Sada je: 08 kol 2026, 00:24.

Klice

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Klice

PostPostao/la ivanaCH » 23 ožu 2010, 14:31

Prije par dana sam ih spominjala na "sta cemo danas za rucak", pa sam razmisljala kako u ovo proljetno vrijeme (koje ima slicnu energiju kao klice- budjenje i radanje) klice mozda zasluzuju poseban topik. Prave su bombe vitamina i minerala, obogacuju juhe i salate, jednostavno- odlicne su a zapostavljene.
Kopiram s net-a dio iz knjizice Tončike Cukrov "Klice":

Klice iz dana u dan postaju sve popularnije diljem svijeta zbog svojih hranjivih vrijednosti, ljekovitih svojstava i jednostavnosti prirpeme. Nutricionisti ih nazivaju vitaminsko-mineralnim bombama jer se količine minerala i vitamina klijanjem uvećavaju za 4-10 puta u odnosu na sjemenke prije početka klijanja. Osim toga, sadrže enzime i nukleinske kiseline koji pokreću izmjenu tvari, regeneriraju stanice i jačaju imuni sustav. Lako su probavljive, pa je iskoristivost vitamina koje sadrže daleko veća nego kod vitaminskih pripravaka dobivenih sintetskim putem. Iako većini ljudi na spomen klica na pamet odmah padaju egzotična kineska i japanska jela, klice možete upotrebljavati u raznim jelima koja svakodnevno pripremate kod kuće.

VRSTE KLICE I NJIHOVO DJELOVANJE

Alfalfa klice
- multivitaminske bombe- sadrže bjelančevine, folnu kiselinu, karoten, vlakna i klorofil, te niz vitamina i minerala
- preporučuju se djeci i odraslima zbog lake probavljivosti i širokog spektra djelovanja
- sprečavaju nastajanje osteoporoze, karcinoma i srčanih tegoba, te simptome menopauze

Klice azuki graha
- sadrže bjelančevine, željezo, kalcij, vitamine B3 i C
- dobre su za živčani sustav, u stresnim situacijama te sprečavaju osteoporozu

Klice badema
- sadrže kvalitetne nezasičene masne kiseline, te vitamin E
- povećavaju vitalnost organizma

Klice brokule
- sadrže sulfurafan i druge antioksidanse, niz vitamina i minerala
- potpomažu liječenje nekih vrsta karcinoma te drugih bolesti

Klice bundevinih sjemenki
- sadrže visok postotak nezasičenih masnih kiselina, bjelančevine, cink, kalcij, fosfor, vitamine B skupine i vitamin C
- jačaju imunološki sustav te pomažu pri oboljenju prostate

Klice graha (domaćeg)
- obiluju bjelančevinama, balstnim tvarima
- potiču probavu i eliminaciju suvišne tekućine

Klice graška
- sadrže bjelančevine, balastne tvari
- podržavaju stabilnu razinu šećera u krvi

Klice leće
- sadrže bjelančevine, cink, fosfor, mangan, natrij, selen, željezo, vitamine A, B, C i E
- djeluju kao diuretik, jačaju srce i imunološki sustav

Klice kresa
- sadrže vitamine C i A
- sprečavaju infekcije, djeluju diuretično, reguliraju hormone i vezivno tkivo, potiču probavu i poboljšavaju tek

Klice mungo graha
- sadrže bjelančevine, folnu kiselinu, kalij, željezo, B vitamine
- čiste organizam od toksina, djeluju diuretčno, jačaju krv i funkciju jetre

Klice pšenice
- sadrže bjelančevine, kalij, natrij, magnezij, vitamin E i vitamine B skupine
- potiču metabolizam, otklanjaju stres, preporučuju se u prehrani djece i starijih osoba

Klice kvinoe
- sadrže bjelančevine, željezo, kalij, magnezij, cink, bakar, mangan, folnu kiselinu, vitamine B i E
- jačaju organizam

