Sada je: 11 lip 2026, 05:12.

VJEŽBAČI 2010 - II

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: VJEŽBAČI 2010 - II

PostPostao/la MaminMacak » 19 ožu 2010, 00:27

Super za uho!!! :joy

A moj je pak zaljubljen u TV, nakon nekog vremena se digne i otpuze do TV-a, uz ormar se ustane i smije im se.
Valjda zeli uci u TV k njima :lol
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MaminMacak » 19 ožu 2010, 00:30

Tako je i Toma kad mu je bacila igracku na pod, hop na glavu preko njene ruke, a ona je valjda mislila da ce se cucnuti sad kad moze :lol
No fali mu puno iskustva u takvim stvarima. Ma bas mi je nekako zao sto se digao na noge i nije vise samo puzac, jos mi je premali za to.
A opet presretna sam da je sam smislio taj iskorak i to jos pravilno.

Uf, bas mi je danas dan prepun dojmova, idem malo odspavat :mase
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Tanja77 » 19 ožu 2010, 01:04

Ma bravo za maloga Tomu pa on je zbilja napredna beba, s osam mjeseci se već diže i hoda uz namještaj, to je stvarno super napredno.
Glavno da sve radi pravilno. super da ne morate više toliko vježbat, neka mali bude što više na zraku i zajedno uživajte zaslužili ste to.
Kiss ne moraš se uopće brinuti što se Adrijan već diže, pogotovo ako mu je oslon na punom stopalu. Čudno mi je to što su vam rekli da mu branite a da ne treba više vježbe, zašto ga onda ne pustiti da ide svojim tokom. Znam da bi bilo bolje da što duže puzi ali pošto je on isto dosta napredan zašto ga nešto previše spriječavat.
Eto sad kad je lijepo vrijeme i mi manje vježbamo kući, ali zato idemo vanka s biciklicom, uredno drži noge na pedalama dok ga ja guram, koljena mu se savijaju što mu je dobra vježba, idemo na ljuljačke i one male konjiće što mu je isto dobro za ravnotežu i još tamo vježbamo prelazit preko neke daske na visini gdje mora visoko dignuti jednu pa drugu nogu. To mu je sve super, on uživa a istodobno i vježba a da i ne zna to.
Tanja77
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la roka470 » 19 ožu 2010, 08:39

Mamin mačak pa to su super vijesti, BRAVOOOOOO!!!!! :joy :joy :joy Kak si ti opisivala izgledalo je bed, a kad tamo Toma super. Odlično. Nije to nikaj prerano, Ona mala curica Sara, od Mamebine koja je prije pisala, isto se u toj dobi počela dizati na noge, i prohodala s 11 mj mislim.Vidiš, nije da Polovine koče djecu u razvoju, nego nekima ide brže, nekima sporije.Sad uživajte u nevježbanju.

Gogilina za pauka :angry , svakako napišite žalbu.Nek omoguće parking, to je sramota.

Una i Tin ne mora te to kod Tina brinuti, kad su bolesni, znaju se pogršati simptomi, ali kad ozdrave, sve se vrati na staro.Bude i Tin za koji dan hodao uz namještaj. :kiss od prevoditeljice nalaza, ubuduće na usluzi

Nama je jučer bila teta vježbalica. Sve je super, ali ne diže se na sve četiri.Digne se nekako kad ju vježbam Vojtu, zapravo digne se ali ne onako brzo i spretno kako bi trebala.Probala ju je puzati, i super je išla, dijete s osmjehom od uha-do uha, uopće nije plakala. Ali, to je samo da vidi da joj četveronožni za nekaj služi.I do ponedeljka na vježbama samo vježbati četveronožni. Vidjet ću kaj ćw biti u pon. Moje dijete nikaj ne radi bez svrhe, pa se tako ona neće niti dignuti ako nema potrebe.A zapravo se može dignuti.Tako je bilo i s rukama.I sad ako nam ne odobre puzanje i posjedanje iz četveronožnog u pon, ja ću je sama učiti.To je drugi dio paklenog plana. Ili možda neću, odlučit ću u pon. ;)
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la MaminMacak » 19 ožu 2010, 09:33

Tako je bilo i s rukama.I sad ako nam ne odobre puzanje i posjedanje iz četveronožnog u pon, ja ću je sama učiti.To je drugi dio paklenog plana. Ili možda neću, odlučit ću u pon

