Sada je: 04 kol 2026, 23:30.

RIŽOTO OD PLODOVA MORA

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

RIŽOTO OD PLODOVA MORA

PostPostao/la Tinica » 16 tra 2010, 14:04

Dakle, potaknuta ručkom jedne drage forumašice :dada treba mi JEDNOSTAVNI recept za rižoto :up
Jedino što imam doma su smrznuti plodovi mora i riža :lol
Dakle molim Vas detaljna uputstva što se koliko dinsta, u kojem se trenutku određena namirnica stavlja unutra, koliko čega se stavlja...
I da... molim Vas recept bez vrhnja za kuhanje... znači ono fini mornarski rižoto sa smrznutim plodovima mora :lol
Imala sam jednom recept iz kapetanove kuće no čini mi se da je tamo išla i sipa a to mi ovog trenutka nije u frižideru ;)
slika
slika
Tinica
Sveta krava

Re: RIŽOTO

PostPostao/la babalu » 16 tra 2010, 14:08

Tinica,gle kaj sam ti nasla u arhivi :mrgreen

Rizoto sa morskim plodovima-by tinab

Rizoto sa morskim plodovima
>U šerpu 2,5-3 l. sipaj maslinovog ulja pola deci ili nešto više po ukusu,2 čena belog luka iseckaj na sitno,u rizot ne ide crni luk jer se zgusne posle rižot kao kaša. Pirjaj dok beli luk ne počne da vene ne da dobije
aon boju kada se to desi dodaj u šerpu celu količinu plodova mora još ne moraš sipati vodu jer će oni pustiti dosta tečnosti. mešaj češće da ne zagori.Kada se njihova voda smanji, ispari dojaji pomalo jedu kutljaču vode koju si prethodno ugrejao.( Ugrej oko l,5 l. vode i u nju dodaj kašiku vegete) kada budu napola gotovi možeš dotati samo malo belog vina polla deci ne više i kuvaš dalje uz povremeno po potrebi dodavanje vode tada možeš dodati i samo malo peršuna ne mnogo.kada se riba omakša skoro gotova na tu količinu dodaš jednu ipo kafenu šolju porinča koji prethodno ispereš u vodi ( nemoj uzimati tajlandski najbolje ako nadješ talijanski) kada dodaš pirinač dodaš kutjaču ili dve vode i od tada moraš stalno mešati sledeću vodu dodaješ kada vidiš da se pirinač zgušnjava i da više skoro nema tečnog sadržaja i tako redom povremeno sipaš vodu dok piriranč koji ćeš probati ne postane mek po ukusu. Dodaš soli po ukusu i malo bibera ili bez bibera pa svako za sebe papri u tanjiru. Kada je pirinač gotov, ne sme da bude zdudan kao pura već gusto kašast dodaj malo sirćeta onako malu kafenu kašiku za početak promešaj probaj pa ako treba još malo dodaj.Kada si zadovoljan ukusom skini šerpu sa vatre poklopi da malo odstoji i jedite uz naknadno začinjavanje ( biber ) po ukusu posuto parmezanom. Jelo je do
o. PRIJATNO!!!!
babalu
Asimilirana
Asimilirana

Re: RIŽOTO

PostPostao/la danni » 16 tra 2010, 14:09

ma ajde to ti je bar najlakše :dada
na ulje česna sitno, pa luka sitno pa baciš na morske plodove, da malo dinstat, pa dodaš pasatu -ja stavljam iz tetrapaka, pa nadolijevaš bijelog vina, pa začine: peršina, soli, malo cukara, vegete... i onda još riže i vode koliko ti je potrebno i voila....
meni osobno jedan od najdražih ručkova :dada
danni
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: RIŽOTO OD PLODOVA MORA

PostPostao/la Tinica » 19 tra 2010, 11:34

Curke :klanja hvala vam puno... danas za večeru moram napraviti taj famozni rižoto ali neznam koje mjere :lol
Koliko riže? Koliko tih plodova?
slika
slika
Tinica
Sveta krava

Re: RIŽOTO OD PLODOVA MORA

PostPostao/la Tinica » 20 tra 2010, 08:56

Curke hvala vam puno :kiss rižoto je ispao fantastičan i tako jednostavan :kiss
slika
slika
Tinica
Sveta krava