Sada je: 25 kol 2026, 00:25.

TRNU MI RUKE???

“U zdravom tijelu - zdrav duh!” - kako biti, postati ili ostati fit; mjesto za pitanja i razmišljanja o zdravlju, njezi i raznoraznim sportskim aktivnostima.

Moderatori/ce: nevenera, ivana7997

TRNU MI RUKE???

PostPostao/la rusulica » 01 tra 2010, 09:38

Nešto mi se čudno događa. Već mjesec dva mi trnu ruke tj šake po noći. Nije da spavam na toj strani nego baš mi utrne ruka na suprotnoj strani, točnije središnji dio šake i srednja tri prsta a najčešće kad spavam na prsima(imam jače prsi i žuljaju me kad spavam potrbuške, možda one pritišću neku žilu???).
Nisu baš žmarci nego osjećaj ko da mi je ruka natečena. Ujutro sve nestane i preko dana nikad ništa. Takvo nešto mi se dešavalo u trudnoći al tek pred kraj kad su mi počeli oticati zglobovi (što je i normalno zbog zadržavanja vode). Nisam trudna, bar mislim da nisam jer sam imala menzes nekidan iako su mi ciklusi čudni a i taj zadnji menzes je bio jaaako čudan al da ne pišem predug post o tom ću pisat ako po vašim odgovorima skužim da bi moglo biti bitno. Uglavnom već me malo panika hvata jer sam čula da takvi slični simptomi znaju biti simptomi zloćudnih bolesti premda mi je čudno zašto bi to bilo samo po noći.
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

Re: TRNU MI RUKE???

PostPostao/la mamashnita od noje » 01 tra 2010, 09:39

vratna kraljesnica.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la rusulica » 01 tra 2010, 09:40

mamashnita od noje je napisao/la:vratna kraljesnica.

Što s njom. To mi se događa ima mjesec dva svaku noć. Prije nikad znači nešto se promijenilo.
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la mamashnita od noje » 01 tra 2010, 09:42

kak osto s njom? provjeri je li ti sve ok. imas li inace problema s kraljesnicom? boli li te vrat? znas li se ukociti? imas li ceste glavobolje?
meni ruke trnu i oticu nocu zbog vratne kraljesnice.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la rusulica » 01 tra 2010, 09:48

NIsam do sad nikad imala problema s kralježnicom, nikad se nisam ukočila. Da glavobolje imam kad je južina. Osjećam u zadnje vrijeme da mi je jastuk nekako neudoban (prevelik), prije nisam to primjećivala ili sam ga forsirala jer su me uvjerili da je kvalitetan.
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la zauvijekmama » 01 tra 2010, 09:57

meni je lijeva ruka trnula nakon poroda skoro 6 mj
i onda je odjednom prestala trnuti, sama od sebe
nikada nisam imala problema s kicmom, tako da sam ja to povezala s trudnocom, porodom,epiduralnom...
nadam se da ce ti trnci nestati cim prije
:mah
R. - 2008.:cool
L. - 2015.
:mali
L. -2017. :mala
zauvijekmama
Najljepše je biti mama!

PostPostao/la rusulica » 01 tra 2010, 10:48

zauvijekmama je napisao/la:nadam se da ce ti trnci nestati cim prije

Hvala ti. Nije da mene to previše muči fizički već me je pomalo strah da to nije simptom nečeg opasnijeg(u smislu da nešto raste pa pritišće žile i ometa krvotok :strah ). Baš ću obratit pažnju jeli uvijek bude ista ruka ili različita. Čini mi se različita la nisam sigurna jer to me obično probudi usred noći pa se ujutro u magli sjećam svega.
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la Adorabla » 01 tra 2010, 17:13

moze biti hernija moze biti nedostatak magnezija, moze biti.... Ako ti se to ponavlja a ne spavas tako da lezis na ruci, onda svakako moras do doktora.
Adorabla
Medena

