Sada je: 17 kol 2026, 17:51.

Ekstremno niska porođajna težina i kronične bolesti

Mi smo mali, veliki borci.

Moderator/ica: nadicab

Ekstremno niska porođajna težina i kronične bolesti

PostPostao/la nadicab » 13 lis 2005, 09:00

na poliklinika Harni mozete procitati i znanstveno dokazanu povezanost niske porodjajne tezine i kronicnih bolesti. Kod nas takvog pracenja nema - nema niti registra neurorizicne djece, a kamoli nekog dubljeg pracenja, ali nam je svima sto intuitivno, sto iskustveno jasno da sto se dijete ranije rodi, da je nedozrelost organizma veca i da su lose prognoze izglednije <
>Ono sto Hrvatsku razlikuje od ostalih zemalja Evrope je postnatalna poprilicno niska skrb za takvu djecu - specijalisticke ustanove su prebukirane, specijalista koji znaju raditi s djecom koja imaju teza ostecenja - nema, buduci strucnjaci vise na burzi (defektolozi npr) ... <i></i>
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

pitanje

PostPostao/la Mima68 » 13 lis 2005, 17:09

Evo da se nadovežem jednim pitanjem.<
><
>Moja curica nije bila tako niske poro&#273;ajne težine, imala je 1800 grama kad je ro&#273;ena, u 32. tjednu, ali je imala nezrela plu&#263;a (nisam dobila deksametazon) i bila je na respiratoru, kasnije u inkubatoru oboga&#263;enom kisikom.<
><
>Prošle zime je oboljela od
onchiolitisa, bila hospitalizirana, pa smo se kasnije još lije&#269;ili u dnevnoj bolnici na Sre
njaku. Imala je poslije i jedan napad laringitisa.<
><
>E sad, ima naravno i puno normalno ro&#273;ene djece koja dobiju
onchiolitis i laringitis, a moja curka ima i obiteljske predispozicije za bolesti dišnih puteva (imamo alergije i astme u obitelji), ali moglo bi se zaklju&#269;iti i da je ta 'osjetljivost na dišne puteve' posljedica prematuriteta.<
><
>Ono što me zanima - kad je ona ve&#263; oboljela &#269;itala sam da postoji lijek koji se daje preventivno kao zaštita od tog RSV virusa koji napada dišne puteve a koji se zove SYNAGIS; lijek je jako skup ali je navodno &#269;ak na listi HZZO-a za djecu ro&#273;enu do 32. tjedna trudno&#263;e.<
><
>Da li je netko od vaše djece primio ovaj lijek? Ja sam za ovo pitala nekolicinu lije&#269;nika ali sam svuda naišla na zid šutnje. <i></i>
Mima68
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: pitanje

PostPostao/la nadicab » 14 lis 2005, 11:10

nemam pojma o tome, sorry, ali je do
a info i puno srece u trazenju odgovora <i></i>
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

Re: pitanje

PostPostao/la IRENA » 14 lis 2005, 14:23

Synagis (gen.: palivizumab) je listi HZZOa uz slijedeću indikaciju:<
> "prevencija teške bolesti donjeg dišnog sustava koja zahtjeva hospitalizaciju, a prouzrokovana je infekcijom respiracijskim sincicijskim virusom (RSV) kod nedonoščadi u dobi manjoj od 32 tjedna ako su mlađa od 6 mjeseci na početku RSV sezone, odnosno u djece mlađe od 2 godine s kroničnom plućnom bolešću koja su liječena u bolničkoj ustanovi kisikom/lijekovima tijekom 6 mjeseci prije početka RSV sezone."<
>Nedonoščad (ona ispod 32 tj) smatraju rizičnom za ozbiljne komplikacije koje može uzrokovati RSV (čak i ako nemaju kroničnu plućnu bolest)i po mnogim istraživanjima "isplati" im se davati Synagis preventivno.<
>Eh sad kakva je praksa u nas - malo još stisni doc. na Sre
njaku za još informacija. Pojedinačna cijena ampule je od 4000-7000 kn(ovisno o dozi).<
>Inače daje se 1x mjesečno ,intramuskularno,(do 6x)i treba se početi davati prije sezone RSVa a ta je obično od studenog do travnja.<
>Nadam se da sam odgovorila na neke tvoje dvojbe.<
> JAN 8.12.99. VITO 13.3.2003.<i></i>
Jan 1999. i Vito 2003. i Gita 2008.
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

synagis

PostPostao/la Mima68 » 14 lis 2005, 14:51

Hvala, Irena. Ne znam imamo li šanse sada dobiti ovaj lijek (a iskreno receno u dvojbi sam i da li ga davati djetetu); ali mislim da smo lani svakako trebali. Zato me zapravo zanimalo jesu li ikoga kome je beba prerano rodjena lijecnici upoznali sa postojanjem ovog lijeka.<
>Jer ja sam naravno saznala da on postoji tek kad se dijete razbolilo. (imamo npr. malog prijatelja iz bolnice, on je rodjen u 28. tjednu - znaci svakako ima pravo na lijek, isto ga nije dobio, i isto je bio bolestan od
onchiolitisa prošle zime) <i></i>
Mima68
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Ekstremno niska porođajna težina i kronične bolesti

