Sada je: 11 kol 2026, 00:19.

Počelo je! (Pitanja za mame ateistice)

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Re: Počelo je! (Pitanja za mame ateistice)

PostPostao/la ronin » 05 svi 2010, 15:35

Barbi je napisao/la:Opća kultura bi po meni bio predmet zvan npr. religijski odgoj u kojem bi djeca učila o svim svjetskim vjerama, o postanku vjere, o višeboštvu koje je bilo zastupljeno u doba stare Grčke i starog Rima... to bi bio jako zanimljiv predmet. :)

svoj stav o vjeronauku u školi sam rekla.
ali moram istaknuti da se ovo uči u višim razredima OŠ
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004
little miss Croatia 29 8 2008
the Miracle of Life 5 3 2013

Ima li očaj bilo gdje? Daj da nadu nosim tu!.
ronin
Zaželjeli ste - poslušajte!

PostPostao/la Beppa Joseph » 05 svi 2010, 15:37

ronin je napisao/la:
melita je napisao/la: ja, na primjer, ni u kome slučaju ne želim da netko mojoj djeci govori kako životinje nemaju dušu i da su na svijetu samo zato da bi služile ljudima.

melita,a misliš li,kao ateist,da ljudi imaju dušu?
ne provociram :) ,samo mi je malo kontradiktorno

Eto to s dušom životinja je jako dobar primjer. Za katolike duša je onaj dio tijela koji je "u stalnom dosluhu s Bogom", koji ima potrebu za ispunjavanjem nekih duhovnih potreba. Za otići u raj potrebno je činiti svjesno djela koja te tamo mogu dovesti, a životinje to ne mogu činiti jer postupaju po svojim instiktima. Zato i ne idu u zatvor kada npr ubiju drugu životinju, to je dio njihove prirode.
I jasno je onda zašto katolička vjeručiteljica ne može Elizabetinom sinu govoriti drugačije.

Drugo je pitanje imaju li životinje osjećaje, mogu li dati i primiti ljubav.

Dakle, to je baš svjetonazorsko pitanje koje dijete zbuniti.
:luv Post 21,6
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la † Sanika » 05 svi 2010, 15:37

meni je znati o vjeri, vjerama...moralu...stvar opće kulture, i to je ono što bi ja htjela da se u školi uči, zvalo se to vjeronauk ili etika ili bilo kako :mah
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la elizabeta » 05 svi 2010, 15:38

Krumpirić je napisao/la:zaključak je da moja i elizabetina djeca sigurno nebi išla u istu školu :mrgreen :mrgreen

sorry, melita :oops:

Barbi, o tom obliku predmeta i ja pričam. :dunno

Ali čak i tada bi se moglo dogoditi da se kad poodrastu upoznaju i sprijatelje recimo u crkvi.
Ili možda na gey partyju.
Ili možda budu skupa hodali po stanovima i dijelili materijale jehovinih svjedoka. :mrgreen

"... upoznah i zlo i gore, prijetile mi noćne more, ali gle, na svoj usud hud - ja nasadih konjski ud" (spomen na Vesnu Parun)
elizabeta
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la † Sanika » 05 svi 2010, 15:39

Barbi je napisao/la:Barbi wrote:
Opća kultura bi po meni bio predmet zvan npr. religijski odgoj u kojem bi djeca učila o svim svjetskim vjerama, o postanku vjere, o višeboštvu koje je bilo zastupljeno u doba stare Grčke i starog Rima... to bi bio jako zanimljiv predmet.

ovo mi je promaklo, da da, to bi ja :dada
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Barbi » 05 svi 2010, 15:40

Ronin, nisam ovo znala. Iz kojeg predmeta? Vjeronauka? Jer ako se to uči na katoličkom vjeronauku to opet nije to. :dunno Učiti o drugim vjerama iz pozicije jedne koja se smatra ispravnom... to mi nema previše smisla.

