Sada je: 30 kol 2026, 20:41.

Urtikarija- kako se nositi s time?

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

Urtikarija- kako se nositi s time?

PostPostao/la Ivi » 24 ožu 2010, 12:09

Moja curica je stara 4 i pol mjeseca i od svoje liječnice opće prakse je nakon jake upale grla dobila penicilinski sirup od kojega se nakon tri dana uzimanja tako osula po tijelu ( nadamo se da je od sirupa) da je cijela bila crvena. Hodali smo od jednog do drugog doktora da bi mi svi rekli da sam mlada, uplašena majka koja pretjerano paničari, te nam je naša curica nakon toga što nitko ništa nije poduzeo završila 10 dana u bolnici pod infuzijom.
Zanima me da li mi netko zna objasniti kako se sada ponašati, kada da joj uvedem nešto drugo u prehranu, kako se ponašati kada se ponovno pojavi kojekakva bolestina. Nisam napomenula da ne znaju da li je urtikarija od sirupa ili od hrane ( Hipp s probiotikom) koju jede već 4 mjeseca ( i samo to i jede) ( iako ja sumnjam da se alergija na hranu javila nakon 4 mjeseca).
I da li netko zna da li se može u Mađi nabaviti hrana Aptamil LF i kako to ide.
Unaprijed hvala.
Moje male srećice
Ivi
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Urtikarija- kako se nositi s time?

PostPostao/la LiKmama » 24 ožu 2010, 13:02

Ne zvuci kao da bi bilo od hrane, ne bi se to ni smirilo da jest, ne vjerujem.
Znaci vrlo vjerojatno je reakcija na penicilin sto nije osobito dobro, ali nije ni kraj svijeta, koliko god ti se mozda u ovom trenu cinilo strasnim. :)

S dohranom ces polako, isto kao sto bi kretala i da nije bilo te reakcije. Ako nisi dosad vidjela, tu na forumu imamo citav pdf posvecen upravo dohrani.
To sto je reagirala na sirup (pretpostavimo da je tako), ne znaci nuzno da ce imati i druge alergije.

Ako se, nedaj Boze, uskoro ponovno pojavi potreba za penicilinom, podsjeti lijecnicu na reakciju i trazi nesto drugo. Uvijek postoji zamjena, a na penicilin je dosta ljudi alergicno, nije ona prva. :)
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la Adorabla » 25 ožu 2010, 17:04

ne mora nuzno biti od penicilina ali moze biti od dodataka okusa koji se nalaze u penicilinskom sirupu. Morat ces paziti i na penicilin i na sirupe (narocito moras izbjegavati one za jacanje imuniteta). Moras polagano uvoditi dohranu, nikako ne prije navrsenih 6 mjeseci i onda po mom iskustvu bi bilo dobro da u sirokom luku izbjegavas gotove kasice i sokice i ostale polugotove pripravke, nego da doma sama radis.
Adorabla
Medena

PostPostao/la Ivi » 26 ožu 2010, 13:00

E da, i ja mislim da je prije od nekog dodatka sirupu ( jer taj sirup je ugodnog okusa i lijepe roze boje ) možda maline ili jagode koja daje taj fini okus i boju. tražiti ću da ju testiraju kada bude vrijeme da mi se ne isključi tolika skupina lijekova ako nije potrebno. A što se dohrane tiče i malome sam pravila sve sama ( a sada smo se još malo i modernizirali što se tiče aparatića :dada )tako da planiram i s njom tako, al užasno me strah. Ne znam s čime da prvo krenem, koliko da čekam ( mislim znam to sve, al ne znam :p ). Znam da moram prevladati strah al grozan je osjećaj jer ne znaš da li će ti dijete ponovno završiti u bolnici ako joj daš nešto novo da proba jesti.
Moje male srećice
Ivi
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la LiKmama » 26 ožu 2010, 13:08

užasno me strah. Ne znam s čime da prvo krenem, koliko da čekam ( mislim znam to sve, al ne znam ). Znam da moram prevladati strah al grozan je osjećaj jer ne znaš da li će ti dijete ponovno završiti u bolnici ako joj daš nešto novo da proba jesti.

Znam.
Pricekaj 6 mjeseci, pregledaj pdf Dohrana, duboko uzdahni i polako, mic po mic.
Postoji strasno puno namirnica koje mozete uvesti prije nego stignete do onih malo "opasnijih", vecih alergena, koje opet, isto tako mozes i odgoditi, izbjegavati jos neko vrijeme.

Moj trogodisnjak tako recimo jos nije probao jagode. Frka me, ionako ne mogu naci domace i nista mu ne fali. Sta ce mu se dogoditi ako ne jede jagode?! Kuzis, samo polako.
Od jednog zalogaja jabuke, kruske, mrkve...sigurno nece zavrsiti u bolnici. U najgorem slucaju ti se moze dogoditi da poflekavi. Zato ces doma imati neki antihistaminik i nista nas ne smije iznenaditi stav. ;)

Kikiriki, celer, sezam i takve stvari lako ostavis u ducanu dok dijete malo ne naraste i ti se osokolis. :)
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la swenova mama » 28 ožu 2010, 20:24

ja mislim da je prije od nekog dodatka sirupu ( jer taj sirup je ugodnog okusa i lijepe roze boje ) možda maline ili jagode koja daje taj fini okus i boju. tražiti ću da ju testiraju kada bude vrijeme da mi se ne isključi tolika skupina lijekova ako nije potrebno

nije kraj svijeta. U nekom trenutku, testirat ce ju na penicilin i vidjet je li to alergen i ok, ako jest, pazit ces.
U dohrani ces ici sporije nego "normalno", za svaki namirnicu ici ces samu (recimo, ja sam davala kombinacije jabuke i mrkve), krenut ces s niskoalergenima, a ove visokoalergene tipa kikirikija, jaja, jagoda, s tim ces cekati.
Nabavit ces si claritin da ga imas doma, tj. neki antihistaminik i to je to.
a sto se tice toga da ne bi reagirala nakon nekog vremena uzimanja, kako ne. Moj je sin, recimo, imao tesku utikarijsku reakciju na paracetamol na koji je jako malo ljudi alergicno, i to nakon pet godina!!! normalnog uzimanja.
Danas pazimo da ne uzme lijek koji ima u kombinaciji paracetamol, i on to zna i to je tako.
Nikad ni na sto drugo nije reagirao.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la LiKmama » 28 ožu 2010, 21:19

Da, moguce je da bi reagirala kad se skupila kriticna kolicina, ali onda ne urtikarija ne bi prosla, vracala bi se. :dunno
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la swenova mama » 28 ožu 2010, 21:25

ma, to sam reda radi, na hranu ne vjerujem da bi reagirao osipom, mislim da bi prije bio proljev i lose dobivanje na tezini, tj. losije napredovanje.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la Ivi » 29 ožu 2010, 20:54

Hvala vam svima na savjetima. :p
Moje male srećice
Ivi
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Natrag na Bubini sam!

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.