PostPostao/la sanjalicax » 20 sij 2009, 16:42

evo ja ću malo podići ovu temu

naime, moj maleni je rođen u 31+4 gestacijskom tjednu, na otpusnom piše 32 tjedan. Rođen je u Petrovoj, sekcijom, porođajna težina 1480 grama i 39 cm.
Prilikom otpusta nitko nam nije spomenuo ovaj lijek, tada ni ja za njega nisam znala. Ali prilikom jednog posjeta doktoru spomenuli su nam taj lijek i rekli da bi bilo dobro da ga je Karlo primio, ali da se obratimo njegovoj pedijatrici.
Danas sam razgovarala sa pedijatricom i ona mi je rekla da se taj lijek daje kada je dijete rođeno do 30 tjedna i niže, a koliko sam sada istraživala - svugdje se spominje 32 tjedan ( znači mi smo na granici). I uglavnom nam je rekla da to ispitamo na redovnoj kontroli u Petrovoj sada u veljači kada imamo dogovoreni kontrolni pregled.
I sad ti nešto reci...
Dobra stvar je ta što Karlo nije bio na respiratoru već je samo 5 dana primao kisik u inkubatoru - znači da je imao dobro razvijena pluća (ipak sam ja primila dexametazone u dva navrata ;) koji su za sazrijevanje pluća).
Baš me zanima što će reći u Petrovoj...
sanjalicax
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la HANICA » 07 tra 2010, 20:32

BOK MOJA HANA JE ROĐENE TOČNO U 32 TJ. BILA JE TEŠKA 1340KG I DUGAČKA 39 CM NA PRVOJ KONTROLI NAKON MJ DANA U PETROVOJ SU NAM SAMI PREPORUČILI TO CIJEPIVO I EVO SAD SE SPREPMAMO PO ČETVRTU DOZU
HANICA
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la juhu-juhu » 08 tra 2010, 08:56

Mi smo rođeni u 28 tjednu 1160 pa nam nitko u riječkom rodilištu to cjepivo nije preporučio a i pitanje je da li su tada za to znali, točnije prije 4 godine.Ono što nas muči hvala bogu nisu donji dišni putevi i da pokucam do sada nismo se stim mučili ali bi mogli jer jako veliku muku mučimo sa gornjim dišmim gdje konstantno hrčemo i imamo kronični rinitis pa mu pored motoričkih poteškoća još i to muči i to mu valjda uzrokuje česta buđenja i nespavanja, pa se ja sad pitam da li je to od prijevremenog ali čisto sumnjam.Naručeni smo na Srebrenjak pa ćemo vidjet mene je strah da nepređe u bronhitis ili astmu ako netko ima to dajte pomozite s savjetima
juhu-juhu
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mmk » 08 tra 2010, 10:29

Moja Klara je rođena prije 11 mjeseci u rijeci,1390 grama,31 tj.U listopadu su nas kontaktirali iz kbc-a i pitali da li se želimo cjepiti,naravno da smo pristali i prošli mjesec smo primili zadnju šestu dozu.Ipak uz to cjepivo oboljela je od opstruktivnog bronhitisa i 3 puta bila u bolnici.ne znam što bi bilo da nismo primali cjepivo :conf !
Mihael 12.01.2006. 3180g.,50cm Klara 17.05.2009.1390g,40cm
mmk
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mmm3m » 08 tra 2010, 14:25

mmk je napisao/la:Moja Klara je rođena prije 11 mjeseci u rijeci,1390 grama,31 tj.U listopadu su nas kontaktirali iz kbc-a i pitali da li se želimo cjepiti,naravno da smo pristali i prošli mjesec smo primili zadnju šestu dozu.Ipak uz to cjepivo oboljela je od opstruktivnog bronhitisa i 3 puta bila u bolnici.ne znam što bi bilo da nismo primali cjepivo :conf !

