Sada je: 17 tra 2026, 17:52.

TEŠKA ADAPTACIJA U VRTIĆU

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

TEŠKA ADAPTACIJA U VRTIĆU

PostPostao/la sneki » 04 tra 2010, 15:35

Molim sve da mi se jave koji imaju problema sa djetetovim adaptiranjem u vrtiću. Naime moje dijete ima problema sa senzornom integracijom, komunicira na nivou dvogodišnjaka a star je 3,7 godina, nema nikakvu igru niti komunikaciju sa svojim vršnjacima. Puno hvala
sneki
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: TEŠKA ADAPTACIJA U VRTIĆU

PostPostao/la alexandra » 04 tra 2010, 18:51

a u koji vrtić idete? kolika je grupa? da li tete znaju kako s njim?
djeca s pp najčešće nemaju puno problema s adaptacijom, ako je vrtić pripremljen za njihove potrebe, jer su neizmjerno sretni u društvu vršnjaka.
ako tvoje dijete ima sve navedene probleme, sam će se teško adaptirati ako nije u maloj grupi (ili bar smanjenoj), ako je bez asistenta, ako je predugo u vrtiću...
osobno, nismo imali problema s adaptacijom (imala sam ih ja, ne ona :lol ), ali mi smo znali njene kapacitete i odlučili smo se odmah za vrtić za djecu s pp.
ako nema nikakvog kontakta s ostalom djecom, mislim da mu je asistent nužan bar prvo vrijeme.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la mamashnita od noje » 04 tra 2010, 20:02

sneki, moje dijete ima poremecaj SI i prva vrticka godina je bila katastrofa :(
previse djece, zvukova, boja, mirisa...mali prostor. uzas. bilo je bas strasno.
promijenili smo vrtic, manja grupa, veliki prostor, tri tete i jedno vrijeme asistent. i najvaznije - ja sam dobila srv pa je sad u vrticu 4 sata, a ne 8.
preporodili smo se.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la sneki » 05 tra 2010, 11:49

Idemo u dječji vrtić vedri dani. Tražimo vrtić s manjim brojem djece ali ne znam koji bi njemu odgovarao. Njemu ne smeta buka, svjetlost, mirisi već veliki prostor i puno djece. Ide na terapiju u Maka igraonicu u veliku goricu i radna terapeutica ga je testirala na sve te podražaja. Njena je preporuka vrtić s manje djece gdje će tete kvalitetno s njim radit, ali nikako sa djecom koja imaju teže poteškoće. Mislili smo i u suvag jer komunicira na razini dvogodišnjaka, ima poremećaj u govoru ali nismo baš sigurni da će ga primit, navodno će u opservacijsku grupu da se vidi da li oni mogu s njim raditi i da li je to vrtić za njega. Svaki savjet u vezi vrtića mi je dobro došao. Gdje? Da li radit premještaj ili ponovno upis, 5ti mjesec je tu za upise.
sneki
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la sneki » 05 tra 2010, 11:54

alexandra, tete i ostalo osoblje vrtića bi najrađe da ga maknemo odatle jer nemaju vremena bavit se s njime a koliko vidim ni ne žele. Kad su vani prepušten je sam sebi, druga djeca su na toboganu, igraju lovice, a on okolo hoda, dodiruje površinu, zid i tako cijelo vrijeme dok ne dođem po njega. Očajna sam. Stalno hodam na nekakve razgovore i slušam što je napravio, kako nešto nije htio, kako je sad malo bolji ali to je za njega mučenje i neka ga maknem, a nitko ne kaže gdje. Na početku je bio po 2,5 sati u vrtiću, sada je četiri jer je lijepo vrijeme pa su vani. Nitko nema previše razumijevanja. Ja bi ga maknula u drugi vrtić ali ne znam gdje, a kad ih pitam, kucajte od vrata do vrata i tražite. To je odgovor.
sneki
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la sneki » 05 tra 2010, 12:02

