Sada je: 17 tra 2026, 07:22.

Krštenje,kumovi,pokloni

Podforum posvećen prvoj godini života vašeg djeteta.

Moderator/ica: Hajdi

Krštenje,kumovi,pokloni

PostPostao/la maslina » 12 sij 2010, 23:57

Zanima me što obično poklanjate za krštenja,kakvi darovi su vama bili korisni,koliko vam je važna ili nevažna uloga osobe koju ste odabrali za kuma u djetetovom životu te kojim kriterijima ste se vodili pri odabiru?
Molim savjete,iskustva,sve dobrodošlo :)
maslina
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: Krštenje,kumovi,pokloni

PostPostao/la Anika30 » 13 sij 2010, 00:16

Maslina baš si aktivna ;) !.

Sa prvom curom sam sve obavila formalno, kao jednu obavezu i tad mi ništa nije bilo previše bitno. MM je uglavnom donosio odluke. :|
Ali, sa Magdalenom je bilo sve drugačije... najvažniji odabir mi je bio koga izabrati za kuma. Kriterij je bio da je "u dobre" sa crkvom i da je savjesna osoba i HDB imala sam dobru priju na raspolaganju. Organizirano je doma u krugu najbližih.
Pokloni mi nisu bitni, pogotovo ne zlato i sl. M. je dobila mozaik fotografija ubačenih u jednu veliku sliku na kojoj su ona i sestra.
Ja recimo bi rado poklonila privjesak Angelusa od Svaline. Oni su mi :1 .

Ne znam šta mi bi da sam se raspisala :mah
F. 28.05.2003.* 21.09.2005.M.10.01.2009.T. 15.09.2011.

Bog je bolji organizator

PostPostao/la maslina » 13 sij 2010, 00:23

Imam sad malo vremena pa sam si dala oduška na ovim forumskim prostranstvima,kad imam inspiraciju :)
ja isto mislim da pokloni nisu bitni samo me je zanimalo kakvi su pokloni mama bili korisni
obično svi kupuju zlatninu
i to je lijepa trajna uspomena
al nema garancije da će se to djetetu svidjeti kada bude biralo što će nositi
a pokloni tipa dječije opreme su skroz ok ako djetetu nešto fali a roditelji su voljni reći što
maslina
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mamuška » 13 sij 2010, 00:37

nama je krštenje bilo jako bitno,s kumovima nažalost nismo imali sreće
1kuma-je bila premlada i još nema svoje djece tako da ne shvaća kumstvo obavezom doli rođendana :dunno
2kum-(btw best frend i frendica iz srednje)prestali nam se javljati prije 3god.bez razloga i objašnjenja pa sam nakom godine dana zivkanja i posjećivanja (mi njih-jel)prestali zvati i odlaziti k njima..ne nazovu čak malca ni za rođendan :(
3kuma-tak-tak..nezove,nedođe...a k ima samo 1 god-tako da budućnost znam :/

za kuma/kumu je najbolje izabrati brata ili sestru nikad te neće iznevjeriti (to je moj recept za budućnost)

pokloni su sporedna i nebitna stvar,ako su kumovi pri lovi i volji i da se s njima dogovoriti uvijek se nađe neka stvar koja dobro dođe bilo to kolica,vrtić,nosiljka....ja zlato ne volim ni kupovati i dobivati

-ja sam bila nekoliko puta (čitaj 3 puta) kuma,kumstvo shvaćam jakoooo ozbiljno to je jedna vrsta obaveze,dužnosti i prijateljstava u jednu ruku i roditeljstva za cijeli život i volim ih kao da su moji-svu svoju kumčad redovno zovem,posjećujem barem svaki drugi mjesec,nikad ne zaboravljam rođendane i imendane...
-nikad nijedno kumče nije bilo bolesno a da ja to nisam znala dok je moje djete bilo na dvije operacije a kuma se nije udostojila ni nazvati da pita kako je ona
mamuška
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Janja » 13 sij 2010, 06:38