Klice raži
- sadrže kalij, fosfor, željezo, fluor, vitamine B skupine
- jačaju organizam i štite zube

Klice rotkvice
- sadrže kalcij, željezo, fosfor, vitamine B i C
- potiču cirkulaciju, imaju protuupalno djelovanje

Klice sezama
- sadrže nezasičene masne kiseline, lecitin, kalcij, fosfor, magnezij i elemente u tragovima, a od vitamina A, B i E
- djeluju kod stresa i pomanjkanja hranjivih tvari

Klice soje
- sadže bjelančevine, lecitin, željezo, kalcij, kalij, B vitamine i visoko vrijedne masne kiseline
- ublažavaju srčane tegobe, probavne smetnje, održavaju stabilnu razinu šećera u krvi, te ublažavaju smetnje u menopauzi

Klice slanutka
- sadrže bjelančevine, ugljikohidrate, željezo i elemente u tragovima te vitamine A, B i balastne tvari
- jačaju funkciju gušterače, želuca i srca

Klice suncokretovih sjemenki
- sadrže kalcij, magnezij, kalij, fosfor, minerale u tragovima, vitamin B1, B2 i E, te visok postotak nezasičenih masnih kiselina

Klice zobi
- sadrže bjelančevine, masnoće, vitamine B1, B2, i B6, kalcij, magnezij, fosfor, kalij
- jačaju organizam, koriste se u liječenju neplodnosti kod životinja

Ja ih cesto radim, pripremam klice potočarke, rotkvica, mungo graha, slanutka, azuki graha, sezama...
Teško je skrenuti desno kad si već skrenuo lijevo.
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: Klice

PostPostao/la Bellina » 23 ožu 2010, 14:36

ivanaCH - da li klice uzgojiš sama i ide li to onim standardnim postupkom da sjemenje složiš na pladanj/tanjur/štoliveć pa škropiš vodom nekoliko dana dok proklija? Ili kupuješ klice? Mene više zanima to kako do njih, a onda ću te pilati o pripremi :naughty
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ivanaCH » 23 ožu 2010, 14:44

Uzgajam ih sama. neke vrste uzgojim na pladnju a druge u posudi koja se mora poloziti tako da se dno podigne za nekih 40 stupnjeva. Na otvor se stavi gaza ili plasticno sito tako da voda moze izlaziti van. Prvo se moraju namakati a kad se smjeste u posudu ispiraju se 1-3 puta dnevno, kako koja vrsta.
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Bellina » 23 ožu 2010, 14:47

E pa možda ne bi bilo loše za početak da nam napišeš postupke uzgoja za ove, recimo, svakodnevnije vrste, tipa grah, grašak, rotkvica.... jer ja pojma nemam kako da koju uzgojim, a da ne zeznem štogod :dunno
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ivanaCH » 23 ožu 2010, 14:50

moze, napisat cu ti popodne kad dodjem kuci za grah, grašak, slanutak...
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Bellina » 23 ožu 2010, 14:51

Koliko stigneš, za početak možeš i samo za jednu vrstu klica, npr. za grah, od uzgoja do mogućih načina pripreme, odnosno onako kako ti to pripremiš...pa svaki dan po jednu vrstu ili kako već stigneš...
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Solea » 23 ožu 2010, 16:26

ivana, odlican topik :5
Solea
Sveta krava

PostPostao/la LiKmama » 23 ožu 2010, 19:33

Solea je napisao/la:ivana, odlican topik :5

izvrstan.
ucim. :)
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la ivanaCH » 24 ožu 2010, 09:31

Hvala cure :)