Mamasnita od noje da li tvoje dijete ide na nekakvu terapiju. Mi idemo logopedu i na senzornu. Pitala sam i za asistenta, treću tetu nikako ne možemo dobiti, a asistenta moramo sami tražiti i platiti. Mislim da i ako znaju kako s takvim djetetom ne žele se truditi. Upisano ih je 22, ali najviše sam izbrojala da ih je s njim 15 do spavanja. Oni se samo žale, a meni je već muka kad dolazim po njega jer se neda doma, želi ostati i vrišti, mislim da se pita zašto mora doma kad druga djeca ostaju. On ih primjećuje ali ne zna komunicirat s njima i ne zna pristup. Gdje si dobila dijagnozu za senzornu i SRV? Mi smo bili na ERF-u ali ju nismo dobili, samo uputu da mu je potrebna manja grupa i bolji rad sa njime, u Maka igraonici VG nam je potvrđena senzorna.
sneki
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mamashnita od noje » 05 tra 2010, 14:43

sneki, mi smi takodjer otisli iz vedrih dana.
u guzvi sam, javim ti se poslije.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la mamashnita od noje » 05 tra 2010, 15:21

mi smo s tetama u vedrim danima bili jako zadovoljni, problem je bio u malom prostoru i prevelikom broju djece. cak su za njega napravile senzoricki kutic s razlicitim prirodnim materijalima - skoljkama, piljevinom, kamencicima, korom stabla... u kojemu se rado zadrzavao.
ali bio je jako nesretan u vrticu, grizao je prvo djecu, a onda je poceo gristi sebe i dolazio je kuci potpuno divlji i nekooperativan, grozno je bilo :(

n. ima poremecaj SI, takodjer jezicni poremecaj (pragmaticni), u pocetku su mu dijagnosticirali adhd jer ima izuzetan problem s paznjom i vrlo visok motoricki nemir, ali sada dijagnozu adhd sve vise otpisuju i smatraju da je rijec o blagom obliku aspergera. i on, takodjer, jako lose komunicira s vrsnjacima.

s obzirom da ga je tesko ugurati u tocno odredjenu ladicu nisu bas znali kako s njim raditi i vrticka defektologica je takodjer sugerirala da ga se makne iz vrtica jer im je tako lakse :angry i sugerirala nam je bajku, ali su na erf-u rekli da bajka ne dolazi u obzir jer n. tamo ni po cemu ne spada i rekli su da svakako mora biti integriran medju djecu bez poteskoca, ali obavezno u manju grupu.

isto to su nam rekli i defektolozi izvan erf-a i neuropedijatrica.

papire smo dobili s erf-a, od neuropedijatrice, defektologa i logopeda.

sto se tice terapije, mi smo s njim krenuli na erf kad je bio 15 mjeseci, dolazila nam je doma radna terapeutkinja i mi smo s njim radili prema dobivenim uputama. danas nam je senzorika manji dio problema, premda i dalje prisutan.

prosle godine krenuo je u montessori grupu u drugom vrticu, manje je djece, tri su tete i ja radim 4 sata pa je sve puno lakse. asistenticu je imao jedno krace vrijeme, bila je volonterka, ali s njom bas i nismo bili pretjerano zadovoljni.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la sneki » 05 tra 2010, 17:04

On je krenuo na jesen u vrtić kad je navršio 3 godine i tek tada smo primijetili veće probleme. Vidim da si ti dosta rano krenula sa svojim maleckim (15 mjeseci). Zna mu se desit da tu i tamo ugrize koje dijete ali više ih gura i lupka sa rukom ili nogom. MI idemo u makančevu vedri dani ne znam gdje ste vi išli. Gdje je taj montessori u koji sad ide? Što se tiče volontera rekli su mi da neću baš od toga nešto dobit, samo treću tetu ili manji broj djece. Ja sam na prodiljnom s drugim djetetom do kraja petog mjeseca i onda počinjem raditi a nisam dobila nikakvu dijagnozu za njega da bi mogla skraćeno raditi. U 12 mj. kod psihijatra je dobio dijagnozu hiperaktivnosti i elemente pervazivnog poremećaja ali ta hiperaktivnost (ne ADHD) je očitovana kroz skalu koju smo mi roditelji ispunjavali i on se kroz dva mjeseca od tada dosta smirio, ima jako malu pažnju i tu je isto dosta veliki problem. Na koji način se s njim igrate. Jako mi je teško s njim igrati simboličku igru. Samo bi čitao knjige, vozio kamion, tu i tamo nešto samnom nacrtao.
sneki
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mamashnita od noje » 05 tra 2010, 17:20

i moj sin je bio u makancevoj.
ti bi trebala svakako obici sve moguce strucnjake i traziti papire, najbolje privatno jer ce brze ici, svakako napraviti eeg i magnet mozga i zatraziti srv sa svom tom lijecnickom dokumentacijom.
mi smo u vjeverici, obican gradski vrtic s montessori programom.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la sneki » 05 tra 2010, 20:16