Jedino ako postoji poseban predmet, u moje vrijeme školovanja ga nije bilo.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la Krumpirić » 05 svi 2010, 15:40

Sanika je napisao/la:meni je znati o vjeri, vjerama...moralu...stvar opće kulture, i to je ono što bi ja htjela da se u školi uči, zvalo se to vjeronauk ili etika ili bilo kako :mah

da sam ateistkinja, nikako nebi voljela da se mojem djetetu priča o moralu u kontekstu vjere. :dunno
religijska kultura (povijest, književnost, umjetnost)-da

moral u nekom drugom kontekstu/predmetu
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la adea » 05 svi 2010, 15:41

Barbi je napisao/la:Opća kultura bi po meni bio predmet zvan npr. religijski odgoj u kojem bi djeca učila o svim svjetskim vjerama, o postanku vjere, o višeboštvu koje je bilo zastupljeno u doba stare Grčke i starog Rima... to bi bio jako zanimljiv predmet. :)
Učenje o isključivo jednoj vjeri po meni je zanemarivanje ostalih. :dunno

XXX
adea
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Krumpirić » 05 svi 2010, 15:42

mmar je napisao/la:Sad ovo možda nema veze s vezom, ali se dobro sjećam da smo mi još u osnovnoj školi na vjeronauku obrađivali i druge religije, i sjećam se dobro mile nam časne koja je nama to objašnjavala na način da je Bog samo jedan, a različiti ljudi ga različito doživljavaju.
I da nas Bog voli, samo voli, to mi je jako ostalo zapamćeno, nikad nismo govorili o kazni božjoj, o grijesima kao nečemu što Boga boli, nego o grijesima kao nečemu što može drugog čovjeka zaboliti, tipa ismijavanja školskog kolege.
Ma baš je bila super časna.

nije u svim religijama Bog samo jedan. nemaju ni sve religije Boga u krščanskom smislu. Tako da je sve točno tako kako Barbi kaže-ne može se na kat.vjeronauku objektivno o budizmu
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la elizabeta » 05 svi 2010, 15:42

Beppa - thanks na odgovoru. Vjerujem da je i njegova učiteljica pokušala to reći tako nekako...ali to jest malo komplicirano za 10 - godišnje dijete koje obožava svoju mačku i koju bi htjelo vidjet u raju. :) Iako, i taj raj im je nekakva apstrakcija...
Ma uopće je puno toga prerano za njihovu dob, po meni bi bar do 6. razreda trebali samo proučavati biblijske priče i učiti se moralu.

"... upoznah i zlo i gore, prijetile mi noćne more, ali gle, na svoj usud hud - ja nasadih konjski ud" (spomen na Vesnu Parun)
elizabeta
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la † Sanika » 05 svi 2010, 15:42

Krumpirić je napisao/la:
Sanika je napisao/la:da sam ateistkinja, nikako nebi voljela da se mojem djetetu priča o moralu u kontekstu vjere. :dunno
religijska kultura (povijest, književnost, umjetnost)-da

moral u nekom drugom kontekstu/predmetu

slažem se Krumpi, bez veze sam moral tu ubacila :mah
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Krumpirić » 05 svi 2010, 15:43

elizabeta je napisao/la:Beppa - thanks na odgovoru. Vjerujem da je i njegova učiteljica pokušala to reći tako nekako...ali to jest malo komplicirano za 10 - godišnje dijete koje obožava svoju mačku i koju bi htjelo vidjet u raju. :) Iako, i taj raj im je nekakva apstrakcija...
Ma uopće je puno toga prerano za njihovu dob, po meni bi bar do 6. razreda trebali samo proučavati biblijske priče i učiti se moralu.

:dada a kamoli u vrtiću pričati o tome kako Bog sve vidi i određuje :loce
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Bellina » 05 svi 2010, 15:49

Djetetu je teško povući paralelu između različitih religija, najjedonstavnije rečeno je to upravo tako, bog je jedan, različiti su načini, bez obzira što druge vjere imaju više božanstava. Pa i katolička vjera ima Trojstvo.
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ZacKa » 05 svi 2010, 15:50

Možda Bog sve vidi, sluša ali ne određuje .Određujemo mi sami. I odgovaramo za svoje posljedice prvenstveno sebi samima. Ja tako svojem djetetu za početak :mrgreen
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Krumpirić » 05 svi 2010, 15:50

guljka je napisao/la:Djetetu je teško povući paralelu između različitih religija, najjedonstavnije rečeno je to upravo tako, bog je jedan, različiti su načini, bez obzira što druge vjere imaju više božanstava. Pa i katolička vjera ima Trojstvo.

