakciju se čeka od 2 tjedna do mjesec dana.

thanks za ovu informaciju.
imamo jedan za vadit a jedan za popravak...pa bar da se ovo vađenje riješi ranije.

Jedino šta ako popravak podrazumijeva ono tzv. "liječenje zuba" ono nešto s iglicama....sjećam se da sam ja za to išla i po 5-6 puta zubaru, i to bi dosta dugo trajalo....kako onda s tim?
Helena, jel bi onda to značilo da se takvi zubi ne bi ni popravljali već bi se radila djeci s pp ekstrakcija ....jer to se ne može izvesti odjedanput (u jednoj općoj anesteziji) ?

alex - meni se čini da perkovčeva ne radi više za djecu s pp....tako su bar mm-u rekli nedavno.

"... upoznah i zlo i gore, prijetile mi noćne more, ali gle, na svoj usud hud - ja nasadih konjski ud" (spomen na Vesnu Parun)
elizabeta
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la alexandra » 11 vel 2010, 17:32

elizabeta, na žalost da. takve zube im ne liječe, nego vade. mada bi im mogli liječiti u plinskoj anesteziji, ali to je puno anestezija i puno košta.

u perkovčevoj smo zadnji put bili prije godinu dana, tako da ne znam friško, ali mislim da još rade, sa suradljivom djecom.

za vađenje zovi dubravu. mada, nama su u dubravi htjeli izvaditi dvije šestice koje su u puli bez problema popravili. :angry prethodno su joj već izvadili dvije šestice za koje sam sigurna da isto tako nisu bile za vađenje. al sad samo mogu lupat glavom o zid zbog toga. ništa više.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la elizabeta » 11 vel 2010, 18:40

alexandra je napisao/la:... mada, nama su u dubravi htjeli izvaditi dvije šestice koje su u puli bez problema popravili. :angry prethodno su joj već izvadili dvije šestice za koje sam sigurna da isto tako nisu bile za vađenje. al sad samo mogu lupat glavom o zid zbog toga. ništa više.

ma to sam se i ja pitala....u nazorovoj rekli da je taj jedan za vađenje (taj zbog kojeg je bio naotekao) ali meni odmah palo napamet da kako je zub mogao tako brzo skroz propasti ako nismo skužili puno prije da dijete nešto boli...čim smo skužili javili smo se, odnosno prvo su nam rekli u školi da će ga odvesti na pregled u nazorovu (organizirano) al su nešto izveli...kofol sezona gripe pa ih ne vode i sve u tom stilu...(a ustvari, ni ne vode ih tamo naši defektolozi iz centra, nego oni iz stacionara vode svoju djecu pa onda ponekad ako tražiš pokupe i neko od naših)

Moj F. je sad prvi put morao kod zubara (a skoro mu je 12 godina), činilo se da su dosta čvrsti ti njegovi zubići...al eto, očito sa šesticama nije taj slučaj
A niš, ovo vađenje ćemo riješit u kbc dubravi, a onda ga možda ipak probamo priviknut na suradnju....možda s vremenom bude bolje...bolje i to nego vadit.
a u krajnjoj liniji...pula put pod noge....ako s ovim medijskim natpisima i tužbama nešto ne promijenimo

elizabeta
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 11 vel 2010, 18:50

situacija je definitivno grozna :place
srećom da se i o tome počelo pisati i govoriti u javnosti pa se nadam da će se nešto i pokrenuti
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la dupin » 12 vel 2010, 01:21

popravljaju i u puli, rijeci, splitu, a od prije par dana (nakon medijske halabuke) i u dubrovniku, gdje je opremljena ambulanta zjapila prazna godinu dana.

alexandra, ovo za dubrovnik ne stoji :/ , provjereno..
nakon sto su rekli da im fali anesteziolog e sad nemaju sobu za oporavak iza zahvata :jadnimi
dupin
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la alexandra » 12 vel 2010, 09:02

žao mi je čut. informaciju sam pročitala jučer ili prekjučer u novinama. to da su počeli s radom. razlog je stvarno :roll
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la dupin » 12 vel 2010, 09:10

gadarija :angry...bas me zanima clanak, moze info u kojim novinama
dupin
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la alexandra » 12 vel 2010, 14:21

