Sada je: 28 kol 2026, 12:10.

Rast djece

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

Rast djece

PostPostao/la kukić-mukić » 30 sij 2010, 16:44

Cure, imam problem, a ako sam fulala pdf, prebacite slobodno.Moj dečkić je nizak za svoje godine i već ga pomalo zezaju u vrtiću, pa su tete i neke mame pitale zašto je tako mali? HM, toliko o taktičnosti

Ima 5,5 god, 102 cm i 16,9 kg. Oduvijek je sitniji, ali zlu ne trebalo otišla sam kod dječjeg endokrinologa koji će odlučiti treba li napraviti obradu tek u lipnju.
Koštana zrelost šake je za 2,5 godine...
Malo se bojim tih pretraga i zanima me mogu li ja s njim biti u bolnici na rebru dok traju ev.pretrage?
Nije nikad bio ozbiljno bolestan, pa pomalo frikiram već sada.
"Mama, volim te ko pet avijona"
"Teta će mi dati slanog šećeraaaa"
kukić-mukić
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Rast djece

PostPostao/la mirnela » 30 sij 2010, 17:36

prije svega, dobro nam došla :mah

a daj nam reci koliko ste visoki ti i tvoj muž tj. kakvi ste vi bili kao djeca?
ja se sjećam da sam u vrtičkoj i školskoj dobi bila oduvijek najmanja... isto tako i moj muž...
sukladno tome nam danas i klinci imaju isti problem (iako ja to ne bi nazvala problemom, jer mislim da danas ne spadamo u izrazito niske ljude - ja sam 162cm, a mm 167mm)

uglavnom...
Paula je danas drugi razred... niska je svega 115 cm i ima 20 kg (br. cipele 28) - čak je i velika većina prvašića za punu glavu viša od nje :roll ...
rodila se kratka sa 46cm i 2980 g i po svim razvojnim tablicama pratila je donju graničnu crtu...
npr. sa godinu dana mjere su joj bile 73,5 cm i 8300 g, sa dvije godine 80 cm i 9800 g, sa četiri godine 94 cm, 13,5 kg, a školu je upisala sa 110 cm i 18 kg.... i koliko god bila mala, super se nosi s tim ;)

Martin je identično Pauli, oduvijek pratio donju graničnu crtu, ali s obzirom da su za dječake "jača" mjerila, njegov x se uvijek nalazio ISPOD granice...
također smo bili zabrinuti, kao i za Paulu, pogotovo za njegovo/njihovo slabo dobijanje na težini (Martin danas ima 4 godine i još uvijek nije dotaknuo magičnu brojku od 14 kg - još uvijek je negdje 13,500 g- 13,800 g :roll ) radili smo pretrage stolice, šećera i još nekakve pretrage (nismo bili kod endokrinologa) i nalazi su bili OK...
rodio se sa 49 cm i 3300 g, sa godini dana je imao 71 cm i 7900 g, sa dvije godine 80 cm i 9400 g, a sada sa 4 godine ima nepunih 14 kg i 92 cm (upravo sam ga izmjerila)...
i on je najmanji u grupi - i oni godinu dana mlađi ga SVI od reda šišaju po visini, ali i on se super nosi s time ;)

s obzirom da je kod njih oboje ostali razvoj uredan, nama su na kraju objasnili da to ima veze sa mojom i suprugovom visinom/nizinom...

ne znam da li sam ti iole pomogla navedenim, ali vjerujem da bude i kod vas sve u redu...
nemamo iskustva sa pretragama endokrinologa, ali držimo fige da što prije i bezbolnije prođu...
javi nam svakako kako je prošlo...
a do onda se ne zamarajte nepotrebnim brigama...
:hug
mi žene ponekad i šutimo... no, to nikako ne znači da i onda nemamo kaj za reći... slika
mirnela
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la kukić-mukić » 30 sij 2010, 20:55