Prosli put su me pozitivno iznenadili kad su joj konacno dozvolili cetveronozni iako se nije dizala na ispruzene ruke, nadam se da ce i sada zablistati. :proljece Neka se dokazu da ne koce djecu :) ili neka barem argumentiraju zasto jer se barem na Jeleninom slucaju pokazalo na njoj treba korak dalje da bi se motivirala raditi ono prije toga. Ma malo im ti to argumentiraj i polozit ce oni ispit, a onda i Jelena ;)

Tanja, super za vase vjezbe na otvorenom! :zivili

Ja bas ne uspjevam motivirati T da radi desni iskorak, a kad se vec odlucio dizati na noge mora to raditi s obje noge podjednako, tako da ipak imamo malo posla. Srecom zu pon imamo ponovno vjezbe pa ce mipokazati sto radim krivo jer se njoj digao i na desnu nogu :dunno

Inace K se jucer smijala kako doktorica P kaze da se djecu nosi 3 dana da se zaborave dizati na noge. Navodno su se nekad djeci oblacile i 3 broja vece cipele da ih se onemoguci u tome :lol No srecom mi ga ne moramo sprijecavati.

Stize majstor za laptop, mislim moje dijete, gasim ga :mase
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MaminMacak » 19 ožu 2010, 09:50

Zaboravila sam vam napisati, srela sam jučer opet logopedicu kod Polovina.Pitala ju kada bi neurorizični kod nje trebali na pregled, pa mi veli oko 1-1.5 godinu.Puno se igrajte s prstićima i ručicama, znate one igrice s prstićima ovaj ide u lov, ovaj nosi pušku, ovaj jede krušku, ovaj viće daj meni, ovaj viće figu tebi-i dok pričate svaki stih mazite svaki prstić. Zatim ima ona kada se crta po dlanu križ kraž matijaž ( pa crtaš neke iksiće po dlanu), kaj mi daš, prstom boc ( pa ga pikneš prstom), laktom tuc(pa laktom svojim) pa za nos povuc-povuc( i povučeš za nosić).I takve igrice.Jer ono kaj sam pisala centar za govor i finu motoriku su nekak povezani.I baciti mrvice po stolu pa nek skuplja, ili nek prebiru grah i grašak, ali pod nadzorom.I učite ih polako gdje je glavica, nos, oko, ruka, trbuh, noga, kada im nekaj pokazujete uperite prstom.To u ovoj knjizi koju imama od Barbare piše da je pokazivanje prstom složena radnja,i sada ih to učima, i ja presretna, kaj Jelena već mj dana pokazuje. A iza 2 godine ih učiš ne pokazivati prstom, to je nepristojno .Ja svaki dan imam i defektološki sat ( al sam se ufurala ), slažemo kolutove na štap-usavršila je to super-, slažemo manju u veću posudicu, lopticu premještamo iz posudice u posudicu( to se voli i sama igrati), slažemo kockice, otvaramo i zatvaramo posudice...Dajte im da se igraju s različitim materijalima, oblicima, tkanina, koža, papir, vrečice( pod nadzorom), stiropor...Po ljeti na terasi , balkonu-topla i hladna voda, nek umoče ruke u brašno, gris, šečer, nek mjese tjesto...Super za koordinaciju ruke, prostorne odnose, po svim knjigama piše da takve igrice razvijaju neuronske putove i veze. Pa glazba, razno razna, dječije pjesmice, zabavna, klasična.Dobro ih je uzeti i plesati i pjevati s njima ( a i mamama je to super za skidanje kila, malo aerobika s opterečenjem).Jelena je propljeskala na pjesmicu Kad si sretan lupi dlanom to o dlan..

E ovo sam sada trazila i nasla :) Sad cemo se umjesto vjezbanja baciti na ovakve zanimacije, samo ce mojem za to trebati malo vise poticaja nego za vjezbanje :lol

Roka, spominjala si i neku zgodnu literaturu. Koliko toga ima? Se mozda moze scanirati sa 100 dpi i slati mailom? Ili da neku zatvorenu stranicu smislimo za razmjenu literature, mada ne znam je li to malo protuzakonito. Ako treba ja mou scenirati.
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la roka470 » 19 ožu 2010, 12:26