Članak je izašao u Dubrovačkom vjesniku:

Oralna kirurgija za osobe s posebnim potrebama u bolnici

Livia · 09.02.2010. 11:30 · Pročitano 336 puta · Komentiran 3 puta

Klinika za oralnu kirurgiju namijenjena djeci s poteškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom konačno je počela raditi u sklopu dubrovačke Opće bolnice. Potvrdio je to ravnatelj bolnice Branko Bazdan na jučerašnjem susretu s novinarima ističući kako su u bolnici obavljena već dva zahvata na osjetljivim pacijentima kojima je potrebna anestezija i oporavak od oralnih zahvata .Iako je Klinika za oralnu kirurgiju za osobe s posebnim potrebama još prije godinu dana svečano otvorena u prostorima dubrovačkog Doma zdravlja –nikada nije zaživjela. U uređenje Klinike uloženo je tada 700 tisuća kuna koje su prikupljene donacijama , među kojima su najveći bili Dubrovačko-neretvanska županija, Grad Dubrovnik i Zaklada "Blaga djela".

Damir Čaleta koji je pokrenuo inicijativu za otvaranjem ove Klinike istaknuo je da mu je neizmjerno drago što je Klinika za oralnu Kirurgiju godinu dana od svečanog otvorenja u Domu zdravlja konačno proradila. Dugo smo to čekali, kaže Čaleta, dodajući kako su njegovi razgovori sa županom Nikolom Dobroslavićem i Branko Bazdanom o preseljenju Klinike u prostore bolnice urodili plodom.

Zbog potreba za oralnom kirurgijom dosada se moralo putovati u Split ili Zagreb , što je za roditelje djece s posebnim potrebama bila otegotna okolnost –istaknuo je Čaleta. Prema njegovim riječima idući tjedan susresti će se s ravnateljicom Doma zdravlja Dušicom Šutalo kako bi se aparati i oprema kupljeni za Kliniku iz Doma zdravlja preselili u bolnicu.(L. Pilaš)
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la alexandra » 12 vel 2010, 14:22

a onda je 10.2. na dubrovačkom portalu objavljeno ovo :angry :angry

Ambulanta oralne kirurgije seli u bolnicu
Na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Općoj bolnici Dubrovnik, među ostalim bilo je riječi i o ambulante Oralne kirurgije za osobe s posebnim potrebama koja je prije godinu dana otvorena i opremljena najsuvremenijom opremom u Domu Zdravlja Dubrovnik na Okružnom.Problem kako je rekao ravnatelj bolnice Zdravko Bazdan nije u stručnom timu koji radi u navedenoj ambulanti, nego u nedostataka sobe za oporavak, pa se trenutno dio pacijenata koji bi trebali koristi usluge ove ambulante obrađuje upravo u bolnici.

Naime osobe s posebnim potrebama, ovisno o vršti bolesti ili oštećenja koje imanju tijekom stomatoloških zahvata moraju primiti djelomičnu ili potpunu anesteziju. Nakon zahvata, pacijenti bi se trebali ovisno o anesteziji oporavljati od nekoliko sati do cijelog dana pod medicinskom prismotrom, što u Domu zdravlja nije moguće, stoga je Bazdan najavio kako će se oprema iz ambulante Oralne kirurgije najvjerojatnije prebaciti u OB dubrovnik gdje bi bez poteškoća nastavila s radom u primjerenim uvjetima.
Podsjetimo inicijativu za otvaranjem ove ambulante pokrenuo je bivši ravnatelj Osnovne škole Marina Držića, Damir Čaleta, a donacijama Grada, Županije i udruge"Blaga djela" adaptiranje prostor i nabavljena oprema, te je ambulanta svečano otvorena 31. siječnja 2009.
dubrovniknet team
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la dupin » 12 vel 2010, 15:04

mislila sam da su slucajno jos koje druge novine u pitanju...vidjela sam vec prije clanke na netu :angry ..
dupin
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Djeni » 12 vel 2010, 20:15