PostPostao/la mirnela » 01 tra 2010, 17:16

i moja prva pomisao je bila vratna kralješnica ;)
i ja imam probleme s njom (i trnce u rukama)....
mi žene ponekad i šutimo... no, to nikako ne znači da i onda nemamo kaj za reći... slika
mirnela
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la lare FORZA FIUME » 01 tra 2010, 18:51

čekiraj kalcij.
ili mogućnost da imaš problem tzv. sindroma karpalnog tunela (mada teško da je to ako su obje šake istovremeno problematične).

ja zbog iskrivljene vratne kralježnice imam povremene više i manje ružne vrtoglavice. ona i inače češće derivira probleme sa centralnim kompjutorom tj. glavom (jer se krv lošije transportira), ne sa ekstremitetima.
MUME, 17.10.2002.
MUMIČIĆ, 04.07.2010.
lare FORZA FIUME
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la RoLi » 02 tra 2010, 16:01

i ja glasam za vratnu kralježnicu
ona se zna 'poremetiti' i od stresa, napetosti, rada za kompjuterom, ruke na mišu i sl.
odi na neku dobru masažu fizioterapeutu i nekome da ti pokrcka vrat :mrgreen
R 10/2003
L 09/2009
RoLi
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la rusulica » 02 tra 2010, 16:21

Cure hvala vam na odgovorima, puno mi pomažete.
Noćas sam spavala na manjem jastuku, opet mi je utrnula desna ruka tj šaka. Rastegnula sam je (ono kao kad gledaš kako si namazala lak na noktima) i trnež je isti čas nestala, ne onako sporo kao kad zaista utrne ruka na kojoj spavaš već istog trena kao da se sve povuklo.
Ima neko vrijeme stol za komp je postao Laurin crtaći stol :) pa ja laptop stavim na kauč i skroz se iskrivim dok surfam. Također L često spava s nama u zadje vrijeme pa sam navikla spavati u nezgodnim položajima. Možda je sve to utjecalo na vratnu kralježnicu, nadam se da je samo to. Što se tiče kalcija i magnezija pojačat ću ga nije zgorega. Ako ne prestane idem k doktoru.
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la Adorabla » 06 tra 2010, 10:40

Što se tiče kalcija i magnezija pojačat ću ga nije zgorega

naravno da moze biti zgorega. Ako ti se ne da doktoru odi do Twin laba ako ga imate dolje ili do nekog homeopata da ti barem po akupresurnim tockama odredi kombinaciju vitamina i minerala. Tu je ipak manja pogreska nego da ciljas naslijepo.
Adorabla
Medena

PostPostao/la lare FORZA FIUME » 06 tra 2010, 11:29

minerali se učas čekiraju običnim krvnim pretragama u svakom labosu. sa tim nije dobro srljati napamet, u najboljem slučaju jer previše jednog može jako pošemeriti drugi.
MUME, 17.10.2002.
MUMIČIĆ, 04.07.2010.
lare FORZA FIUME
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la rusulica » 16 tra 2010, 10:16

Bila sam nekidan u ginekologa i usput mu spomenula te trnce i rekao mi je da za početak uzmem šumeće kalcij i magnezij a ako se stanje ne popravi da idem u daljnje istraživanje. Počela sam ih piti jučer a noćas su trnci bili još gori. Danas sam ih prvi put osjetila i preko dana i to u nozi.
Inače nedavno sam bila na strožim dijetama, da li je moguće da mi je to iscrpilo organizam??
Inače imam i jako tanke vene pa je moguće i da je cirkulacija u pitanju iako nikad nisma imala takvih problema.
Ginekolog mi je ukazao i na mogućnost poremećaja vratne kralježnice kao što ste već neke spominjale. Jučer sam nosila dvije vrećice od po 4 kg i osjetila jaču bol s desne strane vratnog pršljena.
Zadnja izmjena: rusulica; 16 tra 2010, 12:59; ukupno mijenjano 1 put/a.
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la micika » 16 tra 2010, 12:34

