Sada je: 11 kol 2026, 01:38.

Počelo je! (Pitanja za mame ateistice)

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Re: Počelo je! (Pitanja za mame ateistice)

PostPostao/la elizabeta » 05 svi 2010, 14:38

eli je napisao/la:elizabeta, ne kaže se to tako eksplicitno, već se djeci predstavi crkvena doktrina i želja boga da je oni slijede, a sve što je mimo toga nije dobro, rastužuje boga.
ovo nije primjer iz naše škole, tu se nisam raspitivala, ali na dosta mjesta sam čula slično. što je i normalno - katolički vjeronauk treba propagirati ponašanje u skladu sa načelima svoje crkve.

Vjerujem da ima i toga, baš kao što se razlikuju i crkvene propovijedi.
Ali ne bi trebalo biti tako.
I treba se pobuniti ako je tako.

"... upoznah i zlo i gore, prijetile mi noćne more, ali gle, na svoj usud hud - ja nasadih konjski ud" (spomen na Vesnu Parun)
elizabeta
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la eli » 05 svi 2010, 14:39

a sto je s vecima? oni nemaju uciteljicu, djeca od 5-8. su prepustena sebi jer ako ne idu na vjeronauk imaju rupu u rasporedu.

njima je to sat slobodnog druženja - omiljeni sat.
eli
Sveta krava

PostPostao/la adea » 05 svi 2010, 14:40

Gle, Elizabeta, ako moje dijete ne mora biti na satu vjeronauka, vec moze biti u knjiznici, na nekon drugom izbornom, na sportu, prezvakat cu taj vjeronauk.

Ali meni je vjeronauk big deal. Ajde pitaj neku stvarnu vjernicu da li bi joj bilo "no big deal" da joj dijete uce Boga nema. Mislim, i to nije ni nemoralno ni lose, samo drugacije vidjenje svijeta.

A kako ce pojedino dijete dozivjeti vjeronauk ovisi i od djeteta do djeteta. Netko informacije prima olako, netko ne. Npr. meni je "masturbacija je grijeh" lose ucenje. (OK nece to valjda u 1.razredu ;) ). Iako mi se s aspekta roditelja sitno svidja ono: Nema sexa prije braka :D .
adea
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Mrđi » 05 svi 2010, 14:40

sat u kojem setaju oko skole, poneki rade gluposti i sl. bila - vidila!
Samo se srcem dobro vidi, bitno je očima nevidljivo. (Mali Princ)
Mrđi
mami me el Camino

PostPostao/la ZacKa » 05 svi 2010, 14:44

danni je napisao/la:sad ću biti malo OT ali meni je neki dan tako išlo na živce, jer mi je došao mali iz vrtića i rekao kako im je teta rekla da Bogo zapovijeda svime na svijetu :strah
ja jesam vjernik ali to mi je taaaako išlo na živce :angry
kao on meni govori nećeš mi ti zapovjedat , meni je teta rekla...bla bla
mislim stvarno :angry

evo o tome sam i pričala, da li teta u vrtiću ili učiteljica katolik isto tako mogu djecu naučiti svojem svjetonazoru :mrgreen ne načelno samo vjeroučitelj.

I ja potpisujem Elizabetu u onom velikom postu.

Ja bih čak svoje dijete ispisala s vjeronauka a vjernik sam da ima "zatucanog " učitelja koji će ga maltretirati i tupiti duboko u srž vjere koja nije u nastavnom planu. I da pljuje po ateistima, jer ih ja poznajem, družim se s njima, ne pljujem ih i ne želim niti da moje dijete ima nešto protiv njih niti neke druge vjere.
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la melita » 05 svi 2010, 14:47