Postoji nekoliko nacina klijanja:
1. Klijanje u staklenki:
Staklenke operite od nečistoća i sterilizirajte u pećnici na 100C. Očistite sjemenke za klijanje (odstranite one koje su promijenile boju ili su se raspukle), operite ih i stavite namakati u omjeru 1:5. Nakon namakanja sjemenke isperite čistom vodom. Stavite ih u staklenku. Vodite računa o tome da će sjemenke nabubriti, klice će rasti...Tako za neke sjemenke odnos slobodnog prostora i sjemena treba biti cak 10:1, dok za neke druge, grah npr. može biti manji budući se klice "žanju" kad narastu 1-2 cm.
Staklenku zatvorite gazom i pričvrstite gumicom. Nakosite je tako da otvorom leži na podlozi a donji dio staklenke povisite tako da je pod kutem od 25-40 stupnjeva kako bi sve voda od ispiranja cijedila kroz gazu, a tako će biti i više zraka za klijanje.
Umjesto staklenke ja sam si kupila plastičnu posudu u bio&bio koja ima rupičasto dno što olakšava ispiranje i sitasti poklopac pa mi ne treba gumica i gaza. Ima i podlogu koja ima ulegnuće tako da se posuda položi na nju i podigne donji dio.

2. Klijanje u klijalištu

Klijalište funkcionira slično kao i staklenka. Zgodno je jer se odjednom može klijati više vrsta.

3. Klijanje u plitkoj posudi

Ovakav način klijanja je samo za pojedina sjemena. U plitku posudu ili tacnu stavi se kuhinjski papir ili gaza namočena vodom. Na to se u tankom sloju naredaju sjemenke. Čim se papir osuši potrebno ga je opet navlažiti. Učestalost prskanja ovisi o toplini prostorije.

Inače, idealna temperatura za klijanje je od 20-25 stupnjeva. Sjemenke klijaju od 2-3 dana a najčešće 3-4 dana. Prije pripreme klice je potrebno isprati u hladnoj vodi da bi se isprao miris, eventualna sluz (to nisam primijetila) i druge nečistoće.
Ako se pojavi plijesan (može se dogoditi u slučaju neredovitog ispiranja sjemenki, klice treba baciti.

Klijanje:

slanutak: namakanje 12 sati, način klijanja 1 i 2, ispiranje dva puta dnevno, klijanje 2-4 dana, izdanak za žetvu 1,5 cm

mungo grah: 12 sati namakanja, način klijanja 1 i 2, ispiranje dva puta dnevno, klijanje 2-4 dana, izdanak za žetvu 1-3 cm (može se ostaviti i duže da narastu mladice, ukusne su i hrskave, samo treba često ispirati bar 4 puta)

grašak: 12 sati namakanja, način klijanja 1 i 2, ispiranje 2 puta, klijanje 3-4 dana, izdanak 1,5 cm

suncokret: namakanje min. 8 sati, način klijanja 1 i 2, ispiranje 2 puta dnevno, klijanje 1-3 dana, izdanak do 1,5 cm

leća: namakanje 10-12 sati, način klijanja 1 i 2, ispiranje 2 puta dnevno, klijanje 2-4 dana, izdanak 1-2 cm

grah: namakanje 12 sati, način klijanja 1 i 2, ispiranje 2 puta dnevno, klijanje 2-4 dana, izdanak 1-2 cm

Izuzetno ukusne (blago ljutkaste) su klice potočarke. Jako su zdrave. Sjeme za klijanje kupujem u bio&bio.
Koristi se treći način klijanja. Prskaju se 3-4 puta dnevno. klija se -10 dana, trebaju narasti 3-4 cm.

Nadam se da ćete probati. :mah
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la ivanaCH » 24 ožu 2010, 09:33

da odgovorim guljki:
obicno klijam sjemenke posebno, ali mislim da se mogu kupiti i mješavine nekih sjemenki baš za klijanje.
Jedino miješam različite vrste mahunarki. Baš sam jutros stavila zajedno crveni i bijeli grah.

Inače, klice se mogu jesti sirove (ja preferiram kratko prokuhati ili pariti, osim naravno klica kresa, rotkvice, brokule, alfa alfa), jedino je klice mahunarki potrebno termički obraditi, s izuzetkom mungo graha-on se može jesti sirov.

