Sada je: 06 kol 2026, 18:24.

Ulje ili mast?

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Re: Ulje ili mast?

PostPostao/la Helena71 » 10 vel 2010, 01:01

Bas sam htjela slicnu temu otvoriti jer imamo domace masti a sve se ne usudim upotrijebit ju za ista osim za njoke i knedle, slicno kao Potica :) Isto sam mislila ubaciti u pecenje a i dinstani sampinjoni su mi finiji na masti, pa gore preliti jaja ili dodati rizu. Nekako mi dobiju puniji okus, nisu onak vodenasti.
Maslinovo moze za dinstanje ali je steta jer mu aroma nestane tijekom dinstanja. Zato za brudet i umak za pastasutu dinstam luk na suncokretovom ulju a pred kraj kuhanja dodam maslinovo i uzivam u okusu i mirisu :) Ako se nesto krace dinsta, koristim mijesano maslinovo/suncokret.
Helena71
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Adorabla » 10 vel 2010, 17:04

A zasto se ne usudis? Radi holesterola?
Mm ima jedini povisen holesterol kod nas doma. Za cure se nekako ne bojim zasada, jer se bave sportom, jedu dosta proteina i voca, a nadam se da cu im uspjeti uvaliti i dosta povrca. Slatkog doduse jedu dosta :/
Odnosno hocu reci da ja nisam mast koristila 12 godina. Ove godine smo nekom cistom slucajnoscu dobili mast i naravno da smo se svi zazelili domace hrane na masti, tako da sam neki dan poriluk radila sa masti i zaprskom :mrgreen pa sam jedan dan radila jaja na masti :mrgreen pa sam naravno pecenje i mlince umastila malkice :mrgreen
Ne bih stavila mast umjesto ulja uz pastu, lagane umake i slicno. Ali ovakva teza jela, ili zimska jela, dobiju savrsen okus uz mast. Coravi gulas npr je cista delicija na masti :mrgreen
Adorabla
Medena

PostPostao/la Masha » 10 vel 2010, 17:46

samo maslinovo ulje, domaće.
ponekad, ako poham ili slično, onda suncokretovo.
sama pomisao na mast mi diže želudac, jednostavno nismo mi dalmatinci navikli. :dunno
Masha
dzkić više tekućine

PostPostao/la Helena71 » 11 vel 2010, 20:43

Adorabla, ne usudim se zbog poimanja da nije zdrava zbog kolesterola.
Masha, mozda ti se na pomisao dize zeludac ali ne vjerujem da bi ti se dizao na meso peceno u masti jer je to ionako isti, mesni, okus. Jedino sto su pecenje i krumpir tada zasitniji.
Ono sto ne volim nikako na masti je recimo pohani kruh, znaci przenje i pohanje na masti.
Jednom je moja sveki, Slavonka, lignjune pofrigala na masti :mrgreen Kad sam nogom krocila preko praga kuce po mirisu sam znala da joj je ponestalo ulja i cime ga je zamijenila :ne :lol
Helena71
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 11 vel 2010, 20:45

u istri se nekada mast puno koristila, iako je uvriježeno mišljenje da uz more mast nisu koristili. mast je bila za sve osim za friganje. frigalo se na maslinovom, čak i fritule.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Adorabla » 12 vel 2010, 14:27

Ako je radi pomanja holesterola onda znaj da djeca i odrasli moraju jesti svinjetinu i spek radi neophodnih esencijalnih kiselina koje sluze za sintezu proteina te da nedostatak masnoca uzrokuje strasne poremecaje metabolizma i rada stitnjace :mrgreen Jel sada lakse :mrgreen

Ja sam se isto susrela s tim pecenjem na masti tek kad sam se udala. Nikada necu moci tako nesto pojesti da mi ne pozlije, ali moram priznati da onak zlicu masti ili pola zlice uredno koristim jer stvarno mi ima fin okus. A kazem i trenutno sam se zazelila :mrgreen
Adorabla
Medena

PostPostao/la Masha » 12 vel 2010, 16:21

kod nas nije ni bilo drugog ulja osim maslinovog. ja se ne sjećam da je moja baba koristila ikakvu mast, kaže mm ni njegovi na otoku isto tako :dunno

ja i sa pršuta skidam ono bijelo. :D al, opet, ako kažete da je fino na masti, valjalo bi i to probati. :mrgreen
Masha
dzkić više tekućine

PostPostao/la eli » 12 vel 2010, 16:25

masha, moguće je. bilo je nekada toliko jako siromašnih koji ni svinju nisu imali (što znači ne samo nemati pršuta, već ni pešta za maneštru ili kupus).
koze su se čuvale za mlijeko pa su neki ne svojim izborom bili skoro vegetarijanci. ako su imali barku za ribu loviti.

a mi sada izvoljevamo. :mrgreen
eli
Sveta krava

PostPostao/la Masha » 12 vel 2010, 16:34

je, moj je tata rođen '39. i bilo je gladi kod njih ...
kakva mast, kakvi bakrači. :ne
Masha
dzkić više tekućine

Prethodna

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.