Sada je: 28 kol 2026, 23:19.

Poviseni eritrociti, nizak hemoglobin?

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

Poviseni eritrociti, nizak hemoglobin?

PostPostao/la olja » 12 ožu 2010, 12:56

Šogorica me je zamolila da vas pitam za mišljenje :)
Njenom malom (8 mj.) je prije nešto više od mjesec dana ped. dala terapiju Legoferom (mislim da je Legofer :da? ) zbog toga što mu je Hg bio na donjoj granici. Sada, nakon popijene ture, Hg mu je još niži nego ranije, a eritrociti su povišeni.
Ja nemam blage veze šta bi to moglo značiti, a ona se - naravno - brine. Njena dok. radi tek sutra ujutro, ali ona ionako nema previše povjerenja u nju ( :roll ), pa zato od vas (a od koga bih drugo :) ) tražim mišljenje.
:mah
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

Re: Poviseni eritrociti, nizak hemoglobin?

PostPostao/la swenova mama » 12 ožu 2010, 16:07

zanimljivo, upravo sam danas cula za slican slucaj.
Ja ne bih stala samo na opcoj pedijatrici, isla bih dalje hematologu, a vjerojatno bih radila i stolicu na okultno krvarenje.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la skorpionka » 12 ožu 2010, 19:02

To je uobičajeni nalaz kod anemije manja željeza, ali i nekih drugih ozbiljnijih vrsta anemija.
Broj eritrocita je normalan ili čak povišen (kao kompenzacija) ali su oni svojim volumenom jako sitni, tzv mikrocitoza (to se gleda po onom parametru prosjecni stanicni volumen ili MCV skraćeno, on bude manji od normale). Kako su oni sitni volumenom, onda obicno i hematokrit bude nizi, a i sadrzaj hemoglobina u jedinici krvi je snizen (Hb izrazen u gr po L ili dL) i ostali parametri koji govore o sadržaju hemoglobina u tim istim eritrocitima budu sniženi (one skracenice MCH i MCHC, znaci prosjecni sadrzaj hemoglobina i prosjecna stanicna koncentracija hemoglobina). Kako bilo, treba uz to imati i ostale hematološke parametre, Fe, UIBC i TIBC te feritin koji je najbolji pokazatelj sadržaja odnosno zalihe željeza u tijelu.
Zadnja izmjena: skorpionka; 12 ožu 2010, 19:22; ukupno mijenjano 1 put/a.
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la olja » 12 ožu 2010, 19:09

:)
Ja vas nista ne razumijem. :plavusa

Hvala, kopiracu joj ovo pa nek ona tumaci :mah
olja

PostPostao/la skorpionka » 12 ožu 2010, 19:16

Pa objasnila sam ti osnovni princip, cisto da vidi parametre koje sam joj navela da se gledaju. S naglaskom da takav nalaz nije nuzno rijedak i da se cesto susrece čak i kod najobičnije anemije manjka zeljeza. Ako ima dobrog peda, moze on dalje rascistiti stvar, a ako nema u njega povjerenja onda je bolje da ide hematologu :mah
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la olja » 12 ožu 2010, 19:19

Da, da, hvala, to sam joj i ispricala.
Samo sam morala isprva procitati par puta :)
olja

PostPostao/la gredica » 30 kol 2011, 00:59

Poštovanje svima,
nova sam na forumu pa se unaprijed isprcavam ako sam promasila kutak za svoje pitanje. Dakle, zanima me jedna stvar, sestra mi imam musku bebu od 3 mjeseca (za 10 dana ce tri mejseca), beba je pri rodjenju imala žuticu negdje 220 bio bilirubin, bio je par dana na suncanju i pusten je doma, normalno napreduje, čak i malo previše u kratkom vremnu, raste, smije se, jede, spava, sve uredu. Medjutim, danas u savjetovalistu su primjetili da je beba malo blijeda, uputili je na vadjenje nalaza, da bi vidjeli da je hemoglobin spao na 65. Da, nisam medicinske struke, ali znam da je to jako jako nisko. Molim Vas da mi objasnite zbog cega se to mozda moglo desiti i dali je opasno za život bebe? Molim brzi odgovor, jer sam jako uplasena :(
Hvala Vam puno...
gredica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Natrag na Bubini sam!

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.