Synagis je cjepivo protiv RSV(Respiratorni sincicijski virus) i ne stiti od drugih virusa vec samo od njega.Taj virus izazove bronhiolitis (upali mali bronhija u donjem djelu pluca i za nedonoscad u prvoj godini zivota moze biti smrtan ili sa velikim problemima.Mia ga je dobila unatoc cjepljenju ali sreca da je zbog toga imala blazi oblik ali ipak su pluca ostecena tako da sad ima ceste opstrukcije i bronhitise i vecinom treba kisik.
Nakon RSV plucima treba oko 2 godine da se oporave.
Mia,rodjena u 25 tjednu,810g,32cm :)
Matea-1991~~Marina-1999~~Mia-2006
"Maristella"miris mora,lavande i ruzmarina
mmm3m
splitska nevista

PostPostao/la mmm3m » 08 tra 2010, 14:29

juhu-juhu je napisao/la:Mi smo rođeni u 28 tjednu 1160 pa nam nitko u riječkom rodilištu to cjepivo nije preporučio a i pitanje je da li su tada za to znali, točnije prije 4 godine..Naručeni smo na Srebrenjak pa ćemo vidjet mene je strah da nepređe u bronhitis ili astmu ako netko ima to dajte pomozite s savjetima

Sigurno da su uznali,Mia ima 4godine pa je psolje rodjena i jos 2 godine cjepljena sa Synagisom.
Cesto nedonoscad imaju probleme sa plucima,i Mia je imala sumlju na astmu.
Mi smo isle na ORL da vide trecu mandulu zbog hrkanja i kaslja,testirali se na alergije, Na Srebrenjaku ce Vam znati savjetovati jer ponekad je dovoljno operisati 3 mandulu i pretane hrkanje i slijevanje sline u grlo.
mmm3m
splitska nevista

PostPostao/la juhu-juhu » 08 tra 2010, 15:20

Nama nažalost nisu vidjeli treću mandulu nego tu kroničnu upalu sluznice nosa gdje sumnjaju na alergije.Meni ga je mučno više gledati kako se pati oči stalno krmeljaste i stalno se nešto slijeva i diše na usta naravno
juhu-juhu
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nadicab » 09 tra 2010, 20:12

juhu, jeste probali s homeopatijom?
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la juhu-juhu » 10 tra 2010, 21:46

Upravo krećem sa njom, neznam samo koliko će proći vremena da počne djelovat.
juhu-juhu
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MaMi » 16 ruj 2010, 21:44

Pročitala sam nedavno članak o povezanosti niske porođajne težine i povišenog krvnog tlaka.
Dakle, u tom članku u jednom medicinskom časopisu se navodi da je niska porođajna težina najznačajniji dokazani rizični faktor za razvoj povišenog krvnog tlaka. Nije toliko važno da li je dijete rođeno na termin ili ranije već je najznačajnija porođajna težina koja je niska ako je dijete pri porodu imalo manje od 2500 grama. A kako ovdje ima puno mrvica koje su pri porodu imale puuuno manju težinu eto na što bi valjalo obratiti pažnju. Preporuka je da se svakom djetetu s niskom porođajnom težinom koje je starije od 3 godine pri svakom dolasku u pedijatrijsku ambulantu izmjeri krvni tlak, a ako je dijete boravilo po porođaju u jedinici intezivne njege (a tko na ovom pdf nije) da se krvni tlak mjeri i u mlađoj dobi pri svakom posjetu pedijatru.
Pozdrav svima malenima od mame jednog malog koji je pri porodu imao 24 tjedna trudnoće i svega 650 grama a sada ima punih 16000 grama i pune 4 godine! :mah
21 gram
MaMi
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mmm3m » 23 ruj 2010, 09:48

MaMi je napisao/la:Pročitala sam nedavno članak o povezanosti niske porođajne težine i povišenog krvnog tlaka.
Preporuka je da se svakom djetetu s niskom porođajnom težinom koje je starije od 3 godine pri svakom dolasku u pedijatrijsku ambulantu izmjeri krvni tlak, a ako je dijete boravilo po porođaju u jedinici intezivne njege (a tko na ovom pdf nije) da se krvni tlak mjeri i u mlađoj dobi pri svakom posjetu pedijatru.
:mah

Mii obavezno uvjek mjere tlak,zapravo koliko znam ovdje mjere obavezno svakom djetetu kad ima sistematski(od 3g napred) po novom pa obavezno holesterol
mmm3m
splitska nevista

PostPostao/la MaMi » 25 ruj 2010, 22:18

Svaki puta kada napišeš što rade kod vas pod obavezno baciš me u depresiju. Pa mi smo zbilja Balkan i daleko od vas u Europi. :ne
21 gram
MaMi
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Natrag na Nedonoščad

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.