Postao/la martina mama » 11 lip 2010, 00:01
iz naseg iskustva. zaista mislim da je uciteljica kljuc uspjesne integracije. ja se ne bih oslonila na najblizu skolu ako nemaju tocno ime i prezime osobe u cijem ce razredu biti dijete. ja sam se prije upisa poprilicno raspitala za imena uciteljica u trogiru i splitu. najvise su mi pomogli savjeti mama koje imaju djecu s poteskocama i njihova sam misljenja nekako vise cijenila. naravno da se moze dogoditi da vam uciteljica koju odabere strucna sluzba u najblizoj skoli zaista bude najbolji izbor, ali sto ako ne bude tako. kasnije je tesko prebaciti dijete s pp u neku drugu skolu, da ne govori o tome kako se dijete osjeca. meni su ime nase uciteljice izdvojile i korakovke. napravile su mi i kontakt u skoli i nije bilo nikakvih problema da nas prime iako smo tada zivjeli u trogiru.
znam da je zivot prakticniji kad je skola blizu kuce, ali malo koje nase dijete moze ici samo u skolu pa to na kraju nije presudno.
uglavnom, ono sto sam ja zakljucila je da neke skole lakse, a neke teze primaju djecu s pp. po meni treba ici u one skole u kojima integraciju djeteta s pp smatraju normalnom. ako vas docekaju sa stavom kao da vam rade uslugu, okrenite se i trazite drugu skolu. kad nadjete uciteljicu, onda ju svakako upoznati i da uciteljica upozna dijete i dijete uciteljicu. tako oboje imaju cijelo ljeto da se ta ideja slegne i start ce biti laksi.
lu, nije valjda da ne znas nikoga. ja sam isto to mislila pa kad malo okrenes, onda vidis da nije tako. imas valjda nekog poznatog cije dijete ide u tu skolu. zamoli ga da se on raspita kod svojih profesora ili ucitelja. iako kolege nerado imenuju svoje kolege, u svakoj se skoli zna koja uciteljica zeli i zna, a koja ne zeli i ne zna. kad saznas ime, onda u strucnu sluzbu na razgovor. to je naravno njihov posao, ali ako nece, obavi ga ti za njih i stavi ih pred gotov cin.
mi smo zbog uciteljice preselili u drugi grad i nije nam zao jer se to pokazalo kao dobro rjesenje. istina da nam je kredit za vratom, ali vise vrijedi martino zadovoljstvo nego sav novac ovog svijeta.