Sada je: 28 srp 2026, 14:01.

hrana koja izaziva alergije - dojenje - zabranjena hrana

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

hrana koja izaziva alergije - dojenje - zabranjena hrana

PostPostao/la MAJKO MILA » 08 svi 2010, 10:01

koja sve ono hrana izaziva alergije
jagode (da li tu spada svo bobičasto voće ili samo jagode)
kravlje mlijeko (ili ono izaziva alergije kad ga majka pije ili tek kad ga dijete počne piti samo)
orašasto (samo orasi ili i bademi, pistacio, kikiriki
i naravno med, bilo koji ili neki specifični, mi jedemo samo livada i bagrem
ne mogu se dalje sjetiti

da li se, ako se npr. pojede žlica meda ili dvije tri, odmah pojavi alergija na djetetu
kako sve to ide.

da odmah pitam i za grah, ljuto (iako ljuto ne jedem ali da odmah i to napišem, možda neka mama voli ljuto)
čula sam i za kelj da od njega dijete dobije grčeve...

pa da se malo podsjetim prije poroda.
najviše me zanima za ove alergije, jel smijem pojesti npr. bademe, tijekom trudnoće sam se navukla na njih.
a i taman počinje sezona jagoda kad rodim
MAJKO MILA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: hrana koja izaziva alergije - dojenje - zabranjena hrana

PostPostao/la pulse » 08 svi 2010, 10:30

Nema ti tu sigurne opklade.

Evo ja jedem i jagode i med i bademe i kikiriki i pijem litre mlijeka. Ukratko - jedem sve što bih inače jela. Dojim bebu i ne smeta joj ništa.

Isto kao što ima i onih koje popiju gutljaj mlijeka ili pojedu nešto od nabrojanog, a beba se sva ospe.
pulse
atletičarka

PostPostao/la tigger » 08 svi 2010, 10:43

Mi bili i kod dermatologa, kao ne smijem mlijeko, orašasto, agrume i jaja. To sve ne konzumiram i opet se osipa.... :dunno Nema pravila kad i zbog čega... Ne znam više, kao ima blagi oblik dermatitisa.

Ja više luda, imam manje kila nego prije trudnoće jer ne znam kaj bi jela, em grčevi bili do sad, em ta alergija. Ni sama ne znam dal smijem sad ljutije, i ono kaj kao napuhava, kiselo koje nisam smjela radi grčeva. Neki dan mi veli frendica da bebe smiju luk sa 6 mj. , halo- a ja ga nisam do sad ni okusila, osim lapsuza na uskrs :oops:

Dakle - nisam ni ja pametnija :/
tigger
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la rusulica » 08 svi 2010, 10:48

Majko mila samo ću ti kratko napisati jer sad nemam vremena. Tvoja pitanja su dosta općenita i ne postoji striktan odgovor. Sa alergijama sve može biti i ovako i onako nema pravila. Postoje samo jače alergene namirnice
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la boysmama » 08 svi 2010, 11:45

možda ti pomogne ovaj topic od prije, tamo se pisalo o tome što friška dojilja smije jesti i na što treba obratiti pažnju:
viewtopic.php?f=38&t=52568&st=0&sk=t&sd=a

ali moram naglasiti da je to sve individualno, moj savjet je početi s juhicama i skroz blagom prehranom i onda polako uvoditi i one kritičnije namirnice (ali ipak primjerene) i proučavati reakcije na svom bebaču, svako dijete je različito...
A... bebica...... 06.10.'16.
M... hrabrica... 02.07.'11.
R... mazica...... 06.10.'09.
L... mrcina ..... 21.04.'08.

