Sada je: 30 kol 2026, 16:30.

slajm

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

Re: slajm

PostPostao/la ZacKa » 25 lis 2009, 22:27

Ja sam po 1. put koliko se sječam sada bila strašno prehlađena otvorili se sinusi i nos se punio toliko brzinom pojma nemam od kuda :dunno
Trajalo je dobra tri tjedna uz puhanje nosa valjda svakih 5 min. bez temp. bez kašlja. Sljevalo bi se to meni i kašljala bih i ja ali koliko sam često puhala taj nos nije mi se nigdje spuštalo. A kod djece je to puno teže.
Kako sam već bila luda, nos ko paprika crven po savjetu neki dan kupila sam DOKTORIČINE KAPI koje su uvelike pomogle. Tako sam tražila u ljekarni u Dubravi u Ljubijskoj ih imaju navodno ih neki doktor radi.....Ništa ne piše na njima osim Ljekarne Lukačin i navodno imaju mali postotak antibiotika. Sada kapam djeci jer i jesu za djecu i super im pomaže pa evo ..............
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Trini » 26 lis 2009, 12:02

Mi danas ipak idemo doktoru pa javim sto nam je rekla .... nadam se da putem nece nesto pokupiti :/
Trini
sv. Monika

PostPostao/la Duga » 26 lis 2009, 12:36

Trini je napisao/la:Prijavljujem se u klub :/

S tim da mojoj curi i preko dana prozirno iz nosa, non stop, a po noci vec evo drugu noc ne spavamo, non stop kaslje, nocas je i povratila hrpetinu tog slajma....s tim da nam je tako zadnjih mjesec dana ... rjedan dana kasljanja po noci tjedan dana sve dobro pa ispocetka. No ovako gadno kao nocas jos nije bilo ... tempoerature nema, dobre volje je, jede, igra se ...

Dosla sam ovdje specijalno vidjeti ima li sto za kupiti a da ne moram ici sutra doktoru jer to znaci sjedenje u cekaoni min 3-4 sata i tko zna sto jos moze pokupiti :(

Nama je u ovakvim stanjima Flixotide propisivan (mislim na neka tri tjedna, ne sjećam se :oops: ) i što više tekućine.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Trini » 27 lis 2009, 11:56

Nas poslalo na bris nosa, pa sad cekamo da vidimo o kojoj je bestiji rijec (ako je uopce o bestiji jer joj iz nosa curi prozirna vodica, s druge strane povracala je pravu gustu sluz :conf ). Ima bronhitis, slajm se spustio na bronhije :( Nalazi gotovi do kraja tjedna.
Trini
sv. Monika

PostPostao/la ZacKa » 27 lis 2009, 11:59

Trini je napisao/la:Nas poslalo na bris nosa, pa sad cekamo da vidimo o kojoj je bestiji rijec (ako je uopce o bestiji jer joj iz nosa curi prozirna vodica, s druge strane povracala je pravu gustu sluz :conf ). Ima bronhitis, slajm se spustio na bronhije :( Nalazi gotovi do kraja tjedna.

Eh toga s e i ja bojim i kod nas tak svaku zimu na bronhe ode..............
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la folne » 27 lis 2009, 12:02

očito svaki dr ima svoju verziju. ja znam da nama u praksi pomaže isprati nos fiziološkom pa onda iza nje propolbaby rino sprej.

kašalj stane kad se riješi nos, a dok ne stane obavezna je uperna drenaža da iskašlja ono što je već nacurilo -3 minute ujutro i navečer-preporuka sa Srebrnjaka.
i inhaliranje i vlaga definitivno pogoršavaju stvar. provjereno za vikend. :roll:
folne
Mladenka

PostPostao/la enđi » 27 lis 2009, 18:08

folne je napisao/la:očito svaki dr ima svoju verziju. ja znam da nama u praksi pomaže isprati nos fiziološkom pa onda iza nje propolbaby rino sprej.

kašalj stane kad se riješi nos, a dok ne stane obavezna je uperna drenaža da iskašlja ono što je već nacurilo -3 minute ujutro i navečer-preporuka sa Srebrnjaka.
i inhaliranje i vlaga definitivno pogoršavaju stvar. provjereno za vikend. :roll:

