Sada je: 18 kol 2026, 00:17.

Naočale za bebe - gdje?

Mi smo mali, veliki borci.

Moderator/ica: nadicab

Re: Naočale za bebe - gdje?

PostPostao/la nadicab » 03 svi 2010, 10:39

pa takav je pregled i u Klaićevoj, ali ja nikad nisam posumnjala da je dok krivo odredila.
Danas krećemo na 10-dnevni režim ortoptičkih vježbi. NIsmo bili preko godine dana a trebamo 4x godišnje.
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la swanmia » 03 svi 2010, 13:57

razlika je u tome da se kod male djece, koja su inkontaktibilna (čitaj: premala da razumiju naloge tog tipa) skijaskopija vrši u anesteziji. Mami se daju kapi koje 3 puta na dan tri dana ukapava u oči, a četvrti dan dolazi na pregled.

Sada kada čitam o skijaskopiji odnosno kapanju kapi za širenje zjenice,potpuno me zbunio sam postupak i način.
Mi smo dva puta radili skiju i to bez anestezije i dugotrajnog kapanja od tri dana.
Prvi puta u državnoj bolnici ukapano jednom u svako oko i za pola sata su se zjenice raširile i pregled vršen bez anestezije,Mia je sjedila u mom krilu---dioptrija +4,5 na oba oka.
Nakon par mjeseci privatno kod.doc Henč isti postupak kapanje u oba oka i za pola sata skijaskopija također bez anestezije, u mračnoj komori----dioptrija +2,5 na oba oka.
Sada mene zanima jel moguće tako napraviti i kod dr.Ćuruvije, jer mi nismo iz ZG. pa nam nije baš jednostavno Miu vozikat i mrcvariti ako ne moramo i rado bi izbjegli anesteziju.A ako se mora,mora se. :dunno
Pa ako tko ima iskustva, pliz neki odgovor. Naravno znam da moram njih nazvati,ali prije nego nazovem volim čuti roditelje. :kiss
Mia volim te,moja hrabra ribice
Mia 20.01.2006. http://public.fotki.com/SWANMIA/
http://picasaweb.google.hr/swanmia
swanmia
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la danijela81 » 03 svi 2010, 15:05

Dr. Ćuruvija je nama rekla da ona ne radi skijaskopiju iz jednostavnog razloga što ona nije dječji oftalmolog, i nema iskustva s tim. ona je kontaktolog, specijalizirala se za leće.

što se skijaskopije tiče, ne mora biti da ako nije rađena u anesteziji, da nije dobro obavljena. nije važno koliko dugo su se širile zjenice, nego koliko su se raširile. zato se za djecu koriste kapi koje ih brže rašire, mydriacil, u prozirnoj bočici s crvenim čepom. malo peckaju, ali zato nije potrebno dugotrajno kapanje. i bitno je da je dijete mirno. ako dijete ne može mirovati, sve se obavlja u anesreziji. iskusni dječji oftalmolog može dosta brzo obaviti skijaskopiju. anestezija nije bezazlena, zato se i ne radi ako se može bez nje.

Vjeranu na zadnjoj skijaskopiji nije bilo moguće precizno odrediti jer mu se zjenice ne šire, još ne znamo za sigurno, ali izgleda da su mu oštećeni mišići koj šire zjenice, tijekom jedne od operacija, najvjerojatnije kad je operirao sinehije. za leće i naočale smo uzeli u obzir prvi, stariji nalaz. kod njega se dioptrija malo smanjuje (ne baš toliko bitno, npr. za leće je sada +17, može se smanjiti na oko +13, za naočale do +10). za leće se uvijek uzima malo veća dioptrija, jer je leća bliže oku.
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la swanmia » 03 svi 2010, 16:26

Hvala danijela na objašnjenju,i da to su te kapi koje brže šire zjenice mydriacil, onda ćemo kod dr.Henč na skijaskopiju,a kod dr.Ćuruvije po mišljenje o nošenju leća i određivanje leća ili u gorem slučaju naočala. ;)
swanmia
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Luka,25 tjedana » 04 svi 2010, 15:54

danijela81 je napisao/la:za leće i naočale smo uzeli u obzir prvi, stariji nalaz. kod njega se dioptrija malo smanjuje (ne baš toliko bitno, npr. za leće je sada +17, može se smanjiti na oko +13, za naočale do +10). za leće se uvijek uzima malo veća dioptrija, jer je leća bliže oku.