MaminMacak je napisao/la:Se mozda moze scanirati sa 100 dpi

Čuj doktorske nalaze znam dešifrirati ali za ovo mi treba prijevod. :lol Već sam ja imala na umu tebe,da te neke moje papire i tablice, stavimo na ove naše vježbačke stranice.Pa da se mame osim fiziklanom terapijom, malo počnu baviti defektologijom i logopedijom.Budemo postale svestrane.Nakon što nam klinci prohodaju, damo otkaz u firmama i otvaramo centar za rehabilitaciju. :mrgreen
A i Tanja je s Jerkom išla na SI, pa nam može malo pobliže opisati kaj su točno vježbali.ma nisam stigla ni komentirati post kako Jerko pere rukice i kako je uredan.Baš mi je to bilo simpa, pogotovo zato kaj nećak od mm je takav.Malo je stariji, ali stalno pere ruke, kad se zmaže ide se presvući, neće nositi nove hlače i tenisice da ih ne zaprlja.A nitko ga tome nije učio, kaže sveki da je njen muž, tj pokojni tata od mm i deda od tog malog, bio isti takav.Onda je dakle genetika u pitanju.
Ma nije da Polovine koče djecu, to ti je naprosto drugi pristup i ja se s njim generalno slažem.Super je kada sve ide dobro, ali ako ne ide treba voziti drugačije. I svi oni međusobno pljuju jedni po drugima, a to se meni uopće ne sviđa.Metode treba kombinirati, svakom djetetu individualno pristupiti.Jer ne znači ako kod jednog ide, da će i kod drugog ići.Vani terapeuti imaju završene razne tečajeve i metode vježbanja, i Barbara ( autorica knjige koju možda stavimo na net ako nije prevelika, odlučit će stručnjak) ima neku svoju metodu vježbanja, a ne radi isključivo samo Vojtu, iako je najbolji Vojta terapeut na svijetu.Nije Jelena tu gdje je, zbog krivog načina vježbanja, nego zato što njoj treba više vremena.Meni to je bolno, i frustrirajuće, ali to je tako,ima slabiji potencijal, ali ga ima.Srtpljen-spašen.A ja nikako da postanem strpljen.
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la MaminMacak » 19 ožu 2010, 14:15

Ma znam za Polovine. I ja bi isla njima da je bila neka generalna frka, nekako mi je njihov put najsigurniji sto se tice ishoda, ali kako nas je dobro krenulo i ovako, cuvam zivce :D

Malo se salim na njihov racun nadajuci se da ce jelena dobiti vjezbice za puzanje. :p

Nakon što nam klinci prohodaju, damo otkaz u firmama i otvaramo centar za rehabilitaciju.

Ja cu biti fizioterapeutica koja sverca stramblice s ABS-om na koljenu. To ni moja fizio jos nikad nije vidjela, a bas me zanima jesu li od koristi.

Una&Tin, je li ih muz nasao u Grazu?
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la nevenera » 19 ožu 2010, 21:03

MaminMacak je napisao/la:
Nakon što nam klinci prohodaju, damo otkaz u firmama i otvaramo centar za rehabilitaciju.

Ja cu biti fizioterapeutica koja sverca stramblice s ABS-om na koljenu. To ni moja fizio jos nikad nije vidjela, a bas me zanima jesu li od koristi.

:rolf :rolf :rolf

danas sam provjerila. defintivno hipertonus stopala. tin u ristu drži stopalo ispruženo dok sjedi. do sad to nisam skužila :/ jedna nogica dok sjedi je normalno postavljena a druga je kruta i izdužena do palca, kao u balerine.
sad ispravljam to.

svima :grligrli
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la MaminMacak » 19 ožu 2010, 23:29

Danas nismo vjezbali i popodne opet pojacani tonus i izvijanje :(
Sutra nastavljamo s vjezbama kao da se nista nije dogodilo.
I ubacit cemo malo vise masaza. To je sada plan ;)
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la roka470 » 20 ožu 2010, 22:49

Nevenera samo puno vježbaj stopalo, i snizit će se tonus. Jeleni je bio povišen skroz do 6 mj, a onda povremeno. I sada uopće nije više povišen.ja i dalje radim vježbice.

Kućna fizio mi je rekla da postoje čarapice sa štitnicima na koljenima za puzanje, ali da to nije potrebno, kada je klincima prirodno puzati. A ove s ABS-om nije vidjela, ali joj se to čini super.
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la nevenera » 21 ožu 2010, 22:05

bok vježbačima.

mi smo ovih dana vježbali posjedanje, bočno i prelazak iz bočnog u četveronožni i tin je to počeo kužiti. :)
sad kad ga posjedam obrane polako počinju dobivati ulogu. super ih je shvatio, mislim da rekoh dok vježbamo, ali primjena ništa. sad je bolje, no i dalje mi se ko kruška zna složit.

stopalo vježbam i vježbam. opsjednuta sam time da idem za njim i namještam mu stopalo. :lol

puzanje lijepo napreduje. sve ide sporo ali mi se čini da je pravilno.
vojnički je sad brz ko strijela.

dobili smo vježbe da tin bude na koljenima pa da se u tom položaju igra. ide mi nekako nespretno. jel mi može netko reći kako to radi?
ja tin stavim sebi između nogu, dignemo se iz četveronožnog na koljena i uz kauč ga mamim igračkom na kauču. čini mi se da to ne radim dobro. na što bi trebala paziti?
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la MaminMacak » 21 ožu 2010, 22:17

Meni T nije medju nogama nego sam tako stoji, isto su mu igracke na kaucu, a ja namjestam noge i lagano ih masiram kad mu poraste tonus.
Malo mu i micem igrackice lijevo desno da prebacuje tezinu u tom polozaju.