Dali se baš te kapi zovu propolbaby rino sprej,da ih znam tražiti u ljekarni ,te dali to mogu koristiti i malo starija djeca,a ova fizološka to je isto u spreju?
enđi
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la matea_vu » 27 lis 2009, 22:57

evo i mi se mučimo više od mjesec dana s nosičem nikako da stane i još joj je sve zaštopano
sve smo živo probali i sad smo radili kompletnu pretragu krvi i imunoglobulin E joj je 308 a
normalno je od 5-do 90 i dobili smo cedax i moramo napravit alergološku obradu
a stalno joj iz nosiča curi gusto žuto-zelenkasto i još kašlje puna je šlajma i nemože
da diše na nosič nikako jel ima ko kakva iskustva s tim
slika
matea_vu
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ZacKa » 28 lis 2009, 10:32

Da li ste napravili bris nosića kad curi gusto žuto zelenkasto ???
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la folne » 28 lis 2009, 10:50

fiziološka aqua maris na pumpicu, a sprej je ovaj slika

sprej se zove baš tako. moji je isto stariji (7) i ova kombinacija nas vrlo često spasi. naravno da ne djeluje apsolutno uvijek.
folne
Mladenka

PostPostao/la matea_vu » 28 lis 2009, 15:02

zajecka napravili i bris nosiča sutra idemo dalje na pretrage kod
alergologa i tamo ima bris
slika
matea_vu
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la srecica tara » 23 tra 2010, 22:38

Moja najmlada se bori sa sekretom, koji se spustija na bronhe. napravljena joj je bronhoskopija izvuklo se dosta pjenastog sekreta, al se vec poceo zgrusnjavat kako se nakupljao a nije mogla iskasljat. Inhalirana je sa ventolinom, bisolvonom, fizioloskom. i opet joj se cuje ruzno hroptanje. Pokusala bi joj sa nekim lijekom biljnim, al neznam jel smijem ista posto je 5 dana bila na sumamedu.

sta se tice nosa sekreta, koristila sam sljezov korjen, i onako ne lose rezultate je davalo. stim cu ponovit, nebi li joj se sad to malo popravilo. nego da vas pitam, neko mi je bija spominja drenazu, al sam zaboravila, pa ako mi mozete rec kakav je postupak?
S-2005
K-2007
T-2009
J- 2011
slika

U životu nije važno koliko puta padneš, već koliko si se puta spreman dignuti.
srecica tara
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Duga » 27 tra 2010, 07:12

Srećice, kvotala sam ti postupak drenaže. Žao mi je što se mrva baš muči i da su joj i bronhoskopiju radili :|. Znam da je sljezov korijen jako, jako dobar za razrjeđivanje bronhijalne sluzi (ne znam od koje dobi se smije piti). Vibram da vas to što prije prođe.

by Neda3kids :
Ako su puni slajma onda mozete i lagano drenirat. Dakle, bebu treba polozit tako da joj glavica visi lagano prema dolje. Npr. sjednete na kauc, udobno se smjestite i spustite noge na pod u polozaj lagane kosine, kao blagi tobogan. Ili ako je beba mala, mozete iz svojeg krila poloziti jastuk tako da iz krila ide prema kaucu na kojem sjedite. Tada bebu polozite tako da joj je glava niza od njene guze, i neka lezi na trbuhu. U tom polozaju, lagano jagodicama prstiju vaše ruke udarajte po 2 minute izmedju lopatice. Nakon toga bebu okrenite na bok, pa ponovno jagodicama vaših prstiju udarajte bebu bocno, ispod pazuha negdje na polovici trupa. Ponoviti s drugim bokom.
Na kraju dijete posjednite, postavite u polusjedeći položaj pa ponovno lupkajte po podrucju iznad ciceka. Svako lupkanje bi trebalo trajat oko dvije minute.

Lupkanje sluzi da se slajm, odnosno sluzavi sekret koji se nakupio u bronhijima odvoji, te da se omoguci da se pocne iskasljavat.
Vecu djecu lupka se dlanovima ruku.
Ovakvo lupkanje bi trebali provodit barem 3 puta dnevno, a uz to treba pit puno tekucine i bit u toplom (male bebe treba sto je moguce cesce dojit - one koje su na prsima, a onima koji piju adaptirano treba davat topli cajek).

