Sada je: 06 kol 2026, 22:39.

Lignje

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Lignje

PostPostao/la Jullishka » 01 tra 2010, 08:31

Kako se spremaju, mislim, dajte nekoliko recepata, posto ih moja mama sprema, zna samo jedan nacin, ali zelela bi vise. Ja morsku hranu ne spremam :mrgreen
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
mama, ti mi se jako svidjas, vidi kako si mekana i lepa i nemoj da mrsavis, ja volim kad si debela
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

Re: Lignje

PostPostao/la JiA » 01 tra 2010, 08:33

najbolji prolaz nam imaju tzv. dunjine lignje u pecnici. to cekaj dunju da napise oridjidji recept, jer nisam sigurna da li ga radim bas kao i ona :lol.
klinci ih obozavaju pohane u gustom tijestu kao za palacinke. meni su tako isto fine, kolicinski ih dobijem jako puno ( zbog tog tijesta ), ali jako prskaju dok se peku pa izbjegavam.
sad cekaj profesionalke :mrgreen
Bijah slijep, a sada vidim...
JiA
Vjetropir

PostPostao/la Jullishka » 01 tra 2010, 08:39

hvala JiA :)
ajmo profi lignjuse, dajte neki morski fin recept ;)
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
mama, ti mi se jako svidjas, vidi kako si mekana i lepa i nemoj da mrsavis, ja volim kad si debela
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

PostPostao/la dunja » 01 tra 2010, 08:44

j&a :)
u veliki pleh od pećnice staviš cijele lignje, plus krakovi
između poslažeš krumpir narezan na kocke, luk na četvrtine, cijele režnjeve češnjaka, lovor list, paradajz na veće komade
naravno sve mora biti u maslinovom ulju, možeš doliti malo vode - da se krumpir bolje zgotovi
ništa ne soliš (lignje se ne smiju soliti jer bi bile žilave - mogu tek nakon što su gotove) i staviš da se peče
kad je krumpir pečen gotovo je
dunja
most

PostPostao/la medo14 » 01 tra 2010, 08:53

nisam znala ovo ne soljenje lignje.
Ja radim slično Dunjinom ali...
u vatrostalnu zdejlu red krumpira na ploške, na to ulje maslinovo i posolim krumpir,
onda red lignji na šire kolutiće, maslinovo ulje i češnjak,
onda opet red krumpira i maslinovog ulja i soli.
Zatvorim i u pečnicu 50 min se krčka u to soku, pred kraj otvorim poklopac da krumpir se zapeče.
Vidjeti prema krumpiru da li je gotovo.
Ako je deblji sloj krumpira nekad treba malo duže peći, a i ovisi o vrsti krumpira.
Zato ja znam krumpir izrezati na ploškice i prokuhati 10 min prije slaganja u zdjelu.
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la Sunshine » 01 tra 2010, 08:54

Ja radim sl. kao Dunja, klinci mi se ubijaju u tome.
Lignje narežem na deblje kolutiće, krumpir također izrežem, zasolim, dodam vegetu, svježe nasjeckani peršin, zalijem maslinovim uljem i to je to.
Pečem na 200-ak stupnjeva s tim da 30-40 min. tepsiju u kojoj to pečem prekrijem folijom.
Idealno bi bilo staviti mladi krumpir jer je to onda :liza :liza
D. 03/2003.
M. 05/2005.
Sunshine
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Jullishka » 01 tra 2010, 08:57

joj super zvuci ovo sve!
mama ce biti presretna da ne mora da przi i pohuje :) ili da puni! :dada
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

PostPostao/la boysmama » 01 tra 2010, 08:58

ako si laik po tom pitanju, moj savjet je da kod kupovine budeš jako oprezna... prvo bi trebala biti sigurna da kupuješ baš lignje (jadranske), a ne uvoz iz kineskog, japanskog mora ili da nisu u pitanju totani tj. lignjuni... oni su puno žilaviji, kiseliji i nemaju debelo meso, neusporedivo lošiji izbor... lignje su jaako izdužene u odnosu na totane i imaju lagano zaobljene "peraje" uz cijelo tijelo, dok totani imaju peraje na špic...

pretpostavljam da inače lignje pržite u kolutićima, to je nekako najrašireniji način pripreme...

ako su lignje veće (20-30 cm), jako su ukusne pečene na gradele, onako u komadu ili punjene i sa krumpirima pečene u pećnici (ili još bolje ispod peke, ako imaš tu opciju), a smjesu za punjenje napraviš od komadića krakova, peršina, češnjaka, malo krušnih mrvica za konzistenciju (netko dodaje i narezani pršut - jako fino)... dodaš začine (ružmarin i muškatni oraščić obavezno) i malo maslinovog ulja da se to sve slijepi i puniš tijelo lignje, prethodno očišćene tj. bez one plastike umjesto kičme... bude jako fino, krumpir dobije rozu boju od soka lignji... za prste lizati...

