Sada je: 11 lip 2026, 06:23.

VJEŽBAČI 2010 - II

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: VJEŽBAČI 2010 - II

PostPostao/la roka470 » 11 tra 2010, 11:15

Nevenera ako su mu nogice još uvijek široko. bolje da se ne podiže na koljena, on će sam sebi odrediti kada će biti spreman za to. Jelena se počela dizati na koljena, stalno ju spuštam, odnosno gledam kad ima namjeru, pa pokušavam to učiniti na neki nježan, zanimljiv način da ju ne frustriram.Nije se htjela 5 mj dići na ruke, sada bi u revoluciju, u mj dana od ruku do hoda. E nemože, guza je nisko, nogice široko, za nas vrijedi prvo moraš puzati da bi znao hodati :dada .

Fantasy baš mi je žao radi plivanja, ali ako joj šteti, bolje ne.Ali ne morate se odreći vode kao ugode.Ona se pri tim vježbama vjerojatno osjećala nesigurno zato se i kočila. No topla voda psihološki djeluje opuštajuće, u većine ljudi snižava tonus i fizički i psihički, na toplom kolagen u tetivama postaje rastezljiviji, pa se lakše rastežu zglobovi i vježbaju kontrakture. Oko vas ima raznih bazena, toplih , hladnijih, skočite malo do toplica i Vž T, i Sv. Martin, primi ju u krilo, i probrčkajte se u vodi. Sad znaš kako izgledaju stvari koje ne smije raditi, ako toga nema, slobodno se kupajte. Ja sam Jeleni kupila u Turbo Limaču, mali bazen-kadu, i svaki dan je pola sata u tome, brčka se sretna. Možeš i ti Maji napraviti takvu pauzu, pa poslje probati vježbati kad je tonus niži.

A kaj se tiče završnih par rečenica tvog posta zvuče mi jako poznato.MI smo krenuli s vježbanjem kada je njoj bilo 2.5 mj, skužila sam da ne podiže glavu, izvijala se pri nošenju, u ležanju na leđima je bila u asimetriji, i izvijala se u slovo C, atetoidni(crvoliki) pokreti rukama, jako prisutni neonatalni refleksi koji su polako trebali nestati. palac u čvrsto stisnutoj šaki.... pedica me blago rečeno popljuvala...kaj bum se ja njoj mješala u posao..UZV pokazao krvarenje II st i ishemiju I-II st jače desno... i krećemo 2-3 h dnevno vježbi plus svo ostalo vrijeme ispravljam asimetriju, namještam glavu, sprečavam atetoidne pokrete, vadim palac iz šake, baby handling.Ne moram ti niti reći da nitko drugi niej bio spreman to raditi tom mjerom kao ja, i dijete je bilo 24 h na meni.Tek unatrag zadnjim mj dana, a pogotovo 2 tj od kad se sama posjela, ostavim ju kod bake ( svekrva koja živi kat ispod mene) na pola sata-sat ( i to mi jako puno znači za obaviti u miru kućne poslove).

Ali smatram da unatoč tom tempu mora se naći vremena i za sebe, jer ako nisi večinu vremena psihički o.k , naravno da se povremeno puca, ali ne smije to biti stalno prisutno, vježbanje trpi.Ovo su moja kupovanja sitnih zadovoljstava: druženje s curama na forumu, tuširanje s pilingom, uređivanje stopala, maska za lice ( U DM uvijek ima zgodnih stvarčica), briga o nekoj biljčici, skuhati za pola sata neki jako fini ručak ( Coolinarica, dom za 5), ili kolač. Ne znam kako stojiš sa sportom, trčanje, rolanje pola sata ili bicikl-meni idealno, svaki dan šetnje s kolicima.Običan tjedni šoping špeceraja-idealan izlazak. Ili ti s princezom u ženskom šopingu iz kojeg se vratiš s nekom ljetnom majčicom za 30 kn u kojoj će Maja biti preslatka. Ako stigneš pokoja knjiga, film. Moj dan za Tv je četvrtak-uvod u anatomiju i kućanice. Ako ti pašu po koji gosti, ili kavica s frendicom. I za sve to se uvjeriš da je baš super i posebno, i postane ti tako, i uživaš u tome. A treba samo malo za to vremena. :srca
-
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la MaminMacak » 11 tra 2010, 19:31

Ovo su moja kupovanja sitnih zadovoljstava: druženje s curama na forumu, tuširanje s pilingom, uređivanje stopala, maska za lice ( U DM uvijek ima zgodnih stvarčica), briga o nekoj biljčici, skuhati za pola sata neki jako fini ručak ( Coolinarica, dom za 5), ili kolač. Ne znam kako stojiš sa sportom, trčanje, rolanje pola sata ili bicikl-meni idealno, svaki dan šetnje s kolicima.Običan tjedni šoping špeceraja-idealan izlazak. Ili ti s princezom u ženskom šopingu iz kojeg se vratiš s nekom ljetnom majčicom za 30 kn u kojoj će Maja biti preslatka. Ako stigneš pokoja knjiga, film. Moj dan za Tv je četvrtak-uvod u anatomiju i kućanice. Ako ti pašu po koji gosti, ili kavica s frendicom. I za sve to se uvjeriš da je baš super i posebno, i postane ti tako, i uživaš u tome. A treba samo malo za to vremena.