I sad mu stavim ruku kao utek na lijevu nogu da se ne moze dizati s njom nego s desnom i onda se ne dize uopce :) Cim maknem tu ruke, evo ga, hop!
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la nevenera » 21 ožu 2010, 22:58

kužim. meni pokazali da mi je tako, ali i meni logičnije kako ti kažeš.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la UNA&TIN » 22 ožu 2010, 15:56

evo da se javimo. mi smo udarili tempo u vježbama. Dosta se pokvario kako je bio boletsan. Dok puzi stopala oba dva gledaju prema van. Užasnuta sam tom pojavom. Non-stop hodam za njim i ispravljam mu to. Dok kleći takoder loše drži stopala. Izvija se konstantno dok ga presvlačim pa se sad presvlačimo sjedečki u krilu. Tako se ipak manje izvija. Čak i dok puzi nekako čudno digne ruku kao da se hoče počešati po guzici ali sa dlanom prema plafonu. pa se nekako izvine i nakon toga padne na bok :conf :place Ne znam kaj mu to znači i zakaj to radi ali malo sam zabrinuta. To mu se dogodilo već tri puta tak da sam u strahu i non stop bdijem nad njim.

Inače kaj se iskoraka tiče je dobar ali samo na lijevu nogu a kad ga forsam na desnu počne plakati i padati....uuuuufff...puno nas posla čeka a tek 30.03. idemo opet na vježbice. Čak je i sa onom kantom za smeće napravio par koraka. On si lijepo gura kantu umjesto guralice i zabavlja se. Da sam znala ne bi mu ni kupovali lijepu šarenu guralicu... :lol

Muž nije uspio nabavit čarapice sa Abs-om ali nije ni imao puno vremena. Danas je opet u Grazu pa će možda imati više sreće. Sad mi se čini da bi nam odlično došle.

Roka kaj se puzanja tiče mislim da nećeš izdržat a da ga ne vježbate barem jednom dnevno bez obzira kaj vam kazu danas na vježbama! A buš vidla. Meni čim su pokazali puzanje ( al isto kao još nije bio spreman) naravno da smo prvo doma upravo tu vježbu počeli raditi jer je mali bio presretan!

Mi smo ovaj vikend imali tri rođendana i još sutra imamo jedna. kaos! A ja bi bila doma i vježbala. I vrijeme mi sad paše jer ionako nemamo kaj za radit nego ispravljat svoje novonastale greške!!! :/
Bubica 2006
Mišek 2009
UNA&TIN
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la roka470 » 22 ožu 2010, 23:22

Evo izvještaja. Dobili smo vježbe za puzanje. :joy :joy :joy
Ali smo ih i zaslužili.Snimila sam kako se diže.A i na vježbama, unatoč tome kaj se derala kao vol, se dizala u četveronožni na strunjači. Doma to uopće ne radi, osim u pauzama Vojte kao preventivu. I danas nakon podnevne Vojte, uspjela sam snimiti prvo samostalno puzanje, onako nespretno, nekoordinirano, ali 3 puta je prošla 5-6 koraka-puzaja.I da , naravno da ja nisam izdržala ovih par dana nego sam ju malo učila puzati, ruke miče sama, ponekad i noge pokrene sama, što dalje to bolje.I fizio je rekla da joj je skroz dobro išla, a tulila je, doktor je došao vidjeti, i cerekao se kakav je to dramski zaplet.Onda sam ja morala probati ( a naravno nisam smjela reći da mi doma pužemo :mrgreen ), i naravno da mi nikaj nije uspjelo, od silnog deranja.Ali bude nam fizio došla i doma, da ispravi greške.

