Postao/la JiA » 16 tra 2010, 12:59
Kod djece se obicno javlja psorijaza gutata ( tzv. kapljičasta psorijaza ). jeste vi radili biopsiju na šalati? imaš dijagnozu ili samo nagadjas?
Kod nas se psorijaza javila uslijed stresa ( polazak u prvi razred, dijete je inace uzasno osjetljivo ) + streptokok ( koji je često okidač ).
Trenutno smo u fazi mirovanja bolesti. Nema ljuskica, ne svrbi, vidljive su samo depigmentirane mrlje koje su ostale nakon aktivne faze bolesti.
U najgoroj fazi 80 % tijela bilo je prekriveno ljuskama. Mi smo mjesecima trazili pomoc i dijagnozu i u tom periodu je bolest kulminirala.
Na kraju smo dosli kod dr. Pavicica koji je jednim pregledom ustanovio sto je. Rekao je da mi ni biopsija nije potrebna, da je on siguran da je to psorijaza ( isto imamo obiteljsku povijest bolesti ).
Kortikosterode je odmah prekrizio i preporucio nam Psorcutan kremu ( narucujemo je na Dolcu, 200 kn tuba - ne znam sad na pamet koje gramaže ) + Aderma linija za atopičnu kožu ( isto ne znam na pamet koja je ).
Savjetovao nam je i fototerapiju na Salati, ali tu nismo uspjeli dobiti termin a u medjuvremenu nam nije vise bilo potrebno ( na fototerapiju salju kad je mislim cca 70 % tijela pokriveno... nemoj me drzati za rijec, nisam sigurna ).
Nakon dvotjedne terapije psorcutanom i adermom, ljuskice su se povukle.
Cijelo proljeće i ljeto smo bili mirni. Sa dolaskom prosle jeseni ponovno je doslo do aktivacije, ali ovaj put smo brzo reagirali i drzali to pod kontrolom nekoliko tjedana, nakon cega se opet sve povuklo.
Bijah slijep, a sada vidim...