Već je jednom netko na nekom drugom topicu napisao kako ga nervira taj argument da na vjeronauku dijete neće čuti ništa loše. Prvo i prvo, to nitko ne može znati jer se itekako može dogoditi da nabasate na zatucanog vjeroučitelja (ili vjeroučiteljicu) koji djeci prenosi neki svoje stavove od kojih bi se i pravim vjernicima mogla dići kosa na glavi. Drugo, čak i da je vjeroučitelj divan ja i dalje smatram da moje dijete tamo nema što naučiti. Ovaj dio o tome kako treba biti dobar prema drugim ljudima naučit će od mene, a da mi dijete zna pobrojati sve apostole ili članove svete obitelji to mi nije u interesu. Elizabeta, ja, na primjer, ni u kome slučaju ne želim da netko mojoj djeci govori kako životinje nemaju dušu i da su na svijetu samo zato da bi služile ljudima. Zar nisi malo prije napisala kako je baš tvoja vjeroučiteljica to govorila u razredu tvoga sina? Njega je to naljutilo jer voli životinje. Tko zna što je ona još rekla djeci, ali tvoj mali nije reagirao jer ga naprosto to nije osobno pogodilo. :dunno
žuti pojas prvi dan :sumo
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la indijanka » 05 svi 2010, 14:49

adea je napisao/la:Ne znam kako da ovo napisem a da nikog ne uvrijedim.

Ali mislim da tek istinski, pravi vjernici, kojima je vjera nacin, bit i srž života, shvacaju zasto ateisti naprihvacaju vjeronauk za svoju djecu, bas kao sto bi i njima ucenje njihove djece da Boga nema i da je vjera izmisljotina bilo neprihvatljivo.

Ovo moram potpisati...
Suprug i ja tako osjećamo iako sam jako žalosna što se ljudi danas jako udaljavaju od Crkve i Boga, namjerno stavljam Crkvu na prvo mjesto jer ona je neodvojiva od Boga bez obizira što većima to tako ne prihvaća.
Roko 26/4/06
slika
indijanka
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Bellina » 05 svi 2010, 14:50

Ali Melita, i na drugom predmetu, neovisno o vjeri i stavovima, profesor/učitelj može izvaliti nešto što se kosi sa svime čemu ti poučavaš svoje dijete.
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la † Sanika » 05 svi 2010, 14:52

adea je napisao/la:Ajde pitaj neku stvarnu vjernicu da li bi joj bilo "no big deal" da joj dijete uce Boga nema.

Ali tko te tjera da dijete uči da boga ima?

I šta ti je to stvarna vjernica, ovih sad 90 posto poslijeratnih "novih" vjernika koji su non stop u crkvi :conf ova masovna skupljališta na misama... Imam ja takvu u uredu, stalno u crkvi, a sve radi prek veze, stalno sređuje nešto :roll
Nadam se da se neće sad netko naći uvrijeđen, isprike unaprijed. Ne generaliziram.
Mene crkva jaaaaaaako rijetko vidi, dakle po tome nisam "stvarna vjernica", ali u nešto vjerujem, to je sigurno. I na vjeronauk gledam kao na dio opće kulture. Dobro zamišljeno, krivo koncipirano. To što se dešava, a dešava se, da su poneki vjeročitelji malo puknuti pa izgovore svašta, to je problem, i da, tu treba djelovati.

Potpis na Elizabetu :dada

Melita, nemam ja niš protiv tvojih uvjerenja, ja sam uvijek za akciju, ne bi umrla od tuge da vjeronauka nema u školama, samo što to meni nije kak ono Adea kaže "big deal" :lol
Ima puuuuno drugih stvari, puuuno gorih koje u školama treba hitno mijenjati.
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la melita » 05 svi 2010, 14:52

Apsolutno, ali ovo je topic o vjeronauku.
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ZacKa » 05 svi 2010, 14:59

Točno i na satu vjeronauka uopće ne znači da će vjeroučitelj učiti djecu da životinje nemaju dušu ili da služe čovjeku, već bi trebao reći a i govori ako je prvenstveno čovjek da prema životinjama treba biti dobar, ne tuči ih........a isto tako na nekom drugom satu ti nitko ne garantira da će neki učitelj ateist voljeti životinje i ne reći ovo što ti kažeš da se uči na vjeronauku.
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Bellina » 05 svi 2010, 15:04

Naravno da je tema o vjeronauku, ali samo sam htjela reći da ne treba generalizirati stvari. Istina je d apostoje i loši vjeroučitelji, ali isto tako i oni dobri, koji će djecu učiti temeljnim vrijednostima, a ne nužno da nabroje sve apostole. Iako, po meni, stvar je opće kulture da neke stvari znaš, kao što ćeš znati i o drugim vjerama i kulturama.
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mamainana » 05 svi 2010, 15:11