o tim stvarima mi smo rekli vec prije na Poglavarstvu grada Dubrovnika. Oni su pošli u posao ne razmisljajuci o kakvoj se populaciji radi, jer nitko od njih i nama iskustva rada s takvom djecom. Zubarica koja je odrađivala staz u splitu naravno nije mogla dobiti taj posao. Ovo nije slucajno da je poslo u novine jer lijecnikov tata je sad postao zamjenik ravnatelja bolnice. Kad smo mi iz udruge Dva skalina pitali sto je s ambulantom i zasto ne radi ljudi su nas gledali u cudu i bili uvjereni da radi, pa smo se prepucavali. Tad je dogradonacelnica(sama zubarica) zvala ravnatelja DZ ovaj se nije javljao. Nama je tad receno ako kome bude hitno da se javi zubarici koja vodi evidenciju o ovoj djeci i da ce se to odraditi u OB Dubrovnik. Ovo što piše u članku da je napravljeno, kako da ne. Napravljeno je vađenje zuba 56 godišnjaku koji ima nekakav problem sa krvi. Provjereno znam jer dobijem info iz kruga bliskih DZ.
Lamia 18.09.1997
Lana 27.08.2003.
Leila 18.08.2009
Djeni
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Djeni » 12 vel 2010, 20:23

Istina je da nema anesteziologa (mislim da su najmanje 2 otisla proslo ljeto iz bolnice), a anesteziolog koji bi radio sa djecom nema pogotovo. Mojoj L ne znaju stavit tubus pa ne znam bas kako bi ona prosla kod nasih anesteziologa. Istina je da nema recovery rooma jer je to ambulanta na DZ oralnog kirurga gdj covjek radi vec 2-3 g stolica a u drugoj bi bile operacije, predoperacijska dvorana i recovery nema. Samo su dokupljene stvari koje bi trebale za djecu s pp (i odraslima), dvije su prostorije jedna gdje je zubarska. Oni su mislili vozit djecu uspavanu hodnikom gdje ljudi cekaju vadit krv i sl, sto je glupost. Pa su cekali da se zubari privatiziraju i sl. Ima tu malo više stvari, kao sto je bilo da ministarstvo nije bilo odobrilo ambulantu jer Dubrovnik nema 100 000 stanovnika. Pa je Šuica pisala ponovo da to odobre jer da Ministarstvo ne kupuje opremu, vec je nabavljena humanitarno, znam i da su roditelji u skoli davali neke novce, zubar i oralni kirurg su trebali radit subotom kad bi dosla ekipa iz Splita da ih uci, a oni bi zauzvrat koristili za sebe opremu.
Lamia 18.09.1997
Lana 27.08.2003.
Leila 18.08.2009
Djeni
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Helena71 » 12 vel 2010, 21:24

Zao mi je cure da se toliko ceka na popravak zuba :( Veliki je nedostatak sto nema strategije preventive kojom bi se ocuvalo oralno zdravlje, jer je puno lakse i bezbolnije za djecu, a jeftinije za drzavu, da se zubi maksimalno sacuvaju i zastite.
Ukoliko karijes dodje do zubne srzi (zivca), onda je potrebno lijecenje koje je zahtjevno, u vise posjeta. Mlijecni zubi imaju puno tanju caklinu i dentin, pa karijes zacas prodre do zivca. Korijeni mlijecnog zuba se ne mogu lijeciti kao u trajnih zuba jer su drugacije anatomije + da se ne ozlijedi zametak trajnog zuba koji se nalazi izmedju korijena, i zato jer je to za djecu prezahtjevno (treba odzijevati mirno i u komadu bez ispiranja usta, slina ne smije dospjeti u zub). Postoje kompromisne metode da se odredjeno vrijeme sacuva mlijecni zub bez zivca ali opet je potrebno vise dolazaka i suradnja djeteta. Zato mi je razumljivo da se u slucaju mlijecnih zubi odlucuju za vadjenje.
Trajne zube se ne bi smjelo olako vaditi ali opet je to zahtjevno i za doktora i za pacijenta.
Sestice su trajni zubi koji su najznacajniji za zvakanje i svakako ih treba sacuvati. Pokvare se brzo ukoliko roditelji ne primjete da je niknula (jer prije toga ne ispadne nijedan mlijecni zub) i jednostavno ne dosegnu pri pranju taj zadnji zub u nizu.
K tomu je caklina novoniklih zuba nezrela i vrlo se lako i brzo pokvari ako higijena nije dobra.
Obecajem vam topic o oralnom zdravlju na Fit mami, povirite, bit ce sigurno korisnih i zanimljivih informacija.
Helena71
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la alexandra » 13 vel 2010, 01:18

helena, ovo sve što pišeš znamo, manje više, i ovdje pričamo isključivo o trajnim zubima. na žalost.