E vidiš, a kod minusa je obratno, manja je dioptrija na lećama nego na naočalama, meni su naočale -7,5 (i kad govorim o svojoj dioptriji uvijek kažem tu dioptriju, iako ne nosim naočale već godinama), a na lećama mi je zadnji put stavio mislim oko -6 :/ .
Ono što je meni najbitnije (i za mene i za Luku, jer i on ima minus), je da leća bolje čuva vid, ali opet ponavljam, to sam sigurna za minus, a plus je, vidim, priča za sebe...

Swanmia, nije li to prevelika razlika u prekratkom vremenu? Koje naočale na kraju nosi, s manjom ili s većom dioptrijom?
Mene to jako brine, jer mi je kuma pričala da su njoj još u osnovnoj školi na sistematskom htjeli nabit naočale na nos, i to s -3,5, pa kad ih je par dana nosila imala je glavobolje neizrecive (možeš mislit, kad još to pamti). A onda je njena mama odlučila da ih makne (nakon max tjedan dana), i evo žena ušla u tridesetu bez ikakvih pomagala :D
Martina, 27.08.2005
Luka, 18.09.2008

Neko to odgore vidi sve...
Luka,25 tjedana
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la swanmia » 04 svi 2010, 22:01

Luka,25 tjedana je napisao/la:Swanmia, nije li to prevelika razlika u prekratkom vremenu? Koje naočale na kraju nosi, s manjom ili s većom dioptrijom?
Mene to jako brine, jer mi je kuma pričala da su njoj još u osnovnoj školi na sistematskom htjeli nabit naočale na nos, i to s -3,5, pa kad ih je par dana nosila imala je glavobolje neizrecive (možeš mislit, kad još to pamti). A onda je njena mama odlučila da ih makne (nakon max tjedan dana), i evo žena ušla u tridesetu bez ikakvih pomagala :D

Hm,naravno da je prevelika razlika u dioptriji i nema veze sa nekim čudesnim poboljšanjem vida nego sa stručnosti osobe koja je mjerila dioptriju.Ovdje u našoj bolnici su sve sami "stručnjaci",pa sam uzela djete i odvela privatno kod docentice u Zg. koja zna što radi i ustanovilo se da nema +4,5 nego +2,5,a naočalice su bile do tada +3,5 i mjesecima sam ju tjerala i nisam uspjevala da ih nosi.Na kraju nam je docentica rekla da to nije strašna dioptrija(+2,5) s obzirom na dob i da još ne mora nositi naočale :dunno
Sada imam osjećaj da je došlo do pogoršanja jer je počela škiljiti na desno oko,a i bježi joj to oko,pa idemo na kontrolu.
swanmia
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nadicab » 04 svi 2010, 22:17

danas sam pitala Denisovu oftalmologicu za leće i ona je rekla - ne još.
A meni je našla da mi se pogoršao vid - pred koju godinicu je bio -0,5 a sada je -1,25
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Luka,25 tjedana » 05 svi 2010, 08:39

nadicab je napisao/la:mislim da u MD naplaćuju testiranje funkcionalnog vida (nama jesu).
Ali, u projektu Kolibri to isto rade, a tamo ne naplaćuju (isto ljudi od zanata jer rade u Vinku Beku).
Mi nismo bili zadovoljni s 2. procjenom funkcionalnog vida u MD

Probala sam nešto malo kopati po netu (koliko mi Luka dozvoljava :p ) ali ne mogu naći broj Kolibrija, da se raspitam za termin... pa ako netko zna išta o kontaktu, molim lijepo info :D - vjerojatno će biti još zainteresiranih

(Ps) Eto, kad djetešce spava, mama može svašta saznati :D
Dakle, KOLIBRI, ako još koga zanima, adresa je Kušlanova 59a, a br tel 2382-224. Ponedjeljkom i utorkom uvijek ima nekog tamo (NARAVNO da je danas srijeda i da sad moram cijeli dan visit na telefonu u nadi da ću nekog ulovit :p ) Postoji i broj od sobe gdje održavaju sastanke: 2382-220 (teta na centrali je bila jako susretljiva :D i puno joj hvala).