Zapravo je mene najviše zbunilo ono vaše sjedenje na vjeronauku, ako dijete ne ide na vjeronauk jer ne poznam takve slučajeve

kod nas dijete koje ne ide na vjeronauk smije biti prisutno na satu vjeronauka samo uz pismeno dopuštenje roditelja

i onda se mojoj prijateljici javio problem
klincima je najavljen nekakav film
i djeca koja ne idu na vjeronauk su izrazila želju da ga i oni pogledaju
čak su i roditelji poslali pismena dopuštenja u školu, ali opet vjeroučitelj ih nije pustio u razred

meni je to bilo za potpunu osudu jer je to tek pravo odvajanje razreda
ali čitajući ovo sve pomalo sad mi je jasniji i učitelj

uglavnom nisam za odvajanje razreda
ako je moguće osigurati kvalitetan boravak djece
meni se knjižnica čini ok
ili recimo upisati dijete na dodatnu aktivnost za vrijeme vjeronauka
Melita mi je dala ideju s klavirom jer je pokraj naše škole i glazbena u koju ide hrpa djece iz škole i za instrumente imaju individualnu nastavu, znači treba samo na vrijeme loviti termin
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Barbi » 05 svi 2010, 15:12

eli je napisao/la:
elizabeta je napisao/la:ničije dijete na satu vjeronauka neće naučiti ništa loše. Čuti će kako treba biti dobar čovjek, lijepo se ponašati, poštivati starije, pomagati potrebite...

.. odnosno kako za biti dobar čovjek trebaš ljubit boga i molit.

e to ne želim da moje dijete sluša u školi, a još manje da mi se soli da nema u tome ništa loše. time se implicira da njeni roditelji nisu dobri ljudi. onda da se treba živjeti po božjim i crkvenim načelima, imati sakramente, a njeni roditelji nisu u braku

Potpisujem eli potpuno.
Ne mora sve biti izrečeno direktno, često indirektne poruke puno dalje dođu. Ja ne želim da moje dijete prima indirektne poruke da je jedino put vjere ispravan put. Jer to jednostavno nije istina.

Ja svojoj djeci želim dati širinu izbora i sagledavanja svijeta oko nas. A u tom svijetu postoje i vjernici i ateisti, i preljubnici i homoseksualci i ljudi s posebnim potrebama i djeca začeta izvantjelesnom oplodnjom i bogati i siromašni i prevaranti i lopovi i obrazovani i neobrazovani... i svi oni mogu biti dobri i loši neovisno o tome koje im je vjersko opredjeljenje. I kakve su im seksualne sklonosti. I društveni status.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la melita » 05 svi 2010, 15:15

Ja svojoj djeci želim dati širinu izbora i sagledavanja svijeta oko nas. A u tom svijetu postoje i vjernici i ateisti, i preljubnici i homoseksualci i ljudi s posebnim potrebama i djeca začeta izvantjelesnom oplodnjom i bogati i siromašni i prevaranti i lopovi i obrazovani i neobrazovani... i svi oni mogu biti dobri i loši neovisno o tome koje im je vjersko opredjeljenje. I kakve su im seksualne sklonosti. I društveni status.

I ja.
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la † Sanika » 05 svi 2010, 15:15

Barbi, Eli ma da da u pravu ste potpuno :dada , ali onda dijete nejde na vjeronauk, i to je to.
Problemi su negdje drugdje, ako ih ima, a izgleda da ih negdje ima negdje ne :dunno

edit gramatika-žurim
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Krumpirić » 05 svi 2010, 15:16

adea je napisao/la:Ovo Melitino pitanje je zapravo vrlo interesantno.