Ma da, ja sam 160 cm,a MM 183 cm, i uglavnom sam bila zadnja u vrsti,a u prvom osnovne jedva imala 17 kg. MM-ova sestra kaže da je i on bio manji. Ono što je sigurno da će kasnije ući u pubertet i završiti rast. Rođen je s 2980 g. 49 cm.
A valjda će biti ok...
kukić-mukić
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mare10 » 30 sij 2010, 22:57

kukić-mukić je napisao/la:Ma da, ja sam 160 cm,a MM 183 cm, i uglavnom sam bila zadnja u vrsti,a u prvom osnovne jedva imala 17 kg. MM-ova sestra kaže da je i on bio manji. Ono što je sigurno da će kasnije ući u pubertet i završiti rast. Rođen je s 2980 g. 49 cm.
A valjda će biti ok...

Ne brini nismo svi rođeni za košarkaške vode, sada su gimnastičari u điru ;)
Sve najbolje :kiss
''Za odgojiti dijete, treba cijelo selo.''
mare10
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mamuška » 31 sij 2010, 02:13

pozdravljam te..
i sigurna sam da će sve biti u redu :dada
-i ja i mm smo uvijek bili zadnji u vrsti ja sam se protegnula u 2 srednje do 167 a muž u 1 srednje do 180...
klinjo je krenuo u 1 razred s 118cm i 17kg-i nije bio najmanji u razredu (predzadnji je) a tako je sićušan...
:mah
mamuška
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la kukić-mukić » 31 sij 2010, 18:09

Baš ste me utješile, lakše mi je...
Njegova pedica kaže da je 99% sigurna da je sve u redu pa se usuđujem nadati da jest. Dr. kaže da smo još uvijek na vrijeme ako bude potrebna terapija...
Uglavnom, u zbunjozi sam do kraja,ali na kraju jedva čekam da vidim što je posrijedi jer me ova neizvjesnost ubija.
Vrtim u glavi kojekakve scenarije ,naravno, najgore. :(
kukić-mukić
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la teutonija » 01 vel 2010, 14:03

Gle ak mu i fali hormon rasta što je od svega, ak nešto uopće jest, najvjerojatnije, dobivat će ga kroz par godina i imat normalnu visinu.
Držim fige da je sve ok.

Ja pak pomalo brinem jer su moje velike :dunno i obje visinom uz gornju granicu tj K oduvijek preko.
Ona sad sa 6.5 ima 131-132 i 29 kila.
Ja sam visoka 170 mm 178 znači nismo neš veliki.
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la eli » 01 vel 2010, 14:17

teutonija, ja sam bila kao tvoja cura, samo koju kilicu teža, velika kroz cijelo djetinjstvo sve do prve menstruacije. tada sam stala sa rastom i sad sam tvoje visine. većinom s vremenom sve dođe kako je genetski zadano, a ako i ne, važno da su zdravi.
eli
Sveta krava

PostPostao/la nadicab » 10 vel 2010, 01:14

ja sam 156, mm 180.
Kćerka se rodila s 46 cm, sada ima 175cm s 18 godina. U vrtiću bila jako sitna
sin je bio 48 cm, s 16 godina ima 186cm.
Eto, moja djeca isto ne prate tablice, a ja sam ih jako pažljivo mjerila cijelo njihovo djetinjstvo jer sam naravski se bojala da ne budu na majku :lol
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la LiKmama » 10 vel 2010, 01:21

većinom s vremenom sve dođe kako je genetski zadano

x
ma da, sve to dodje na svoje.
L se rodio prosjecan, 51 cm, onda najednom poceo rasti kao gljiva i bio veci od vrsnjaka, uvijek nosio robu 1 ili 2 broja vecu od prosjeka, svi su se cudili da na koga je on tako visok da bi najednom usporio i sad je opet negdje oko prosjeka. :dunno
K je pak micini, sav je sitan, nizak, ali sigurna sam da ce na kraju balade biti otprilike iste visine.
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la nadicab » 10 vel 2010, 12:48

Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Bubidea » 10 vel 2010, 13:30

po tome ispada da oni, zapravo, uopce ne moraju pratiti svoju krivulju rasta, u konacnici, kada zavrse s rastom
jel se kuzi sto sam htjela reci?

ako je do sada stalno izmedju prve i druge percentile, to ne mora znaciti da ce i njegov rast zavrsiti na tocki koja se nalazi tocno izmedju prve i druge percentile, moze zavrsiti tocno na drugoj percentili, recimo
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la LiKmama » 10 vel 2010, 13:36

Pa da. :dunno ma te krivulje su samo neki opceniti pokazatelji, pogotovo kod beba, ako nema nikakvih drugih ociglednih problema, onda se po njima pretpostavlja da dijete dobro napreduje ili ne napreduje. :dunno Iskreno, ja nikad nisam previse obracala paznju na to, dok god djeca ocigledno rastu, debljaju se, zdrava su i vesela, nije ni bitno nego postoji vise statistike radi. Te tablice su vise, ono, da smire roditelje i pokazu im: evo, dijete vam je u 50%.
Na osnovu podataka prikupljenih u posljednjih x godina, ocekuje se da ce dijete rasti otprilike tim i tim tempom, no nece svako i to ne znaci da nesto ne valja.
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la eli » 10 vel 2010, 13:45

bubi, što je dijete manje to se više gleda da prati svoju krivulju. u prvih šest mjeseci ne bi smjelo biti većih odstupanja, posebno ne što se tiče usporavanja rasta, a tamo negdje u vrtićkoj dobi jedino je bitno da rastu više od minimuma (mislim da je to 4-5cm godišnje) i da relativno proporcionalno izgledaju.
krivulje su rađene na osnovu prosjeka populacije te i te dobi, ne gledajući dinamiku rasta pojedinog djeteta, no ta se dinamika kod zdrave djece donekle poklapa sa krivuljama u najranijoj dobi.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Bubidea » 10 vel 2010, 14:01

prema pracenju svoje krivulje rasta, moj bi trebao zavrsiti na nekih 174-175
pa to ja navijam da je bas skroz ne uprati :lol
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la Carlito » 12 vel 2010, 11:49

karlo je prilicno krupan i visok, ali svi to pripisuju tome da s obe strane i moje i muzeve niko nije nizak. U obe familije svi visoki, i mm i ja. Pa pretpostavljam ako su roditelji(oba ili jedno od nih) i rodbina (babe, dide, ujak, stric...) nizi da ni djete ne moze biti ne znam kako visoko. ko zna na koga je djete "poteglo" gene i na koga ce biti visoko ili nisko. Ako je djete zdravo nista se ne brini, ima vremena da raste.
Dijete je knjiga iz koje čitamo i u koju bismo trebali pisati...
Carlito
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la swenova mama » 12 vel 2010, 18:17

za pet i pol godina, kukic- mukic, visina od 102 cm jest ispod percentila i svakako trebate pogledati sto je na stvari, pogotovo ako kazes da je i kostani dio malko zaostao. Drzim fige da nije nista, ali morate ici svakako.
Osobno, ne bih izdrzala do lipnja, vjerojatno bih vec kod privatnika nekog bila.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la kukić-mukić » 20 svi 2010, 11:57

Mal možda malo podižem temu, evo nas opet,moje dijete je naraslo od prvog posta gore 3 cm,možda malko više. :joy Sad čekam što će nam dr. reći, drugi tjedan smo na redu.Sad smo na 105 cm, 17 kg cipele br 28. Držite nam fige!
kukić-mukić
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la kukić-mukić » 20 svi 2010, 11:58

Ne znam odakle mi ovo na početku rečenice :conf
kukić-mukić
Samo sam naišla