"Sve mogu u Onome koji me jača" (Fil 4,13)
boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la MAJKO MILA » 08 svi 2010, 11:47

rusulica je napisao/la:Majko mila samo ću ti kratko napisati jer sad nemam vremena. Tvoja pitanja su dosta općenita i ne postoji striktan odgovor. Sa alergijama sve može biti i ovako i onako nema pravila. Postoje samo jače alergene namirnice

:lol znam, previše općenita.

ma u biti me zanima da li kad pojedem brdo jagoda izbije alergija kao i sa dvije tri
i nakon koliko se od mog jagodičastog deserta i podoja, vidi reakcija na jagodu.

tigger :hug
MAJKO MILA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Krumpirić » 08 svi 2010, 14:27

a moj savjet i savjet svih stručnjaka je jesti sve, OSIM ako neki problem povežeš s nekom namirnicom
iako jesu mlijeko, kikiriki, jaja, jagode NAJČEŠĆI problemi, ko zna šta može naše dijete snać.
svo to ekstra ograničavanje žene je još jedna otežavajuća okolnost dojenju, nastala u mraku dojenja :mrgreen
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Bellatrix » 08 svi 2010, 14:50

Potpis pod krumpi.
Ja sam uvijek sve jela osim u početku gljive (to najviše jer nikad nisi ziher jel su friške) .
Kasnije sam skužila da joj kelj malo smeta i nisam ga jela do sada (nakon 6,5 mj) i sad je ok.
Nema drukčijeg načina nego jesti i gledati reakcije.
Što se tiće graha on je jako dobar izvor c vit.
Ljuto bi moglo malo promijeniti okus mlijeku ali to bebama uglavnom ne smeta.
Ako se puno previše opteretimo raznim zabranama bez jasne indikacije, veća je vjerojatnost da odustanemo.
"Boji se manje, nadaj se više, jedi manje, žvači više, tuži se manje, diši više, govori manje, reci više, voli više, i sve će dobre stvari biti tvoje." slika
stara Švedska poslovica
Bellatrix
Crveni lav s krilima

PostPostao/la MAJKO MILA » 08 svi 2010, 15:36

Krumpirić je napisao/la:a moj savjet i savjet svih stručnjaka je jesti sve, OSIM ako neki problem povežeš s nekom namirnicom
iako jesu mlijeko, kikiriki, jaja, jagode NAJČEŠĆI problemi, ko zna šta može naše dijete snać.
svo to ekstra ograničavanje žene je još jedna otežavajuća okolnost dojenju, nastala u mraku dojenja :mrgreen

ja sam se sad probudila, pa baš ne kontam kaj hoćeš reći :/
kaj da jedem sve samo isprobavam, kao kod dohrane, par dana neku extra namirnicu, npr jagode,
pa ću sama vidjeti jel se kaj dešava.

bellatrix - pa to je ono kaj mi je glupo, mi se ovdje gombamo sa grahom, a sigurno južno američke žene to i jedu, (od kuruze do graha, kaj nas napuhava,
i sve tako
idem si popiti kavu, nemrem oči otvoriti :loce ove promjene vremena me ubijaju.
MAJKO MILA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Krumpirić » 08 svi 2010, 15:39

jedi sve ko normalno čeljade, ne ko beba od 6mj. Ako dijete dobije npr.osip onda prati kad se to događa-na koju hranu.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la rusulica » 08 svi 2010, 16:47

Majko mila nije napisala da li je već primjetila neke reakcije ili ovo sve pita preventivno a to dvoje je velika razlika. Kao friška rodillja naravno da jedeš sve normalno s naglaskom na lešo i to je ono gdje se s krumpi slažem ali ako postoje neke reakcije onda postoji i mogućnost sklonosti djeteta alergijama što onda znači da ćeš namirnice uzimati opreznije pazeći na moguće reakcije.
Alergija se mjeri u stupnjevima tj razredima i što je jači stupanj alergije jača je i reakcija. Reakcija se može manifestirati na razne načine i različito brzo se pojaviti tako da opet ponavljam majko mila nema ti tu puno pravila. Moja L je alergična na jaje i kao beba nismo znali što je u pitanju pa kad sam ja jela jaja (nije mi na kraj pameti bilo da je alergična na njih) ona bi dobila crvene fleke po tijelu. Uglavnom reakcije su bile crvenilo i svrbež i to je sve prešlo u neurodermitis (sad je pod kontrolom). Uglavnom reakcije su bile različitog inteziteta. Nekad bi crvenilo trajalo mjesec dana i širilo bi se a nekad bi se smirili za par dana.
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la tanjabb » 08 svi 2010, 17:51

a moj savjet i savjet svih stručnjaka je jesti sve, OSIM ako neki problem povežeš s nekom namirnicom