3. varijanta je, naravno, rižot, ali za to bi možda čak bila bolja sipa nego lignja, iako je i od lignji rižot super... a da ne bude rižot, može biti i pašta... umak je isti, samo razlika u prilogu i završnom taču... dakle, popržiš komadiće lignji na prethodno pirajnom luku i češnjaku (dosta toga, omjer lignji i luka 1:1), dodaš na kraju malo soli kad voda ispari i pirjaš još malo, dodaješ svako malo po dcl vode da kuha u gusto, naravno, začine po želji (gore navedene) ili možeš sve skupa staviti u ekspres lonac na pola sata... kad su lignje kuhane, one su jako mekane, tope se u ustima, a to traje ovisno o veličini i kvaliteti lignje (vrijedi isto pravilo kao i za hobotnice, prethodno ih zalediti i onda bolje omekšaju)... tad dodaš rižu i kuhaš još 15-20 min uz stalno miješanje na laganoj vatri i dodavanje ribljeg temeljca ili slane vruće vode (malo po malo, da uvijek bude gusta smjesa)... na kraju samo par žlica čistog vergine maslinovog ulja za miris i pred kraj par listova lovorovog lista... voila... ako ćeš raditi paštu, onda ukuhaš govoti umak od liganja do konzistencije za serviranje i posebno skuhaš tijesto...

rižot može biti i crni, tad je fino kiselkasti tj. malo pikantniji... ali onda prethodno iz svježe očišćene lignje moraš izolirati crnilo i (u rukavicama obavezno) onda ga lagano kroz prste otapati u malo vruće vode te dodati u skoro skuhanu lignju... crnilo je u bjelkastoj vrećici unutar lignje, pažljivo prorezati jer je tekuće i sačuvati što veći dio... ako je lignja prethodno zaleđena, crnilo je zrnasto pa moraš otapati zrnca u vodi i cijediti crnu vodu... imaš i kupiti gotovo crnilo kao dodatak... uf, jesam ga oduljila... pitaj ako nešto nije jasno...

edit: zaboravih dodati vino u saft... može i malo korjenastog povrća za konzistenciju i okus (mrkva, celer, peršin, pastrnjak)
Zadnja izmjena: boysmama; 01 tra 2010, 09:40; ukupno mijenjano 1 put/a.
A... bebica...... 06.10.'16.
M... hrabrica... 02.07.'11.
R... mazica...... 06.10.'09.
L... mrcina ..... 21.04.'08.

"Sve mogu u Onome koji me jača" (Fil 4,13)
boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la Jullishka » 01 tra 2010, 09:00

boysmama, hvala ti na objasnjenju! :klanja
ja ne spremam nista iz vode, ovo pitam za moju mamu, oni vole..
ali su mi bas jaaako korisne ove informacije oko kupovine, zatosto je lepo znati puno toga.
mada mislim da zna da ih kupi i da je jako pazljiva kad je to u pitanju!
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

PostPostao/la palunkica » 01 tra 2010, 10:02

dunja, te lignje radiš s jadranskim lignjama ili s patagonijskim smrznutima??
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la dunja » 01 tra 2010, 10:12

čuj, najbolje je su jadranske definitivno
al u nedostatku istih, kupim smrznute
dunja
most

PostPostao/la palunkica » 01 tra 2010, 10:14

Naravno, ali ja tražim nešto što mogu s onim što mi je u frizeru :mrgreen
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la LiKmama » 01 tra 2010, 10:18

Mi smo ih uvijek radili na saft.
Samo predinstas malo luka, bacis lignje rezane na kolutice, podlijes (toplom vodom!), poklopis i dinstas. Kasnije ubacis malo paradajz konc., malo trava, crvenu papriku, zgusnes sos prezlima i posluzis uz pire i hrpu kruha koji tunkas u sos. Njam.
I naglasavam, osim sto ih se nikako ne smije zacinjavati dok nisu mekane, ne smije ih se ni podlijevati hladnom vodom jer se stisnu ko guzica i ostanu zilave.
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la rusulica » 01 tra 2010, 10:34

boysmama odličan elaborat, vide se dalm. korjenovi ;)