Ajme koliko si toga nabrojala :) Kod mene se svo preostalo vrijeme trosi na drugo dijete, a ako je slucajno ona u skoli, onda forum. KUhanje nikad nisam volila, sada jos manje, a moras i to. Zato mi je bilo komicno kad je fantasy napisala da bi joj sada trebalo drugo dijete da zabavlja Maju radeci grimase :dada Koliko - 5 minuta dnevno, ako? No dobro, necu kukati, mi ne vjezbamo tako puno i jos se nadam da cemo se izvuci i sa time, ali stvarno ne znam sto bi da moram vjezbati 5 sati dnevno. Tesko je kad imas i drugo dijete. No sigurno je bilo i takvih mama heroja na ovom topicu.

Kod nas je puzanje sve gore i gore (jer mu se sve vise zuri), sad ima neki pacji stil, puze mrdajuci guzom. Bas sam poslala sms fizio i mjerkam stan da i mi slozimo neke tepihe, tapisone ... Roka, koje je sirine taj vas tapison po 13 kn? Jel ti oni to nekako skroje i odrezu ili ste sve sami?

:mase
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la nevenera » 11 tra 2010, 20:32

bok svima!

danas sam ga snimala i presvukla ga u drugu robicu i skužila da mi se samo činilo da široko puže, tj jest mrvicu šire ali nije strašno kako mi se činilo. naime, hlače za po kući su mi široko krojene. uzela sam komodnije baš za vježbanje. kako je do sad samo malo puzao, a na hvar te hlače nisam ponijela a tamo je baš počeo puzati na daljine.... mislim da je jasno. a mene uhvatila panika. :bonk
stavit ću filmić na net pa linkat da vidite i date savjet
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la nevenera » 11 tra 2010, 20:38

zaboravih reći da osim što otvara ladice sad, ne treba više leći na trbuh da nešto uzme ili pomakne, već to radi jednom rukom iz četveronožnog.
počeo se penjati na mene. tj dopuže do mene i onda jednu ruku meni na bok pa drugu ruku na bok i ostane tako, na koljenima, s rukama na meni. to je 50% visine kauča ili manje čak. kad se diže i spušta u položaju na koljenima sjedne sebi na stopala (a ne između njih). jel to ok?
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la MaminMacak » 11 tra 2010, 20:57

kad se diže i spušta u položaju na koljenima sjedne sebi na stopala (a ne između njih). jel to ok?

je, to je super
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la roka470 » 11 tra 2010, 20:58

Ma dobro, nisu sve te aktivnosti svaki dan, svaki dan po nešto, osima šetnje ako nije ružno vrijeme i ručka naravno. Vjerujem da je teško i s dvoje zdrave djece, a kamoli kad je jedno s pp. Ja ne znam da li ći ići na drugo dijete, dok zaboravim ovo iskustvo bit ću stara. :mrgreen

Tapison je širine 4 m, mogu ti ga oni izrezati, ili režeš sam. Ljepi se dvostrukom ljepljivom trakom. Gotovo začas. Sutra nam možda dođe fizio doma, da ocijeni puzanje. I dalje široko, sada ide i sama po pločicama. I ima svoj đir ide kud hoće, kad ju zovem i mamim nećim neželi doći. Ako počnem ispravljati široke noge , sjedne se, kad se maknem, nastavi dalje :/ . Iako svaki dan sve više puzi, meni se čini da je to malo, dok nisam ja počela puzati, i otpala mi koljena. Tako da si sad mislim da dosta puzi. Da li su vašim klincima crvena koljena ? Jelena već na oba ima crvene fleke od puzanja.

Nevenera super da je samo bila varka radi odjeće. Ja Jelenu držim u štramplicama, jer joj tako bolje vidim noge. A čini mi se da u hlačicama bolje puzi. A možda ju manje žulja nego u tankim štramplicama :dunno. Jelena isto to radi kaj i Tin, diže se uz moju nogu, ali to moram sprečavati. A isto se sjedne i na noge. Rekli su mi da gledam, ako iz toga sjede bočno o.k., ali ako ima tendenciju w sjeda onda moram sprečavati
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Fantasy » 11 tra 2010, 21:53

