Sada je: 11 kol 2026, 04:28.

Kako ga motivirati

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Kako ga motivirati

PostPostao/la ivanaiv » 20 tra 2010, 13:41

Dakle, mog starijeg sina, 4 pune godine,kako ga motivirati :
da nauči brojati,pa barem do 5,
da nauči boje
i da dalje ne nabrajam,nije problem u strpljenju i radu s njim,nego on je totalno nezainteresiran.
Ništa ga ne zanima,ni brojanje,ni gledanje crtića,čak nema ni omiljeni lik iz nekog crtanog,jer
je dosad sve skupa možda pogledao 10 min. od svih crtanih.
Kad pokušavamo s njim raditi,on ponavlja za nama,i to je to,sam ne želi,smije se, valja po podu itd...
Ako ga npr,ucijenimo s nečim ni to ne vrijedi,tipa neke nagrade ako nabroji do 5
Ja uopće ne znam da li je to normalno ili ne da je tako nezainteresiran za sve,njemu samo da je van,
pa na bicikl ili romobil i ode...ili nekud šetati,ili pričati o kamionima(familijarno,svi muški sa tatine strane šoferi,i tata naravno)
Tako da njega ne zanimaju ovi iron man,ben 10,ili power rangers,ili neznam ni ja koji,sto vidim npr.kod njegovih vršnjaka
da se totalno za druge stvari zanimaju.Znam i da nisu sva djeca ista,ali svejedno neznam je li to ok.
Posebna je priča da sam ga htjela upisati u igraonicu i upisala ali neće ići,pa sad moram čekati opet 10.mj. za novi upis
I još ni to nije sve,nego je počeo pričati kao mlađi brat koji ima 2 god.,e sad to me užasno živcira
Prije toga pričao je super,razgovijetno,malo nekad ubrza ali je znao sve pravilno izgovarati,a sada,netu-neću,ote-hoće,bobo-dobro,itd
u svemu kopira mlađeg.
E eto, ma ima toga još puno i svega ali pomagajte šta da radim,jer dalje ne znam šta da radim :conf
2006
2008
ivanaiv
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: Kako ga motivirati

PostPostao/la eli » 20 tra 2010, 13:43

pusti to. jedino bi boje trebao znati.
probaj mu po malo davati zadatkiće da se osamostali, što više sam brine o sebi. taj dio je teže naučiti od brojanja ili slova. i obavezno ga pohvali kada napravi nešto "odraslo".
eli
Sveta krava

PostPostao/la ivanaiv » 20 tra 2010, 13:46

E moja eli,po tome on ima iskustva kao veliki,sam se obući,obuti,uzeti nešto iz hladnjaka,servirati si na stol,i iza sebe ponekad pocistiti...to sve hoće ali neće ono prvo...

I moram reći da je ovo gore navedeno sve sam naučio,ponekad obuje naopako patike,ali npr.on stavi da li obuću ili robu i onda pita :"Mama jel ovako ide?"
2006
2008
ivanaiv
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la LiKmama » 20 tra 2010, 13:51

Za svaku pojedinu stvar pokusaj ga motivirati unutar nekog njegovog interesnog podrucja, tako da od toga napravis igru.
Recimo, on hoce ici van u setnju. Odete van i utrkujete se do seste kuce, znaci mora ih prebrojati.

Ili hoce ici na bicikl, a ti smislis listu stvari/priprema koje mora obaviti prije izlaska. On ih treba zapamtiti i pobrojati prije nego izadjete. Recimo:
1. piskenje
2. oblacenje u vanjsku odjecu
3. cipele
4. kaciga
5. rukavice/stitnici

Za boje isto tako. Recimo; naglasavas boju svega pa mu ne kazes da se obuce nego da obuce crvenu majicu, zute gace, sive carape...
Ili uzmes nesto sto voli, autice, legace, nesto... pa ti donosi tri crvena, dva plava itd.