Ne bas svih. Ja sam rodila oboje u Sloveniji i tamo prvo u rodilistu dobijes naputke za prehranu dojilje, a onda ti jos patronazna donese borsuru u kojoj isto tako pise sta da, sta ne. Najvaznije je da se na pocetku jede sve vise manje leso kuhano. I da se izbjegavaju stvari za koje se zna da su jace alergene, te one koje napuhavaju (zbog grceva). Prva tri tjedna nisam jela ni sirovo voce ili povrce, samo kuhano. Mlijeko sam na pocetku pila normalno ali kad je poceo jako bljuckati izbacila sam ga i bilo mu je bolje.
Ja sam 3 mjeseca jako pazila na to sta jedem i ne mogu reci da mi je prehrana bila jednolicna, daleko od toga. A sve u vidu da izbjegnem moguce grceve (i jesam, oba puta - e sad je li to zbog moje prehrane ili su mi decki bili neosjetljivi ne znam). A nagledah se zena koje su pod parolom "jedem sve sto i inace" jele i namirnice koje napuhavaju pa mi onda iduci dan kukale kako nisu uopce spavale tu noc jer se beba cijelu noc napinjala i prdila. Ja to radije izbjegnem i uopce ne isprobavam hoce li pun tanjur graha rezultirati bjesanom noci. Taj period toliko kratko traje da zaista ne vidim razloga zasto se ne bi malo pripazilo na prehranu.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Barbi » 08 svi 2010, 18:00

Iskustva su skroz različita. Ja sam jela zaista sve što i inače jedem. Nijedno nije imalo grčeve (kolike) niti izraženije probavne smetnje. :dunno Za vrijeme isključivog dojenja nisu reagirali ni na što što sam ja jela, iako je moj sin alergičan na štošta no to smo tek utvrdili kasnije, blizu prvog rođendana, tad je počeo reagirati na određene namirnice kada smo ih uvodili u dohranu. Na količine koje je dobivao preko mog mlijeka nije reagirao.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la Krumpirić » 08 svi 2010, 18:07

Tanja, to su liječnici i patronažne sestre, a ne stručnjaci za dojenje.
Ne sumnjam u njihovo znanje, ali dojenje im nije "osnova" posla. :dunno

One of the LLLI philosophy concepts states, "Good nutrition means eating a well-balanced and varied diet of foods in as close to their natural state as possible." Thus, in general, no food is excluded from the list of foods a breastfeeding mother should eat. Obviously, it is best to make sure the foods you eat are fresh and healthy. The concept of variety is important, because by eating a number of foods, you can be sure to obtain different nutrients and do not eat too much of any one food.

Every culture has lists of foods that are "good" and "bad" for breastfeeding mothers. It happens very often that foods believed to be good in one culture are considered bad in others! In Italy, mothers are often told not to eat garlic, cauliflower, lentils and red peppers. In India most mothers eat all these things and breastfeed very happily. Actually, in parts of India they believe that garlic helps a mother to breastfeed successfully!

