Sada je: 28 srp 2026, 15:45.

muke po dojenju

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

muke po dojenju

PostPostao/la spm » 17 vel 2010, 19:00

pozdrav!
ja muku mučim sa upalom dojki. Naime moje zlato ima mjesec dana i dobro napredujemo (dobili smo 900g u mjesec dana). Problem je moja desna dojka. U drugom tjednu nakon poroda sam dobila kvrge na desnoj dojci i visoku temperaturu, pa sam se izdajala i problem riješen, iako iz te desne dojke mlijeko nije baš lagano išlo.
Prekjučer je malac bio nervozan i cijeli dan je cickao. Navečer je zaspao i ja ga nisam budila duže vrijeme, pa kad sam se digla, dojke pune, kvrge na desnoj i naravno temperatura. Opet sam malog stavljala često da cicka, te se izdajala, ali na tu desnu dojku izađe ful malo (10-15 ml) iako ja pumpam, pumpam. Danas nema kvrga, ni temperature, dojka je mekana ali malac nije zadovoljan na njoj (mora jače cickati). Vidim da ima mlijeka jer kad probam ručno izdojiti izađu kapi mlijeka (naravno kada se izdajam izdajalicom nakon podoja opet izađe malo...)
U isto vrijeme lijeva mi je dojka puna i malac se spasi kad ga stavim na nju...
Mene je strah da mi mlijeko na desnoj ne nestane (ne znam je li to moguće...), ili da nemam neki strašan zastoj pa da mi se te upale ne nastave... Imate li vi koji savjet što raditi?

Puno hvala i pusa svim bebama... :kiss
spm
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: muke po dojenju

PostPostao/la eli » 17 vel 2010, 21:16

nakon jačih zastoja količina mlijeka se smanji i mlijeko promijeni ukus. izdajaj se onda kad je on ne želi i "uvaljuj" mu je po noći, tj. u snu.
za par dana trebali bi doći na staro.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Arkana10 » 17 vel 2010, 21:25

nece mljeko nestati po noci. Prvo, super za prirast! Bravo! Sve ide kako treba.
Evo Eli je napisala savjet, a ja cu ti jos poslati puno snage :hug
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la thinkPINK » 17 vel 2010, 21:29

Upale su na pocetku ceste dok se ne uspostavi ravnoteza proizvodnje mlijeka i potrebe djeteta. I sama sam ih imala nekoliko s visokom temperaturom. Stavljaj bebu na tu desnu stranu iako mu nije drago. Uspostavit ce se ravnoteza. Ako bas ne vuce i ako ti se desava da i nakon podoja osjetis kvrzice mozes malo izdojiti. Preporucam rucno izdajanje na nacin da ostvaris pritisak na kvrzicu, drzis i lagano vuces prema bradavici. Na taj nacin izdajas bas to mjesto na kojem se desio zastoj. Ako ti se desi upala primjeni isto. Mozda najbolje pod tusem, toplom vodom.
Ali imaj na umu da dodatnim izdajanjem povecavas produkciju mlijeka pa ako nema kvrzica nakon podoja i ne osjecas napetos ne izdajaj dodatno.
Vec cete se uskladiti kad tako dobro dobivate na tezini!
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Diami » 17 vel 2010, 22:37

Već si dobila super savjete, ja bih još dodala jedan savjet koji je meni jako pomogao - listovi kupusa (bijelog). Kad se stvore kvrge, ja bih masirala i prije i za vrijeme dojenja, stavljala i tople obloge neposredno prije i u početku podoja, a poslije podoja oprani list kupusa na kvrge. Ne držati dulje od 8 sati, jer onda utječe na produkciju mlijeka. Mene je kupus u nekoliko navrata doslovce spasio upale!
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la spm » 02 ožu 2010, 12:36

hvala cure na savjetima... mlijeka ima, ali ipak mi se na desnoj cicki stvori grudica kad se napuni mlijekom. Hvala Bogu nije bolno i ne dobijem temperaturu, ali svejedno se nikako toga riješiti....

pozzz svima i veliki poljubac dječici...
spm
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Diami » 02 ožu 2010, 14:33

Tak se meni znalo dugo, tek nakon par mjeseci dojenja se to stabiliziralo. Sad (nakon 15 i nešto mjeseci) se to desi samo ako jaaaaako dugo iz nekog razloga ne doji, što je srećom i jaaaaako rijetko.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la eli » 02 ožu 2010, 14:37

spm, važno je da se taj dio pri slijedećem podoju isprazni. zato tu kvrgu lagano pritisni ili nježno izdajaj dok je mali na cici.
eli
Sveta krava

PostPostao/la tigger » 02 ožu 2010, 19:05

smijem ja upast s jednom mukom? dojim isključivo mjesec i pol i zadnjih par dana sve manje mlijeka, danas popodne skroz stalo, nit on može navuć, nit ja izdojit. kako da ga smirim i što da radim? neče cuclat, kad skuži da nema niš dere se... :place
tigger
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la eli » 02 ožu 2010, 19:14

skok u razvoju. malo ga staviš na cicu, pa kad je pusti ga nosaš i tako u krug. onda kad želi jesti probaj mu pomoći sa kompresijama da uzme što više mlijeka. vjerujem da nije gladan, već samo nezadovoljan jer bi više mlijeka i još da se ne mora mučiti.
probaj ga po noći držati što više na sisi kako bi što prije nabildao količinu koju bi on željelo.
eli
Sveta krava

PostPostao/la nevenera » 02 ožu 2010, 19:59

potpis na eli. točno tako je nama izgledalo. ja sam bila luda. cicao do besvesti i onda se uzvrištao ko luđak. na kraju je zaspao. sigurno nije gladan nego je nezadovoljan vjerojatno. stavljaj ga što češće na ciku, nek doji koliko hoće i kad hoće a posebno noću i onda će to proći :hug
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Stefanova_mama » 02 ožu 2010, 23:07

spm je napisao/la:mlijeka ima, ali ipak mi se na desnoj cicki stvori grudica kad se napuni mlijekom

Menjajte polozaje kad sikite na toj strani i ako moze neka mu bradica bude u pravcu grudice. Ako imas mleka i ne treba ti za rezervu nemoj se izdajati nego pusti samo da malac prazni, tako ce grudi proizvoditi samo onoliko koliko mu treba, jer izdajanjem se da signal da treba jos, a nijedna izdajalica nije efikasna u praznjenju kao beba i otud ti se taj visak pretvori u grudu.

I meni je kupus puno puta pomogao. :dada
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 25 gostiju.