Klice mahunarki prokuham i dodajem u salate, pravim juhe, a klice mungo graha su jako ukusne pirjane s gljivama i lukom. Isto tako i suncokret je jako dobar u salatama i namazima. Klice žitarica mogu se pomiješati sa pahuljicama, preliti vrućim mlijekom, ostaviti da odstoji, dodati ribano voće, orašite...Mogu se umiješati u peciva i kruhove.
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la HoneyB » 24 ožu 2010, 10:20

Baš sam te mislila zagnjaviti malko o klicama, pa se veselim ovom topicu.
Počela sam ih uzgajati sama prije par mjeseci, kupila sam i onu knjigu T. Cukrov, ali još uvijek me muče recepti,a i gdje i koje sjemenke kupiti, pa bih voljela čuti preporuke i ideje.
Gdje kupuješ sjeme? U biobio?
Klice slanutka- u kakva jela pašu?Pretpostavljam da njih malo blaširaš?
Klice leće- do sad sam ih radila smo onako kao dodatak povrtnom rižotu, u što ih još mogu dodati?
HoneyB
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la LiKmama » 24 ožu 2010, 10:25

Ivana, Jednom kad uberes klice, koliko dugo one mogu stajati? Mogu li se nekako skladistiti ili stalno radis nove?
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ivanaCH » 24 ožu 2010, 10:45

mogu stajati u frizideru ali sto duze stoje gube na vitalnosti. Ne znam tocno reci koliko mogu stajati ali na njima se vidi kad vise nisu za jelo. Ja obicno napravim kolicinu koju cu odjednom upotrijebiti jedino ove klice za salatu: rotkvice, kres, alfalafa...drzim duze u zatvorenoj zdjeli i svaki put prije upotrebe obilno isperem hladnom vodom. Stavljam ih u sendvice pa brzo potrosim.
sve sto klijam kupujem u bio&bio, kad vec klijam onda bolje da je organsko.

klice slanutka treba kuhati, ja obozavam juhe s klicama slanutka. Klice lece mozes umijesati u neko jelo s povrcem i palentom (kad se sve pomijesa), mozes staviti na pizzu (nisam probala), juhe, mozda neki namaz... I ja tu jos dosta isprobavam, nemam puno iskustva. Ta Tončikina knjižica mi je još uvijek glavni oslonac, tek ponešto sama isprobavam.
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la LiKmama » 24 ožu 2010, 11:26

hvala ti. :)
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la HoneyB » 24 ožu 2010, 12:19

Hvala ti!
ivanaCH je napisao/la:Ta Tončikina knjižica mi je još uvijek glavni oslonac, tek ponešto sama isprobavam.

Ma i meni, ali mi smo još u povojima kaj se tiče te prehrane , pa mi je dost teško to sve odjednom :dunno
Pogotovo nam teško idu ti razni egzotični začini...nikako se na okus naviknut.
Pa pokušavam za sad iskombinirati te klice sa nekim našim, nama bližim jelima.
HoneyB
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Adorabla » 24 ožu 2010, 14:15

zaboravi post, preskocih tvoj zadnji topic, sori

Htjela sam reci ako kuhas juhe od klica onda se gubi i udio vitamina. Ili postoji neki nacin da se klice direktno ne kuhaju nego nesto...?
Adorabla
Medena

PostPostao/la Bellina » 24 ožu 2010, 15:24

Možda glupo pitanje, ali stvarno ne znam...kad se klice idu spremati ne otkidamo izdanak od sjemenke ili da? :dunno :oops:
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ivanaCH » 24 ožu 2010, 15:47

Klice se mogu jesti sirove, u salatama, sendvičima, namazima... klice mahunarki se moraju termički obraditi jer su pretvrde. Mogu se pariti umjesto kuhanja ili pirjanja. ja ih u svakom slučaju nastojim što više uvrstiti u prehranu. Vjerojatno se dio hranjivih tvarih izgubi termičkom obradom ali tako je sa svime...

guljka, izdanak se ne otkida. klice se dobro isperu i pri tome spadne dio kožica, opni...ali jede se sve.
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Bellina » 24 ožu 2010, 15:49

Hvala Ivana :kiss
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la VIPmama » 25 ožu 2010, 09:56

Ja sam kupila mljevene klice za probu.
Kako da ih za prvi put iskoristim, u umaku za tjesteninu, kao dodatak za salatu... ili ?