Skoliko ste mjeseci krstili svoju djecu? Mi sad u slijedeću subotu imamo krštenje a ona ima 2,5 mj. Darove sam zabranila jer imamo sve što nam treba.
slikaslikaslika
Janja
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mirna_sara » 13 sij 2010, 10:15

Saru smo krstili dok je imala 2 mj., a Luku ćemo sljedeći mjesec (znači sa 4,5 mj.).
Kaj se tiče poklona Sarini kumovi su se jako istrošili, kad smo mi bili njihovoj malenoj vratili smo jednakom mjerom...Lukinom kumu sam u startu rekla da slučajno ne kupuju skupe poklone...i nije...
bitno mi je bilo kod odabira i da kumovi idu u crkvu...ne mislim pod tim da svaku nedjelju idu na misu, ali da nije problem doći npr. kad Sara ima koncert sa crkvenim zborom...
sa Sarinim kumovi nismo baš u kontaktu, Sara je od početka bila žalosna, ali se s vremenom to promjenilo, a Lukin kum je barem jednom tjedno kod nas...
SARA 05.12.2001. najbolja djevojčica
LUKA 18.09.2009. plavo oko mamino
mirna_sara
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la maslina » 13 sij 2010, 23:10

mi još uvijek nismo krstili bebu,planiramo na proljeće
za kumove također nismo odlučili
mislim da će imati kumu i kuma
maslina
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nevenera » 13 sij 2010, 23:15

evo mi krstimo tina u nedjelju. za kuma je mm odabrao svog brata (i njegovu ženu). poklon smo htjeli dječju bibliju.
ja sam tip što manje, što jednostavnije...
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la tratinčica1711 » 13 sij 2010, 23:21

što se tiće krštenja- uffff mi smo imali čitavu ceremoniju, al šta ću kad je velika familija.. krštenje je bilo kad je F imao mjesec dana.. Dobili smo puno poklona ( robice i zlata ) i novaca.. Nije mi poklon važan, nego dobra volja i namjera.. da je od srca :srca
Zadnja izmjena: tratinčica1711; 20 srp 2012, 22:42; ukupno mijenjano 1 put/a.
F- 2009. :belji
L- 2012. :mali
tratinčica1711
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la maslina » 14 sij 2010, 00:13

neverena,kako ćete organizirati krštenje?uža obitelj ili više uzvanika?
maslina
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la boysmama » 14 sij 2010, 02:07

mi smo L krstili sa 6 mjeseci jer nam kumovi nisu bili u mogućnosti ranije, to je bilo najljepše iskustvo ikad... nismo imali novaca za feštu sa mnogobrojnom familijom (čitaj: mm ima 26ero članova uže obitelji, samo sestre, braća i njihova djeca) pa smo se odlučili za mirno krštenje bez ikog, samo kumovi i mi... maloga smo krstili u zg i direktno nakon toga otišli u liku na ručak pod pekom te proveli cijeli vikend u (tatinoj) vikendici u lici, verali smo se po šumi, bilo nam je super, nikad to neću zaboraviti... za poklon je L dobio malu lijepu narukvicu od bijelog zlata sa datumom i neku oblekicu, to je bio maksimum njihovih financijskih mogućnosti i po nama je i to bilo previše jer poklon nam je bio to prekrasno druženje

R još nismo krstili, a ima već 3 mj. ... razlog je u tome što se još premišljamo oko kumova, najbolje frendove smo uzeli za kumove na vjenčanju, pa smo za krštenje L uzeli second best frendove, a sad mi moja naj frendica na koju sam računala odlazi u SAD živjeti pa ona otpada pa smo malo ispucali adute, mislimo se za jedan super bračni par, ali se ne stignemo baš viđati često jer oni stalno rade, a onda nam je glupo imati kumove koje nam dijete baš ne viđa.