Ja ih isto radim u pećnici s krumpirima,na gradele, punjene, kolutiće iz brašnanekad napravim i crni rižot a ponekaad varam pa napravim s lignjunima(u zadnje vrijeme češće jer su duplo jeftinji, naravno nije isto al ja to dobro zakamufliram). Ovog lita moram probat i pod peku lignje.
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la dunja » 01 tra 2010, 10:40

meni je i rižoto od liganja često na meniju
a na moru na gradele :dada

p.s. ovo s podlijevanjem hladnom vodom nisam znala, hvala Lik
dunja
most

PostPostao/la boysmama » 01 tra 2010, 10:42

rusulica je napisao/la:boysmama odličan elaborat, vide se dalm. korjenovi ;)

Ja ih isto radim u pećnici s krumpirima,na gradele, punjene, kolutiće iz brašnanekad napravim i crni rižot a ponekaad varam pa napravim s lignjunima(u zadnje vrijeme češće jer su duplo jeftinji, naravno nije isto al ja to dobro zakamufliram). Ovog lita moram probat i pod peku lignje.

fala, draga... a kad san dite s mora... :kiss

moje izmaženo nepce ne može uživati u tim patagonijskim, iako je točno da su puno jeftinije :dada

http://www.youtube.com/watch?v=_IMG9S1uWeg
A... bebica...... 06.10.'16.
M... hrabrica... 02.07.'11.
R... mazica...... 06.10.'09.
L... mrcina ..... 21.04.'08.

"Sve mogu u Onome koji me jača" (Fil 4,13)
boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la Margot » 01 tra 2010, 10:55

Ako voliš malo egzotičnije recepte, evo jednog s lignjama u woku. :D

Stir fry s lignjama

Sastojci:
- 1 crveni luk
- 2 crvene paprike
- 1 žuta paprika
- 2 česna češnjaka
- mala limenka pelata (ca. 300 gr.)
- 1/2 kg očišćenih manjih lignji
- 4 žlice ulja od kikirikija (u nedostatku može i suncokretovo)
- 1/2 šalice sojinog umaka
- 4 žlice rižinog octa (može i vinski)
- 2 žlice ulja od sezama
- 2 žlice sjemenki sezama

Priprema:

U zagrijani wok staviti 2 žlice ulja od kikirikija, da se zagrije ali ne previše, dodati crveni luk sitno izrezan, pržiti dok ne omekša.
Dodati papriku rezanu na rezance, pržiti oko 5 min, dok ne omekša.
Dodati češnjak i pržiti sve zajedno sljedećih pola minute, dodati pelate izrezane na kockice, sojin umak i ocat, miješati i pirjati na laganoj vatri oko 3 minute. Premjestiti u drugu posudu.

U wok dodati preostalu količinu ulja od kikirikija, dodati lignje, pržiti 2-3 minute, uliti u posudu s već pirjanim povrćem.
Vratiti smjesu lignja i povrća u tavu i pirjati sve zajedno, dodati sol i papar.
Jelo poslužiti uz kuhanu rižu, posuti sezamovim sjemenkama i svježim peršinom.
samozvana špijunka
Margot
konkavna

PostPostao/la Bellina » 01 tra 2010, 11:06

Kad imate prave jadranske lignje, probajte ih peći s krumpirom neočišćene, znači ne odvajajte krakove i ne vadite van one njiihove iznutrice. Samo im prerežite oči i ištrcnite očne jabučice van, nauljite lignje i stavite peći s krumpirom i narezanom kapulom, sve zaliveno maslinovim uljem. Kad su gotove odvojite krakove i povučete "lađicu" (onu prozirnu kao hrskavicu) i na njoj izađe sve što ostane od iznutrica nakon pečenja. Budu prefine. To sam naučila na otoku, tako ih spremaju majstori s mora :lol