Swanima, znam da je razlika u vašoj dioptriji rezultat drljavosti naših liječnika, čini mi se da je to osnovna karakteristika hrvatskog zdravstva... To mi samo daje poticaj da idemo na još jedno mišljenje, i čak sam se predomislila i neću mu raditi naočale s dioptrijom -5,5, radije ću čekati novi nalaz... :roll
(PPS) Naručili se kod dr Henč. sura smo na pregledu...

Moram već jednom završiti tu priču, pa da dečko progleda :roll
Zadnja izmjena: Luka,25 tjedana; 05 svi 2010, 10:37; ukupno mijenjano 1 put/a.
Martina, 27.08.2005
Luka, 18.09.2008

Luka,25 tjedana
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la juhu-juhu » 05 svi 2010, 09:12

I mi muku mučimo s tim.Što se tiče Vinko Beka mislim da primaju srijedom u sklopu tog projekta, mi smo trebali otić ali se Tin razbolio.Mislim da je dovoljno nazvati Vinko Bek i oni te upute dalje.Ja vas čitam i čitam i kontam pa vi ste još i dobre.Ja pored tako velike dioptrije kod Tina, puno veći problem mi je osvjetljenje tj prelazak u prostorije tj iz jedne u drugu a da nije svjetlo jednakog inteziteta.On svaku sjenu primjeti i odreagira i to na način da se izvija, ma strašno.Kad je vani neće da pogleda škilji, ne pašu mu kolica tj sav se dodatno pokoči i vidiš da je djetetu nelagodno.Probala sa šilticom, ali i ona mu pravi sjenu, naočale sunčane nema šanse.Što kaže Nadica gleda preko njih, dok naočale s dioptriom prihvaća bez problema.Ja mu ih stavljam tj sam stavljala trebamo nove dok gleda crtiće i dok nešto radimo.Ova činjenica me ubija, nitko nezna reći zašto.Sljedeći ponedljeljak uhvatila sam našeg lijepog neuropedjatra i rekla lijepo za probleme od toga pa sve do spavanja, jer jako čudno spava.Mislim da nam i eeg nije baš naj naj tako da smo ful u banani.Hvala Bogu da je pristao čak je i sam predložio.Radićemo kompletnu obradu eeg, vep magnetnu i ja ću tražit i alergo test jer nam je predložila ženskica sa ORL-a u Klaićevoj.Mislim da ga okice svrbe i nosić, a sunce malo nezna rećiJoj ja se raspisa, ali sam morala negdje to ispalit, jer sam totalno luda.Mislim da ću do ponedjeljka završit na neuropsihjatriji ja prije Tina. :(
juhu-juhu
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Luka,25 tjedana » 11 svi 2010, 13:34

Evo i nas malo... djetešce spava, naravno, pa mogu napisati što ima novo...
Bili smo kod dr Henč po drugo mišljenje... nije dobro. Nalazi s Rebra su točni, dapače, nalazi su ovakvi: njegova prava dioptrija je -7,5 na oba oka i još cilindri -3,5 (tu se već lagano gubim...). Dobio je naočalice -5,5 i cilindri -2, kako je i na Rebru dr rekla - slabije za početak. Već sad je na granici za laser, a na njega ne smije... do 18 možemo očekivati pogoršanje jer kako raste cijelo tijelo, tako raste i oko. Sigurno je bolje da nosi leće, ali one kod Luke neće zaustaviti rast dioptrije, iz čisto fizioloških razloga. Ipak, tješi me sljedeće: kad je počela operacija laserom, gornja granica je bila oko -5 (ili -5,5?), a sad je već -10. Do njegove 18-te ko zna dokle će stići tehnologija... A ako i ne bude , skinut ćemo mu laserom koliko god bude išlo, pa će nositi tanje i lakše naočale... AKO preživimo 2012 :mrgreen i ako nas prije svega ne strefi ledeno doba...
Malkoc sam loše volje :loce
Martina, 27.08.2005
Luka, 18.09.2008