Imam papire od psihijatrice, od ERF-a, i od logopeda i suvaga, još ću dobiti od senzorne. Radili smo EEG i to je u redu, nije nam nitko spomenuo magnetsku mozga. Gdje se to radi privatno? Gdje je vrtić vjeverica i da li tu grupu montessori plaćaš, ako da koliko? Koliko je djece u grupi. Sad sam se sjetila da mi je jednom prilikom pedagogica rekla da ju moje dijete podsjeća na malog nou kojemu je dijagnosticirana senzorna. Mislim da se radi o tvom dečkiću.
sneki
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mamashnita od noje » 05 tra 2010, 20:17

pitala si za igre.
za floor time si cula? puno smo pisale o tome ovdje. to je nesto sto je super za sve klince.
sto se simbolike tice, mi imamo male drvene lutkice i namjestaj pa se onda igramo tim na nacin da ja stalno ulijecem i uvodim nove elemente u igru pa je na taj nacin vodim u odredjenom smjeru. npr. od plastelina (play dough) napravimo tortu pa kao jedna od lutkica ima rodjendan, pa ostali dodju io pjevaju joj "sretan rodjendan", pa se reze torta i stavlja u tanjurice, pa se dobivaju pokloni.... to je samo jedan primjer.
ono sto je za senzoriku jako dobro, ali i za koncentraciju, je npr. ovo: u manju neprozirnu jastucnicu stavis za pocetak tek nekoliko manjih predmeta koje dijete pozna - npr. neku njegovu igrackicu, zlicu, kocku, dudu.... . ono sto je vazno je da ti predmeti budu razlicitih oblika i sto je jos vaznije - od razlicitih materijala (npr. spuzva, drvo, metal, staklo, plis, brusni papir...) i onda dijete izvlaci van predmet jedan po jedan i prije nego ga izvadi mora opipom skuziti o kojem je predmetu rijec i pogoditi sto mu je u ruci. jako fora i jako zabavno, a odlicna vjezba senzorike i paznje :)
Zadnja izmjena: mamashnita od noje; 05 tra 2010, 20:23; ukupno mijenjano 1 put/a.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la mamashnita od noje » 05 tra 2010, 20:19

sneki je napisao/la:Imam papire od psihijatrice, od ERF-a, i od logopeda i suvaga, još ću dobiti od senzorne. Radili smo EEG i to je u redu, nije nam nitko spomenuo magnetsku mozga. Gdje se to radi privatno? Gdje je vrtić vjeverica i da li tu grupu montessori plaćaš, ako da koliko? Koliko je djece u grupi. Sad sam se sjetila da mi je jednom prilikom pedagogica rekla da ju moje dijete podsjeća na malog nou kojemu je dijagnosticirana senzorna. Mislim da se radi o tvom dečkiću.

je, to je on :)

montessori vrtica imas nekoliko u zagrebu, proguglaj malo, ne znam sad napamet gdje su sve. vjeverica je na salati. redovni vrtic kosta 400 kn, kao i svi gradski, a montessori program jos dodatnih 400. ako ti je dijete upisano na pola vremena obicno placas i pola cijene.

edit: mi smo mr mozga (kao i eeg) obavili privatno u poliklinici dijagnostika 2000.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la sneki » 05 tra 2010, 21:42