početna pretpostavka i način objašnjavanja je katolički orijentiran
takav sustav sigurno nije za ateiste ni agnostike ni vjernike drugih vjera
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la MAJKO MILA » 05 svi 2010, 15:57

Krumpirić je napisao/la:ne može se na kat.vjeronauku objektivno o budizmu

kako ne bi moglo.
:conf jel netko ima dijete u višim razredima, pa ne piše ništa ne-objektivno o drugim religijama, u knjizi kat. vjer.
MAJKO MILA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ronin » 05 svi 2010, 16:01

Barbi je napisao/la:

Ronin, nisam ovo znala. Iz kojeg predmeta? Vjeronauka? Jer ako se to uči na katoličkom vjeronauku to opet nije to. :dunno Učiti o drugim vjerama iz pozicije jedne koja se smatra ispravnom... to mi nema previše smisla.

Jedino ako postoji poseban predmet, u moje vrijeme školovanja ga nije bilo.

da,iz vjeronauka.
i zbilja se ne uči s kažiprstom u zraku i figom u džepu,već se uče neka temeljna znanja o tim vjerama.
jedna vjera u svojoj srži ne bi smjela potirati drugu.
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004

ronin

PostPostao/la Krumpirić » 05 svi 2010, 16:03

lijepo
zato što je za vjernika katolika postojanje jednoga Boga u obliku Presveta Trojstva-apsolutna istina, a sve ostalo nešto "što netko drugi vjeruje"
nije moguće da predavač kat.vjeronauka, bez obzira na svoj široki svjetonazor i veliki um, prenese činjenice bez imalo subjektivnosti
slušala sam i najbolje i najpametnije ljude iz KC i naravno da bi bilo neprirodno da poistovjećuju ono čemu su posvetili život s nečim drugim, trećim... :dunno
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la MAJKO MILA » 05 svi 2010, 16:04

elizabeta je napisao/la:Beppa - thanks na odgovoru. Vjerujem da je i njegova učiteljica pokušala to reći tako nekako...ali to jest malo komplicirano za 10 - godišnje dijete koje obožava svoju mačku i koju bi htjelo vidjet u raju. :) Iako, i taj raj im je nekakva apstrakcija...

pa to se i radi. :conf
govori se o svecima, blagdanima, pričice...
tek u višim razredima se govori o biblijskim likovima, sakramentima, crkvenoj strukturi drugim religijama, i sl.
MAJKO MILA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ronin » 05 svi 2010, 16:04

i te kako se može objektivno učiti o kraljeviću Siddharthi i postanku i temeljnim stavkama budističke vjere,kao i o bijegu Muhameda iz meke u Medinu,,nastanku Kurana i njihovim uvjerenjima.i uči se.

uči se i iz povijesti :dada
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004

ronin

PostPostao/la ronin » 05 svi 2010, 16:06

Krumpirić ja vjerujem u sv Trojstvo.
što misliš kako ja svojim učenicima pričam o Siddharthi?

radije pričam o njemu nego o križarskim ratovima
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004

ronin

PostPostao/la Krumpirić » 05 svi 2010, 16:06

i iz književnosti
ne iz kat.vjer.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Krumpirić » 05 svi 2010, 16:07

a gle, ronin, možda bi trebali pustiti mame ateistice da procijene misle li da je predavanje vjeroučitelja o budizmu-objektivno :dunno
mislim da mi nismo mjerodavne
btw.ti pričaš iz povijesna i činjenična aspekta-potpuno je drugačije pričati o takvim stvarima iz cipela učitelja o vjeri :dunno
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la ronin » 05 svi 2010, 16:13

Krumpirić je napisao/la:a gle, ronin, možda bi trebali pustiti mame ateistice da procijene misle li da je predavanje vjeroučitelja o budizmu-objektivno :dunno
mislim da mi nismo mjerodavne
btw.ti pričaš iz povijesna i činjenična aspekta-potpuno je drugačije pričati o takvim stvarima iz cipela učitelja o vjeri :dunno

nisam ni ja vjerojatno sasvim objektivna,no nastojim to biti.