što se tiče one teorije da se za kumove uzima rod, meni to nema smisla jer sa sestrom ili bratom si ionako dobar i uvijek ćeš se viđati i oni će uvijek biti i tebi i djetetu potpora neovisno o kumstvu, a kumstvo mi je ipak van tog kruga, netko s kim ćeš tako ojačati vezu
A... bebica...... 06.10.'16.
M... hrabrica... 02.07.'11.
R... mazica...... 06.10.'09.
L... mrcina ..... 21.04.'08.

"Sve mogu u Onome koji me jača" (Fil 4,13)
boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la mirna_sara » 14 sij 2010, 09:45

boysmama jako lijepo krštenje Luke...mi ćemo Lukino krštenje proslaviti samo s kumovima, malo intimno druženje
SARA 05.12.2001. najbolja djevojčica
LUKA 18.09.2009. plavo oko mamino
mirna_sara
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la enabacko » 14 sij 2010, 11:48

Meni je kumstvo jako velika stvar. Bila sam kuma tri puta i do svojih kumčeta jako držim, to mi je nešto kao brat ili najuža familija. Kad sam krstila malu ( imala je 2.5 mjeseca) za kumove sam izabrala prave ljude do kojih sam držala i to nas je kumstvo još više zbližilo. Veže nas neka posebna veza.
Roka još nisam krstila iako će skoro 7 mjeseci a razlog je što su ljudi koji su trebali biti kumovi doživili još jedno neugodno iskustvo, nesuđena kuma imala je spontani kad je on imao 10 dana, tako da ih on dodatno podsjeća na to. Oni nisu odbili kumstvo ali sad imaju daljnje pretrage i pokušaje tako da ih nismo s tim opterećivali. Zato njegovo kršetenje još čeka.
Što se tiče poklona oni mi nisu bitni, bitno mi je da ljudi koje odaberem budi ono što želim za sebe i svoje dijete.
enabacko
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la marie claire » 14 sij 2010, 15:39

Piju smo krstli s 3 mj. Ima naj kumu na svijetu, mog muža najbolju priju, koja je inače teta u vrtiću, i zaljubljenik u djecu, tako da je to ljubav do neba! A, velim, zaista smo i inače obiteljski jako povezani!! Iako ja nisam tip od veliki poklona, njenoj kumi se teško usprotiviti, u biti ona samo dođe, kao Sv Nikola!
Za krštenje je Pia dobila kompletnu obleku za krštenje, i zlatni lanac!!
Za nju sam se odlučila iz jedne prekrasne geste, u biti više njih!
Kad sam rodila, došla je iz Zg u Split među prvima, sa ogromnim paketom sitnica koje je skupljala otkad sam ja ostala trudna: cdi s muzikom koju je sama nasnimila, fotke naše zajedničke obiteljske, kremice, maramice, čak i bojice!!!!
Eto, doslovno najbolja na svijetu, a uistinu je i divna osoba... :dada
Pia 06.11.2008.
marie claire
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Janja » 14 sij 2010, 15:41

Mi smo planirali poveliko kreštenje, ali kad smo sjeli i razmislili odustali smo od toga, pa tako da ćemo malenu krstiti samo uz prisutnost kumova.
Za poklon smo sa dogovorili da će oni kupiti krsnu haljunicu koju svećenik polaže na djete i svjeću. I mi zadovoljni.
Poslje čemo malo :zivili i super. :joy
slikaslikaslika
Janja
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la maslina » 15 sij 2010, 01:21

marie claire-stvarno lijepa gesta od kume :) :) sigurno je vaše dijete obožava
meni je frendica nedavno krstila bebu imali su prekrasno krštenje,30ak ljudi,bila je muzika uživo puno dječice..baš je bilo veselo
i na dar je svaki uzvanik dobio malog anđelčića i lijepi kolaž s par bebinih slika i zahvalnicom
maslina
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la srecica tara » 15 sij 2010, 06:52