Generally, anything you are happy eating is okay for you to eat while you are breastfeeding. Of course, there are exceptions to this rule. If you have a family medical history of allergy, it is worth being careful about your diet and avoiding known allergens during pregnancy and breastfeeding. If you notice that your baby reacts badly after you have eaten something, it may be best to leave that food out of your diet for a while. There is an excellent article on our Web site called " Allergies and the Breastfeeding Family," which may help you if you are worried about allergies. :dunno
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Krumpirić » 08 svi 2010, 18:12

tanjabb je napisao/la:Ja sam 3 mjeseca jako pazila na to sta jedem i ne mogu reci da mi je prehrana bila jednolicna, daleko od toga. A sve u vidu da izbjegnem moguce grceve (i jesam, oba puta - e sad je li to zbog moje prehrane ili su mi decki bili neosjetljivi ne znam). A nagledah se zena koje su pod parolom "jedem sve sto i inace" jele i namirnice koje napuhavaju pa mi onda iduci dan kukale kako nisu uopce spavale tu noc jer se beba cijelu noc napinjala i prdila.

a ja mislim da je ovo zabluda. Ja imam totalno drugačije iskustvo.
Marin je imao užasne grčeve, a i noćima se napinjao i prdio.
Tonka nije imala grčeve, tu damu :lol sam dvaput čula da je prnula :mrgreen
Ali da-ona, koliko sam primjetila-reagira na kikiriki. I prestala sam ga jesti. Uvijek kad joj guza pocrveni ili se ospe razmislim što sam jela-2 puta se poklopio kikiriki.
Inače jedem isto :dunno

Nemam pojma, možda ja nisam u pravu, al ko što reko, ovo su stvari koje npr. tvrdi Newman.
Zadnja izmjena: Krumpirić; 08 svi 2010, 18:31; ukupno mijenjano 1 put/a.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la tanjabb » 08 svi 2010, 18:29

If you notice that your baby reacts badly after you have eaten something, it may be best to leave that food out of your diet for a while.

O ovome pricam. Zasto isprobavati hoce li beba reagirati na pun tanjur graha ili ne, kad se moguca reakcija moze izbjeci. I sama sam napisala da ne znam je li moja prehrana utjecala na to da mi decki nisu imali grceve ali nisam to niti isla isprobavati na trvdji nacin.
Prehana dojilje, odnosno majke nakon poroda, je bitna i za nju. I njezino tjelo, organizam. I za njezinu probavu, pogotovo u prvim danima, tjednima, ako je bila rezana, razvaljena, dobila hemeroide itd itd.. Njoj je u interesu da jede zdravo, a slozit cete se da je leso hrana uvijek zdravija od przene. Ja uopce ne kazem da treba jelovnik dojilje svesti na par namirnica. Moze se jesti vrlo raznoliko, a zdravo.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la boysmama » 08 svi 2010, 19:38

apsolutno se slažem sa tanjom, o tome sam pisala i na topicu: prehrana dojilje... mislim, čemu jesti sve u startu (uključujući i ljuto, kako je netko napisao :shock ) pa skužiti da nešto od toga tvojoj bebi eventualno ne paše, pa onda ići namirnicu po namirnicu izbacivati u nadi da će bebi tad biti bolje, ako se to sve fino i bez puno odricanja može napraviti i sasvim obrnuto... dakle, pripaziti što se jede u početku nakon poroda i onda malo po malo uvoditi žešću hranu i alergološki kritičnije namirnice... ako je beba neosjetljiva na sve skupine namirnica i uopće nema grčeve ni od kakve hrane (što je teško), onda niste ništa izgubile, osim sebi malo pročistile organizam :mrgreen a ako je osjetljiva i ima grčeve (što je danas, vjerujem, većina beba), onda ste bebi učinile veliku korist i sebe poštedile puno muke...

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la rusulica » 08 svi 2010, 19:47

Svi nekako više pišu o hrani i grčevima nego o alergijama, ja sam shvatila da su alergene namirnice bazno pitanje.