Una i Tin a to se dešava nakon bolesti, ali brže se vrati nego što vam je trebalo da dođete do toga.Samo sad pojačaj vježbanje, i za koji dan će se vratiti stari Tin. :srca
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la MaminMacak » 23 ožu 2010, 00:19

Mi smo danas opet bili na vjezbama i slikala sam ga kako stoji i naravno da nije dobro. Noge su mu previse kao Charlie Chaplin i to moramo ispravljati.
Dosla sam joj sa par snimaka i za neke je rekla da su dobre, a za neke da nisu. U biti nije dobro to stajanje, a noge prema van kad se dize uz namjestaj su kao dobre :dunno Jos sam ju ispitala i za cipelice i za autosjedalicu i nisam bas zadovoljna informiranosti :)

Inace demolirao je cijelu sobu od divljanja i popeo se na sve sto mu je slozila u sekundi, penjanje mu je najinteresantnije.

I da, ono izvijanje glave je radio danas na vjezbama (jer zacudo i T se pobunio na vjezbe zadnjih pola sata :lol ) i kaze ona da misli da nije izvijanje nego neka njegova fora, jer on se tada ne zgrci, nego samo zabacuje tu glavu. Ona misli da ce to proci kako je i doslo, ali meni se ne svidja. Una&Tin, meni to po opisu lici na ono Tinovo zabacivanje, je li to njega proslo? A za ovo nazadovanje, ma sigurno je vezano na bolest, ali razumijem te da se brines, i ja bi :zivili

Joj roka super za puzanje, to ce sad Jelena u trenu skuziti :joy :joy :joy Ma bravo i za prve puzaje :5 :nana
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la roka470 » 23 ožu 2010, 12:28

A zakaj ne valja stajanje?,jel rekla razlog? Baš sam ti htjela pisati za autosjedalicu, jer vas malo špijunuram na ljetnicama, pa vidim da ste našle tekst o kriterijima koji dijete mora zadovoljiti. Ja ne znam kaj da radim, Jelena je 2 cm od gornjeg ruba, a sve ostale kriterije ne zadovoljava, ima samo 8 kg, nije grama dobila u zadnjih mjesec dana.Vidjela sam neki dan na potrošačkom kodu da su stigle AS za 9-18 kg, koje mogu ići suprotno od smjera vožnje, ne znam da li se kasnije mogu okrenuti u smjeru vožnje, Morat ću pronjuškati po trgovinama, ako tko znak kaj više nek javi.
I saznala sam još nekaj za produženi porodiljni. Kad se predaju papiri, treba saznati koji referent ih vodi( u uruđbenom), i onda tu tetu ili stričeka zvati i dosađivati. Prvo pričekati da prođe mjesec dana, a onda raspali po telefonu. :lol
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la MaminMacak » 23 ožu 2010, 12:42

Ne valja to sto su mu prsti rasireni a pete skupljene, kao Charlie Chaplin.
Zadnji put je rekla da tako stoji jer mu smeta fotelja, ali onda sam ga ja snimila da isto tako stoji i na tabureu gdje mu nista ne smeta. Vec je malo bolje kad sam ga pocela ispravljati. I sad sam usavrsila vjezbe za iskorak za desnu nogu pa i to vjezbamo. Cucnjeve ne vjezbamo ali ih on sam usput malo vjezba :ne.

Nismo opet kakali vec 3 dana, skroz smo smrkavi, opet i sad je sav jadan, a i ja s njim.
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la UNA&TIN » 23 ožu 2010, 15:37

Roka BRAVO;BRAVO;BRAVO :klanja konačno vam je krenulo :joy :joy :joy Sad ćeš vidjet kad se mala aktivira. Ovo za broj uruđbenog na HZZO-u su meni rekli kad smo predali papire ali ne u tom kontekstu već da ako nakon mjesec dana ne dobijemo rješenje da nazovemo i pitamo dal ima kakvih novosti. Ali isto sam to shvatila kao zivkaj i ddosaduj dok ne skinu prašinu sa tvog dokumenta i odluče ga rješavat.

JOooj mi smo isto nekak šmrkavi opet. Ubit će me taj njegov nosić. Sad je u fazi da bi pričao...nemreš vjerovat :mrgreen Počeo je za nama ponavljat al mu i dalje sve vuče na baba dada i te fore ali se mali trudi. Kad mi počnemo mama, tata, seka onda on lijepo isplazi jezik i ponavlja. Još da pospremi jezik unutra možda bi i bolje govorio al valjda misli da jezik mora biti vani kad priča.