Haha, da MaminMačak, bez brige mogu zamislit kak je imati dva hahara i znam da bi mi bilo samo teže vježbat nego sad,ali ono znaš- u trenucima očaja malo idealiziram tj. fantaziram! Blago vama kaj ne morate previše vježbat, pa koliko vidim svi se tu razvijaju u okvirima prihvatljivog. Svi ste lijepo na puzanju, bar možete razmjenit iskustva. Ma izvući ćete se, super napreduju kikači!
Roka, stvarno si puna ideja i savjeta, još da sam ja malo manje lijena i malodušna...Ali evo sad idem tebi u čast bar 20 min na Orbitrek! Mah, sama sebi idem na jetra s kuknjavom- doduše iskreno, kukam samo pred vama, a pred prijateljima i family ništ mi nije teško i ne muči me. Glumica, štaćeš. Tu mi je sad ispušni ventil. U biti, dosad mi stvarno ništ nije ni bilo problem- zato jer sam od rođenja male imala neki film u glavi da se svo to vježbanje i doktori budu s nekih godinu i pol priveli kraju- a kad ono za dva mjeseca navršava 18mj. a mi tek opet na početku -i to neizvjesnog- puta.
Da, i jasam se pitala jel uopće daju ispravljati to puzanje- baš sam si mislila da bi to tak ispalo ko tebi s Jelenom. Ej, samo da te pitam- kod njih se baš ne vježba na lopti- pitam jer nisam vidla da imaju lopte uopće, a i zato da maknem ove svoje dvije velike, koje mi zauzimaju pol dnevne. Inače, danas smo odvalili četiri sata s malom. Mislim da je to plafon, i to samo ovak kad smo dvoje. Sutra bumo i s 2 i pol zadovoljni. Jel si ti prije puzanja imala neki dnevni prosjek?
Fantasy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Fantasy » 11 tra 2010, 21:56

Joj da, nisam prijavila da i mi imamo novi zubić! Slabo mi jede već danima, a non stop su prstići u ustima, pa sam ispipala situacija i otkrila gornju dvojkicu - sad im 6 komada ukupno- i po zubima kasni mamina ljenguzica.
Fantasy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la MaminMacak » 11 tra 2010, 22:17

Fantasy, pa vi ste genijalci s 4h vjezbanja u samom pocetku! Ma super!
Kod Polovina se ne vjezba na lopti, osim ev. kasnije kad savrseno izgledite tehniku odna vam mozda nesto i dozvole, ali to samo po rjecima mama koje su vjezbale 5 godina, vi nadam se necete toliko :hug.

Roka, nevenera je rekla da sjedi na stopalima, a ne izmedju njih, a to ne moze biti w sjed, mi smo takav sjed cak i vjezbali u nekoj fazi, tako im se fino snizava i tonus u stopalima, barem se meni cini. Moj tako zna sjest kad se odmara od puzanja, a zna sjest i izmedju nogu sa stopalima na unutra i to onda ispravljam, no najcesce ipak sjedne na stranu.

Ma dobro, nisu sve te aktivnosti svaki dan, svaki dan po nešto
:lol Nisam to niti pomislila.

Ako počnem ispravljati široke noge , sjedne se, kad se maknem, nastavi dalje :/ . Iako svaki dan sve više puzi, meni se čini da je to malo, dok nisam ja počela puzati, i otpala mi koljena.

Tako i T, kad ga ispravljam onda sjedne i gleda me :ne. Najbolje se ipak uspijemo ispravljati kad po cijelom stanu jurimo za malom lopticom koja skakuce i lupka po parketima, imamo i jednu suskavu, ta je najbolja. Tako predje valjda 50m puzeci, a i ja za njim :) Moja koljena su crvena, za njegova ne znam, kad mu kasnije skinem stramplice onda nisu. I mi smo doma stalno u stramplicama, a kad je bilo jako toplo skinem ga i skroz bosog da mu vidim tocno stopala i prstice.

Roka, a kako se kasnije ta ljepljiva traka skida? Ja to sve teoretski razradjujem i krojim po kuci, nemam jos zeleno svjetlo od MM. Nekako bi ipak radije pospajala par tepiha :/
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la roka470 » 12 tra 2010, 11:02

Fantasy Prvo se isprićavam na dugom postu, pa koga ne zanima neka ne čita.
Znam da ti je teško, grozno, jako, puno teško. Ne moraš to niti govoriti. Ja sam isto kao i ti od početka vjerovala da je problem mojeg djeteta ispravljiv, i eto imala sam sreću. I bilo me ponekad sram kaj kukam, dok nije postojala ova ekipa koja sad piše i tu smo svi negdje podjednaki po dijagnozama i motorici . Javljale su se iskusne mame, koje imaju djecu s CP i s puno većim problemima, i uvijek sam si mislila kako je njima, i kako one izdržavaju, a ja tu za ovo cvilim.I sad me sram radi tebe kukati, jer bi ti jako rado bila na našem mjestu. Ali slobodno nam kukaj i plači, a i mi ćemo kada nam dođe teško. Meni bi podrška cura jako puno značila. Od obitelji ponekad ne bi dobivala podršku kakvu očekujem, ne zato jer ju nisu htjeli dati, nego zato jer su svi bili u strahu. Ja sam barometar, ako kukam, znači loše je. Onda umjesto da me tješe, ponekad bi dobivala suprotno, da izmišljam, da preuveličavam, širim nervozu i paniku. I onda sam si mislila kud je meni teško, i njima je, a ja moram još i njih razumjeti i tolerirati postupke i riječi. I kad bi to prebrodila osjećala sam se jača, čvršća, spremnija za bitke dalje.