Ako ćemo pričati o grčevima onda ću i ja kazati da mi se čini da ne postoji isključiv zdravstveni stav o utjecaju namirnica na stvaranje grčeva. Koliko sam čitala nije dokazan utjecaj hrane ali isto tako nije dokazano ni da ne utječe. Ja sam stoga išla logikom bolje spriječiti nego liječiti i izbjegavala citrusno voće i povrće koje napuhuje prvih par mjeseci. Problema s grčevima gotovo uopće nismo imali osim jednom kad (slučajno ili ne) sam pojela fetu lubenice. Ta noć je bila strašna i nikad se nije ponovila.
Zadnja izmjena: rusulica; 08 svi 2010, 20:16; ukupno mijenjano 1 put/a.
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la Krumpirić » 08 svi 2010, 19:52

Tanja i boys, Jednostavno se ne slažemo :kima

Prvo tu da to šta mama jede grah, ne znači da će beba reagirat, uopće, niti da će djelovat na njenu probavu ni ništa :dunno

ako jede ljute paprike ili začinjeno, boys, šta će se to naći u mlijeko što će štetit bebi :dunno

Možda će reagirat na mrkvu i krumpir, jabuku? Ima ljudi koji su i na to alergični. :dunno
Statistika jest da ih je manje-ali ima ih. :dunno

Što je to što mama mora jesti? Zdrava hrana. I to je to. Da ima dovoljno svega (vitamina, minerala, svega)za sebe i bebu. A mahunarke su zdrave :dunno

Ne treba ništa izbjegavat(osim smeća od hrane i alkohola i previše kofeina), dok ne vidiš da ti škodi.
Ili tebi ili bebi. Nekom je najzdravija hrana-zabranjena, nekom škodi voće ( meni npr :mrgreen )

Tanja, riba je užasni alergen, to znaš, npr :dunno

Moj stav je da se od dojenja tako samo pravi neki bauk, kao žena koja doji je neki fenomen, treba jesti juhice i ne smije na sunce ni vjetar, ne smije vježbat i mora jest ko automat za hranjenje(karikiram), i da je to još jedan od razloga zašto žene odustaju, jer je dojenje nešto strašno puno odricanja :dunno
Da dodam-meni se ovaj psihološki aspekt čini jako važnim.

Za grčeve ima milijun teorija-od onih o naseljavanju bakterija i zrelosti crijevnog sustava (koja je najlogičnija!!) do onih o bebinu stresu (u trudnoći i pri porodu)
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la nevenera » 08 svi 2010, 21:23

ja sam jela sve. tinu nije smetalo ništa. sumnjala sam da mu smeta mliječno, no kad sam ga izbacila sve je ostalo isto.

Krumpirić je napisao/la:Moj stav je da se od dojenja tako samo pravi neki bauk, kao žena koja doji je neki fenomen, treba jesti juhice i ne smije na sunce ni vjetar, ne smije vježbat i mora jest ko automat za hranjenje(karikiram), i da je to još jedan od razloga zašto žene odustaju, jer je dojenje nešto strašno puno odricanja :dunno
x
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la boysmama » 08 svi 2010, 22:11

Krumpirić je napisao/la:Moj stav je da se od dojenja tako samo pravi neki bauk, kao žena koja doji je neki fenomen, treba jesti juhice i ne smije na sunce ni vjetar, ne smije vježbat i mora jest ko automat za hranjenje(karikiram), i da je to još jedan od razloga zašto žene odustaju, jer je dojenje nešto strašno puno odricanja

OK, tu se s tobom mogu složiti, puno je bolja varijanta buduće mame dojilje ne strašiti sa mogućim posljedicama njihove prehrane i pustiti ih da jedu što žele, a istovremeno da i neopterećeno doje, nego da prijeđu iz straha na AD... generalno govoreći... mada, iskreno, žena koja je čvrstim stavom odlučila dojiti i nema nekih većih problema oko dojenja, u pravilu ne bi trebala odustati od istoga iz straha od vlastite prehrane, ali to je samo moje razmišljanje :dunno

ja sam samo, ponukana vlastitim iskustvom, oprezna kod savjeta oko prehrane dojilje jer sam i sama kod R osjetila što znači alergijska reakcija na KM (iako je to samo moj slučaj) i kako bi se reklo, pušem i na hladno... ali, isto tako, sudeći po sebi, nisam ni trena razmišljala da bi se odrekla dojenja jer ne smijem piti/jesti mliječne proizvode... jednostavno sam se prilagodila situaciji koja me je snašla i dalje uživala u dojenju...