Mmačak ovo zabacivanje glave točno zvuči kao ono što je Tin radio prije mjesec dana. Prošlo ga je to ali mu se još uvijek omakne. To mu se sad događa recimo kad se srami pa se onak slatko nasmije i zabaci glavicu...to u svakom slučaju sad izgleda full slatko i svi se raspamete kad to napravi :bab

Mi ćemo morat mjenjat auto sjedalicu jer mom Tinu glava već viri van i već 10 dana nikak da to napravimo...sram me bilo....danas ću reći mužu da pod obavezno stavi drugu sjedalicu. Imamo onu ( ne znam od kolko kila je ) ali Una mi je u njoj bila od 10 mjeseci do druge godine, pa smo joj onda uzeli onu najveću i još uvijek je u toj.
Mislim da ni sa njim neću ništa mjenjat ali predpostavljam da postoje neke dvojbe oko toga :conf
Bubica 2006
Mišek 2009
UNA&TIN
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nevenera » 23 ožu 2010, 15:42

roka - bravo!!! :zivili
maminmačak - i tin je to radio nekoliko tjedana. nisam spomenula? :oops: prošlo je. i meni rekli faza.

mi smo dobili čučnjeve i vježbe za iskorak. ali ne prave već samo vježbamo stopalo. rečeno mi je da je stopalo koma koma koma :place i da to pod hitno se mora ispravljati. nemam pojma kako ti nismo uočili... mislim, opet je provrištao cijele vježbe ali ja doma sam mogla to vidjeti. :ne
baš se osjećam fuj fuj fuj

tin se na noge ne diže ali je počeo izvoditi nešto dok puzi pa ga moram kontrolirati.

imam pitanje- rečeno nam je da nabavimo prehodačke cipelice- nešto čvrsto oko zgloba i srednje debelog đona. sve s ciljem da mu se ne dopusti izvijanje stopala. meni je taj prijedolg čudan. ako mislite da je ok, pliz recite i savjet gdje da kupim takve cipelice, jutros sam se rastrčala ali nisam ništa našla za prehodače.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la roka470 » 23 ožu 2010, 23:37

Nevenera nemoj se toliko bedirati oko stopala, i svakako se nemoj kriviti. Ako je to netko trebao skužiti prije tebe svakako je fizio ili doktorica.Nije to tako strašno, uz te vježbice za razgibavanje i snižavanje tonusa, bit će dobro. A za te cipele koje su ti preporučili pojma nemam, sve cipelice za nehodaće su mekane.Pitaj ih idući put, možda znaju gdje se to može kupiti. Ali i sama znaš da vježbe čine čuda. :kiss

MaminMačak , Una i Tin vibrice da klinci što prije ozdrave
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la UNA&TIN » 24 ožu 2010, 02:20

e ja sam baš htjela pitat kaj je sa cipelicama. Jel bolje da ih imaju ili ne??? :conf

Moj Tin kad ima one Frodove koje smo dobili sa neta onda uopće ne može puzati tak da ih imamo samo za šminku dok se furamo u kolicima ali nekak mi se čini da bi mu bilo bolje da nije samo u čarapicama dok se diže na noge. Ove protuklizne čarapice nisu baš nešto ( bar ne ove kaj mi imamo ). Nadam se da će ove koje mmačak nabavlja biti dobre jer kolko sam skuzila imaju i učvrščenje oko zgloba a stopala imaju super gumice protiv klizanja.

Moj Tin je danas počeo raditi nekaj full čudno.Ne znam jel to posljedica učestalog drilanja i vježbanja ali kad se digne na noge onda jednu nogu digne u zrak ali prema iza. I to full visoko ( onak ko baletani). Mi se popišamo od smjeha a i njemu je to ful smješno. Kao da pokušava napraviti korak ali prema nazad.

I da, počeo se puštat sa rukama pa 1 cijelu sekundu odstoji i padne. I nakon toga je jako sretan! :dunno
Bubica 2006
Mišek 2009
UNA&TIN
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Tanja77 » 24 ožu 2010, 09:37

Bravo za Jelenu i pokušaje puzanja, rekla sam ja sad ona kad krene neće se zaustavljat, tako je i kod nas bilo te ruke su nas izmučile a kasnije je sve išlo samo od sebe bez nekih velikih problema.
Dok dijete ne počne hodat bolje da je samo u čarapicama jer tada se oslanja na svoja stopala i tako ih jača, a možeš ih i ispravljati ako slučajno grči prstiće ili nešto slično dok je u cipelicama se to ne može. Malo je nezgodno ako se kliže, ali pokušajte naći neke čarapice koje se manje kližu, one sa onim stupicama dole su se nama klizale još i više pa mu ih nisam nosila, obične pamučne su nam bile još najbolje.
Nevenera ne znam koje su to čvrste cipelice za nehodače, jedino znam ako ima probelma sa stopalama da se mogu stavljati zavoji, nama lijevo ide malo put unutra pa stavljamo za to ispravit i sad par mjeseci nakon je puno bolje. Oko tih zavoja su isto mišljenja podjeljena neki su terapeuti za, a neki protiv tako da ne znam možeš pitat pa vidit što oni misle. Ne vjerujem da može štetit pa možeš s tim pokušat, nama pomaže.
Tanja77
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la roka470 » 24 ožu 2010, 11:31