Mi te možemo malo riječima utješiti, malo te dignuti, ali većinu toga moraš sama. Najviše si možeš sama pomoći. Vidjela sam da si pisala Martini koja je izgubila bebicu, vidim da ti nije ovo prva teška situacija u životu. Borila si se, nastavi i dalje. Složi si neku svoju priću, svoj film u glavi koji će te držati. Imaš svoju djevojčicu, i kakva got bude njezina sudbina ti češ ju uvijek voljeti i pomoći joj. Nemoj krivo shvatiti što ću sada napisati. Otvorit ću malo vrata u budućnost. Obzirom da je tvoje dijete došlo do puzanja, ono će i prohodati, možda u obrascu kao cerebralna paraliza. Ja znam par ljudi odraslih s CP neki su u kolicima, neki hodaju, rade, završili su škole, neki se udali oženili, imaju djecu, neki su visoko obrazovani, neki imaju samo Oš. I guraju svi kroz živor, s raznim problemima ali i veseljima. i znam i raznih drugih ljudi s invaliditetom. Ja ih uopće ne doživljavm kao osobe s invaliditetom, nego ravnopravne sebi, ali hrabrije i moćnije od mene.
I ne moraš se bojati, ti ćeš svoje dijete osposobiti za život na najbolji mogući način. Prema tome ne mora sve biti tako crno kako nam se možda čini. Zatvaram vrata. Nemoj se s budučnosti previše optere.ćivati, tko zna kaj nam nosi.

Zadaj si male ciljeve kojima ćeš se veseliti, korak po korak. Kad ti je teško tuguj, kad si vesela, veseli se. Nemoj se opterećivati satima i minutama, vježbaj kad možeš i koliko možeš. Sigurno će biti bolje, vjerujem u to.Bit ćemo barem moralna podrška
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Fantasy » 12 tra 2010, 11:45

Da, trudim se ne razmišljati predaleko unaprijed, jer ionako nitko ne zna što bilo koga od nas čeka. Idemo korak po korak i dan po dan, a ja sam odlučila i sebe malo dovesti u red. U zadnjih mjesec dana sam izgubila dve kile i napokon stigla ispod 70! Jučer sam vježbala na tvoj poticaj, evo već se spremam valjda 2 tjedna. Budem i danas. Nema smisla da dijete bude u formi a mama za niš ;) . Odmah se bolje i osjećam. Vi kukajte bez obzira na mene, nije mi stvarno bed slušati, znam da svatko ima svoje brige! Javim se kasnije, malo sam u gužvi! Bok
Fantasy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la UNA&TIN » 12 tra 2010, 11:50

drage moje....čitam vaše misli kao da izlaze iz moje glave. I mi navečer buljimo u TV, komp, itd umjesto da odemo spavat. Ni meni se neda kuhat, trčat, rolat i te fore i sve u svemu dijelim vaše mišljenje ( a već 6 mjeseci govorim da ću se upisat na neki fitness jer izgledam kao da sam opet trudna :baba )

Moja dječica su dobro. Svi smo zajedno doma. Unine kozice se suše, Tin je dobro osim kaj je još uvijek šmrkav. Konačno je počeo raditi neke stvari z akoje sam mislila da nikad neće ( lista knjige, igra se sa igračkama , ubacuje kockice kroz rupice itd...)

Jučer sam bila krsna kuma dvjema blizankama ( jedna ima dystoni a druga je OK ali svejedno vježba jer se jako mala rodila i mjesec dana prije tak da isto kasni motorički). Umirali smo kasnije od smijeha kad smo gledali slike. Ja sam držala jednu a MM drugu naravno u strogom babyhandlingu :mrgreen U biti je super to držanje za slikanje sa bebama jer se lijepo vide haljinice :lol

Moj Tin neprestano hoda uz pomoć stolice i moram danas nazvati na Goljak da dogovorimo neki raniji termin da oni to procjene.
Bubica 2006
Mišek 2009
UNA&TIN
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Fantasy » 12 tra 2010, 12:11

Hej, Una i Tin, koliko su tvoji stari, preslatki su ti! Ups, javila mi se dama iz spavaće, trkom po nju! Špinat ju već čeka!
Fantasy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la roka470 » 12 tra 2010, 14:56

Mamin mačak ne znam kaj će biti s ljepljivom trakom kada ju skinemo. Ali kod mene je jednostavnije kad imamo pločice. Imamo neku tekučinu kojom se skida ljepilo, pa će se valjda i ostatak te trake skinuti. Ali imaš i drugih "podova", koji se ne moraju ljepiti i ljepši su od tapisona, vjerujem i ugodniji za puzanje. Ali cijena je od 5o do 200 kn. I ovaj od 50 kn po kvadratu bi nas koštao 1300 kn, a ovo smo platili 400 kn. Sve za dijecu, ali ipak mi je soma kuna previše za nekaj kaj ću baciti za 3 mj. Sad se grizem da joj možda nisu koljena crvena jer je tapison grublji. Ali ona svejedno puže, sve više, pa joj valjda ne smeta.