Znači li to da može biti puno vrijeme u montessori programu. Daj mi molim te malo opiši kako oni rade i da li su to sva djeca s posebnim potrebama ili ne? Kakav je on sada? Ima li kakvog poboljšanja u odnosu na makančevu? I :roll gra li se s drugom djecom? Da li kod magnetske uspavaju dijete, kakva je pretraga? Ideš li s njim logopedu?
sneki
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mamashnita od noje » 05 tra 2010, 21:52

poboljsanje je veliko, on sad voli ici u vrtic i veseli mu se :)
igra s djecom jos uvijek nije nesto u cemu je 'doma' i u cemu briljira, ali nikada i nece. medjutim, komunikacijskim vjestinama se ucimo i napredujemo :)
jos uvijek najbolje funkcionira 1 na 1, ali moze nekako shendlati istovremeno i manji broj djece, maksimalno njih 4 istovremeno.
u grupi je njih 22 sveukupno, ali su u prostoriji od 100 kvadrata.
on je jedini poseban medju njima :) :proljece
na mobu sam, proguglaj malo o montessori programu, cak se i ovdje puno o tome pisalo.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la mamashnita od noje » 05 tra 2010, 21:56

ostala sam duzna: da, za mr mozga dijete uspavaju. logopedu idemo dva puta tjedno.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la sneki » 05 tra 2010, 22:02

Moj se veseli ići u vrtić ali je veliki problem kada ga odvodim doma. Plače i neda se, a oni tamo kažu da ne može biti dulje od 4 sata jer se ne zna nositi s tim. (tuče drugu djecu). Ne znam kolko bi mu došao dobro taj prostor od 100 kvadrata jer on po prostoru šeće, hoda unazad, nikakva igra ga ne zanima. To najviše primjećujem u njihovom igralištu. Sva djeca na toboganu i drugim igračkama a on hoda naokolo. Da li je tvoj bio povućen ili kao moj? Znači koliko sam te shvatila 800 kn za puno radno vrijeme vrtića (10 sati)? Tri tete?
sneki
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la alexandra » 05 tra 2010, 22:16

sneki, on ne hoda zato jer ima prostora, nego zato jer je prepušten sam sebi. odnosno, trebala bi mu odrasla osoba koja bi mu pomogla uvesti ga u interakciju s ostalom djecom, ili ako za to nije spreman barem ga zainteresirati, motivirati, malo pogurati da se ljulja, penje, spušta niz tobogan, igra s pijeskom. očito je da on to sam ne može. a da tete ili ne stignu, ili im se ne da.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la mamashnita od noje » 06 tra 2010, 07:55

tocno to sto ti je alexandra rekla.
a mozda tete naprosto ne znaju.
moj generalno voli djecu (ali i to tek u zadnjih, recimo, godinu dana), a ljuljacke i tobogani su mu poslastica, oduvijek, ali on je sav motoricki 'nabrijan'. i nije nimalo povucen, nas je problem prevelika otvorenost i grljenje svih i svakoga :/
ja bih se, na tvom mjestu, maknula iz VD, ne zato sto ti to oni sugeriraju iz svojih razloga, vec zato sto ce tvoje dijete puno brze i vise napredovati ako ce imati nekoga tko ce se njime kvalitetnije baviti i tko ce ga uciti. bojim se da se u VD to nece dogoditi :(
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la MAJA Skopje » 06 tra 2010, 10:45

Sneki dosla sam ti samo dat podrsku da uspjes naci vrtic koji je biti najbolji za tvoje djete. Cure gore su ti dale sve neophodne informacije.
Moj djecak sa pp u vrticu nije prosao naj naj i nicemu ga vrtic nije naucio. Tek u skoli (sad je 2 razred) poceo je ono sto je trebalo vec uveliko usavrsiti u vrticu. Tipa komunikacija sa ostalom djecom i primerno socijalno ponasanje (stim se jos i dan danas borimo) .
Nasa teta u vrticu i pored dobrih namera uopse se nije trudila nesto posebno da ga ukljuci u igru sa ostalom djecom i bla bla bla. Al kad se sad toga setim bas mi je zao sto se nisam trudila da ode u neki drugi vrtic. (ipak je ovaj bio najblizu , on nije hodao i tako sve u krug). Za sve ima opravdanje, al veruj mi da dobar vrtic mnogo vredi sa ovu nasu posebnu djecicu.
Potrebna je jedna minuta da donesete odluku koja moze da vam promeni ostatak zivota, ali potreban je celi zivot da otkrijete dali je ta odluka bila pravi izbor.
MAJA Skopje
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la sneki » 06 tra 2010, 16:08