Curke mislim da se ne trebate brinuti oko tih " čudnih" stvari koje djeca rade, naravno treba pitati terapeuta da ne bi bilo nekaj krivo.Ali oni su sada motorički sve spretniji, i stariji, i sve više istražuju svoje motoričke sposobnosti.Pogledajte si stariju djecu, tko ima, kaj sve ne izvode. Tin istražuje, vidi da može stajati na jednoj nozi, pa mu još svi plješću i odobravaju, i nitko sretniji od njega. Ja sam primjetila da se Jelena počela praviti važna, pogotovo kad netko dođe u goste, onda izvodi kojekakve manevre.Evo od neki dan se sama diže u četveronožni, i ima nekoliko načina.Onaj školski, ali podigne se i iz svog ranije omiljenog položaja, guza i noge kao za četveronožni, a ruke na laktovima, i hoće puzati i lijepo ispruži jednu pa drugu ruku. Također iz položaja na boku, tzv. otpale grane -leži na jednoj nozi i ruci, gornja noga savinuta u kuku i koljenu. I sve je to ispravno, ja sam se pokušavala dići na razne načine, i ona ih sada istražuje.I iz sjedećeg naravno, a mi nju to do sada nismo još vježbali.Uglavnom sve te druge načine je skužila sama.A moram ju pohvaliti, super joj ide, skužila je da se može kretati puzanjem, diže se, još ju je strah samu započeti, ali kada joj ja držim noge, uglavnom ih ona sama pomiče ja samo malo popravljam.
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la UNA&TIN » 24 ožu 2010, 15:52

ma super Roka. Stvarno kako je to njoj odjednom krenulo. Baš mi je iskreno drago. Sad kad sigurno propuže imatt ćeš nešto manje posla dok opet ne krene iskorak. Tak da ćeš se malo odmoriti i skupiti snage za dalje.

Mi smo sad odvježbali jedno dvadesetak iskoraka na sa desnom nogom. JAko se buni ali na kraju kad se digne je full sretan. Ali još uvijek mu bježi samo lijeva na iskorak. Ja mislim da je to stvar navike ali zdrilat ćemo ga :lol

Skuzila sam super štos. Udaljim malo stolić od trosjeda pa mu bacim igračku prvo na trosjed. On se lijepo digne uzme ju, umre od smjeha, onda tako stoječki meni da igračku i kaže "na" onda mu ja igračku bacim na stolić pa se on lijepo čučne pa preko boka na sve četri do stola i opet iskorak i gore je. I tako smo šetali od stola do trosjeda 40 minuta. Razvija i govorne vježbe i davanje igračaka i držanje sa jednom rukom i prijenos težine.

NARAVNO NAVEDENA IGRAČKA JE BILA SEKINA STARA POHABANA GUMICA ZA KOSU I POKLOPAC OD DUKATINA KOJI BAŠ NIJE DOBRO OPRAN PA SE JOŠ ONAKO MALO LJEPI PO RUKICAMA :lol Eto kak je moje dijete skromno!
I skužila sam da obožava komad selotejpa ili pik trake. Naljepim mu na jedan dlan pa on sa drugom rukicom skida, pa mu se zaljepi na tu ruku pa sa drugom skida i tako dok se ne istroši ljepilo na traci. Njemu je to full interesantno i uopće ga ne živcira a super je za vježbu pincentnog hvata i rada prstičima. Jer naravno ove pjesmice kod mog radikalca ne pale. Njemu je to dosadno i cvili ( ili ja nemam sluha :shock ).

roka470 je napisao/la:Jelena počela praviti važna, pogotovo kad netko dođe u goste

e pa on je ovo sa dizanjem noge u zrak počeo raditi u trenutku kad su ušli susjedi u stan koje obozava. A stvarno su mustre ti naši klinci! :dj
Bubica 2006
Mišek 2009
UNA&TIN
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la roka470 » 24 ožu 2010, 19:52

JELENA SE SAMA POSJELA I POLA SATA NAKON TOGA POČELA SAMA PUZATI !!!
:proljece :joy :joy :joy :srca

Opširnije kasnije
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la MaminMacak » 24 ožu 2010, 23:29