Sto se tice govora, to se cesto dogadja kod starije brace. On vidi da je maleni maza, slatkica, da ga se vise mazi i pazi pa se pokusava pretvoriti u njega.
Ti njemu moras pokazati i dokazati da je on super bas zato sto je ON i koliko je on u prednosti upravo zbog toga sto nije brat, sto je stariji, sto vise toga moze/smije itd., a pokusaj i sto vise vremena posvecivati samo njemu, da se osjeti vaznim.
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la kerry » 20 tra 2010, 14:16

LK mama je super napisala...ak ga tak "tjeraš" ajmo sad učiti normalno da mu se neda...neda se ni meni niš kaj me drugi gnjave da radim ;)
ali sve te neke stvari usput...tipa idete po stepenicama, pa ti lijepo svaki put broji naglas, pa bude i on počeo ( valjda :lol )
Za boje je isto tak, e vidi ovaj zeleni auto, joj kak je lijepo ovo zeleno drvi itd...mislim ja sad tu karikiram, ali sve to kroz neke svakodnevne aktivnosti tak da on niti ne skuži da ga učiš nečemu...a za boje ak su problem je najbolje odabrati jednu , ajmo reći žutu, pa dok ju ne usvoji naglašavaj sve žuto, pa onda isto tak sa drugom bojom, pa sa trećom itd. tak im je lakše za usvojiti nego da mu odjednom ubaciš 5 boja , pa miksaš... ( isto možeš pretvoriti u igru da se natječete ko bude pronašao više žutih stvari dok ste u šetnji dobije neku nagradu...)
Mi smo još mali, ali moj je isto takav tip da sjesti nekaj s njim i naučiti ga nema šanse,samo da se skače, ide nekud, juri, nori i sl., ali ove svakodnevne stvari kaj vidi da mi radimo odma "upije"...znači kaj hoćeš da on radi moraš i ti raditi, jer ti kod njih sve ide po modelu ;)
A za govor mislim da je isto najbolje ignorirati i sa njim i sa mlađim pričati normalno, jer kaj budeš mu više skretala pažnju na to, to bude se pretvorilo u veći problem, a ovak ak vidi da vas to ne dira bude prestao...
kerry
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la IINA » 20 tra 2010, 14:30

prema datumu rođenja imaš totalno krivi pristup :lol
Mislim nećeš ovcu natjerat da nešto radi jer ti tako želiš ;)
Moraš ga nadmudriti tako da učenje zamaskiraš.
Probaj ovo kaj LiK piše :dada
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la ivanaiv » 20 tra 2010, 23:14

LiK otprilike to i radim s njim,hocu reci ne kazem ja njemu ajde sada broj do pet,najvise mi to preko prstiju,tipa jao koliko ja imam
na jednoj ruci prstiju,onda zajedno brojimo ali nece sam,t.j. on ponavlja zamnom.
Što se tiče boja,i radim to sa kockicama,npr.kad slazemo treba mi bas kao crvena ili tako,on pogleda u mene i pita a koja je crvena,
pokazem mu i za par min. opet ne zna,i tako,a kad setamo kaze on meni ajde tko ce prvi do zelene kuce kad ono zuta kuca itd...
Ovako je puno samostalan,ali mene eto brinu ti brojevi i boje
2006
2008
ivanaiv
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Imge » 20 tra 2010, 23:40

u ovoj knjizi imas super savjeta i igara na ovu temu :mah . cak ne moras ni knjigu posuditi/kupiti nego je za prvu ruku dovoljno koju ideju pokupiti iz sadrzaja i uvodnika (imas sve na linku) :mah
Zabavno ucenje za bebe i malisane

edit,
evo zgodan izvadak iz knjige, bas o ucenju boja (nek te ne smeta sto se spominju bebe, samo prilagodi tezinu zadatka svojem cetverogodsinjaku i bit ce super :) . sva se djeca vole igrati s kutijama :dada )
Boje.
Ova knjiga sadrži bogat izbor igračaka o bojama. Svaka je razrađena prema različitim načinima na koje se bebe, jednogodišnjaci i dvogodišnjaci, prirodno igraju. Primjerice, sve bebe igraju se spremnicima koje vole prazniti i puniti.