Una i Tin blizanke nisu mogle dobiti bolje kumove, s vježbačkim iskustvom. Drago mi je da se dječja bolnica po malo zatvara. Kak ti ide iskorak?

Fantasy samo ti vježbaj, začas će ljeto, Maja nabildana od Vojte, nema smisla da sramotiš vježbačicu. Kako ti idu polurotacije, jel se manje buni? Ma odgovorila sam ti na pol na pitanje o satnici. Ja sam u početku zbrajala sate, kasnije nisam jer mi je to bilo nemoguće. Zato jer sam odlučila vježbati " umjetnički", kroz igru, stalno sam bila na podu s njom, pa kad bi mi dozvolila vježbala bi, kad bi se bunila prestala sam. Nekad je to bilo 40 min u komadu s mm, a sama od 2-15 min, pa tko bi sve zbrojio. Recimo rotacija sam znala napraviti 30, 40 tijekom dana u svaku stranu. A za to ti treba par sekundi, pa kad zbrojiš vrijeme je malo, ali brojčano puno. Čini mi se vaša satnica više nego dobra. Jel plače? Da li je Maji fina motorika dobra?
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Madir » 12 tra 2010, 15:15

Cure, samo da vas sve pozdravim. Vidim ima i novih vježbača, pozz i vama :mah

Čestitam vam svima na postignuto napredku. :joy

Mi smo smanjili vje.ne mi, već nam je fizijatrica smanjila.Ne vježbamo svaki dan, već 3xtj.mada ja štreberica nastavljam u ranijem ritmu,svaki dan, al po malo, kroz igru.
Više ne plaće :joy

una i tin-
Moj Tin neprestano hoda uz pomoć stolice i moram danas nazvati na Goljak da dogovorimo neki raniji termin da oni to procjene

Baš danas smo demonstrirali isto i fizij.kaže nek gura.Dobro je da su mu ruke niže tj.u razini stomaka, ne gore.
„Sve, dakle, što želite da vam ljudi čine, činite i vi njima.“ (Mt 7,12a)
Madir
Carica od jaslica

PostPostao/la Fantasy » 12 tra 2010, 16:31

Roka, pa s polurotacijama je malo bolje, ipak tu i tam uspijem bar 4-5 na svaku stranu, prvih dana je svaki put istog trena šiznula. Jedino još čekamo da nam doktor još u sr. to oko izvođenja točno definira. U sub. nam je objašnjaval kaj hoće postići i kak pravilno to treba izgledati, ali Maja zategne donju nogu- prstiće prema licu, a glavu ne odigne, odnosno kad ju odigne onda ju istovremeno prema naprijed povuče (ili unatrag ako se srdi). Uglavnom ona se bila sva rasplakala pa nije još onda odredil kak bi to bilo najbolje izvoditi kod nje. Zasad ju malo privikavamo na to. Ah, za satnicu smo si ovaj tjedan zadali neka tri sata dnevno, pa budemo vidli dalje. Danas sam uspjela sama raditi ukupno 2 sata i kad se probudi budemo još sat, možda i više ako bude htjela. Ali bome, onih 6 do 8 koje ljudi spominju- to stvarno ne vidim kak bez sile izvesti. Vidjećemo kad uvedemo Vojtu, kak bude išlo.
Fina motorika je ok koliko ja vidim. Precizna je s pinceta hvatom- čak solidno pogodi kovanicu u kasicu prasicu- i to u onu kućicu od Wuestenrotha. Sad mi i mrvice kruha drobi sama na još sitnije. Zna paliti i gasiti svjetlo- odnedavno uspijeva stisnuti gumbe na muz. igračkama. Jedino ju "pisanje" ne zanima i ne uhvati olovku dobro- to sam doduše probala svega 3 puta. Da, možda je malo slaba s gestama- zna mahati, pokazati "daj", zna raširiti prste kao znak za rukavice i pokazuje kažiprstom sve kaj ju pitaš di je. Imaš koji prijedlog još za razvoj fine motorike? Ona knjiga od Greenspana je super, a primijetila sam da puno toga već i radim s njom, ali ima dobrih savjeta za ubuduće, kad poraste malo.
Fantasy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la UNA&TIN » 12 tra 2010, 16:50

a da to sam zaboravila napisat a samo radi toga sam ujutro išla na komp. Počeo se i sam dizati na desnu nogu ( a ne samo kad ga ja ispravljam). Znači spontano se digne na desnu i tako barem 2-3 puta na dan, inače i dalje dominira lijeva! :joy