Luka,25 tjedana
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la juhu-juhu » 11 svi 2010, 13:49

Baš mi je žao.Ali kao što si rekla tehnologija napreduje i tko zna.Znam da si loše volje ali znaš onu standardnu sutra je novi dan :kiss
juhu-juhu
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Luka,25 tjedana » 12 svi 2010, 19:34

Ehej, cure... evo nama novog dana...
Dakle, bili u HZZO, da nam potvrde recept, pa u Ghetaldusu u Klaićevoj...
Jedan jedini okvirić koji je dovoljno mali da može stajati na Lukinom licu košta 590 kn. Dr mu je propisala stanjena stakla sa zaštitom od grebanja... uglavnom naočale će nas koštati 1780 kn (možda koju kunu više, nakon prve tri cifre četvrtu sam zaboravila :p ) Mogu li primijetiti da nam je HZZO velikodušno participirao 84 kn...
Bili smo i u Monoklu, ali njihove cifre ne spomnjem ni u snu...
Neki od vas išli su u Sloveniju na kojekakve pretrage, na fizioterapiju... Je li itko razmišljao o tome da ide tamo kod oftalmologa i raditi optička pomagala? Gledam po netu, dječji okviri su oko 20-30 dolara (100-150 kn). Znam da i kod nas ima jeftinijih, samo nema malih jeftinijih :(
Mislim, ništa mi nije žao, ne škrtarim na djetetu... ali ovo je stvaaaaarno previše!

Okvirić je metalni, iza uha je metalni, ali mekani... nema plastičnih tako malih (a i oni plastični koje sam vidjela su mi taaaak ruuuužniiii)

Koliko će on to moći nositi? Mislim, stvarno sporo raste, i valjda će mu biti dobre godinu-dvije, ali znam da će nakon toga trebati nove, što zbog okvira koji će se raspasti, što zbog dioptrije. Tješi me da dioptrija sad nije mjerilo, jer mu je i ovako i onako dr skinula s prave na manju za naočale (kao, za sad mu je to dosta). Onda valjda moramo paziti kad mu okvir postane uzak da mijenjamo...
Totalno sam zbunjena...
Ipak, bolje sam volje ;)
Martina, 27.08.2005
Luka, 18.09.2008

Luka,25 tjedana
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la nadicab » 13 svi 2010, 08:56

da, to je jeftin okvir :/ I ako dijete ima veću dioptriju, ide se na stanjivanje stakla. Da ti velim da sam u tim situacijama "sretna" što Denis vidi samo na jedno oko , pa plaćamo samo jedno staklo? I to nas dođe oko 1000 kn :jadnimi
Jučer nam je došao nalaz procjene vida iz Vinko Beka - ima ostatak vida 6% na tom jednom oku (na drugom je 0), a realna diotrija da bi mogao vidjeti oko sebe je +24- +32 :strah :strah :strah
Pa on fantastično funkcionira s tako slabim vidom :srca a srce mi se stegne kada vidim kolika on oštećenja ima :place
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la danijela81 » 13 svi 2010, 13:41

meni je drago što smo s naočalicama tako jeftino prošli, pogotovo sada kada čitam koliko vi to plaćate :shock a Vjeran ih ni ne nosi. leće za sada super funkcioniraju, sve manje ispadaju, i sve dulje se zadržavaju na mjestu.

nadice, 6% zvuči jako malo, ali može se mnogo i s toliko malo, drago mi je da je Denis naučio tako dobro koristiti taj ostatak vida, nekako vjerujem da je to rezultat vlastitog truda. vidim po primjeru mog bivšeg i sveki. on na jedno oko vidi oko 5%, na drugo ništa (isto procjena u V. Beku još davno). ona na jedno vidi oko 10%, na drugo ništa, ali on se puno bolje snalazi od nje.
ona vidi čitati npr. dnevne novine, sporo, ali vidi, on ne. ali u gradu, u prostoru, doma, npr. u kuhinji, općenito u životu, kod nekih običnih stvari, on se toliko bolje snalazi da svi vjeruju kako on vidi puno bolje od nje. apsurd je i u tome da radi na kompjutoru, posao mu se sastoji od čitanja mailova, odgovaranja, pregledavanja nekakvih tablica, služenja određenim programima i bazama podataka... upali magnifier, i relativno dobro čita i snalazi se, najnormalnije se služi internetom... ima i program jaws, pomoću kojeg čita knjige s kompa, ne znam jesi li čula za to. može podešavati brzinu čitanja, on pročita i do 300 stranica u jednoj večeri, ja ne kužim ništa, meni to žvrgljanje zvuči poput jezika nekih svemiraca, ali njemu otvara puno mogućnosti. vjerujem da će tehnologija još napredovati, i da će se Denis a i naši klinci koristiti nekom još boljom tehnologijom.

