Sada je: 11 kol 2026, 05:36.

Međusobni odnosi djece u grupi i kako se postaviti

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Međusobni odnosi djece u grupi i kako se postaviti

PostPostao/la ancica » 20 tra 2010, 11:12

Dakle, radi se o mojoj Dori, koja ima 4 godine (uskoro) i koja je prvi put u životu zainteresirana za druženje koje prelazi 1 na 1 sa ostalom djecom, a ne ide sve onako kako ja mislim da bi to trebalo ići :mrgreen
Ovako, naša zgrada je zgradurina sa 4 ulaza, 11 katova. I, normalno, hrpa je djece u parkiću pred zgradom. Među njima je jedna curica, ide u 3. razred. Nikad se ne igra sa svojim vršnjacima, nego je pokupila oko sebe 3 djevojčice od cca 4 godine, među njima i moju Doru. I s njima na očigled manipulira - postrojava ih, naređuje im. I svaki dan jednu odbaci, svaki put je to druga curica. Npr. dođu sve one van, ona ih postroji i kaže jednoj "S tobom se danas nećemo igrati, ti si mala/dosadna/nemaš role/štagod". To je strašno za gledati. Moja Dora joj prilazi skroz nevino, zainteresirano, imponira joj njezino društvo i traži pažnju, a onda je ova, nakon što su se 2 dana igrale, odbaci. Dora bude tužna i pita me "Mama, zašto se one neće sa mnom igrati? Jel me nisu vidjele?", a mene duša boli. Sutradan je opet prime u društvo, a odbaci neku drugu. Šta mislite, kako bi se ja trebala postaviti? Ne želim Dori pričati ružno o toj curici, jer ne želim generalno da nauči da se o bilo kome ružno priča. Kažem joj - ma pusti ih Dora, dođi se igrati sa nekim drugim, ali ona baš hoće kod tih curica. Ona je još mala i ne znam da li može sama shvatiti da je ta mala loše društvo koje joj ne treba.
Kako da se postavim? Mislim, najrađe bih malu zadavila i svašta joj rekla, jer ovo mi nekad liči na tipično zlostavljanje, ali znam da nemam to pravo.
Kako to ide kod tako male djece - razvoj socijalnih vještina, druženja...?
Gospode, pomozi mi da budem takav čovjek za kakvog me drži moj pas - J. Wisniewski

:lebdi
ancica
Čudo od žene

Re: Međusobni odnosi djece u grupi i kako se postaviti

PostPostao/la eli » 20 tra 2010, 11:16

nije zlostavljanje, ali je jako ružna osobina i ja bi toj maloj zabranila da se više obrati mojem djetetu. dora bi je brzo preboljela, djeca te dobi su prilagodljiva, no najgore im je ovo toplo-hladno.
eli
Sveta krava

PostPostao/la medo14 » 20 tra 2010, 11:22

poznato mi je to toplo - hladno igranje starijih curica, to je vrlo često u toj dobi. Ali je ružno kad tako velika curica komunicira na taj način s malom četverogodišnjakinjom.
Obično su te starije curice nježne i pažljive s mlađim. Očito da ova starija curica ne može uhvatiti poziciju kod svojih vršnjakinja pa se okrenula ovim malenima.
Ja bih porazgovarala s ovom starijom curicom, objasnila joj je da to nije lijepo i ako može da prestane. Dovoljno je već odrasla da razumije šta joj pričaš.
Ako ne bi prestala, malo bi se žešće postavila prema starijoj curici, trudila se da budem više prisutna njihovom druženju, barem za početak. Vjerojatno će onda i odustati.
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la MON » 20 tra 2010, 11:36

ja bi im se par puta pridružila u igri.

ova djevojčica koja je starija očito ima problema sa svojim vršnjacima i socijalizacijom, pa to na neki način nadoknađuje s ovim malima. no ako im se par puta pridružiš, svojim ćeš prisustvom moći utjecati na to da se nijedno dijete ne izbaci iz igre, a možda uspiješ i "doprijeti" do ove male.