Mogu se spremati i čorbasto, s krumpirom i porilukom. Očiste se, narežu, pa se slaže red krumpira na ploške, poriluk na koltuice, sol, papar, lignje, pa opet krumpir, poriluk i tako redom. Na kraju završavamo s krumpirom, zaulji se maslinovim uljem, podlije vodom skoro do vrha i kuha se. U kuhanju se lonac samo protrese. Bude jako fino, iako je ova verzija puno bolja s mušunima nego s lignjama.
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la LiKmama » 01 tra 2010, 11:09

Samo im prerežite oči i ištrcnite očne jabučice van

:shock
fuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuj.
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la Bellina » 01 tra 2010, 11:14

:rolf

Ma nije toliko gadljivo Lik, gadljivije je potezati onu utrobu van kad ih čistiš
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la dunja » 01 tra 2010, 12:02

guljka znam da se tako spremaju, ali to u slučaju da su netom izvađene iz mora i u roku sat dva idu na gradele
dok dođu do nas u zg, pa nek stoje dan dva u ribarnici zbilja nisu takve neočišćene za jelo
dunja
most

PostPostao/la Bellina » 01 tra 2010, 12:27

To svakako Dunja. Ovo je način pripreme ukoliko neko dobije friške lignje, sada puno ljudi ide na more pa možda štogod i bude. Ne bi ni ja one s ribarnice, čak ni ja koja sam na moru, spremala na taj način, zato sam i ponudila ovaj drugi s porilukom.
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la babalu » 01 tra 2010, 12:56

i meni su ovak kao Dunjine najfinije ali volimo i punjene krakovima i prsutom pa zapecene u pecnici!
MM radi odlican brudet

http://www.coolinarika.com/recept/brude ... m-palentom

s tim kaj ja palentu ostavim da se ohladi,izrezem casom krugove i specem na tavici,prefino a i efektno :dada
babalu
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Margot » 01 tra 2010, 13:11

babalu je napisao/la:s tim kaj ja palentu ostavim da se ohladi,izrezem casom krugove i specem na tavici,prefino a i efektno :dada

:zivili Palenta je savršen prilog uz brodet/škampe na buzaru, a ovako zapečena i apetitlih izgleda
samozvana špijunka
Margot
konkavna

PostPostao/la danni » 01 tra 2010, 13:18

joj ja obožavam lignje na sve načine.
u restoranima ih najviše volim s gradela.
a doma ih uglavnom ubacim u vatrostalnu s patatama ,
a zadnji put sam ih punila-ono standardno: česan, prešin, ulje, kraci, gauda i pršut.
zalila s vinom i posula mrvicama.
-ma presavršeno :dada
volim ih i prigane ,samo uvaljane u brašno, ali ne volim što mi to skroz isprska špaher :roll
a i malo mi uljave budu
danni
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la dunja » 01 tra 2010, 13:23

od kad sam zadnji put zamastila pol kuhinje s prskajućim lignjama, pržene se od tad na dalje mogu samo u restoranu jest :mrgreen
dunja
most

PostPostao/la rusulica » 01 tra 2010, 13:26

Vidjela sam negdje (hmmm mislim u Bille) za kupiti mrežicu koja se stavi na tavu da ne prska okolo ulje. Mislim da se mogu i u fritezi peći kolutiči iako je ja imam a nikad je ne upotrebljavam
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la Solea » 01 tra 2010, 13:28

ja ih volim svakakve. mozda su mi one u tijestu (kao pohane) najmanje zanimljive a one s gradela najdraze.
a najcesce ih przim :lol
ocitim, narezem na kolutice, stavim u kukuruzno brasno i na vruce ulje. vrlo kratko na jakoj vatri.
posolim i kapnem malo limunovog soka. uz lignje tartar umak i brdo zelene salate. ubijem se u tom :)

a moj ih buraz pravi u crnom vinu. mmmmm, prefino!
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Bellina » 01 tra 2010, 13:34

rusulica je napisao/la:Vidjela sam negdje (hmmm mislim u Bille) za kupiti mrežicu koja se stavi na tavu da ne prska okolo ulje. Mislim da se mogu i u fritezi peći kolutiči iako je ja imam a nikad je ne upotrebljavam

Vidila sam i ja to pa sam se sve mislila uzeti ili ne, ne znam vrijedi li to išta? :dunno
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la danni » 01 tra 2010, 13:39

a ja sam mislila fritezu uzet samo radi lignji :lol :lol :lol
stvarno. samo , evo, još nisam :roll
danni
Ovisna sam
Ovisna sam

Sljedeća

Natrag na Recepti