Sada je: 13 kol 2026, 00:18.
Moderator/ica: nadicab

mamashnita od noje je napisao/la:ali to nije istaknuto u peticiji. peticija je prwvise uopcena da bi imala smisla. imala bi smisla da je pokrenuta s ciljem ne mijenjanja postojeceg zakona, kao sto je trenutno slucaj s peticijom za referendum oko ZOR-a.
ja sam itekako pro svih mogucih prava za djecu s bilokakvim poteskocama, ali sam svjesna i toga da se peticije i potpisi skupljaju olako i bezveze, bez konkretnog cilja.
članak 23.
1. Države stranke priznaju da dijete s teškoćama u duševnom ili tjelesnom razvoju
treba voditi ispunjen i pristojan život u uvjetima koji jamče dostojanstvo, jačaju
djetetovo oslanjanje na vlastite snage i olakšavaju njegovo djelatno sudjelovanje u
zajednici.
2. Države stranke priznaju djetetu s teškoćama u razvoju pravo na posebnu skrb te će,
ovisno o raspoloživim sredstvima, poticati i osiguravati svakom takvom djetetu kao i
onima koji su odgovorni za njegovu skrb, pružanje pomoći koju zatraže i koja je
primjerena stanju djeteta i uvjetima u kojima žive njegovi roditelji ili drugi koji skrbe
za njega.
3. Priznajući djetetu s teškoćama u razvoju posebne potrebe, pružanje pomoći prema
stavku 2. ovog članka bit će besplatno kad god je to moguće, uz uvažavanje
materijalnih mogućnosti djetetovih roditelja ili drugih osoba koje o njemu skrbe, te će
biti organizirano tako da djetetu s teškoćama u razvoju osigura djelotvoran pristup
obrazovanju, stručnoj izobrazbi, zdravstvenim službama rehabilitacijskim službama,
pripremi za zapošljavanje i mogućnostima razonode, što mu omogućuju puno
uključivanje u zajednicu i osobni razvoj, uključujući njegov kulturni i duhovni
napredak.
4. Države stranke će u duhu međunarodne suradnje promicati razmjenu najvažnijih
obavijesti iz područja preventivne zdravstvene zaštite te medicinskog, psihološkog i
funkcionalnog tretmana djece s teškoćama u razvoju, uključujući širenje i pristup
obavijestima o metodama rehabilitacije, obrazovanja i izbora zanimanja, kako bi
unaprijedile sposobnosti i vještine te proširile domaća iskustva u tim područjima. U
svezi s tim, osobita pozornost posvetit će se potrebama zemalja u razvoju.

mamashnita od noje je napisao/la:andrij, i za sve ovo sto si boldala iz konvencije nadlezni ce ti reci da se postuje i primjenjuje i jos ce ti navesti konkretne primjere
ajme zene, nemojte me krivo shvatiti, nisam ja protiv peticije, samo mislim da je u ovom konkretnom slucaju pucanj u prazno
necu se vise javljati na ovu temu, ocito kvarim dojam i ne razumijemo se bas.

Lidija je napisao/la:Nisam sigurna da se peticija smije nadopisivat, oni prvi koji su je potpisali nisu potpisali nadopisivanje .....

Lidija je napisao/la:Kojeg Zakona ?
Gle, potpuno razumijem nakanu i dobru volju i aktivnost i sve sto zapravo svi mi zelimo i znamo. I znam na sto se odnosi tekst. barem mislim da znam, jer ga ja tumacim na svoj nacin.
Ali u peticiji nema naziva Zakona, ili ga ja ne vidim. Da li se to odnosi na zakonsku regulativu, Zakon o ''cemu'' ..... to ne pise..
Pise samo ''Omogućite izmjenama Zakona samohranim roditeljima i roditeljima sa više djece bolju skrb i dajte svakom djetetu ista prava!''.
Da li se peticija odnosi samo na samohrane i roditelje s više djece ?
Sorry, ne volim bit party breaker, ali slazem se s šnitom. Nije dovoljno jasno definirano sto se zeli postici peticijom. Niti za koga.

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju
Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.