Luka, mi smo opet imali problema s tim da su mu svi okviri za bebe, oni savitljivi oko uha i prilagođeni, bili premali, ali on je mali :sumo pa nije ni čudo. piši kako prolazi navikavanje na naočale. kod nas nikako, ne da ni blizu glave. a trebali bi ga naučiti za slučaj neke upale u okicama, ili ako izgubimo i rezervnu leću (nedavno je jednu progutao :roll pa smo mjesec dana čekali na drugu)
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la Luka,25 tjedana » 14 svi 2010, 21:57

danijela81 je napisao/la:Luka, mi smo opet imali problema s tim da su mu svi okviri za bebe, oni savitljivi oko uha i prilagođeni, bili premali, ali on je mali :sumo pa nije ni čudo. piši kako prolazi navikavanje na naočale. kod nas nikako, ne da ni blizu glave. a trebali bi ga naučiti za slučaj neke upale u okicama, ili ako izgubimo i rezervnu leću (nedavno je jednu progutao :roll pa smo mjesec dana čekali na drugu)

Danijela, a koliki ste vi sad? Luka je otprilike Vjeranove dobi, oko 7,5-max 8 kg, dužine cca 75 cm, i moram priznati da si me zbunila s tim da je Vjeran sitan :D . Drago mi je za vaše leće, psihički se pripremam na to, iako mi se čini da ćemo sad neko vrijeme imati samo naočalice...
Danas su bile gotove, tata ih je donio... Prvi kontakt i nije bio tako loš kako sam se bojala, ne smijem mu prići preblizu, jer me onda "dobro" vidi i bez njih pa ih skida. Ali u šetnji su zaaaakon, sat vremena šetnje, skinuo ih je možda tri-četiri puta, ja ili tata odmah vratili na nos i sve 5 (Nadice, hvala za "tip"). Neću ništa forsirati, fala Bogu stiže ljepše vrijeme (iako je za vikend katastrofa prognoza), sad imamo motivaciju ići i 2-3 puta dnevno van u šetnju...
Sav si je važan kad me skuži na daljinu :D
Martina, 27.08.2005
Luka, 18.09.2008

Luka,25 tjedana
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la danijela81 » 15 svi 2010, 23:39

Luka,25 tjedana je napisao/la:Danijela, a koliki ste vi sad?

ma mi smo sve samo ne sitni :D ima oko 14kg i oko 90cm, a glavica mu je dosta velika, i dosta široka. baš mi je drago da ste tako lijepo počeli s naočalicama, mi smo probali na sve načine, ali ne ide nikako. vama je super krenulo, ako se tako nastavi, brzo će se potpuno privuknuti.
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la swanmia » 16 svi 2010, 12:49

Luka,drago mi je što vam ide sa naočalicama! :joy

Mi smo se naručili kod dr. Henč 24.5. pa ćemo vam javiti kako smo prošli,ali i ja vidim da nije dobro sa desnim okom,dosta se pogoršao strabizam(škiljenje i bježanje oka u kut),već vidim da ćemo morati vršiti okluziju sa ortoptičkim flasterom,ali opet se nadam da smo i dobri kandidati za leće...jer naočalice odbija i odbija :dunno

Pozdrav svima! :jadnimi
swanmia
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Luka,25 tjedana » 16 svi 2010, 17:36