problematika je malo dublja od striktno stomatološke - djeca o kojoj pričamo, uz to što je caklina svoj djeci nježnija i lakše se kvari, najčešće uz to kronično nedostaje kalcij, magnezij (i cink) u organizmu, oralnu higijenu isto tako često nije moguće provoditi kao kod zdrave djece, jer je diranje po ustima i u ustima za njih trauma, pa ponekad jedan roditelj mora držati dijete da bi mu drugi na jedvite jade oprao zube. uz to, većina njih ne govori pa se usta ne "zrače", drugačije se luči slina, imaju drugačiji Ph u ustima,žvaču loše ili nkako.....sve su to razlozi zbog kojih im se zubi kvare ubrzano i jače no zdravoj populaciji, unatoč pravilnoj zubnoj higijeni, premazivanjima zuba i sl. nas konkretno je još bubnulo i to što su joj trajni zubi počeli nicat s 4 godine, a sada s 9 ima već i sedmice.

isto tako znamo koliko su šestice važne, pa su ih u dubravi izvadili bez imalo premišljanja i onda nas naručili za dva mjeseca da izvade i druge dvije. ja nisam htjela, prošla su još 3 mjeseca i po toj teoriji već su trebale skroz propast dok se nismo dokopali pule. tamo su ih pobrusili i plombirali. stoga sam sigurna da bi bilo isto i sa ove dvije izvađene.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la nadicab » 13 vel 2010, 17:50

da, dobro zbori Alex ... kod naše djece je taj Ph u ustima drugačiji nego kod djece bez pp jer imaju i problematiku i žvakanja i gutanja ...
Naša socijalna zubarica bar želi Denisu premazati zubiće ... za naše prilike, i to je puno
Ne znam gdje bi se zubari trebali educirati za rad s djecom s pp jer imam osjećaj da je tobožnjim specijalistima jedina stvar da našoj djeci izvade zub, a ne da ga tretiraju :/
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Helena71 » 13 vel 2010, 19:48

Specijalisti djecje i preventivne stomatologije su educirani za rad s djecom s pp. Al sve to dzabe ako ne postoji bonicka stomatoloska ambulanta, o cemu je ovdje bilo rijeci. Probat cu i sama nesto poduzeti po tom pitanju.
Cure, imate svu moju podrsku :grligrli Stanje se mora promijeniti!
Helena71
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la alexandra » 14 vel 2010, 01:41

može bit da su educirani, ali to ne žele raditi.
eto, možeš ovako kao nadica dobiti premazivanje zuba. što ja radim sama doma. i jednom tjedno zubar, čisto da održimo kontinuitet odlazaka.
nakon što im dijete od treće ne otvori usta, kažu ti da odeš u nazorovu ili u dubravu.

u zagrebu je rješenje vrlo jednostavno - umjesto ponedjeljkom u dubravi, raditi to svaki dan u dubravi i uz to zaposliti jednog anesteziologa u perkovčevoj, tamo imaju i sale i stomatologe. dakle, ne radi se ni o kakvoj investiciji u novu opremu ili u nove sale, već o minimalnoj investiciji i boljoj organizaciji.

jedino što se iz svega može iščitati jest da nikog nije briga.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la nadicab » 14 vel 2010, 12:04

Helena71 je napisao/la:Specijalisti djecje i preventivne stomatologije su educirani za rad s djecom s pp. Al sve to dzabe ako ne postoji bonicka stomatoloska ambulanta, o cemu je ovdje bilo rijeci.

ovo me baš iznenadilo ... a gdje se nauče, tko ih uči kada u praksi imamo to što ALexandra i Djeni opisuju?
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la breg » 14 vel 2010, 12:38