Sada se vaše dijete može igrati Kutijama boja: crvenim, žutim, plavim i zelenim spremnicima napunjenim crvenim, žutim, plavim i zelenim predmetima. Ti spremnici mogu varirati u veličini od pola litre i litre do kutija od sladoleda obujma dvije i pol litre i s poklopcima u boji koje možete dodati sami. Za malo stariju bebu napravite Knjigu boje za svaku od primarnih boja. Crvena knjiga, naprimjer, ima crvene stranice i slike crvenih predmeta (poput crvenih jabuka), i tako dalje za svaku boju.

Kartice boja pružaju mališanima još jednu priliku za razmišljanje o boji. Naziv određene boje je ispisan tom bojom s jedne strane kartice i ponovno je ispisan crnom bojom s druge strane. Takve igračke dijete može posvuda nositi sa sobom. Štoviše, svatko tko uzima te materijale i izgovara nazive boja, s lakoćom poučava i učvršćuje te koncepte u vašem djetetu
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la LiKmama » 21 tra 2010, 00:16

zajedno brojimo ali nece sam,t.j. on ponavlja zamnom

I to je ok. Kad ga pocne zanimati, brojat ce sam. Moj je bio takav.
Onda ga je odjednom pocelo zanimati i u roku od mjesec - dva dosao je s 3, 4 broja do stotina. :dunno Usput i zbraja, oduzima i mnozi.

Sto se boja tice, to ne znam tocno jer je moj bio ok s bojama.
Znas li razaznaje li ih? Je li problem samo u imenovanju?
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Una » 21 tra 2010, 08:45

navela si da voli kamione, onda ces ga uz kamione najlakse nauciti boje ;)

ako ih nemas u svim bojama, nadji na internetu slike kamiona i oslovljavaj ih bojama :Evo zuti, evo crveni, gle plavoga, evo crni,..., ali kroz igru a ne postavljanja pitanja i cekanje odgovora

ali deckima se to, barem onima koje poznam, bas i ne da, tako da ne forsiras, uspjet ce on vrlo brzo, pa gle kako ti je super samostalan ;)
ex. nela22
Una
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ivanaiv » 21 tra 2010, 09:52

nela22 je napisao/la:navela si da voli kamione, onda ces ga uz kamione najlakse nauciti boje ;)

ako ih nemas u svim bojama, nadji na internetu slike kamiona i oslovljavaj ih bojama :Evo zuti, evo crveni, gle plavoga, evo crni,..., ali kroz igru a ne postavljanja pitanja i cekanje odgovora

ali deckima se to, barem onima koje poznam, bas i ne da, tako da ne forsiras, uspjet ce on vrlo brzo, pa gle kako ti je super samostalan ;)

Fala Bogu pa ih ima u svim bojama,ali mu je svaki duge boje nego sto je,osim bijelog i crnog
LiK,razaznaje,barem mislim svaku boju on poveže sa nečim,npr.crvena-kao jagoda,zelena -kao kivi,zuta-banana ili limun,ali ako naiđe na neku pa nezna
onda pita mene,sta ima ovakve boje
I interesantno je,kako ne zna brojati ali zna da mu trebaju 4 bombona,2 njemu,2 bratu
2006
2008
ivanaiv
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Krumpirić » 21 tra 2010, 09:57

LiKmama je napisao/la:Za svaku pojedinu stvar pokusaj ga motivirati unutar nekog njegovog interesnog podrucja, tako da od toga napravis igru.
Recimo, on hoce ici van u setnju. Odete van i utrkujete se do seste kuce, znaci mora ih prebrojati.

Ili hoce ici na bicikl, a ti smislis listu stvari/priprema koje mora obaviti prije izlaska. On ih treba zapamtiti i pobrojati prije nego izadjete. Recimo:
1. piskenje
2. oblacenje u vanjsku odjecu
3. cipele
4. kaciga
5. rukavice/stitnici

Za boje isto tako. Recimo; naglasavas boju svega pa mu ne kazes da se obuce nego da obuce crvenu majicu, zute gace, sive carape...
Ili uzmes nesto sto voli, autice, legace, nesto... pa ti donosi tri crvena, dva plava itd.