Ako ja iz svoje place (a nisam clan KC ni bilo koje druge) izdvajam u proracun iz kojeg se između ostalog financira vjeronauk u skoli, ja bih nesto od tih novaca i za svoje dijete. Mislim, i ja dajem pare...

pitanje je itekako na mjestu
but again-ja npr. ne podnosim ni nogomet ni rukomet, tražim vrtić u kvartu-dobim Arenu i Maksimir

:/
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Barbi » 05 svi 2010, 15:18

Barbi, Eli ma da da u pravu ste potpuno , ali onda dijete nejde na vjeronauk, i to je to.
Problemi su negdje drugdje, ako ih ima, a izgleda da ih negdje ima negdje ne

Ma ja sam se zapravo referirala na elizabetinu početnu postavku da djeca na vjeronauku neće čuti ništa loše a na to se nakostriješim kad čujem tu konstataciju.
A u međuvremenu mi uletio sastanak i sto postova između.:lol
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la Beppa Joseph » 05 svi 2010, 15:20

Ja razumijem one koji se ne slažu s time da dijete ne može naučiti ništa loše.

Tu uopće nije stvar u lošem ili dobrom, već o temeljnim raziličitim pogledima na život. Učinje o apstinenciji prije braka ima smisla jedino u kontekstu vjerovanja u nepovredivi sakrament braka. Inače su to stvarno dvostruke poruke.
:luv Post 21,6
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la Krumpirić » 05 svi 2010, 15:22

Barbi je napisao/la:
Barbi, Eli ma da da u pravu ste potpuno , ali onda dijete nejde na vjeronauk, i to je to.
Problemi su negdje drugdje, ako ih ima, a izgleda da ih negdje ima negdje ne

Ma ja sam se zapravo referirala na elizabetinu početnu postavku da djeca na vjeronauku neće čuti ništa loše a na to se nakostriješim kad čujem tu konstataciju.
A u međuvremenu mi uletio sastanak i sto postova između.:lol

slažem se s Barbi-ako ne vjeruješ-čut će loše stvari. Čak i nama koji vjerujemo-hm...
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Barbi » 05 svi 2010, 15:25

Tu uopće nije stvar u lošem ili dobrom, već o temeljnim raziličitim pogledima na život. Učinje o apstinenciji prije braka ima smisla jedino u kontekstu vjerovanja u nepovredivi sakrament braka. Inače su to stvarno dvostruke poruke.

To Beppa, baš to. :dada

Nema tu dobrog i lošeg, da mislim da je vjera zlo ne bih se družila s vjernicima a dvije jako jako dobre prijateljice su mi zaista prave vjernice i s njima sam upoznala i približila si u glavi pojam vjere. Nikad nismo raspravljale o našim dijametralno različitim poimanjima života u tom pogledu niti nas je to spriječilo da imamo izvrstan odnos pun razumijevanja i tolerancije.
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la elizabeta » 05 svi 2010, 15:27

melita je napisao/la:Elizabeta, ja, na primjer, ni u kome slučaju ne želim da netko mojoj djeci govori kako životinje nemaju dušu i da su na svijetu samo zato da bi služile ljudima. Zar nisi malo prije napisala kako je baš tvoja vjeroučiteljica to govorila u razredu tvoga sina? Njega je to naljutilo jer voli životinje. Tko zna što je ona još rekla djeci, ali tvoj mali nije reagirao jer ga naprosto to nije osobno pogodilo. :dunno

Moram priznat da se ni meni to nije svidjelo. I da, stavilo mi je neku bubicu u uho...Iako, prema onome do sada, činilo mi se da ima o.k. vjeroučiteljicu. Ja ga pitam svaki dan da mi ispriča šta su na kojem satu učili, a i moj J. je vrlo otvoreno dijete, neće mi ništa prešutiti.
Pratiću ja to, i vidjet ima li još takvih izjava...i bome ću ga ispisat ako saznam da ima više štete nego koristi od tog predmeta. A onda ćemo mu ja i tata pružit naobrazbu o tome.

E da, nije ona govorila ništa loše o životinjama, niti da služe da ih ljudi iskorištavaju, niti da je u redu da te baš briga za životinju koja pati...a to da nemaju dušu je bio odgovor na njegovo pitanje. Nije ga previše objašnjavala nit je inzistirala na tome, nakon što je moj mali jednostavno izjavio da u to neće vjerovat i točka. Jer on ima svoju mačku i on to dobro zna. ;)

"... upoznah i zlo i gore, prijetile mi noćne more, ali gle, na svoj usud hud - ja nasadih konjski ud" (spomen na Vesnu Parun)
elizabeta
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la adea » 05 svi 2010, 15:29

Zbog stava vjeronauk je stvar opće kulture se 90% ljudi deklarira kao vjernici.

