Sada je: 11 kol 2026, 04:26.

Genetika/karakter VS odgoj

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Re: Genetika/karakter VS odgoj

PostPostao/la zeezee » 18 ožu 2010, 14:39

IINA je napisao/la:Da ovo je isto bezveze, jer taj zapisani problem treba i određeni triger, koji
se u nekoj okolini događa (kod roditelja npr.), a kod djeteta može izostati.

ma, ja mislim da ako i postoji 'problem' zapisan u genima i prenesen potomku, ne mora se aktivirati ni u istoj okolini ni uz isti triger, ako nešto drugo, zapisano u drugim genima, prevlada. ja sad, naravno,trkeljam :D , nije mi to struka i otkad sam rodila, ne znam se više izražavati...mene to s tim, kako je tp rekla, fatalističkim viđenjem genetike, isto plaši....
M 22.04.2008. slika
zeezee
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la JiA » 18 ožu 2010, 14:49

Iina
Zar nisu i JiA monozigotni

nisu ;)
Bijah slijep, a sada vidim...
JiA
Vjetropir

PostPostao/la IINA » 18 ožu 2010, 15:05

Vau, bila sam ziher da jesu ;)
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la mama courage » 18 ožu 2010, 18:29

Pa mi je povuklo to na onaj Čaćićev nesretni istup u Nedjeljom u 2 kao razloga za neusvajanje (na stranu što je to što netko tko nema djecu i ne odluči se za usvajanje sasvim osobna odluka koju nikome ne treba obrazlagati, nego samo odbiti fino pitanjem tipa "Zašto Vas to zanima") - na neka je pitanja bolje ne odgovoriti nego odgovoriti "krivo".

i meni je to bio jako ružan odgovor od njega. nekako, implicitno, daje naslutiti da je njegov genetski materijal valjda superiorniji od nekog no-name oca čije dijete čeka posvajanje. meni se to uopće nije svidjelo, mada, kad smo mi razmišljali o posvajanju, nekoliko puta smo čuli isti razlog protiv. što me, iskreno rečeno, prilično iznenadilo.
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la skorpionka » 18 ožu 2010, 18:32

Moja vjenčana kuma je udata za jednojajčanog blizanca (jednog od njih :lol ). U ovih dvadesetak godina što su zajedno samo se jednom zeznula i zašlatala krivoga u mraku :lol Inače, njih dvojica su fizički jako slični, ali ne skroz, neki ljudi ih ne razlikuju uopće. Moja mama ih ne razlikuje dan danas i ne zna mi reći kojeg je od njih dvojice srela a vidjela ih je stoput. Interesantno je da oni obojica imaju istiporemećaj vitiligo, samo je kod jednog jače a kod drugog slabije izražen.
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la Imge » 18 ožu 2010, 19:41

samo cu ukratko:
moj djecak :ne
TP :dada

i to bi bilo to od mene na temu usvojene djece i genetski problematicnog materijala.
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mama courage » 18 ožu 2010, 20:37

ja sam.... (davno) hodala s jednim jednojajčanim blizancem. (i uvijek sam ih znala razlikovati, no nisam kad sam ih puno godina kasnije slučajno srela.... dok se ovaj moj... bivši nije nasmijao, eh, onda sam znala tko je tko)...

ovaj moj je bio dobar ko kruh (a tko to ne bi bio sa mnom :joy ), drugi je bio zloća. :mrgreen
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Krumpirić » 18 ožu 2010, 21:12

Imge je napisao/la:samo cu ukratko:
moj djecak :ne
TP :dada

i to bi bilo to od mene na temu usvojene djece i genetski problematicnog materijala.

mislim isto.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la MON » 18 ožu 2010, 21:19

zeezee je napisao/la:
ma, ja mislim da ako i postoji 'problem' zapisan u genima i prenesen potomku, ne mora se aktivirati ni u istoj okolini ni uz isti triger, ako nešto drugo, zapisano u drugim genima, prevlada. ja sad, naravno,trkeljam :D , nije mi to struka i otkad sam rodila, ne znam se više izražavati...mene to s tim, kako je tp rekla, fatalističkim viđenjem genetike, isto plaši....