Fantasy - Tin je 11 mjeseci i tjedan dana a Una će za deset dana 4 godine. I da, mi smo ti krenuli na vježbe jer sam ja bila jako bolesna u trudnoći pa sam odmah posumnjala da nešto neće biti u redu ( alergijska astma) ali kad sam vidla da sa 4 mjeseca još uvijek ništa ne radi sa rukama, izvija se i non-stop je "ukoćen" onda smo napravili UZV mozga i isto ima II stupanj krvarenja i bijele biljege jer je pobrao CMV(citomegalovirus) preko posteljice.
Bubica 2006
Mišek 2009
UNA&TIN
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nevenera » 12 tra 2010, 18:42

opet ulijećem s pitanjem pa ću kasnije čitati sve: tin se danas počeo dizati na koljena samoinicijativno -uz namještaj. i to uz ladicu. otovorio je ladicu, jednu ruku na nju, drugu i povirio u nj dok je bio na koljenima. mi smo makli pola namještaja da se ne bi dizao uz nešto. na kuču imamo presvlaku koja se kliže pa ne može u njoj naću uporište ali je isto grabi i pokušava. imamo samo jednu stolicu za stolom, druge su skonjene. hop na nju. makneš sve i on nađe način. :dunno
kupili smo zaštitu za ladicu ali on je skužio sistem i sad se pokušava dignuti na koljena.
što mu to nije rano?
znam, nisam normalna. čas kukam što ne može, čas zašto to radi.... :bonk
spuštanje je bilo koma, to moram reći. samo je pljusnuo.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la roka470 » 12 tra 2010, 22:04

Nevenera ja sam tebe shvatila da vi to vježbate a da njemu ne ide. Pa najbolje da odeš do svoje fizio, da vidi da li to radi ispravno, i kaj s tim dalje, pustiti, ispravljati ili braniti.Jelena se skroz lijepo digne i spusti, iz četveronožnog se lijepo sjedne na pete, nogice su joj skupljene, stopala pravilno okrenuta. Može tako samo jednom rukom držeći se za nešto, skroz uspraviti ravno trup, a ako ima dobro uporište digne se u klečeći stav, i opet se vrati i sjedne na noge.Vaše tete vježbalice bi bile zadovoljne. Vidjet ću ja kod svoje sutra kaj ona od toga smije, a kaj ne. :mrgreen I sama si rekla da ti se čini da dobro puže, pa ako je ojačao nije čudno da se i podiže.

Fantasy meni se kod Polovina to sviđa, zato što on svaku vježbu modificira prema djetetu, prouči, vidi kaj ne štima i onda to ispravlja. Mi smo prvo rotacije vježbali po " šablonskoj" vježbi, ali kako nije išlo, on ju je uzeo u ruke, vidio kaj treba, i za 7 dana se okrenula, a vježbali smo prije toga mj dana rotacije. Dobro, Maja se na žalost neće okrenuti za 7 dana. Ali nadam se da će s vremenom prihvatiti vježbu, i da ćeš ju moći puno vrtiti.To je dobra kombinacija njega i Ž., ona ti pokazuje redovne vježbe, a onda kad negdje zapne on uleti i pokrene stvar dalje.A mi ćemo vibrati za polurotacije. To je važan ključ za daljni napredak. Iskreno kaj se tiče vježbi za finu motoriku, baš i ne znam nekaj prestručno predložiti, to je više stvar defektologa. Kako Jeleni to funkcionira nisam se niti opterećivala. Ja sam jednostavno po nekim svojim papirima pratila kaj dijete može u nekoj dobi raditi i onda malo ranije od toga počela njoj davati da to radi. Ako hočeš pošalji mi na pp adresu, pa ti mogu poslati te tablice, to je 10-ak stranica.
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la MaminMacak » 12 tra 2010, 23:00

Dobra si nevenera - da mu nije rano :/ Je kad bi oni cekali da im mi dozvolimo da nesto rade, to bi bilo lijepo.
Moj se 2 tjedna nakon sto je napravio prve puzaje digao na noge i cini mi se da je to radio bolje nego sada radi.

Alarmirala sam fizio za ono geganje kod puzanja i da li mu smetaju parketi i dobila odgovor da nis ne brinem za Tomu. :conf
I da ce me mozda zvati ovaj tjedan za vjezbe ako uspije, inace nam je termin 24. Tko ce to docekati.
Srecom u petak idemo kod Zucka pa cu njega malo udaviti oko toga i onda odluciti sto cemo s tepisima ...
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la roka470 » 13 tra 2010, 10:59

Madir odlične vijesti, i što se tiče neplakanja i hodanja i smanjenja vježbanja.Željno očekujemo i prvog samostalnog hodača među ovim malim vježbačima.