to mi je nekako kao da se žene boje poroda pa zato ne žele imati djecu... time samo hoću reći da mi ta "mala" kočnica u prehrani prvih mjesec, dva i ispitivanje "terena" i nije neki razlog prestanka dojenja kad znamo istovremeno što dojenje dobroga nosi sa sobom... možda u ono mračno vrijeme dojenja žene i nisu bile svjesne dobrobiti dojenja pa su tražile razloge nedojenja, ali danas :dunno

iako znam par mama koje nisu htjele dojiti iz dosta glupih razloga, a to su meni bile više isprike za nemar i takvih će mama uvijek biti, ali o njima tu ni ne pričamo (tipa: onda moram piti puno vode, a ja ne volim piti :roll ili onda ne mogu odmah na dijetu, a ne želim biti ovakva debela ili ono najpoznatije: nemam mlijeka/moje mlijeko je slabo pa mi je dijete gladno i budi se cijelu noć)

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la Krumpirić » 08 svi 2010, 22:31

boys

mi se ne slažemo u temeljnim postavkama topika-moj je da određena hrana nije opasna za nikog, osim za alergičare
A djeca alergičari će reagirati kad se nakupi dovoljno alergena u organizmu, šta ne? Bilo to sa 2mj ili sa 25.
Mogu reagirati na jabuke il na kikiriki-to ne znaš :dunno
Tako da jedeš i ako vidiš nešto čudno na djetetu-reagiraš. Opasnije je ne jesti nešto i ostaviti za dohranu i onda uvoditi djetetu "izravno"
Ne tako davno! se savjetovalo da dojilja mora piti jako jako puno mlijeka-jer gubi kalcij dok doji, pa joj se demineraliziraju zubi. A eto-sad se zna i da se zubi ne demineraliziraju i da mlijeko uopće nije nešto dobro i da velik broj djece reagira baš na mlijeko.

Ne mislimo ni isto o ovim "kočnicama"-kad žena želi imati dijete, najjednostavnija opcija joj je da, ako nema problema s neplodnosti, ostane trudna.
A kad rodi, ima i druge opcije osim dojenja, što je prva opcija više opterećuje, radije odabire druge
Baš zato mislim da dojenje treba ženi učinit što jednostavnijim, naravno, ne na uštrb djeteta (zato prestaneš jest što djetetu škodi )
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la boysmama » 08 svi 2010, 22:39

krumpi, stoji to što si napisala, alergičare treba odvojiti od djece s grčevima, ipak su oni druga kategorija, ali ih, nažalost ima sve više danas... ali kad jedeš sve, kako ćeš znati što djetetu škodi i pojačava grčeve, puno je lakše to ocjeniti kad uvodiš postupno namirnice jednu po jednu po metodi APP, zar ne (tipa kao s dohranom) :dunno

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la Krumpirić » 08 svi 2010, 22:48

boysmama je napisao/la:krumpi, stoji to što si napisala, alergičare treba odvojiti od djece s grčevima, ipak su oni druga kategorija, ali ih, nažalost ima sve više danas... ali kad jedeš sve, kako ćeš znati što djetetu škodi i pojačava grčeve, puno je lakše to ocjeniti kad uvodiš postupno namirnice jednu po jednu po metodi APP, zar ne (tipa kao s dohranom) :dunno

