Sada je: 01 kol 2026, 01:27.

Bye bye, pelene!

Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!

Moderatori/ce: latica, snowwhite

Bye bye, pelene!

PostPostao/la olja » 07 kol 2010, 12:43

O skidanju pelena nastavimo ovdje :proljece

Za početak, evo jednog dobrog teksta s Rodinih stranica:
Skidanje pelena - najčešći problemi

Ukratko:
Nekoj djeci pa i njihovim roditeljima, skidanje pelena nije jednostavan posao. Upoznajemo vas s 10 najčešćih problema i njihovim jednostavnim rješenjima.

Problem br. 1 – boji se WC-a

Ako vam se čini da se dijete boji WC-a kao takvog, plaši se zvukova, čini ga nervoznim voda koja negdje odlazi i sl. ne znači da zbog toga morate odgoditi skidanje pelena. Najjednostavnije rješenje je privikavanje na tutu.
(...)

Problem br. 2 – dijete kontrolira veliku, ali ne i malu nuždu

(...)
Nemojte ga prisiljavati ili kažnjavati, radije odgodite akciju potpunog skidanja pelena do vremena kad primijetite da je potpuno spremno. Pohvalite ga svaki put kad pita za tutu/WC.

Problem br. 3 – dijete se igra s mokraćom ili kakicom

Njihova igra potiče iz njihove znatiželje. Nemojte se ljutiti i u ljutnji ih kažnjavati, mirno im recite da to nije nešto čime se igramo i zajedno očistite.

Problem br. 4 – dijete odbija ići na tutu/WC

Otpor može značiti da trenutno nije najbolje vrijeme za akciju skidanja pelene. Kada primijetite da dijete treba kakati ili piškiti, mirno ga odvedite do tute i ponudite mu, ako je otpor vrlo jak – ne insistirajte.

Problem br. 5 – stalne “nezgode”

(...)
Imate li osjećaj da dijete ima niz nezgoda i da im se broj ne smanjuje, vratite pelene i pokušajte ih ponovo skinuti kroz neko vrijeme.

Problem br. 6 – nakon što je bilo na tuti/WC dogodi mu se “nezgoda”

(...)
Ako vam se to dešava već dugo i često, moguće je da dijete nije spremno za skidanje pelena.

Problem br. 7 – za obavljanje nužde traži pelenu

(...)
Probajte sugerirati da dijete sjedi u peleni na tuti ili WC-u dok obavlja potrebe.

Problem br. 8 – još uvijek ima noćnu pelenu

(...)
Probajte da dijete ide na WC neposredno prije odlaska na spavanje i neposredno nakon buđenja. Recite djetetu da, ukoliko ima potrebu ići na WC tijekom noći, može otići samo ili vas pozvati da mu pomognete.
(...)

Problem br. 9 – dijete je u negativističkoj fazi

(...)
Skidanje pelena ne bi trebalo biti polje za bitku moći, jer ćete sigurno izgubiti, odnosno svi ćete biti nesretni i nezadovoljni. Umjesto toga, prepustite njima brigu o odlasku na tutu/WC (ako ste sigurni da dijete to može, ali odbija), budite mu uvijek pri ruci, ali ga ne prisiljavajte i ne ulazite s njime u duge rasprave.

Problem br. 10 – povratak u pelene

(...)
Dajte mu vremena da se nauči nositi s novom (stresnom) situacijom, kroz neko vrijeme stanje će se vratiti u normalu.

Idemo u nove pobede! :)
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

Re: Bye bye, pelene!

PostPostao/la SunčicaVŽ » 10 kol 2010, 11:53

Mi imamo problem br. 3...njoj je fora popišat se jer je to vodaaa i ona bi se kupala...
Inače, skužila je jako brzo kad joj se piša i kad joj se kaka i svjesna je i govori, ali kako smo se skidali s pelena kad su bile vrućine, imala je doma golu guzu ili samo gaćice, a kad bi se popišala to bi joj bilo super.
Kahlicu prihvaća i kad sam ju stavila na kahlicu, ako je imala što, uvijek bi se lijepo popišala, ali smo odustali zbog stalnog i namjernog zapišavanja poda.
Sad se ljuti kad ima pelenu i svaki put kad se upiša u nju viče da je puj (fuj) i pokušava se skinuti...zrela je i žao mi je ostavljat ju u peleni. Inače, svako popodne je spavala bez pelene i nijednom se nije popiškila.
Imam dva dečka koji su se bez brige odvikli i krenuli na kahlicu i wc i htjela bi i nju odviknuti jer sve kuži i ne voli biti u peleni...
Ima li tko sličan slučaj i ideju kakvu kako da ju nagovorim da prestane zapišavati okolo. Mislila sam ju sad kad nije više tak vruće, normalno oblačiti u gaćice i hlačice pa kad se popiša neće biti mlaka na podu nego samo mokra njena odjeća pa možda prestane pišati namjerno i krene na kahlicu???
A 01.03.2000. - Filozof
B 17.10.2003. - Mudirca
L 28.01.2009. - Princeza
SunčicaVŽ
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Stefanova_mama » 10 kol 2010, 14:12

Mi imamo problem broj 7, za piskenje je profesionalac, nocnu pelenu nema od pocetka i tu je profesionalac, ali kakicu ne da u tutu ili WC ni po koju cenu. Kad mu se kaki skine gace, uzme pelenu, obuce je, pokaki se, odmah trazi da ga operem, obuce nazad gace i dalje normalno piski sto na tutu, sto na WC bez greske.