možda i ne, ali ja bi probala. :dunno

Za ulet bi možda iskoristila izgovor da im npr. nosim nešto za popit. Probala bi razgovarati s malom, onak, općenito - kak joj je u školi, ima li prijateljica u razredu, što voli, što ne...pa bi ju malo i hvalila kako je ona dobra jer se igra s tim malim djevojčicama i kako pazi na njih. To će joj dati na važnosti, ali na drugi način - imat će "zadatak". I osim toga, ti ćeš joj potvrditi daje "važna", pa to neće morat dobivati na način da pokazuje moć izbacivanjem nekoga iz igre.
MON
Intelektualni snob

PostPostao/la † Volvo » 20 tra 2010, 11:43

Ja bih malenoj rekla da se ne ponašaju svi ok (kao što nisu svi ljudi dobri, ma kako mi željeli vjerovati u to :( ) i da je važno naći prijatelje s kojima se može igrati i posvadiiti i pomiriti - dobro, ne bih baš to sve rekla odjednom ;) , ali kroz priču ili slikovnicu recimo. I odmaknula bih je od te djevojčice (prvenstveno zbog velike razlike u godinama, nisu u jednakim startnim pozicijama) - možda ona pak ima svojih vršnjačkih problema, ali nije na drugim "žrtvama" da nju liječe :/ .

Mi imali u vrtiću faze straha od odbacivanja u stilu - ako ne donesem/ne napravim nešto (štogod: donošenje lopte/sličice, nešto) neće mi biti prijatelj. Uh gadno. Pa sam ga polako okretala na to da čovjeku i ne mogu svi biti prijatelji, a prava snaga prijateljstva prelazi sitna razilaženja :) , što se naravno i pokazalo, i prijateljstva nisu puknula neispunjavanjem trenutnog zahtjeva. I pomoglo je to da skuži kako i sam ne smije takve ucjene postavljati (kad su njemu samom bile tako neugodne).
† Volvo
na solarni pogon

PostPostao/la ancica » 20 tra 2010, 12:20

Eli,
ja bi toj maloj zabranila da se više obrati mojem djetetu

Problem je i u tome što Dora želi biti s njima u društvu, ona ih traži. Pokušavam joj skrenuti pažnju, usmjeriti je na drugu djecu, ali baš one su joj zanimljive.

Dora je inače jako zatvorena, teško se s njom komunicira (izgleda da ja još nisam pronašla pravi način), teško pokazuje osjećaje, a osjetljiva je, lako se povrijedi i uvrijedi, ako nekog jako dobro ne pozna onda je samozatajna, distancirana, povučena. Potpuna suprostnost svome bratu.

medo - Pokušavam biti uvijek prisutna u njihovom druženju, onako, malo sa strane, ali tu sam - sve čujem i vidim. Jednom sam se i upetljala jer su dvije od njih stavljale blato na ljuljačku, a kad je to trebalo počistiti ta starija curica je prebacla sve na jednu malenu kao "A. je to radila, ja nisam" (a vidjela sam je). Tada sam čak bila i oštra i rekla joj da sam vidjala šta su radile i da zajdeno to očiste jer se druga djeca ne mogu ljuljati, a, uostalom, da je ona već dovoljno velika da može A. usmjeriti šta je dobro, a šta nije. E tada se moja Dora (koja uopće nije bila u igri) uvrijedila i krenula doma "jer sam vikala na njezinu prijateljicu". Uf :znoj

Probat ću ovaj savjet od MON, možda upali
Probala bi razgovarati s malom, onak, općenito - kak joj je u školi, ima li prijateljica u razredu, što voli, što ne...pa bi ju malo i hvalila kako je ona dobra jer se igra s tim malim djevojčicama i kako pazi na njih. To će joj dati na važnosti, ali na drugi način - imat će "zadatak". I osim toga, ti ćeš joj potvrditi daje "važna", pa to neće morat dobivati na način da pokazuje moć izbacivanjem nekoga iz igre.

Eto, sad znam šta je moja mama mislila pod rečenicom da je roditi najlakše, a nisam joj prije 4 godine vjerovala :mrgreen
Gospode, pomozi mi da budem takav čovjek za kakvog me drži moj pas - J. Wisniewski

:lebdi
ancica
Čudo od žene

PostPostao/la eli » 20 tra 2010, 12:25

:lol

no teško da ćeš moći utjecati na tuđe dijete. odgoj, posebno preodgajanje, traži puno vremena i truda, neutraliziranja ostalih utjecaja.
eli
Sveta krava

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.