Rusulica,
ja sam imala jako velikih problema sa vratnom kralježnicom. Sve je krenulo 4 mjeseca nakon drugog poroda. Do tada uvijek zdrava, sve 5. Senzacije koja sam sve proživjela u to vrijeme su me dovodile do napadaja apanike. Utrnolost ruku, lica, trnci po licu, vrtoglavice, nesvjestice, mučnina... ma više se niti ne sijećam. Tada nisam nikome vjerovala da se sve to može dešavati od vratne kralježnice. Oporavak je bio dosta dug, ali znam da sam krenula sa fizioterapijom i počela vježbati. Od onda ne propuštam jednomjesečnu masažu kod svoje fizijatrice.
Više nikada nisam došla na staro, al se stanje bitno poboljšalo. Mantanje, trnjenje i sl. je stvarno povremeno, a obzirom da sada imam potvrđenu dijagnozu ne paničarim da se radi o nekoj zločudnoj bolesti.

Dugo mi je trebalo da uspostavim dijagnozu. Nekako sam sama sebi tražila pomoć preko interneta,ukucavajući same simptome. To što mi je dijagnosticirano je cervikobrahijalni i cerviko cefalni sindrom. Meni su ti svi rekli da što se tiče kralježnice nije to nešto kritično, al svaki organizam to doživljava individualno. Kasnije sam još čula za puno primjera koji potvrđuju da cirkulacija prema glavi i problemi sa vratnom kralježnicom mogu prouzrokovati brojne senzacije....
micika
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la rusulica » 16 tra 2010, 13:06

Micika hvala ti na informacijama. Mene isto nekad bude strah da nije nešto zloćudno ali ne želim paničariti. Nekako me činjenica da se dešava samo kad spavam znači kad mirujem ( i ovo u nozi je bilo u stanju mirovanja) asocira na ili neki nezgodan položaj pri spavanju(čini mi se da mi ni jastuk ne odgovara) ili usporen krvotok što opet vežem ili uz vratnu kralježnicu ili uz cirkulaciju.
Inače meni nekad trnu obe ruke nekad lijeva a nekad desna.
Nekidan me u snu probudilo to, jeziv osjećaj . Ležim na leđima ruke na trbuhu prekrižene i točno osjetim kao da mi struja prolazi kroz kosti od ramena, kroz laktove do prstiju dolazi u valovima. I nisu to žmarci nego osjećaj ko da mi ruka otiče, da se puni nečim a nije. Čim stisnem ili istegnem ruku ali baš odmah prođe (znači nije ono da traje par minuta ko kod klasičnih žmaraca). Ujutro su me bolili laktovi, kao kad su upaljeni mišići.
Muž me počeo zafrkavat da imam struju u sebi, da sam bioenergičar ali meni nije baš smiješno. Ono što je čudno je da je noćas i on osjetio da mu trne udovi. Bili to moglo imati veze sa podzemnim zračenjem. Inače jako loše spavamo otkad smo ovdje a čitav kvart je poznat da su tu podzemne vode. I glave su nam okrenute u zapad što nije dobro ali je nezgodno mijenjati.
P.s. Nekad kad naglo istegnem ruku (npr idem nešto dobaviti s visoka) neki žmarac mi brzinski proletri od ramena do vrha prsta.
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la Kris2 » 16 tra 2010, 14:10

Trnci u nozi su pokazatelj također problema s kralježnicom lumbalnom (može biti i nešto drugo naravno)
U svakom slučaju ne bih na tvom mjestu nosila 8 kila u rukama, otišla bih kod doktora - po mogućnosti fizijatra da ti pregleda kralježnicu i da ti vježbe ako je top u pitanju. (Stroge dijete - to znaš i sama da nije baš zdravo ... )
Kris2
Danadadila