Una i Tin bravo za iskorak desnom nogom

Nama jutros bila kućna teta vježbalica. Noge zadovoljavajuće širine kod puzanja, stopala pravilno okrenuta , ponekad pobjegne desno ali se sama korigira. Ali zbog povišenog tonusa lijevu nogicu ne povlači po podlozi nego ju nekako malo zabacuje. Tako da sada korigiram da lagano pritiščem potkoljenicu da ju ne diže u zrak. Sjedit na petama i podizat vertikalno trup smije, to dobro radi. Na koljena se ne smije dizati, upravo radi te asimetrije, jer lijevom nogom i koljenom se sigurno dobro niti ne oslanja, pa je više težine na desno. I da ne produbljujemo asimetriju dalje, dok se ne ispravi kroz puzanje i osnovne vježbice za noge i stopalo.
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Madir » 13 tra 2010, 13:12

Evo drage moje, Ivan je jutros napravio samostalno dva koraka :joy
Ja sam ostala i suze su samo krenule, suze radosnice... ne mogu vam opisat moje osječaje.
Svima želim isto. :kiss
Madir
Carica od jaslica

PostPostao/la UNA&TIN » 13 tra 2010, 13:19

Roka i mom Tinu su crvena koljena od puzanja tak da se ne moraš zabrinjavat oko toga( jučer sam i to zaboravila nadodat). A kaj se novih vježbica tiče mogu samo reći da ste konačno došli u fazu kad idete samo napred i nadam se da više neće biti onako dugih stagnacija :hug

Imam pitanje...koji broj si dobila u HZZO-u da zoveš ako ti ne stigne rješenje nakon određenog vremena. Ja sam dobila broj uruđbenog ureda 4882-075 i već dva dana zovem ko luda ali je non-stop zauzeto. Ne znam dal da osobno odem. Za tri tjedna se moram vratiti na posao a rješenja nema :conf Lagano već šizim....izgleda da ću opet morat čupat veze i vezice da se to rješi na vrijeme ( kao što to obično biva u našoj pravnoj državi) :angry

Inače zvala me teta vježbalica sa Goljaka jer se ja naravno njoj nisam jučer javila :baba jer sam bila cijeli dan na telefonu zbog glupog HZZO-a i dogovorili smo vježbe u ponedjeljak popodne da vidi kak hoda i kak je sa iskorakom ali da se ništa ne brinem jer da sigurno dobro hoda prema mom opisu :dunno Nadam se da je tako!
Bubica 2006
Mišek 2009
UNA&TIN
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la UNA&TIN » 13 tra 2010, 13:20

Madir je napisao/la:Evo drage moje, Ivan je jutros napravio samostalno dva koraka
Ja sam ostala i suze su samo krenule, suze radosnice... ne mogu vam opisat moje osječaje.
Svima želim isto.
Evo drage moje, Ivan je jutros napravio samostalno dva koraka :joy
Svima želim isto. :kiss

Jao pa to su super vjesti....veselimo se zajedno sa tobom! Samo ga sad pazi da ne bi bilo bedastih padova!
Bubica 2006
Mišek 2009
UNA&TIN
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Madir » 13 tra 2010, 13:24

Toga se i ja bojim.Odmah sam zvala fizij. kaže nema straha,on je naučio obranu koliko je bio na podu.Misli vremenski.
Al mene ipak strah.
I još kaže sad će vam tako neko vrijeme, i onda će imat skok i nečete ga moć uhvatiti.
:mah
Madir
Carica od jaslica

PostPostao/la UNA&TIN » 13 tra 2010, 19:47

htjela sam svima reči ( vama koji ste sad u fazi podizanja na koljena i izbjegavanje W sjeda. I Tin je svaki put kad bi mu u W sjedu skupila noge da sjedne na pete odmah počeo puzati ili se sjeo bočno ili bi pak pao napred na ruke. Sad kad mu je zdjelica malo ojačala prestao je to raditi i prihvatio ono sto ztražim od njega, tako da se sad nakon moje intervencije lijepo podigne na koljena i vrati na pete :) Mislim da to sa vremenom dođe i da to ovisi o jačanju same zdjelice.
Bubica 2006
Mišek 2009
UNA&TIN
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nevenera » 13 tra 2010, 20:45

madir- super vijesti!!!!!! :zivili

una& tin- mislim da njima rješenja uvijek kasne. ja sam išla osobno i rekli su mi da je odobreno ono što sam tražila ali nisu stigli poslati. tako da idi osobno

roka- ja pokušavam naći kućnu vježbalicu ali ne ide. ne rade s malom djecom, nemaju vremena i slično. :( što se vježbi tiče, njemu nije išlo to ljuljkanje u čučnju tj vrišti na to, i stajanje na koljenima je kategorički odbijao. tako da nisam mogla procijeniti jel mu ide jer mi je stalno vrištao pa sam to radila koliko sam mogla.