Mamashnita od noje, danas sam bila kod defektologice i pedagogice u vrtiću i pričala s njegovom tetom. Najveći problem je to što oni ne znaju više kako sa njim, a on ne prestaje tuči drugu djecu. Najviše se kod igre koncentrira 8 minuta i onda nekog izabere i puf. Druga djeca su ga počela izbjegavati i boje se. Malo sam surfala i tete su mi rekle da bi montessori bio jako dobar za njega jer voli da je sve na svojem mjestu, najbliža nam je opcija bukovac. Mi smo iz maksimira, a ti? Vidim da si ga dala na šalatu pa me zanima jesi li išla u još koji vrtić. Uglavnom, rekle su ako vrtić ima mjesta da ga mogu primiti odmah da ne moram čekat upise. Teta mi je rekla i da možda uzmem asistenta. Već mi je puna glava svakakvih savjeta. Mislim da je već i njemu dosta da ga se stalno promatra i stalno ga negdje vodimo. Suvag nam je reko da idemo kod defektologa, neuropsihijatra nam još nitko nije preporučio a možda je trebao. Vidim da si ti išla i tamo. Šta on uopće radi? Magnetsku? Puno te davim, ali toliko sam već očajna da ne spavam normalno od brige kud s tim djetetom kojem je očigledno nešto a drugi me uvjeravaju to će proči samo od sebe nije mu ništa. Ima li tvoj ili je imao problema sa spavanjem. Moj nekad plaće u snu i skrguće zubima. Znaš li nešto o tome. Postavila sam to pitanje na forumu ali nitko se nije javio. :protest
sneki
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la sneki » 06 tra 2010, 16:17

Majo puno ti hvala na podršci jer već pucam po šavovima! Gledam da ga što prije prebacim u vrtić gdje će se kvalitetno baviti s njime. :mah
sneki
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mamashnita od noje » 06 tra 2010, 16:19

sneki, mi smo htjeli montessori, igrom slucaja smo se odlucili za salatu.
s asistentom je problem jer ih grad vise ne daje (jer nema love), do (dobrog) volontera je uzasno tesko doci, a placati ga iz vlastitog dzepa nije lako.
ja sam spominjala neuropedijatra, ne neuropsihijatra, i da, kod njega radis eeg i mrm.
ne znam tocno kako se ponasa tvoje dijete, kolika su odstupanja i kakve su procjene strucnjaka, a niti sam strucnjak sama da bih ti rekla koji je vrtic za njega najbolji. bilo bi dobro da ti to kazu na erf-u ili u suvagu, nakon timske obrade. ne bih se drzala k'o pijan plota toga sto ti kazu u vrticu, njima je vazno samo da sto prije odete :/
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la mamashnita od noje » 06 tra 2010, 16:32

i jos nesto, nije montessori to sto je bilo presudno u nasem slucaju, vec tete koje su jako senzibilizirane na njegov problem i svesrdno mu pomazu u integraciji, to sto se s njim puno radi na socijalizaciji, a nije zanemariva ni cinjenica da je u vjevericu krenuo godinu dana stariji nego u sto je bio kada je krenuo u VD. a i vrticko okruzenje bilo mu je vec poznato.
no daleko od toga da smo sve prepreke socijalizacije i integracije svladali.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la sneki » 06 tra 2010, 17:49

Mamashnita od noje daj mi još molim te reci, muž me gnjavi što oni gledaju na magnetskoj rezonanci mozga, naravno ako znaš. Jer obavili smo eeg i bio je uredan ali ne znam što se vidi na toj pretrazi? Sutra ujutro moram sjest na telefon i zvat vrtiće da vidi da li već sad prije upisa imaju mjesta za takvo dijete. Jeste li vi imali kakvih problema s obzirom na njegovu dijagnozu prilikom upisa na šalatu? :temp
sneki
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la lulamae » 06 tra 2010, 19:08