Sto se tice govora, to se cesto dogadja kod starije brace. On vidi da je maleni maza, slatkica, da ga se vise mazi i pazi pa se pokusava pretvoriti u njega.
Ti njemu moras pokazati i dokazati da je on super bas zato sto je ON i koliko je on u prednosti upravo zbog toga sto nije brat, sto je stariji, sto vise toga moze/smije itd., a pokusaj i sto vise vremena posvecivati samo njemu, da se osjeti vaznim.

mi isto ovako pokušavamo, mada sad već potiče sam sve.
ovo je super način, u sve u životu je uključen jezik, matematika, samo to treba "prepoznati" tj.naglasiti.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la LiKmama » 21 tra 2010, 10:33

Joj, Ivana, gledajuci ovaj tvoj posljednji post, meni se cini da on tebe zafrkava - ZNA on, ali mu se ne da.
Imali smo i to. Ne voli "testove", bilo kakva ispitivanja ili testiranja i najlakse mu je reci "ne znam".

A sto se boja tice, smisli mu pjesmicu ovako kako si rekla, povezujuci voce/povrce/... s bojama.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ivanaiv » 21 tra 2010, 10:49

Ma to se i meni čini,da on mene zeka,zato mene to i nerva,jos mi je bolje kad on meni kaze:"To će mene sve Marko naučiti",
odnosno brat koji je 2 godine mlađi od njega.
Stalno on meni govori,npr.joj vidi onaj kamion kao jagoda,a ja čekam kad će više izići-vidi crveni kamion...
2006
2008
ivanaiv
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Imge » 21 tra 2010, 10:51

a ja bih uzela mladjeg (vidim u potpisu da imas jos jedno dijete), sjela s njima na pod, totalno ignorirala starijeg ;) i uzela s malenim raditi neku ciljanu aktivnost (ciljanu za starijeg). tipa, nesto s kamionima, pa brm brm, pa ih poslozila po bojama, pa uzela razne kockice u bojama kamiona, pa ih potrpala u pripadajuce kamione po boji, pa ih prevozila, pa iskipala te kockice, i sve to s mladjim. stariji je na ignore.
da vidis kak bu dotrcao :lol

i jos posebno - par puta se POGRESNO obrati malenom - maleni, daj mi tu zutu kockicu (a on drzi crvenu) ;) . sad cemo je staviti u plaaaavi kamion (a stavljas u zeleni). da vidis kak ce te stariji doci ispraviti :dada . i da vidis kak su najzaintersiraniji kad ih ignoriras i kad prestanes titrati oko njih.
i ne boj se da ce imat ne znam kakve traume zbog ovog, nece mu biti nista zbog tog parminutnog ignoriranja.

u svojem duplom majcinstvu naucila sam da je najbolje neke stvari ne forsati. a i pametniji smo od klinaca, to uvijek treba imati na umu. i iskoristiti to :dada
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la LiKmama » 21 tra 2010, 10:57

Ma nemoj se nervirati, ti samo nastavi kao i prije, ponavljaj, broji, navodi...sve ce to doci na svoje. Po ovome sto pises ocigledno je da dijete nema problema sa brojevima, ako on zna da 4 bombona znace 2 za njega i 2 za brata.

A za boje smisli pjesmicu.
Recimo:
Jagoda je crvena
Smedja vrata drvena
Jabuka je zelena
Bijela je bebina pelena....

i "ispravljaj" ga. On kaze "kamion boje jagode", ti kazes "mislis ovaj crveni?", "Crveni zelis?" i pilis dok ne ponovi i zatrazi "crveni".
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ivanaiv » 21 tra 2010, 10:59

Imge,super stvar,probat to kad uđu u kuću,sad su vani

LiK,tnx,pjesmica je baš fora :kiss
2006
2008
ivanaiv
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la LiKmama » 21 tra 2010, 11:02

par puta se POGRESNO obrati malenom - maleni, daj mi tu zutu kockicu (a on drzi crvenu) . sad cemo je staviti u plaaaavi kamion (a stavljas u zeleni). da vidis kak ce te stariji doci ispraviti

dobra ideja, ovo bi moglo upaliti. :dada

No, to pomaze samo ako on doista zna boje, a on, po svemu sudeci - ne zna. Razaznaje ih, ali im ne zna imena. :dunno
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la † Volvo » 21 tra 2010, 11:15

Brojevi se super uče "čitajući" registarske tablice :mah
† Volvo
na solarni pogon

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.