Vjeronauk je ucenje o vjeri. Ucenje o tome kako vjeru zivjeti.

Ajmo pitati kardinala Bozanica (npr. ) da li je vjeronauk stav opće kulture. A recimo da je kompetentan....
adea
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ronin » 05 svi 2010, 15:30

melita je napisao/la: ja, na primjer, ni u kome slučaju ne želim da netko mojoj djeci govori kako životinje nemaju dušu i da su na svijetu samo zato da bi služile ljudima.

melita,a misliš li,kao ateist,da ljudi imaju dušu?
ne provociram :) ,samo mi je malo kontradiktorno
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004
little miss Croatia 29 8 2008
the Miracle of Life 5 3 2013

Ima li očaj bilo gdje? Daj da nadu nosim tu!.
ronin
Zaželjeli ste - poslušajte!

PostPostao/la Krumpirić » 05 svi 2010, 15:31

Kat.vjeronauk u našim školaa nikako nije stvar opće kulture
nekakva "religijska kultura"-možda da.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la elizabeta » 05 svi 2010, 15:32

Krumpirić je napisao/la:
adea je napisao/la:Ovo Melitino pitanje je zapravo vrlo interesantno.

Ako ja iz svoje place (a nisam clan KC ni bilo koje druge) izdvajam u proracun iz kojeg se između ostalog financira vjeronauk u skoli, ja bih nesto od tih novaca i za svoje dijete. Mislim, i ja dajem pare...

pitanje je itekako na mjestu
but again-ja npr. ne podnosim ni nogomet ni rukomet, tražim vrtić u kvartu-dobim Arenu i Maksimir

:/

:lol dobra si.
a ja bi da imaju više umjetničkih predmeta, etiku, filozofiju prilagođenu djeci...recimo umjesto tjelesnog. Ionako se nakon škole istrči vani.
Ili npr. ne stižu usmeno obrađivat lektire niti ispitivati djecu, pa mogli bi recimo imat više hrvatskog umjesto tjelesnog ili tehničkog ...karikiram malo :mrgreen ali sto ljudi sto ćudi. I većina nije zadovoljna nastavnim programom.

elizabeta
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Barbi » 05 svi 2010, 15:33

Opća kultura bi po meni bio predmet zvan npr. religijski odgoj u kojem bi djeca učila o svim svjetskim vjerama, o postanku vjere, o višeboštvu koje je bilo zastupljeno u doba stare Grčke i starog Rima... to bi bio jako zanimljiv predmet. :)
Učenje o isključivo jednoj vjeri po meni je zanemarivanje ostalih. :dunno
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la Bellina » 05 svi 2010, 15:34

Meni je stvar opće kulture, a ne samo religijske, da znam božanstva kršćanske vjere, islamske, budističke...što ih više znam to bolje, to je put ka toleranciji.
Ali ne kažem da je vjeronauk u školi taj koji će djecu tome naučiti. To nije. Ovo gore je bio zapravo off topic.
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Krumpirić » 05 svi 2010, 15:34

zaključak je da moja i elizabetina djeca sigurno nebi išla u istu školu :mrgreen :mrgreen

sorry, melita :oops:

Barbi, o tom obliku predmeta i ja pričam. :dunno
Zadnja izmjena: Krumpirić; 05 svi 2010, 15:35; ukupno mijenjano 1 put/a.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la elizabeta » 05 svi 2010, 15:34

Krumpirić je napisao/la:Kat.vjeronauk u našim školaa nikako nije stvar opće kulture
nekakva "religijska kultura"-možda da.

Da ovo bi bilo najbolje.
A tako bi i bilo valjda da se tako ogroman % Hrvata ne izjašnjavaju kao katolici. :dunno

elizabeta
Ovisna sam
Ovisna sam

PrethodnaSljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.