mi smo cure krstili sa 2 mj. bija je to obican rucak uz uzu rodbinu. sa prvom i zadnjom kumom nismo imali srece bas, a sa drugom je ok, ujedno i moja vjencana kuma. kad moze uvik dode i na rodendane i mi kod nje. a ove dvi ispada da su bile kume eto samo ato da budu posto su pozvane, nista drugo. razocarala sam se skroz u te osobe i opce ih vise ne zelim vidit eto najvise mi je zao radi dice, jer kad odrastu nece ni znat ko su im bile krsne kume. al dobro za sve postoji razlog neki. Ka d bi vise imala dice( sta necu), onda bi odabarala nekog bas iz obitelji, jer ka sta je vec neko napisa bar znas da su tu, i spremni uvik bit uz dijete.

a sta se tice poklona, dobivali smo pretezno zlato(bijelo) jer zute ne volim. a cure kad odrastu ce same odlucit sta ce stim.
S-2005
K-2007
T-2009
J- 2011
slika

U životu nije važno koliko puta padneš, već koliko si se puta spreman dignuti.
srecica tara
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamino sunce » 16 vel 2010, 01:19

mislim da je najbitniji sam čin krštenja onaj dio u crkvi i svečenik naš je stvarno super on nas je i vjenčao i sve je bilo nekako dostojanstveno i sveto...
mi smo M. krstili kad je imao 4 mjeseca i to je bila prava fešta skoro kao pir... bilo je 50 -tak ljudi rodbina i prijatelji, muzika...imali smo i kumu(moja najbolja frendica) i kuma (najbolji frend mm)i stvarno mi je drago da je tako jer su svi sretni i zadovoljni. a od poklona je dobio najviše novce i robicu jer sam ja rekla da ne kupuju zlato ipak je on dečko to mi je više za cure... od novaca koje je skupio smo kupili as...i otvorili štednju.. jedan od boljih poklona je biblija za djecu, foto album i okvir za sliku, čak je super i poklon bon npr.mi dobili u prenatala...i to 2 ...pa kupili kišobran kolica....
Zadnja izmjena: mamino sunce; 10 ožu 2010, 01:43; ukupno mijenjano 1 put/a.
naša mrvica 18.7.2009.
mamino sunce
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la maslina » 10 ožu 2010, 00:50

evo i mi imamo krštenje iza Uskrsa
imat će kumu i kuma moj Šime
kada su pitali što da kupe bilo mi je malo neugodno,uopće neznam što bih rekla jer ima sve a i taj materijalizirani dio nikako ne volim
maslina
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la 5ra » 10 ožu 2010, 12:58

F. I P. smo krstili zajedno. On je imao 3 ,5 godine , P. 2 mjeseca. Kum i kuma su bili moja sisterica i njen mužić. Imali smo malo obiteljsko okupljanje , prisutna je bila samo najuža rodbina i bilo nam je super , bez velikih troškova , stresova oko organizacije i sl.
Da mogu ponoviti opet bi sve isto napravili.
F. ( 2005 ) i P. ( 2008 ) moja sunca dva
5ra
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mama z » 10 ožu 2010, 13:12

Prva kuma od N je moja best frendica i njen muž i jako mi je drago što sam nju izabrala,poslije smo mi njihovoj curici bili kumovi i viđamo se i čujemo koliko možemo tokom godine ali obavezno za rođendane,Uskrs i Božić,nisu bogati ali uvijek kupe klincima koju sitnicu i to ne samo N nego i D. :D
S drugim kumovima se nismo posrećili,od mm prijatelj i njegova žena,s početka je kum dolazio vidjeti D ali zadnjih mjeseci ni ne nazove,a njegova žena da ne pričam, imaju novaca,dosad je D od njih dobio samo dok se rodio novac i kolica i za 1. rođendan bicikl,ma ja ne tražim da mu oni svaki čas nešto nose nego da se sjete pa povremeno navrate ili bar nazovu da pitaju kako je,a D ima samo godinu i pol dana :(
N 2005 školarka
D 2008 predškolac
L 2014 princeza
mama z
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la ZacKa » 10 ožu 2010, 13:20

