Prvo, jedna mudra od mog tate: pamet u glavu i noz u zube

Za svo ono osoblje koje ne bude suradjivalo.
Kao drugo-znas da smo obje bile u slicnoj situaciji. Velike grudi, ravne bradavice i manjak samopouzdanja. SVe drugo se moze rijesiti, ali na samopouzdanju moras poraditi. Sa Ljubicom je meni bilo puno teze. Sinko je odmah naucio sisati, a i ako je bilo zackoljica, nekako sam ih lakse rjesavala. Spasila me cimerica, koja je bila vrlo iskusna i zaista me ohrabrivala.
Sto se tice bradavica, meni su se one izvukle od silnog izdajanja sa Ljubicom. Sinko je bio kilu tezi. Veci on- veca usta. I sam hvat bradavice nije bio problem. Ipak sam ja prije svakog podoja ili rucno ili na izdajalicu izvukla bradavicu i onda mu krenula staviti u usta. Nismo imali ni ragade ni mastitise ovaj puta, za razliku od onda. Ne volim se ni sjetiti. No, moja kuma nije uspjela jer joj curica nikako nije mogla uhvatiti cijelu bradavicu. Jako bi zinula, uhvatila ju i onda pocela cuclati pola. Ragade, bol, koma.
Kod vas bi sve moglo ici glatko dok ti ne nadodje mlijeko. Onda su velike grudi jos i vece, a i tvrdje. KOnstantno ih masiraj, razbijaj kvrzice kako se pojavljuju. Za brdavice si odmah sad odi kupi Purelan kremu, ona ce ostecenim bradavicama pomoci.
Sto se tice polozaja-je, lezeci je koma za velike grudi. Mene je spasio lak porod i mogucnost da sjedim taj isti dan. No, moze i lezeci, sam oje onda dojenje napor, a ne uzitak (barem meni). SVa sam se izvitoperila dok sam njega postavila, pa sisu stavila, pa pazila da ga sa istom ne ugusim...

Ali, islo je.
JOs jedna bitnija stvar od tvoje zelje za dojenjem je tvoja spremnost na istu. Dante je odrastao na bocici, kao i Ljubica i njima je jedno zajendicko: red. Zna se tocno kada se jede, najede si i znas da si mirna. Kod dojenja toga nema. Ne-ma. Mene je izludjivala cinjenica da jel on sad place jer je gladan (a sisao maloprije) ili mu nesto je ili...Bocicom bi ja eliminirala mogucnost gladi i lakse bi se snalazila u svemu.
Mi nismo dojili iskljucivo, nakon nekog vremena uvela sam mu adaptirano. I to sljaka, kombinramo, snalazimo se.
Znaci, prihvati da ce ti prvih mjesec-dva stalno biti na sisi ( a i ne mora biti)i da ces nocu cesto dojiti (ni to ne mora biti).
Ljubica-Zubica '07.
Sinko Janko '09.