Danijela, već te neko vrijeme želim pitati nešto o lećama, a kad se spojim ne sjetim se (ah, ta skleroza ;) ). Evo što nisam shvatila: piše tamo negdje gore da ih V. nosi po tjedan dana... jel to znači da ih staviš recimo u nedjelju popodne i onda s njima spava, kupa se i sve, pa do recimo subote, kad ih vadiš i čistiš, ili sam ja to nešto krivo skopčala?
Ja svoje nosim već godinama, i toliko su mi se kapci opustili da već mogu s njima i spavati, pa ih po nekoliko dana ne vadim, a polutvrde su :mrgreen . Ako su takve i vaše (dugo nosive - znam da su mekane), još sam više zainteresirana. Jel to od dr Ćuruvije? I koliko ste ih platili? I kako se privikao? I jel ih još uvijek stavljate tako da dvoje drži malog a treći stavlja :D (toga me najviše strah)? Koliko dugo ih nosi (kad ste počeli s prvima)?
Naočale su super stvar (za sad), ne baca ih s nosa, očito je da mu pašu i da s njima bolje vidi, pa ih "trpi"... Jedino kad je gladan, ili jaaaako pospan, onda ga smeta sve, pa i naočale :dada
Martina, 27.08.2005
Luka, 18.09.2008

Luka,25 tjedana
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la danijela81 » 16 svi 2010, 23:25

da, nosi ih tjedan dana, obično ih skidamo subotom navečer, i nedjeljom ujutro vraćamo. spava s njima, tuširam ga s njima, ali ne perem kosicu, pa ih zato nekad skidamo i 2x tjedno, a dr. je rekla da ih max u okicama može imati 2 tjedna. ne smiju doći u kontakt s običnom vodom.
meni se čini da ga ne smetaju, skroz su male i jako mekane. u početku je trljao okice, sada više ne. ne nosi ih dugo. dva ili tri tjedna nakon što ih je dobio, jedna mu je upala u usta pa ju je progutao (taman je urlao kad je meni iznad njegove glave pala s prsta). nismo imali još rezervnu jer ih je tek počeo nositi, pa nam je dr. rekla nek prvo proba, da vidimo hoće li ih uopće podnositi. kako ih dobro podnosi, sad imamo i rezervnu, jer ih nakon narudžbe čekamo mjesec, mjesec i pol da stignu.
stavljamo ih još uvijek na isti način. u početku je to bila muka živa, nekad i po sat vremena pokušavanja. puno teže ih je izvaditi nego staviti. sada sam se već ispraksala, a i malo opustila, pa to sve brže obavim. u početku sam se bojala da ne ozlijedim to malo okeco svojim ćevapima od prstiju. toliko je bilo strašno da sam skoro odustala, ali sada je već podnošljivo. stavim ih u roku minute, a vađenje traje max 5 minuta. još uvijek je stresno, ali se zbilja nadam da će s vremenom biti bolje, jer nemamo baš izbora.
jedna košta 950kn, znači par 1900kn, kod dr. Ćuruvije. mogu se naručiti i preko neta, ali cijena je ista, a čeka se još dulje.
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la Luka,25 tjedana » 17 svi 2010, 07:47

Što se vađenja tiče, prije par godina sam kod kolegice vidjela jedan štapić koji na vrhu ima mali jastučić, kao one igračke koje se pričvrste na staklo (uh, što objašnjavam :) ), uglavnom ona je s tim vadila svoje leće. Kasnije sam obratila pažnju, pa sam vidjela takve štapiće po optikama. Ja osobno nikad nisam to koristila, princip je da se to zalijepi na leću (mekanu, mislim) i kao vakum je isisa van iz oka... Možda da pitaš dr Ćuruviju možete li s tim... Jer onda nema guranja prstiju u oko, samo leću skineš s tog štapića i opereš i pospremiš... Znam da ću ja to koristiti s Lukom jednom kad krenemo na leće (naravno, ako može, što treba pitati dr)
Mislim da je bio i za neke male novce, tipa 20-50 kn :/
Ja se stvarno ne bojim prčkanja po oku... nosila sam sve tipove leća i prošla s njima sve i svašta.
Martina, 27.08.2005
Luka, 18.09.2008

Luka,25 tjedana
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la danijela81 » 17 svi 2010, 11:57

pitala sam već za štapić, s našim lećama se ne može s njim, ne može uhvatiti leću. rekla je da kad dobije polutvrde, da će nam tek onda koristiti
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la nadicab » 25 svi 2010, 14:40

imamo dioptriju -11 :/
cijena za jedno oko: plastika jako tanka - preko 1200 kn
ultra tanko staklo - 850 kn
tanko staklo - 360 kn