sneki..podrska i od mene :hug
ja bih rekla,onako laicki,da ako je s eeg-om sve u redu,onda nije potreban mr..a za to se svakako posavjetuj s neuropedijatrom..sto se vidi na mr-u?pa svaka nepravilnost mozga..puno detaljnije nego na ct-u ili eeg-u..ali za to se dijete treba anestezirati i dosta je skupo..kod privatnika od 1500 do 2000kn okvirno..a u bolnici se na red ceka mjesecima..osim ako je hitno..
mogu ti samo ukratko reci svoje iskustvo s vrticem..moj sin je krenuo s 3 godine u privatni vrtic sa 25-30 djece u grupi..bez asistenta i trece tete..grizao je i stipao sve oko sebe..takoder je udarao sam sebe po licu..nije se znao druziti sa drugom djecom,nije pricao,nista se nije igrao osim nekih po meni zatupljujucih igara koje bi mu dali..puno puta sam pricala s tetama i donosila igracke od kuce,dolazila je i defektologica u vrtic(iz vinko beka) al bez promjene..dok jedne godine nije dosla teta koja se pocela baviti s njime..on se totalno promijenio..vise nikoga ne grize,sa djecom se grli..djeca ga vole..secu se skupa,ide na tobogan,ljuljacku,klacka se..prica sto na sat,premda mislim da vise prica doma nego tamo,ali uglavnom puno puno vise prica..on se skroz promijenio..a za to je zasluzna teta koja se trudila s njim raditi nesto..
dobro se vidi samo srcem, bitno je očima nevidljivo...
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la sneki » 06 tra 2010, 23:49

Hvala na podršci lulamae. Jel tvoje dijete dobilo neku dijagnozu? Mi smo već bili svugdje i svagdje ukratko to će ga proć a vi puno radite s njime i recite tetama u vrtiću da ga adaptiraju. Poslala sam mail u dijagnostiku 2000, ukratko sam im napisala u čemu je problem da vidim šta će reć njihov neuropedijatar. :dunno
sneki
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la flipper » 07 tra 2010, 07:25

Sneki, evo i od mene podrška :hug . Znam kak je to kad si na početku i razletila bi se na sve moguče strane ne bi li pomogla svome djetetu a ne znaš od kuda krenuti.
Mi nismo iz Zagreba i tu ti u savjetima sa vrtićima nemogu pomoći. Moje dijete sa pp isto ide u redovni vrtić i kod nas je stanje super sa tetama i isto tako želim i vama da za malca nadjete najbolje riješenje i da ti sa odgojiteljicama stekneš dobru komunikaciju.
Što se tiče dijagnoza možda češ još pričekati da dobiješ konkretnu dijagnozu, tako je bar bilo kad nas, ispočetka je to bio usporen psihomotorni razvoj, usporen govornomotorički razvoj... ali ono što je bitno je da se sa djetetom počne adekvatno vježbati i raditi na svim poljima na kojima je potrebno i nači za njega dobro okruženje ( npr. vrtić ).
Da li idete negdje kod neuropedijatra , ( ili mi je to promaklo ) kod njega čete se kontrolirati i on če vas upučivati na potrebne pretrage .
Pozdrav :mah
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mamashnita od noje » 07 tra 2010, 08:41

ovako, nijedan neuropedijatar ti nece dati dijagnozu emailom, dijete treba pregledati, odnosno napraviti potrebne pretrage, a niti onda neces nuzno dobiti dijagnozu, vec samo ocitanje nalaza (eeg-a, mr-a).

sto se tice razlike izmedju eeg-a i magneta, laicki bih rekla da je eeg pretraga kojom se prati rad neuro impulsa u mozgu i vidi se postoji li prijetnja od epi napada, a magnet prikazuje eventualne patoloske promjene u mozgu, postoji li organski uzrok za problem koji dijete ima, odnos bijele i sive tvari, stupanj zrelosti mozga.
mi smo isli na mr jer su nas na tu pretragu uputili nakon eeg-a.

sto se tice upisa u vrtic, ne znam sto bih ti odgovorila. imali smo dosta srece u cijeloj prici. u objektu u kojemu je njegova grupa jos je jedna montessori grupa u koju je takodjer ukljuceno dijete s pp.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la sneki » 07 tra 2010, 10:45

Mama od noje. Nisam mislila da će mi dati dijagnozu putem maila već samo uputiti da li je potrebna ta magnetska ili još neke pretrage. Što se tiče vrtića baš danas zovem i šalatu i bukovac, oni imaju montessori, a ne znam koji mi je bliže, mi smo u maksimiru a ovo je sve gore na brdu. Budući da imam curicu koju ću uskoro dati u jaslice, a s malim moramo obavljati logopeda i senzornu moram naći najbolje rješenje kako to sve uklopit, jer ja krajem petog mjeseca počinjem raditi. Hvala ti puno na savjetima. Još ti se javim.
sneki
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Sljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 11 gostiju.