Stoji da hrana može pogoršat nadutost i probavne smetnje djeci koja su im sklona. Npr.grahorice, kaul, brokula, normalno da napuhuju. I ako vidiš da ti dijete stalno prdusi, da nećeš svaki dan kuhat grah.
Al eto, ja imam dvoje, jedno s groznim grčevima, drugo bez ijednog ikad. Bez prdca :lol Jela sam jednako (otprilike).
Ima djece koja imaju problema s refluksom (i odraslih :| ), pa nećeš jest nešto što strašno pojačava kiselinu npr.

ali već napisah, kolko znam dojenačke kolike dokazano nemaju prevelike veze s prehranom nego s nezrelošću probave, dobre bakterije tek naseljavaju crijeva
a ima i hrpa dodatnih teorija-npr da imaju veze sa stresom u trudnoći i pri porodu-eto, moji bi mogli pod ovu teoriju proć skroz :dada
ili da ima veze sa spolom
ili s količinom nošenja djeteta-i da zato djeca u Africi, Indiji-nemaju kolike (a možda su njima samo skloniji europeidi :lol )
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la rusulica » 08 svi 2010, 22:52

Krumpirić je napisao/la:ali već napisah, kolko znam dojenačke kolike dokazano nemaju prevelike veze s prehranom nego s nezrelošću probave,

Ali krumpi ovo je usko vezano i može se interpretirati na više načina. Jedan od njih, po meni najlogični, je da nezrela probava teško prerađuje teške namirnice pa stoga dolazi do kem procesa koji izazivaju plinove a time i grčeve. Ovo ne dokazuje niti da hrana utječe a niti da ne utječe na stvaranje poteškoća u probavi.
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la boysmama » 08 svi 2010, 22:52

Krumpirić je napisao/la:ili s količinom nošenja djeteta-i da zato djeca u Africi, Indiji-nemaju kolike (a možda su njima samo skloniji europeidi :lol )
možda :rolf

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la Krumpirić » 08 svi 2010, 23:00

rusulica je napisao/la:
Krumpirić je napisao/la:ali već napisah, kolko znam dojenačke kolike dokazano nemaju prevelike veze s prehranom nego s nezrelošću probave,

Ali krumpi ovo je usko vezano i može se interpretirati na više načina. Jedan od njih, po meni najlogični, je da nezrela probava teško prerađuje teške namirnice pa stoga dolazi do kem procesa koji izazivaju plinove a time i grčeve. Ovo ne dokazuje niti da hrana utječe a niti da ne utječe na stvaranje poteškoća u probavi.

ali oni ne jedu "teške namirnice" nego majčino mlijeko
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la tanjabb » 08 svi 2010, 23:32

Krumpi, pa necu jesti "prilagodjenu" prehranu sve do dohrane. Ja sada jedem sve (pa cak kravlje mlijeko u malim kolicinama, iako ga je do nedavno smetalo, tjeralo na bljucanje).
Majka koja zeli odustati od dojenja naci ce razlog za to, ne treba biti prilagodjena prehrana, moze biti bilo sta.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la anabama » 11 svi 2010, 18:10

Moj stav je da se od dojenja tako samo pravi neki bauk, kao žena koja doji je neki fenomen, treba jesti juhice i ne smije na sunce ni vjetar, ne smije vježbat i mora jest ko automat za hranjenje(karikiram), i da je to još jedan od razloga zašto žene odustaju, jer je dojenje nešto strašno puno odricanja :dunno

X
Isto smatram da dojenje nije bauk.... I da ne treba ni praviti bauk od dojenja. Nismo svi isti, tako ni nase bebe nisu sve iste. I svatko od nas regira razlicito na hranu. Statisticki gledano vecina ljudi reagira na npr. agrume ali ne svi. Sve je to statistika. Normalno je da pazim na prehranu i da promatram dijete, ali nisam zbog dojenja mijenjala rezim prehrane. :dunno

S prvim djetetom sam 2 mjeseca pazila na prehranu i rezultat 2 mjeseca grcica, placa, previjanja itd.... Shvatih da to nema smisla

M. 2002
A. 2004
J. 2010
anabama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 42 gostiju.