Sada je: 30 kol 2026, 06:10.
Moderator/ica: medo14

Kada sam razgovarala s pedagogicom skole u koju ce ici, rekla mi je da u prosjeku djeca znaju u prvom razredu prepoznavati slova i brojati do deset. Dakle, po tome je iznad prosjeka.

eli je napisao/la:to je minimum minimuma koje znaju djeca kad reću u prvi razred. svi ne čitaju, ali baš svi prepoznaju slova, lagano slovkaju, napišu svoje ime i neku kraću riječ. broje bar do sto i pomoću prstiju ili stvari zbrajaju i oduzimaju do dvadeset.

Druge sedmogodisnjakinje zanima kako se skroji haljina za Barbiku

adea je napisao/la:Eto, mozda je odgovor na postavljeno pitanje: Neki ljudi "lažu" zbog razlike u interpretaciji.
Npr. Kimama je rekla da "slovkanje" nije citanje. I OK, mozda si u pravu, trebalo bi pitati učitelja hrvatskog u kojem trenutku se moze reci da dijete cita. Recimo, moj mali uzme (toliko vec spomenutu) enciklopediju i u stanju je slovkajuci duze, direktno citajuci krace rijeci procitati ono sto ga zanima, razumijeti i postaviti pitanje (Kao npr. zadnje: Mama da li si znala da postoje otrovni sisavci? By the way, nisam). Ja bih to rekla da je citanje. I mozda bih ako grijesim po nekoj definiciji razlike slovkanja i citanja - lagala.
I ono sto sam zapravo htjela reci u prethodnom postu je da su djeca razlicita. Imam troje djece i NEVJEROJATNO su razlicita. Po interesima. Jer ako cu gurati jedno dijete da postane Einstein, ha, vjerojatno cu to pokusati sa sva tri. Ali ih ne zanima. Najstariji je ne znam koliko puta samnom prosao knjige o ljudskom tijelu i njegovom funkcioniranju, fascinira ga matematicka konstrukcija, brojevi i njihovi odnosi. Nikada me nije zamolio da mu procitam obicnu pricu. Poslusa je kad me srednje dijete moli da mu citam, a i to ako mu je dosadno i nema sto raditi. Srednji voli mu citam Pooha, Hlapica, Jurića, mala voli princeze, stariji voli povijest Zemlje. Ako pokusam "pretpostaviti" kako ce to kasnije izgledati jednog dana u skoli, stariji ce rasturati matematiku i prepisivati sastavke i lektiru iz hrvatskog. Srednji ce pisati krasne stvari i gustati u lektiri i predivno crtati i nadam se prolaziti iz matematike. (Za malu jos ne mogu definirati sto ju zanima....).
I ne mislim da je moje dijete prosjecno. Kada sam razgovarala s pedagogicom skole u koju ce ici, rekla mi je d na u prosjeku djeca znaju u prvom razredu prepoznavati slova i brojati do deset. Dakle, po tome je iznad prosjeka. Mislim da mi mame ovdje na forumu nismo prosjek RH, a time nam vjerojatno ni djeca nisu bas prosjek.
I Kimama, ti si definitivno bila iznad prosjeka. Ali to si i znala, zar ne?

djeca seljaka iz generacije moje majke nisu znala nabrojati kontinente ni vrste dinosaura, a bila su bolje pripremljena od naših klinaca zatrpanih edukativnim igrama i radnim listićima. bolje će shvatiti matematiku ono dijete koje samo dođe do neke spoznaje dok kupi jaja iz kokošinjca, imati izvježbaniju rukicu za pisanje ako zna heklati nego ako vježba suhoparno prepisivanje tekstova ili crtanje krivulja.

ne, to nije minimun minimuma
skroz krivo, samo plasis mame cija djeca ce kretati u prvi razred
ne mora nista znati kada krece u prvi razred, nista, niti prepozati jedno slovo,niti znati zbrojiti dva i dva

eli je napisao/la:...također smatram da ne treba akademska naobrazba za pripremiti dijete za školu. dapače, često zna biti štetna jer se rabi metodologija neprimjenjena dobi.
djeca seljaka iz generacije moje majke nisu znala nabrojati kontinente ni vrste dinosaura, a bila su bolje pripremljena od naših klinaca zatrpanih edukativnim igrama i radnim listićima. bolje će shvatiti matematiku ono dijete koje samo dođe do neke spoznaje dok kupi jaja iz kokošinjca, imati izvježbaniju rukicu za pisanje ako zna heklati nego ako vježba suhoparno prepisivanje tekstova ili crtanje krivulja.
. ako smo informirani roditelji i ako u drugim podrucjima i razvojnim fazama prihvacamo nove spoznaje u prehrani i odgoju - mislim da ne bismo trebali zanemariti savjete o kojima govori i suvremena nauka predskolskog odgoja te razvojna psihologija.
. i zaista cvrsto vjerujem da ce dijete neoptereceno vjestinama koje je uspjesno savladalo u pripremnom predskolskom periodu sigurno bolje prihvatiti skolu, izazove koji su pred njim i da ce slijedom toga biti sigurnije u sebe.
... 
a mozda naprosto radi ono sto pocesto zaboravljamo a djetetu je tako bitno - naglas ga pohvaljuje i ne uzima zdravo za gotovo sve sto ono zna, makar to znala i sva druga djeca njegove dobi.
ako smo informirani roditelji i ako u drugim podrucjima i razvojnim fazama prihvacamo nove spoznaje u prehrani i odgoju - mislim da ne bismo trebali zanemariti savjete o kojima govori i suvremena nauka predskolskog odgoja te razvojna psihologija.
predcitalacke, predmatematicke i grafomotoricke predvjezbe za skolu nisu usmjerene samo na razvijanje sposobnosti i znanja navedenih u svojem nazivlju, nego stupanj ovladavanja svake spomenute vjestine uvelike pridonosi djetetovom privikavanju na skolu kao i njegovom samopouzdanju
sto mi zapravo znamo o percepciji mame iz uvodnog posta

eli je napisao/la:sa roditeljske strane je dovoljno kod djeteta ne zatomiti znatiželju, poticati ga na vrebalno izražavanje, čitati mu i razgovarati kako bi se razvio vokabular te dati mu olovku i papir neka crta.
. govorim o tome da informiran roditelj zna karakteristike pojedinog razvojnog perioda, zna prepoznati interese djeteta i zna ih pravilno usmjeravati, zna okruziti dijete kvalitetnim poticajima... valjda smo zato i ovdje na forumu da o tome pricamo
... 

Natrag na Školarci (i studenti)
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.