ali,imaš pravo.nismo mjerodavne. :)
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004

ronin

PostPostao/la korny » 05 svi 2010, 16:20

Kao mama vjernica osjećam da vjeronauku ni bilo kakvom predmetu religijskog predznaka ili bilo kakve indoktrinacije nije mjesto u školi. Vjera (kao i drugi svjetonazorski "odgoji") se prenosi u obitelji i sudjelovanjem u vjerskim obredima (molitva,misa) a onaj "teoretski" dio se može sasvim lijepo svladati kroz program župnog vjeronauka. Školskim vjeronaukom neće biti više vjernika, bojim se da bi ih moglo biti samo manje.
Da, o religiji/religijama se sasvim dovoljno može govoriti kroz književnost, povijest, povijest umjetnosti...
korny
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Krumpirić » 05 svi 2010, 16:24

MAJKO MILA je napisao/la:
pa to se i radi. :conf
govori se o svecima, blagdanima, pričice...
tek u višim razredima se govori o biblijskim likovima, sakramentima, crkvenoj strukturi drugim religijama, i sl.

nije baš vjera tako banalna stvar
meni nije svejedno kad mi se petogodišnjem djetetu kaže da je Bog stvorio svijet, jer moje petogodišnje dijete ne može shvatiti apstrakciju nastanka svijeta i doživljava Boga kao Jozu Bozu, da je 6 dana mahao i sedmi odmarao. :dunno
A mi već znamo sve o big bangu, nastanku sustava, hlađenju zemlje..ajd ti objasni onda djetetu da 6 dana nije 6 dana
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la melita » 05 svi 2010, 16:35

melita,a misliš li,kao ateist,da ljudi imaju dušu?
ne provociram :) ,samo mi je malo kontradiktorno

Da, vjerujem da ljudi imaju "dušu", ali ona nije odvojena od tijela što se jako lijepo vidi po tome kako se sve naše emocije očituju na našem tijelu. "Duša" bez tijela ne može.
žuti pojas prvi dan :sumo
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mama courage » 05 svi 2010, 17:19

Beppa Joseph je napisao/la:Ja razumijem one koji se ne slažu s time da dijete ne može naučiti ništa loše.

Tu uopće nije stvar u lošem ili dobrom, već o temeljnim raziličitim pogledima na život. Učinje o apstinenciji prije braka ima smisla jedino u kontekstu vjerovanja u nepovredivi sakrament braka. Inače su to stvarno dvostruke poruke.

potpisujem.

toliko ste toga napisale, da nemam pojma što više htjedoh reći. samo da znam da i u jednoj švicarskoj se crkva laganini uvlači u školski sustav. gledala sam nedavno reportazu gdje sam saznala da je 30% mladih učitelja/učiteljica se izjasnilo kao (vrlo) religiozni. čak postoje i mise za učitelje :mrgreen i onda se na tim misama dijele brošure i u njima se učiteljima daje prijedlog kako da uvedu vjeru u svoje predmete. recimo... matematika... ako je isus od (koliko ono biješe... kila brašna?) nahranio (koliko ono?) recimo 5000 ljudi. koliko bi mu kila brašna trebalo da nahrani... recimo 15000 ljudi. :mrgreen ne zezam se. stvarno su u dokumentarcu pokazali te primjere :dunno i o tome da teta učiteljica za vrijeme pauze djeci objašnjava kako ona eto baš i ne vjeruje u evoluciju koju je do maloprije u satu objašnjavala djeci. :kima

ne znam kako se točno odvija vjeronauk u ch, malo ću se raspitati.
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MAJKO MILA » 05 svi 2010, 17:32

ti to ne znaš da se radilo o umnažanju kruha i riba, a ne o pekarskom zanatu i brašnu
ili se samo sprdaš
MAJKO MILA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Krumpirić » 05 svi 2010, 17:37

ja uopće ne sumnjam u to da MC to zna. Al zanima me zašto je tebi nevjerojatno da to ne zna? Znaš li ti takve stvari o štajaznam Haji Babi
:dunno
Krumpirić
Cobra 11

PrethodnaSljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.