MaminMacak je napisao/la:dobila odgovor da nis ne brinem za Tomu. :conf
e tako ja svoju zivkam za ovo i ono pa kad mi kaže da se ne brinem onda i ja :conf pa vas gnjavim. mislim da najbolje zna ako s njim radi.

una&tin- hvala na savjetu. dobro će nam doći

mi smo jutros bili na vježbama. nisam jučer ništa stigla navečer na forum. imali smo cjelovečernji šou. :oft
teta na vježbama je zadovoljna koljenima tj načinom na koji se diže uz namještaj na koljena. sve je pravilno i simetrično. :znoj strogo nam je zabranjeno dalje od tog stava na koljena tj ako se počne dizati da ga spuštamo. više ne smijemo raditi vježbe za iskorak da ne bi počeo se dizati- koje smo ionako modificirano radili samo radi stopala- . dobili smo druge vježbe za stopala.
sve mi se čini da ja to tako loše objašnjavam. :/
a sad najvažnije (ma nije najvažnije ali mi je uljepšalo dan): tin nije plakao na vježbama! puzao je, istraživao igračke, pokušavao se popet uz policu na koljena da nešto uzme. sve u svemu. super prošlo! :nana

i opet ja s pitanjem- mi došli na vježbe u kolicima u kojima tin većinom je u poluležećem (tj sjedi samo kad jede) i kaže meni teta da ga stavim da sad sjedi u kolicima (vezan je i sve). ja nisam za to, još su mu leđa hipo, iako jest bolje, ali ja ne bi. savjet?
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Fantasy » 13 tra 2010, 20:49

Madir, nismo se upoznale, ali čestitam ti na malom hodaču! Sretno i dalje!

Una i Tin, pa vi onda uskoro redate rođendane, super, kaj imaš čak dva bikića, jadna ti (i ja sam bik, pa smijem to reći :mrgreen ). Znači čekate papire, u Zg je to koma. Čestitam i tebi, malom je krenulo sve redom.
Nevenera, pa i tvoj Tin je super, dobro napredujete. Za sjedenje vele da smiju kad se sami posjednu, a sad nisam sigurna kaj da ti ja velim, bude roka nešt pametno smislila :dada !

Moja je s nekih 11 mjeseci tek počela mahati i pokazivati kak je velika i da ju uzmem- pružala mi ruke. Do onda doslovce nije htjela odvojiti ruke od tijela. Ispružiti ih uvis je bilo ko da joj ih trgaš koliko se ljutila. Baš sam se šokirala kad je pokazala da je velika.

Roka, misliš na mail ili kućnu adresu? Ajd, baš me zanima kaj ti imaš. Ja sam bila nedavno na predavanju o razvoju fine motorike do 7.god. i isto sam dobila par stranica skripticu. Prema njoj Maja radi sve kaj rade djeca od 6-12 mjeseci i ponešto od onoga za djecu od 1-2 godine. Jedino ju ne zanima slaganje kocki ni šaranje (slagati voli samo čašice- bilo u toranj, bilo jednu u drugu- ali uz moju pomoć). Valjda bude i to došlo.

Di nam se Tanja izgubila?
Fantasy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la roka470 » 13 tra 2010, 21:48

Madir čestitam, bravooo za Ivana :cheer :cheer , vjerujem da si jako sretna, i da ti je pao kamen sa srca :srca

Una i Tin, ja bi trebala početi raditi 26. Papire sam predala pred 2.5 mj, i još nikaj od odgovora. MM je prije 10 dana išao predati još nekakve potvrde koje su tražili i tada su rekli stiže odgovor za tjedan dana. baš sam mislila sutra početi zvati, ako ih ne dobijem, idem u petak osobno. Ako su me odbili, uzimam godišnji, pa se idem žaliti. Mi za sada imamo sreću jer Jelena ne sjedi u w sjedu, zapravo ljepo sjedne na pete i skupljene noge. Valjda se neće pokvariti, Mislim da njoj nije toliko problematična zdjelica, to smo Vojtom ojačali, već taj hipertonus u lijevos stopalu, i asimetrija oslonca na koljeno.

Nevenera super za Tina, neplakanje i napredak. Ja stalno zaboravljam da li se Tin sam posjeo. Ako nije ja ga ne bi stavljala da sjedi, pogotovo ako radi grbu. Ništa mu neće biti ako je u poluležećem, ako ima snage sam će se i iz tog položaja sjesti. Jelena je tek unatrag 3 tj u sjedećem u kolicima, do tada je bila u poluležećem, a kad je htjela sama se sjela, to joj nisam branila.

Fantasy ja ti imam tablice od Minhenske dijagnostike od 0-3 godine. Mislila sam kućnu adresu, pa ti fotokopiram i pošaljem. Nemam skener, pa nemrem mailom.

Jelena danas puže i puže, bole me leđa i stražnje lože od trčanja za njom.Danas je sama probala jesti, na njen zahtjev, i sasvim joj dobro ide, vrlo malo sam pomagala, vadila si je jogurt iz čašice, i jela žgance. Nahranila je i mene.
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Madir » 13 tra 2010, 21:54

vjerujem da si jako sretna, i da ti je pao kamen sa srca

Hvala vam, da jako, jako sam sretna, al ima još trnja na našem putu do hodanja.
I proći će ga, kao i sve do sad.
Čitam vas... :kiss
Madir
Carica od jaslica

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 1 gost.