Uz to higijena nosa, spricanje fizioloskom bez obzira da li nosic zacepljen ili nije.

Za vrijeme spavanja podici uzglavlje tako da spava s podignutom glavicom. Postavit jastuk ispod madraca ili postavit vise jastuka tako da beba lezi ukoso.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la srecica tara » 27 tra 2010, 13:19

Duga je napisao/la:Srećice, kvotala sam ti postupak drenaže. Žao mi je što se mrva baš muči i da su joj i bronhoskopiju radili :|. Znam da je sljezov korijen jako, jako dobar za razrjeđivanje bronhijalne sluzi (ne znam od koje dobi se smije piti). Vibram da vas to što prije prođe.

by Neda3kids :
Ako su puni slajma onda mozete i lagano drenirat. Dakle, bebu treba polozit tako da joj glavica visi lagano prema dolje. Npr. sjednete na kauc, udobno se smjestite i spustite noge na pod u polozaj lagane kosine, kao blagi tobogan. Ili ako je beba mala, mozete iz svojeg krila poloziti jastuk tako da iz krila ide prema kaucu na kojem sjedite. Tada bebu polozite tako da joj je glava niza od njene guze, i neka lezi na trbuhu. U tom polozaju, lagano jagodicama prstiju vaše ruke udarajte po 2 minute izmedju lopatice. Nakon toga bebu okrenite na bok, pa ponovno jagodicama vaših prstiju udarajte bebu bocno, ispod pazuha negdje na polovici trupa. Ponoviti s drugim bokom.
Na kraju dijete posjednite, postavite u polusjedeći položaj pa ponovno lupkajte po podrucju iznad ciceka. Svako lupkanje bi trebalo trajat oko dvije minute.

Lupkanje sluzi da se slajm, odnosno sluzavi sekret koji se nakupio u bronhijima odvoji, te da se omoguci da se pocne iskasljavat.
Vecu djecu lupka se dlanovima ruku.
Ovakvo lupkanje bi trebali provodit barem 3 puta dnevno, a uz to treba pit puno tekucine i bit u toplom (male bebe treba sto je moguce cesce dojit - one koje su na prsima, a onima koji piju adaptirano treba davat topli cajek).

Uz to higijena nosa, spricanje fizioloskom bez obzira da li nosic zacepljen ili nije.

Za vrijeme spavanja podici uzglavlje tako da spava s podignutom glavicom. Postavit jastuk ispod madraca ili postavit vise jastuka tako da beba lezi ukoso.

Duga hvala ti puno. cim se budi odma cu malo s drenazon pokusat, samo da mi miruje. sljez sam joj vec kapala u nosic, nismo imali nikakvih problema. sad sam nasla nekakav caj za disne puteve od majcine dusice, korijena sljeza, jaglaca i jos nekih sastojaka.
S-2005
K-2007
T-2009
J- 2011
slika

srecica tara
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la † Sanika » 27 tra 2010, 13:47

ne stignem sad čitati je li tko već napisao, ali jako je bitno da pije puno tekućine, da šlajm ode u bušu a ne na bronhije :mah
tako nama doc svaki puta kaže.
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la srecica tara » 27 tra 2010, 23:24

sanika ma moja dosta popije, al nista od toga izgleda. dosta joj hropti, i ruzno je za cut, nadan se da ce taj caj pomoc, neznam vise.

bas sam gledala maloprije u dm-a nekakve dodatke prehrani na bazi propolisa. nasla sam neki sirup bas za iskasljavanje Laringopip se zove, al na kutiji pise tek od 2 godine. neznam nekako me strah davat joj nesto na svoju ruku. ujutro je vodim na kontrolu, pa cu pitat dr. jel joj mogu davat takav nekakv sirupic za iskasljavanje.
S-2005
K-2007
T-2009
J- 2011
slika

srecica tara
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Mama Mia28 » 05 svi 2010, 09:38