Roka, mi smo to i ocekivali :srca, sad kad se digla na ispruzene ruke vise nema prepreka da se posjedne, propuze pa i prohoda. Jednom si pisala da bi htjela da na ljeto prohoda u Zadru ili tako nesto, nedavno ti se to cinilo tako nemogucim, a sada? :roll
Veselimo se skupa s vama :band :fworks i jedva cekamo da vidimo malu puzacicu!
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MaminMacak » 24 ožu 2010, 23:59

Nevenera, nemoj se bedirati, mozda i niste imali sto primjetiti jer neke takve stvari postanu uocljive tek u danom trenutku, tako da si stvarno nemas sto predbacivati. Ja se stalno toga bojim da se neso ne previdii kao sve super ide i evo ti problema kod prohodavanja, a sto se kasnije uoci to je gore. Vi se jos niste digli na noge, sto znaci da je to jos uvijek na vrijeme.

Ja sada svaki put dodjem kod fizio sa slikicama i filmicima da provjerim je li nesto dobro. I jedva cekam da odem i do fizijatra (kao moram zbog produzenog porodilnog) pa i da njega pitam za neke stvarcice jer meni se jos uvijek cini da su mu koljena siroko dok puze i da mu stopala ponekad nisu dobra ... :dunno

imam pitanje- rečeno nam je da nabavimo prehodačke cipelice- nešto čvrsto oko zgloba i srednje debelog đona. sve s ciljem da mu se ne dopusti izvijanje stopala. meni je taj prijedolg čudan. ako mislite da je ok, pliz recite i savjet gdje da kupim takve cipelice, jutros sam se rastrčala ali nisam ništa našla za prehodače.

Joj bas mi je drago da ste dotakle pitanje cipela. Kao prvo mislim da prehodacke cipele koje su cvrste oko zgloba ne postoje, a kladila bi se da su oni mislili na prve cipelice (one first steps) koje imaju savitljiv djon i gore su normalne cipelice :dunno. Meni je fizio rekla da cemo za mjesec dana trebati i neke cipelice, a to je bilo tocno kad je imao 8 mj i kad je prvi put vidjela njegov iskorak i dizanje na noge, znaci sa 9 mj. Ja sam se malo zacudila jer mi se cini da se sada propagira da prohodavaju bosi, odn. samo u carapicama, a za van je cipelica samo nuzno zlo jer ipak ne mozes ici van bos :) Tako nesto mi je rekao i ortoped dr. Markovac.

S druge strane citam da pacijenti od Polovina uglavnom rade Valekice koje su prilicno cvrste cipele, pa ne znam da li su to neke posebne koje se rade po mjeri ili zasto su Valekice tako dobre. Ja sam ih do sada uvijek uspjesno zaobilazila jer su mi se uz Bambi cipele najmanje svidjale. Uglavnom smo za seku birali Naturino, Superfit, Ciciban i Frodo. Sad sam za ove prve korake otkrila Pediped (prodaje ih bebuska) i one su prakticki mekane kao carapice, a ipak imaju kozni djon. Pipala sam danas na placu i first steps od Cicibana i Bambija i ne cine mi se nista posebno soft :dunno.

I da, donjela sam ja Pediped cipelicu kod nase fizio i ona misli da ce ga bockati kamencici kad je vani u njima i da ce mu ipak trebati nekak konkretna cipela.

Zanima me da li nasa djeca trebaju neke posebne cipelica, sto kazu vasi doktori i fizioterapeuti i sto vi mislite o svemu tome? Ja sam pomalo zbunjena, a sad me ponukao da razmisljam o tome onaj bambi bon za popust koji propada 31.3. i sve sam blize tome da mu nebi nista kupovala od Bambija, a opet ako su valekice dobre, onda su mozda i Bambi :dunno

Idem sada traziti ako ima neki topic na tu temu, mada bi svakako rado i da ovdje to prodiskutiramo jer nekako mislim da ce vjezbaci na to malo vise paziti od ostalih, s razlogom.
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Tanja77 » 25 ožu 2010, 00:27

Mi smo isto dobili Valekice kad smo bili na Goljaku, kao preporučuju se ortopedske cipelice, uzeli nam mjere i poslali na kuću ali to su obične cipelice ništa posebno. Dobro izgledaju ali ja ne vidim šta je tu išta više ortopedskih od nekih drugih, skroz su plitke, nije da nešto čvrsto drže gležanj skroz obično. Dobili smo ih pa eto, ali da su nešto posebno i nisu ne znam zašto su toliko razvikane, a i od drugih mama sam čula da nisu nešto pretjerano oduševljene s njima.
Super za Jelenu ona će za par dana puzati po cijelom stanu nećeš je više moći ni zaustaviti, baš mi je drago zbog vas.
Tanja77
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.