I jedno i drugo krstili sa 1,5 mj.
Pokloni nam nisu bitni ali naravno dobili smo zlato koje već kćer i nosi. :D Dobro su mi došle rinčice za curku jer ih voli a gubi barem 1x u par mjeseci pa nam sada i nedostaju.........Za poklon s kumom(brat od muža) i kumicom ( koja je ujedno i šogorica meni a njima strina ali to tada nije bila pa ju i dalje zovu kuma što njoj paše ;) ), dogovorili se za ono što nam je trebalo, ne znam hranilica, putni krevetić..........

I dobra je kuma, jelte viđamo se kad smo si sada rod :dada
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la 5ra » 10 ožu 2010, 13:22

Ja i moja vjenčana kuma smo se na žalost udaljile jedna od druge , jednostavno nas je život odnio u suprotnim smjerovima. :(
Nismo se posvađale ili tako nešto , ne znam ni ja sama zašto je to tako. Čujemo se svakih par mjeseci i to ako se ja sjetim nazvati. Žao mi je zbog toga , ali život ide dalje.
F. ( 2005 ) i P. ( 2008 ) moja sunca dva
5ra
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la rusulica » 10 ožu 2010, 13:55

L smo krstili sa 6 mj. Htjeli smo prije al je mm baka bila loše pa smo odgodili. Baka je tada i umrla tako da dobro da smo odgodili.
Inače u našim krugovima je gotovo nepisano pravilo pokloniti križ na lančiću. Mi smo L birali kumu po principu tko je najbliži s njom i voli je najviše a nije obitelj (imali smo više primjere kumova u obitelji, čak i ja osobno i to što su obitelj ne znači ništa, cijeli život me nisu nazvali, i sa mog vjenčanja su se ispričali i nisu došli). Dakle L kuma je naša prijateljica a sad i dupla kuma jer se udala za mm vjenčanog kuma. Inače ona L obožava i prije tog kumstva stalno ju je posjećivala, pita za nju, igra se njom kada dođe. S obzirom da je tada bila u novčanom škripcu zabranili smo da kupuje poklon a ona opet kupila lančić i križićod bijelog zlata s cirkonima :roll i još joj stalno kupuje robicu i igračke. Ona sada ima bebu i nastojim vratiti istom mjerom.

Ja sam isto bila kuma al nekako je to kumstvo vodno od prvog dana.
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la maslina » 14 ožu 2010, 17:42

Ja se stvarno trudim voditi računa o kumstvima,ružno mi je i nekako neljudski da svom kumčetu ne čestitam rođendan(naravno;i pokloni ali to ne smatram bitnim već upravo činjenicu da si zainteresiran za život tog djeteta,da ono zna da može računati na tebe i sl)
Za razliku recimo od mojih kumova koji nisu baš pokazali neki veliki interes i to mi je bila vodilja kod odabira Šiminih kumova
maslina
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Madir » 14 ožu 2010, 17:57

nakon čitanja gore napisanog mogu samo reći da imamo sreće.
ivana smo krstili s mjesec ipo dana.kum mu je stric tj.mm brat.
iz razloga šta oni još nemaju djece i super je čovik.
ne živi u istom gradu,al zove,dolazi ga bar jednom tj.vidjeti.

ja sam isto kuma i zovem,pitam,idem,pomažem, ono, sve šta treba i kad treba.ne jednom godišnje.
„Sve, dakle, što želite da vam ljudi čine, činite i vi njima.“ (Mt 7,12a)
Madir
Carica od jaslica