niš ti ne trkeljaš, meni je ovo vrlo prihvatljivo. dapače, vrlo, vrlo suvislo :dada :5

samo bi dodala da osim nekog drugog gena može prevladati i ono naučeno.
MON
Intelektualni snob

PostPostao/la Krumpirić » 18 ožu 2010, 21:21

zeezee je napisao/la:
IINA je napisao/la:Da ovo je isto bezveze, jer taj zapisani problem treba i određeni triger, koji
se u nekoj okolini događa (kod roditelja npr.), a kod djeteta može izostati.

ovo mi zvuči najlogičnije moguće.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Beppa Joseph » 18 ožu 2010, 22:17

Ja, kao i većina, mislim da je genetika nesumnjivo bitna. ali, i da je bitna okolina koja može biti plodna za razvijanje te karakterne osobine ili talenta (npr. talent za glazbu). Također, to se odnosi i na bolesti, npr. u liječničkoj anamnezi je bitno je li netko bolovao od karcinoma u užoj obitelji.

Moja prijateljica, molekularni biolog, je išla na neko testiranje (u sklopu istraživanja) i rekli su joj da ima nekakve preduvjete za razvoj shizofrenije, ali da se to ne mora nikada pojaviti jer postoji jako mnogo faktora koji se trebaju poklopiti da bi se bolest pojavila te da svi mi zapravo imamo sklonost raznim bolestima i poremećajima ličnosti no u pravilnoj okolini se to nikad neće realizirati.

Zato mislim za posvojenu djecu da neće imati nikakvih problema zbog svoje genetike. Možda su osjetljiviji, možda će intelektualno postići manje zbog svog genetskog preduvjeta, ali vjerujem da svi u dobroj obitelji mogu postići vlastiti maksimum, pronaći zanimanje koje će ih ispunjavati i jednom, u konačnici, postati zadovoljni odrasli ljudi, za što je potrebno i normalno djetinjstvo. Naravno, svaki čovjek može i bez dobrih preduvjeta ostvariti mnogo u životu, ali na nama je da im stvorimo te preduvjete.
:luv Post 21,6
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la maryca » 20 ožu 2010, 13:54

Beppa Joseph je napisao/la:Ja, kao i većina, mislim da je genetika nesumnjivo bitna. ali, i da je bitna okolina koja može biti plodna za razvijanje te karakterne osobine ili talenta (npr. talent za glazbu). Također, to se odnosi i na bolesti, npr. u liječničkoj anamnezi je bitno je li netko bolovao od karcinoma u užoj obitelji.

Zato mislim za posvojenu djecu da neće imati nikakvih problema zbog svoje genetike. Možda su osjetljiviji, možda će intelektualno postići manje zbog svog genetskog preduvjeta, ali vjerujem da svi u dobroj obitelji mogu postići vlastiti maksimum, pronaći zanimanje koje će ih ispunjavati i jednom, u konačnici, postati zadovoljni odrasli ljudi, za što je potrebno i normalno djetinjstvo. Naravno, svaki čovjek može i bez dobrih preduvjeta ostvariti mnogo u životu, ali na nama je da im stvorimo te preduvjete.

ovako i ja razmisljam!
sto bih rekla nekada 40:60 i ponekad 50:50!
...tuga gleda unatrag . . . briga oko sebe . . . a samo vjera gleda gore . . .
maryca
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la dancica » 20 ožu 2010, 16:14

Beppa Joseph je napisao/la:Ja, kao i većina, mislim da je genetika nesumnjivo bitna. ali, i da je bitna okolina koja može biti plodna za razvijanje te karakterne osobine ili talenta (npr. talent za glazbu). Također, to se odnosi i na bolesti, npr. u liječničkoj anamnezi je bitno je li netko bolovao od karcinoma u užoj obitelji.

-također i ja ovako razmišljam
D. 2000. velika maza
D. 2001. princeza
M. 12.06.2009. mala princeza
dancica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Prethodna

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.