PostPostao/la rusulica » 16 tra 2010, 14:17

JOj sad sam se sjetila da mi je kum fizioterapeut pa ću ga pitati za mišljenje
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la Imge » 16 tra 2010, 14:47

rusulice, samo imaj na umu da fizijatar i fizioterapeut nije isto :mah
prvi je lijecnik, a drugi ne i ne moze ga zamijeniti niti donijeti dijagnozu, iako je s njim u uskoj sprezi i uvelike pripomaze u lijecenju.

procedura je u principu ovakva - nakon pregleda kod lijecnika fizijatra, radis vjezbe koje ti pokazuje fizioterapeut a prema preporuci, nalazu i dijagnozi ovog prvog.

to je bilo malo offtopic, a on topic - nemam ideje zakaj trnu ruke, osim ovog sto su cure vec spomenule (vratna kraljesnica) pa bjezim :mah
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la rusulica » 16 tra 2010, 16:30

Imge znam ;) neću tražiti od kuma dijagnozu, samo mišljenje kao i od vas forumašica s tim da on ima iskustva u radu s takvim poremećajima :mah hvala ti svejedno
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la mamaodlare » 05 svi 2010, 08:21

baš me zanima odgovor tvog kuma. Ja isto definitivno vjerujem da je u pitanju vratna kralježnica a istina je da se sa pijenjem vitamina i minerala isto ne treba eksperimentirati jer osim što može biti štetno, može biti i jednostavno suvišno i da ukupan učinak bude samo da skuplje piškiš :)
mamaodlare
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mamaodlare » 05 svi 2010, 08:31

sad upravo - nevezano za ovu temu - slušam na dobro jutro hrvatska o krivotvorinama lijekova : prestrašno !!!!!!!!! Dali su link gdje se mogu saznati sve detaljnije informacije http://www.almp.hr
mamaodlare
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la rusulica » 05 svi 2010, 12:58

Dvije stvari sam napravila. Tjedan dana sam pila obične šumeće tablete iz tgovine, kalcij i magnezij jednom dnevno čašu. Druga stvar okrenula sam sobu tako da su nam glave prema istoku ( prije su bile prema zapadu). Preporodila sam se. Trnež u rukama postepeno nestao, još možda samo tu i tamo mrvicu (ruke su mi po noći bile i oticale jer nisam mogla skinuti prsten a ujutro da). Sada i puno bolje spavamo i bolje se budimo. Prije bismo ujutro oboje imali laganu glavobolju, slično mamurluku. Možda su i zračenja bila u pitanju jer u našem kvartu je poznato da ima mnogo podzemnih voda. Uglavnom puno bolje se osjećam a i ne razmišljam više o tome.
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la micika » 05 svi 2010, 15:55

Super :) !
Baš mi je drago da je ovako ispalo. Dala si mi misliti. Možda i ja da probam promijeniti položaj spavanja. Kod mene u kvartu isto ima tih voda. Prije pet godina su mi slučajno u stan uletitli 'mjerači' tih voda i ispalo da ih ima. Naravno, najviše u spavačoj sobi pod krevetom. Kupili smo dekicu (magnetsku) i kao sad je sve OK. Ja ne vidim nikakv promjene. Tak sam skeptična da se bojim da bi mi ta dekica mogla i naškoditi.
Danas je sve tak sumnjivo i nepouzdano. Svaki dan imaju nove dokaze da je nešto nezdravo, a do jučer je bilo lijek za sve :roll
micika
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mamaodlare » 08 svi 2010, 10:30

baš mi je drago da si pronašla rješenje i da je sada sve ok, nekada si zaista na vrlo jednostavan način čovjek može sam pomoći, sigurno nešto ima i u tom položaju spavanja, samo sreća je da imaš prostora za okretanje kreveta, ja to npr. u svojoj sobi ne bih mogla izvesti, moj jedini mogući položaj je glava - istok, noge - zapad
mamaodlare
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Natrag na Fit i zdrava

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.