Ja sam imala užasno iskustvo sa ortodontom. Prvi puta sam mu relka da dijete ima jak nagon na povračanje i da ne znam kak će mu jednog dana uzeti otisak za aparat.Ito sam mu govorila punih sedam godina svaki puta kad smo bili kod njega.A išli smo svaka dva mjeseca.
I konačno odlučio on da mu uzme otisak .A kad tamo, -Ja to u životu nisam vidio, takav nagon na povračanje, ne znam šta da radimo, možete ga odvesti u Dubravu pa da mu to naprave pod anestezijom.
Mislim, govorila sam mu to sedam dugih godina. Nikad nije ni pokušao da mu bar stavi praznu žlicu u usta kad smo dolazili.
Nisam ga dala u Dubravu, naravno.
Vježbali doma sa žlicom od juhe i hrpom žvakača , učili disati na nos.
I naravno uzet otisak, uz veliko čuđenje :shock i još mi se hvalio kad je on baš pravi stručnjak.
Moš mislit.
breg
Ne damo se, idemo dalje!

PostPostao/la alexandra » 14 vel 2010, 13:12

uf. ortodont. mi bi trebali aparatić, gornje jedinice su joj malo ukrivo. a poučena iskustvima sa stomatologom već sam mm-u rekla da kapituliram i da nemam snage i za to. :| al valjda ću nadoć pa se i na taj posjet odlučit. :loce
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la andrij » 14 vel 2010, 21:08

Dragi moji - ovdi mama s početka priče - a priča je počela prije mjesec ipol
Prije godinu ipol smo se u Splitu naručili za popravak zuba kojem je ispala plomba nakon 6 mjeseci od popravka. I nakon godinu ipol još nismo bili na redu za popravljanje iako smo najmanje tri puta išli i govorili da mu zub propada hiper brzinom ... Ništa.Pokušali smo i kod redovnog zubara ali nije bilo pomoći jer dijete nije htjelo otvoriti usta.
Pa smo nazvali Dubrovnik i pitali - pošto znam da su otvorili ordinaciju i rekli su nam da nemaju anesteziologa te da nerade sa djecom :-((( Tada smo nazvali Zagreb - Dubrave _ i dobili termin u 12 mjesec 2010.A malome je hitno za zubara ...

Pa mi puka film i nazvali Ministarstvo i dobili nakon nekoliko prešaltavanja poziva neku službenicu koja nam je obećala pomoć- al da im pošaljemo dopis:-) A to traje ...

I napisala sam status na fejsu na koji je reagirala Divna Zenić novinarka SD i Maja Sever .Iz ministarstva su im odgovorili da nema nego dvije ordinacije na području RH - što nije točno.I onda mi ova iz minstarstva uputi molbu da Vam , ipak ne govorim za Rijeku i njihovu ordinaciju jer da oni neznaju koliki su im kapaciteti ? :shock

I napisala sam e-mail i uputila pravobraniteljima i na ministra i na premijerku i na sve moguće instance.

Do danas su mi uputili odgovor samo pravobranitelji da su i oni reagirali i uputili ministarstvu da im se očituje.

I ovo nije gotovo .

Sinu mi je zub bio za vađenje jer je propalo do živca i bolio ga je.Drugi zub mu je bio pod plombom,ali je ispod nje bila katastrofa ,pa je i on izvađen.Riječl je o trajnim zubima (6) .

Neću o konvencijama i pravima djeteta - djeteta sa teškoćama u razvoju ... :kima
Ispunjen život moguć je unatoč mnogim neispunjenim željama.- D. Bonhoeffer
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la alexandra » 14 vel 2010, 21:41

aha. to si dakle ti. :mrgreen
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la andrij » 14 vel 2010, 23:09

dupin je napisao/la:mislila sam da su slucajno jos koje druge novine u pitanju...vidjela sam vec prije clanke na netu :angry ..

Iz Slobodne

http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatsk ... fault.aspx
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la andrij » 14 vel 2010, 23:12

alexandra je napisao/la:aha. to si dakle ti. :mrgreen

Uvik ja nešto mrgudim ... :ne
andrij