PostPostao/la maslina » 14 ožu 2010, 18:00

Madir je napisao/la:nakon čitanja gore napisanog mogu samo reći da imamo sreće.
ivana smo krstili s mjesec ipo dana.kum mu je stric tj.mm brat.
iz razloga šta oni još nemaju djece i super je čovik.
ne živi u istom gradu,al zove,dolazi ga bar jednom tj.vidjeti.

ja sam isto kuma i zovem,pitam,idem,pomažem, ono, sve šta treba i kad treba.ne jednom godišnje.

potpuno se slažem.mislim da je to bit kumstva;da dijete ima neke "koristi" od tebe u životu,da si zainteresiran za njegov život,aktivnosti,hobije
da ga posjetiš kada možeš i slično
meni su kumovi gotovo kao rodbina(tako gledam na njih)
maslina
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la tina b. » 14 ožu 2010, 19:07

eto da i ja napisem nesto korisno....mi imamo isto dvije kume.za poklone nisam previse zahtjevala uglavnom su me pitali sto trebam,i sa svime sam zadovoljna.obije kume su me iznenadile sa prekrasnom tortom i krsnim odjelcima,svjecama i krsnim kosuljicama,mada ja iz pristojnosti nisam htjela da to kupuju,ali eto iznenadile su me.kuma 1-od starije kcerkice je super mlada cura muzeva sestricna,opicena,patricia je obozava,svako malo je nazove,i njih dve si spikaju ko velike.svaku njenu zelju dobro saslusa,i ispuni makar ja bas nisam na "ti" sa time...ali ako ih to veseli neka.
kuma 2-moja vjencana kuma i naj naj frendica,ujedno i moja susjeda,nemre mi zbrisat ni da hoce.uvijek mi uzme taricu da se odmorim,rado se prosece,uglavnom vidimo se svaki dan :lol
moja krsna kuma ni ne pita za mene,sto mi je malo glupo,ja sam isto krsna kuma jednom deckicu od 2 i pol godina,zive daleko na zalost i onako su malo komzervativni tako da mi bas i nedaju kumce da ga cuvam a kamoli da ostane kod mene.stalno sam u kontaktu sa njima i sad vec i pomalo pricam na telefon sa kumcetom,makar zna reci samo "uma tina"meni je i to dovoljno.obavezno dodem na sve blagdane a pogotovo na rodendan.uvijek ga obasipam svakakvim glupostima tako da kad me djete vidi odmah trci meni u zagrljaj.
za par mjeseci cu opet biti krsna kuma,cak cu imati cast prisustvovati i porodu.jedva cekam....!!!!!!!!!!!! :mah
02.05.2007 Patricia:)
07.07.2009 Tara :)
slika slika
tina b.
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la rusulica » 15 ožu 2010, 13:05

rusulica je napisao/la:Ja sam isto bila kuma al nekako je to kumstvo vodno od prvog dana.

Da me ne bi netko krivo shvatio, nisam ja to razvodnila, štoviše zovnem ih tu i tamio, pitam za malenu. Vidimo se 10-ak putagodišnje a za rođendane obavezno idemo i nosimo super poklone. Kad se kumica rodila ja nisam znala da ću biti kuma a pomagala sam puno mami i išle smo skupa u šetnju. Štos je u tome što mi nikad nismo bili nešto prebliski s njima pa me poziv za kumstvo jako iznenadio pogotovo što je poziv došao na brzinu, dva tri tjedna prije krštenja. Nekako mi se činilo da to njima nije neka bitna stavka pa tako i ja skoro zaboravim da sam kuma. Stalno se podsjećam na to da ne zaboravim ispunjavati obveze al jednostavno nemam taj osjećaj povezanosti u meni, ne mogu si pomoći.
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la danni » 15 ožu 2010, 13:13

ja nemam , tj. nisam još nikome bila nikakva kuma i baš mi je to krivo :place
baš bi volila imat svoje kumče :place
danni
Ovisna sam
Ovisna sam