Moj A od jučer hropti počelo je kao laringitis, a sad jako produktivno kašlje,temp. nema. Na kraju izdisaja čujem onaj produženi zvuk ono kad izdahne još se čuje nešto na kraju izdisija, ko hropot neki :dunno ne znam kako opisati.
Bili smo kod pedice, ona to nije čula,malo je grlo crveno, kaže da dođem ako dobije temperaturu, a do petka treba piti Rinolan.
Što da radim? čitala sam negdi tu na forumu za fluimukan ako se ne varam(nešto za izbacivanje slajma), od kolko god. on ide?
2008.slikaslika
Mama Mia28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Duga » 05 svi 2010, 11:27

Kad ste bili kod pedice? Jučer? Kako ti to zvuči - kao da čuješ šlajm koji nije iskašljao ili je piskutavo disanje (kao da mu se stegnu bronhiji - spazam)?
Ako te zabrinjava ja bih pedicu svakako ponovno kontaktirala.
Rinolan je antihistaminik, nemamo iskustva s njim i ne znam koja mu je uloga u vašem slučaju. Šta je rekla pedica?
Fluimukan ne smiju mlađi od 1 godine.
http://www.sandoz.hr/site/hr/product_range/OTC_products/fluimukan/index.shtml
Na tvom mjestu bih se držala što više vode i čaja osobito što spominješ laringitis, a kasniji opis mi nalikuje bronhitisu. Koju dijagnozu je pedica dala? Ne znam, upravo zbog tog zvuka ako nisi načistu sama sa sobom ja bih doktora ponovno kontaktirala.
Javi nam! :hug
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Mama Mia28 » 05 svi 2010, 11:54

Dijagnoza mu je laringitis(od subote) prekjučer je počeo produktivno kašljati, a do tad je bio to suh kašalj(lavež).Jučer nije ništa rekla, samo "aha, sad izbacuje šlajm, ako dobije temp. doći natrag" i drugo ništa. Nos mu curi dosta.
Mislim da je ovo zvuk šlajma, ne piskutavog disanja. To mu se javlja na kraju izdisaja i ne svaki put.
A ima 2 godine, sve on lijepo iskašlja i onda proguta jer naravno ne zna ispljunut.
2008.slikaslika
Mama Mia28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Duga » 05 svi 2010, 13:46

Kažeš da je šlajm, onda samo tekućine (ne mislim pritom na mlijeko, čak ga ne bih ni davala sad ako može bez njega), što više i što ćešće. Kad je moja bila tako mala znala sam ju odvesti na krevet da se igramo, skakućemo malo i valjamo se - red igre, red tekućine i tako sam uspijevala pokrenuti šlajm pa se nakašlje lakše (znala je i povratiti šlajm jer ga je gutala kao i svi klinci). To što guta šlajm nema veze, bitno je da ga iskašlje (sad, hoće li ga pokakati, pljunuti ili povratiti...). Nos puhati i čistiti.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la adea » 05 svi 2010, 14:00

Ja ko Chiara.

Ispiranje nosa + Operil prije spavanja.

Plus trci za njima da pusu nos, vec bjeze od mene.

Ja se pravim da ne vidim kad kopaju nos....Doduse, zeludac mi se dize kad smrklje jede srednji, ali kad malo bolje razmislim, on mi je stvarno nekako najbrze te bolescine prebolijevao...
adea
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Mama Mia28 » 05 svi 2010, 14:04

Hvala ti Duga :kiss Znači bolje da izbacimo mlijeko zasad.
Ne ide mi se pedici opet jer ne pišti,nema temperaturu,jede,pije,raspoložen je dobro, uglavnom kao i jučer, nema neke promjene, a jučer nije ništa čula na plućima.
On samo onako hropće od tog šlajma, čuje se taj šlajm dok diše(ne stalno)
Samo ću ga nalijevati tekućinom kako kažeš.

