Sada je: 05 kol 2026, 01:25.

Koliko dugo se cuva temeljac u frizideru?

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Koliko dugo se cuva temeljac u frizideru?

PostPostao/la Arkana10 » 26 ožu 2010, 21:02

Pitanje za milijun eura :lol
*
Medjutim, kako nisam meso fan, a bila svekrva pre jedno tjedan dana, skuhala pilece meso i ostavila mi temeljac. Mm jede meso, pa sam mislila da napravim juhu sutra. Temeljac u sebi ima samo so, nista drugo. Naravno i masnoce od pileceg mesa. ili da ga bacim?
*
mislim ja cu svakako praviti juhu, ali da znam sta s temeljcem.
*
znam da mi je luda tema, brisite je ako negdje mogu naci odgovor.
nespavanje uzima svoj porez.
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

Re: Koliko dugo se cuva temeljac u frizideru?

PostPostao/la LiKmama » 26 ožu 2010, 21:04

Ako se ja dobro sjecam iz svojih mesnih dana, takve juhe se usmrde i postanu kiselkaste kad se pokvare.
Ipak, tjedan dana mi se cini predugo. :dunno
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la Adorabla » 26 ožu 2010, 21:10

ako je povrce unutra maksimalno 24 sata im treba da se ukisele. Ako je temeljac procijedjen i cijelo vrijeme drzan na 0-4 stupnja onda i tri dana, ali bilo bi cudo nevidjeno :mrgreen da se nije ukiselio nakon sedam dana.

Inace u takvim situacijama zamrzavaj zeno! Grehota je bacati. Cak i kruh je fin kad se zamrzne a kamoli ne pileci temeljac ;)
Adorabla
Medena

PostPostao/la Rogue » 26 ožu 2010, 21:10

mislim da su cure rekle da ga je najbolje zamrznuti a ne cuvati u fridu, cak ni do sutra.
slika17.01.2009.
Rogue
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Arkana10 » 26 ožu 2010, 21:13

bacam. hvala na odgovore. nisam otvorila posudu da vidim dali se usmrdilo. nije bilo povrca. ona je prvo skuhala meso, pa tek onda procedila i od jednog djela napravila juhu, drugi mi ostavila. ali kako ja to ne umijem, ostalo je kako je.
idem baciti. hvala jos jednom. :dada
*
Vidis Adorabla nisam se sjetila da moze ici u hladnjaku.
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la mamashnita od noje » 26 ožu 2010, 21:16

ja ga uvijek zamrzavam i onda ga koristim za rizota :)
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Arkana10 » 26 ožu 2010, 21:36

update - u temeljcu su se razvile neke cudne biljke/zivotinje :mrgreen
bacila sam sada. i dala si medalju za super domacicu :lol
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la LiKmama » 26 ožu 2010, 21:44

:lol
odlicna si. :daj5
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la Marto » 26 ožu 2010, 23:56

Kad smo već kod temeljca, koja je razlika između juhe i temeljca? :dunno (ajde, ovo ne znam, al sam znala da duže od 3 dana ne može opstati bez da se smrzne ;))
Zmaj :belji 10.12.2006.
Mišica :liza 22.06.2008.
Lav :mali 04.07.2010.
Marto
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la sj » 27 ožu 2010, 09:11

Po meni ti je juha "viša razina" od temeljca. :lol Uglavnom se temeljac ne začini da glavno jelo tipa rižota ne postane prezačinjeno, ili ako ima začina u temeljcu onda moraš pripazit na začine dok kuhaš glavno jelo. Bar ja tako :dunno
Primjerice za crni rižot riblja juha može bit i od l"ošije" ribe, ribe koju nećeš posli začinit i pojest. Iako, za mog oca nema te ribe koju bi bacija :lol

U svakom slučaju, bilo da je juha ili temeljac pametno je razdjelit u male posude ili vrećice i zamrznit. Ja u visoku posudu stavim vrećicu tako da rubovi vrećice pređu preko rubova posede, kaciolom ulijem juhu i izvučem vrećicu iz posede, zavežem i stavim u duboko. To više volim nego plastiku, a i zauzme mi manje prostora :dunno
sj
Parkovi i nasadi

PostPostao/la Solea » 27 ožu 2010, 20:06

Adorabla je napisao/la:ako je povrce unutra maksimalno 24 sata im treba da se ukisele. Ako je temeljac procijedjen i cijelo vrijeme drzan na 0-4 stupnja onda i tri dana

x

mamashnita od noje je napisao/la:ja ga uvijek zamrzavam i onda ga koristim za rizota :)

x
Solea
Sveta krava

PostPostao/la podocnjaci forever » 27 ožu 2010, 21:10

Pridružujem se Martinom upitniku nad glavom po pitanju razlike juha/temeljac - sj, nije mi ovo dovoljno objašnjenje. Daj još iz koje perspektive. :lol

Znači, kad imam kakve piletine/junetine/ribe ili već kakvog mesa ili pripadajućih koščura, stavim to kuhati onoliko koliko treba i - imam mesni temeljac?
A ako kuham povrće, imam - povrtni temeljac?

I uz sve to zanemarim činjenicu da sam kuhala to nešto sat, dva u stvari bezveze - za rižoto ili neko drugo jelo?
A mogla sam sasvim lijepo skuhati dotičnu juhu, pa nju samu dodati u taj neki recept u koji ide temeljac?
Jer, nije baš da mi se nakuhava toliko da imam posebno juhu, posebno temeljac?

I šta ja to sve ove godine onda kuham - ako skuham meso i povrće uz tek žlicu soli i malo bibera, procijedim, meso i povrće odvojim u posebnu posudu, i onda po potrebi zakuhavam juhu s rezancima, a u nju nasjeckam ovo povrće i meso, ili ga serviram odn. umiješam u neki drugi obrok?
podocnjaci forever
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la JiA » 27 ožu 2010, 21:22

ja isto ne znam razliku izmedju juhe i temeljca, tj. ne znam razliku u pripremi :dunno .
obicno kuham loncinu juhe koju procijedim, zakuham za jedan rucak, a ostatak spremim u zamrzivac.
to onda ili opet zakuham kao juhu ili, ako je manja kolicina, iskoristim za rizoto ili nesto slicno.
Bijah slijep, a sada vidim...
JiA
Vjetropir

PostPostao/la lilly » 27 ožu 2010, 21:26

JiA je napisao/la:ja isto ne znam razliku izmedju juhe i temeljca, tj. ne znam razliku u pripremi :dunno .
obicno kuham loncinu juhe koju procijedim, zakuham za jedan rucak, a ostatak spremim u zamrzivac.
to onda ili opet zakuham kao juhu ili, ako je manja kolicina, iskoristim za rizoto ili nesto slicno.

Ovak i ja, i isto sam mislila da je temeljac ustvari "nezakuhana" juha :dunno
lilly
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Krumpirić » 27 ožu 2010, 22:17

JiA je napisao/la:ja isto ne znam razliku izmedju juhe i temeljca, tj. ne znam razliku u pripremi :dunno .

i ja, skuham juhu, zamrznem dio, u ostalo stavim začine i npr noklice za taj dan. Ovo zamrznuto je il za juhu slj.dan il za "temeljce" :dunno
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Adorabla » 27 ožu 2010, 22:49

temeljac bi po kuharskim pravilima trebao biti gusci i jaci od juhe, medjutim obzirom da je to bacanje povrca/mesa onda naravno da su takvi temeljci rijetki.
Jeste citali ikada kako recimo Goli kuhar radi temeljce? Ja tako ne radim niti juhu a kamoli temeljce :mrgreen
Adorabla
Medena

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.