:mah
Vrag nosi Pradu
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa

PostPostao/la ivanaCH » 25 ožu 2010, 12:21

vipka, sta si kupila: psenicne suhe mljevene?
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la pomikaki » 25 ožu 2010, 12:55

ivanaCH je napisao/la:sve sto klijam kupujem u bio&bio, kad vec klijam onda bolje da je organsko.

Imaju i sjeme rotkvice? Probala sam klice nedavno i super su, baš sam htjela nabaviti neko sjeme koje nije tretirano. Koliko košta?
Super topic :klanja
pomikaki
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la VIPmama » 25 ožu 2010, 13:26

ivanaCH je napisao/la:vipka, sta si kupila: psenicne suhe mljevene?

Da!
Vrag nosi Pradu
VIPmama

PostPostao/la ivanaCH » 25 ožu 2010, 14:42

to nikad nisam koristila, ali cini mi se da se koristi u kolacima umjesto oraha za alergicare.
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la VIPmama » 25 ožu 2010, 14:51

Imam neki recept s umakom od rajčice pa za tjesteninu, mislim da ću se u to upustiti :D
Vrag nosi Pradu
VIPmama

PostPostao/la VIPmama » 26 ožu 2010, 08:43

Za početak posula po rikuli i cikli :kima
Vrag nosi Pradu
VIPmama

PostPostao/la Adorabla » 01 tra 2010, 14:35

Inspirirana Ivaninim klicama, otisla sam danas u Bio i Bio i kupila klice soje i rotkvice. Rotkvicu sam dodala u sok i malo ovako grickala, a jos cu je pojesti navecer uz salatu od cherry rajčica i matovilca i luka. Klice rotkivca zato kaj su kupovne su sigurno stajale dva dana (iako cetvrtkom dobijaju svjeze) pa su zato malo gorkaste i ljutkaste. Zato bi vjerojatno trebalo bas rotkvicu uzgajati doma.

Sojine klice sam radila s piletinom. Marinirala sam piletinu, izdinstala mladi luk, dodala meso, preprzila, dodala temeljac pileci s malo skrobnog brasna i u to dosolovce na dvije minute prokuhala te sojine klice. U taj saft sam na kraju umijesala rizine rezance.

Medjutim ono sto me muci. Ja sam uzela te kupovne klice i naravno da mi se ne svidja ona ovojnica zrna sto ostane na klici. Kako ti to rjesavas? Jel to tebe smeta ili ne smeta?

Eh da i na izlasku sam uzela onaj njihov casopis i ima stvarno finih recepata unutra :mrgreen :kiss
Adorabla
Medena

PostPostao/la ivanaCH » 15 ruj 2010, 10:48

Tek sad vidjela :baba
klice rotkvice su gorkaste i ljutkaste i kad ih sama spremaš. Imaju okus po rotkvici ;)

Što se tiče ljuskica nastojim ih što više maknuti tijekom ispiranja.
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Balu » 15 ruj 2010, 23:16

Super topik! Mada sam ja procitala naslov kIlice, pa si mislim, sad vec ovdje pricaju o kilama??!! :zivili
slika
Balu
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la pomikaki » 09 pro 2010, 16:57

Otvorio se i kod nas Bio&Bio :) nadam se da će opstati
imam sjeme rotkvica, nadam se da ću skoro imati vremena da to isprobam.
pomikaki
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Sljedeća

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.