Moja rodica kod takvih "šlajmova" zna nalit djecu sa tekućinom pa onda namjerno izazvat povraćanje (žlicom)-možda ovo zvuči grubo, ali ona se kune da pomaže.
To joj je savjetovao neki doktor na srebrnjaku :dunno
Što misliti o ovome? Da ili Ne?
2008.slikaslika
Mama Mia28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la srecica tara » 05 svi 2010, 21:12

Ja bih se isto uvatila neke takve metode, ali moja curica je malena tako da neznam koliko je to pametno poticat povracanje.

ja joj od 2 do 7 puta dnevno spricam sterimar u nosic, i pred vecer je inhaliram fizioloskom o. i jos sam nasla jedan caj za disne puteve i to mi pije cili dan.
ako mi to ubrzo ne bude davalo znakove poboljsanja, bacam se na narodne recpete, jer sam od dosta osoba cula da su spasili dicu na takav nacin, a razmisljam i o homeopatiji. Pa cu vidit sta cu prije.
S-2005
K-2007
T-2009
J- 2011
slika

srecica tara
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Duga » 06 svi 2010, 07:38

Moja rodica kod takvih "šlajmova" zna nalit djecu sa tekućinom pa onda namjerno izazvat povraćanje (žlicom)-možda ovo zvuči grubo, ali ona se kune da pomaže.
To joj je savjetovao neki doktor na srebrnjaku :dunno
Što misliti o ovome? Da ili Ne?

eh, mislim da je to :roll
Tekućina se uzima kako bi se sekret u bronhijima "razrjedio" i mogao tako lakše iskašljati iz istih (smjer u kojem će otići iskašljano nije uopće bitan - da li će pljunuti, ili progutati; jedino kod učestalog gutanja zna im se dići želučić pa povrate šlajm šta je kod nas bila situacija; svako povraćanje je djetetu traumatično i nije problem šlajm u želucu kojeg će na kraju pokakati - bitno da se eliminira iz bronha tako da bih savjet tog sa Srebrnjaka zaboravila).

Srećice, kod vas isto kao i prije tjedan dana? Bronhitis?
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la MAJKO MILA » 06 svi 2010, 09:28

ja sam znala starijem po noći sa fiziološkom ispirati nos, jest da probudiš susjede s plačem :dunno
MAJKO MILA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la srecica tara » 06 svi 2010, 10:42

Duga- izgleda da se opet vratilo.Nakon izlaska iz bolnice jos je malo kasljucala, doma sam je inhalirala f.o, i bisolvon otopinom, davala san joj prospan, i kasalj je presta. Sad se ponovo vratilo sve. Zacepljen nosic, kaslje iz dubine, ruzno nekako. Sad me od svega najvise strah da se to ponovo ne spusti na bronhe, jer onda ce se sve ponovo zastopat.
S-2005
K-2007
T-2009
J- 2011
slika

srecica tara
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Duga » 06 svi 2010, 13:50

Mišica mala :|

Nama je propisivan Flixotide (uzima se neka 2-3 tjedna više se ne sjećam) jer on ima protuupalno djelovanje u plućima (inače se taj lijek koristi kod astme) i počinje djelovati nakon nekoliko dana uzimanja.
Mi smo kuburili s bronhitisima (komplikacije viroza) i upalama pluća tu jednu vrtićku jesen i zimu.
Zadnja izmjena: Duga; 06 svi 2010, 13:58; ukupno mijenjano 1 put/a.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Mama Mia28 » 06 svi 2010, 13:58

Moj je još pun šlajma, najviše kašlje nakon trčanja i divljanja.Onda ne staje i po minutu-dvije konstantno kašlja.

Duga probat ću joj reći ovo kad idući put dođemo na tu temu :dada
2008.slikaslika
Mama Mia28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la IINA » 06 svi 2010, 14:20

srečice, a je l ste kontrolirali alergije?
Vračajući kašalj, proljeće, bronhitis. Moglo bi biti i alergijskog porijekla :/
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la srecica tara » 06 svi 2010, 14:31

duga malena je meni pila zinnat i klavocin. Zinnat je ima nekavog ucinka, dok klavocin nije ima nikakvoga. I svaki put iza klavocina je ponovno odvedem ped. i nista. Stvarno sam razocarana s ped. u svakom pogledu.

U bolnici je bila na sumamedu forte, i efedrin kapima.

Ma primjetila sam da je ona dosta osjetljiva na vrime. Skinem joj hulahopic, onda odma na vecer smrca.
S-2005
K-2007
T-2009
J- 2011
slika

srecica tara
Asimilirana
Asimilirana

PrethodnaSljedeća

Natrag na Bubini sam!

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.