Ajde pogodite koju opciju sam uzela :sumo i otišla sam potvrditi doznaku - 80 kn je 80 kn :angry
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la swanmia » 25 svi 2010, 15:42

Nadice :hug

Bili smo jučer na kontroli kod doc.Henč,dioptrija je pala za 0,5 dioptrija i sada je +2,0 na oba oka.Polako ali sigurno idemo prema nuli,i u skoroj budućnosti ćemo otići u minus dioptriju.Strabizam je konvergentni,u pogoršanju kako sam i predvidjela pa moramo raditi okluziju(flaster na zdravo oko) 2 sata dnevno.Dogovor je pao da Mia počne nositi leće jer nema načina da prihvati naočalice i ne smijemo gubiti vrijeme iako nije velika dioptrija.Naočale bi bile +1,0.Doc.Henč je odmah zvala tel- dr.Ćuruviju da ju pita s obzirom na stanje(suhoću i blefaritis okica) pa je dr.rekla da može nositi leće, ali samo dnevne polutvrde i obavezno nastaviti sa umjetnim suzama,ali češće kapati.
Idući tjedan se narućujemo kod dr.Ćuruvije da nam isproba,odredi i naruči leće.
swanmia
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la swanmia » 02 lip 2010, 14:58

Koje flastere za okluziju kupiti...da li upoće imam između čega birati,kvaliteta,vrsta,cijena,veličina itd.?
Ako tko ima iskustva pliz pišite... :klanja
swanmia
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ptica » 02 lip 2010, 18:32

U apotekama sam nalazila samo jedan model, u boji kože, koštao je oko 1,5kn. Poslije sam ih sama izrezivala iz ljepljive trake za zavoje. Traka je duga par metara pa mi se činilo jeftinije biti sam svoj majstor.
Ljudi se uvijek šokiraju kad vide dijete sa flasterom na oku, pitali bi me kaj joj je s okom? Čak i oni koji imaju vidljivi strabizam.

SAda joj dok je doma, stavljam na naočalice isto vlastiti uradak :kima

Nedavno smo ponovno radili VEP (ima ambliopiju na oba oka). Dioptrija joj je još uvijek -0,75 pa sam jedva dobila doznaku jer me dr. uvjeravala "da zbog nepromijenjene dioptrije nema pravo na nova stakla, a HZZO participira samo sa 50kn".

Ali što je to naspram 1300kn za ortop. cipele.
ptica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la swanmia » 03 lip 2010, 20:17

Hvala ptica, :kiss
swanmia
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la danijela81 » 03 lip 2010, 20:23

a što je to VEP?
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la swanmia » 03 lip 2010, 22:02

Mi smo ga snimali prije godinu dana i bio je ok za dob.

VEP- znači Vizualni Evocirani Potencijali

* služe za procjenu funkcije n. opticusa, senzornih vidnih puteva i vidnog korteksa
* bljeskajućom svjetlosti izazivaju se VEP, registriraju se pomoću elektroda smještenim iznad vidnog korteksa u okcipitalnoj regiji glave
*služe za mjerenje vizualnih evociranih potencijala i neinvazivnu procjenu funkcionalnog stanja optičkih putova i vidnog korteksa. Indikacije za ispitivanje VEP su dijagnostika optičkog neuritisa ili multiple skleroze, lokalizacija lezija vidnog sustava koje su vidljive kliničkim pregledom, ali ne I pomoću CT ili MRI, te ispitivanje vida kod dojenčadi ili osoba koje nisu u verbalnom kontaktu.

Postupak na linku,ali zanemari bolest o kojoj se ovdje radi,linkala sam ti samo zbog samog postupka i da vidiš kako taj aparat izgleda: http://www.multipla-skleroza.com/page_4_3_2.asp

Pozdrav :kiss
swanmia
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nadicab » 04 lip 2010, 00:51

mi dobili 70 kn po staklu + 25 kn za okvir - država se isprsila s 165 kn :ne
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

Prethodna

Natrag na Nedonoščad

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.