Stalno pricam, stalno nudim i cekam klik. Bojim se samo vrtica, da nesto ne zeznu ako budu tvrdoglavo insistirali na svom protokolu.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la MALA2006 » 10 kol 2010, 15:51

SM jedna nasa susjedica, pola god starija od D je skoro 6 mj bila potpuno bez pelene, ali je za kakanje uvijek trazila pelenu.
Znala je doci k nama I uzeti od D pelenu I traziti da joj se stavi da se pokaka.
Roditelji su joj obecali da ce dobiti biciklic (pravi ne one trokolice) kad pocne kakati u kahlicu.
To joj je bila motivacija I nakon toga se jako brzo oducila kakanja u pelenu.
Mozda da probas tako nesto :)
:luv :luv :luv
MALA2006
katodiler

PostPostao/la Stefanova_mama » 10 kol 2010, 16:06

MALA2006 je napisao/la:Mozda da probas tako nesto :)

Probacemo. :)
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la Cathy » 10 kol 2010, 16:16

Mi imamo 3 godine i 4 mjeseca i uopće nas ne dira kada se pokakamo u gaće. Možemo sjediti na kahlici 2 sata, uredno se popiškiti i onda kada se obuku gaće- kaka. I ne smeta ga. Probali smo obećavati nagrade, pričati kako Jurić ne voli biti mokar jer onda ne vozi (jurić je na gaćama) ali ono IGNOREEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE. Više neznam kaj da mu kažem? :conf
2000
2002
2007
2016
Cathy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la SanjaMK » 13 kol 2010, 08:28

poceli smo akciju skidanja pelene i dok je doma sve u redu posto je gola i odma sedne na tutu. Ali kada idemo u srtnji stavim joj pelenu. jeli to ok ili ne trebam tako?
slika
Jana - 29.09.2008
Teo - 20.06.2002
SanjaMK
Sveta krava

PostPostao/la olja » 13 kol 2010, 09:50

Ako se dobro sjecam :) mislim da sam i ja tako radila prvih dana odvikavanja kada bismo isli u malo duzu setnju. Medjutim, primijetila sam da ih to samo zbunjuje, tj. da nema nikakvog napretka - pelena bi svaki put bila puna, pa smo to vrlo brzo ukinuli.
Onda bih sa sobom umjesto pelena nosila dve-tri presvlake i stajale bismo svakih 5 minuta da se popiski :) Vremenom je taj vremenski razmak bio sve veci i veci - to je dakle vec imalo efekta :dada
olja

PostPostao/la SanjaMK » 13 kol 2010, 09:52

e i ja sam mislila da je zbunjuje. ok, onda necu vise stavljati pelene. Nocne pelene bi je zbunile, isto tako? ili mogu ih zasada ostaviti?
slika
Jana - 29.09.2008
Teo - 20.06.2002
SanjaMK
Sveta krava

PostPostao/la olja » 13 kol 2010, 10:00

Dakle, pisem iskljucivo svoje iskustvo:

Nocnu pelenu sam im ispocetka ostavila. Makla sam je nakon sto sam primijetila da je cca 7-10 noci uzastopno bila suha.
Kod starije se to dogodilo 7-10 dana po skidanju dnevne (hocu reci, mogla sam odmah maknuti i nocnu), a kod mladje se to dogodilo tek nakon par mjeseci.
Ne znam je li mladju ta nocna samo zbunjivala, je li bila premala (s 18 mj. je skinula dnevnu), ili je to zbog toga sto je dugo duuuugo cicala po noci :) ali bih u svakom slucaju - iz ciste lijenosti - ostavila nocnu pelenu par dana (tj. noci :) ).
Obavezno ju prije odlaska na spavanje stavi da piski, spomeni nekoliko puta da trazi tutu ako zeli piskiti, pa ako vidis da je pelena suha nakon par dana, probaj bez pelene.
olja

PostPostao/la SanjaMK » 13 kol 2010, 10:09

teu je svekrva skinula pelenu sa nekih 14-15 mj. Sve odmah i dnevnu i nocnu, pa ja ustvari nemam pojma kako to ide.
ali ostavicu zasada nocnu pelenu, posto je prepuna. Hvala olja :kiss
slika
Jana - 29.09.2008
Teo - 20.06.2002
SanjaMK
Sveta krava

PostPostao/la olja » 13 kol 2010, 10:14

Puno uspjeha! :mah
olja

PostPostao/la Arkana10 » 29 kol 2010, 18:30

J ima samo nocnu pelenu od 10mjeseci, kad smo skinuli dnevnu. ali za sada ima noci recimo, 2-3 za redom kad je prazna nocna, a onda se zaredi nespavanje i probleme sa istim, pa je nocna pelena puna. jos uvijek razmisljam kada da je skinemo.
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la Trini » 30 kol 2010, 10:46

Skinuli dnevnu tijekom lipnja, nocnu prosli tjedan. Od pet dana samo jedan je bila ujutro popisana, i to se popiskila u snu, jer smo je uspjeli odviknuti da se ujutro popiski jos u kinderbetu.
Trini
sv. Monika

PostPostao/la Trini » 02 ruj 2010, 11:43

Prijavljujem ucestalo piskenje po noci, idem sad citati ove tekstove s rodinih stranica :/
Trini
sv. Monika

PostPostao/la MALA2006 » 02 ruj 2010, 12:35

I kod nas se zaredalo nekoliko nocnih piskanja, ali I na popodnevnom spavanju.
Imam osjecaj da se mozda prehladila.
Stalno je bosa, naglo je zahladilo, I da je to sve skupa utjecalo na piskanje.
Inace se uredno budila I trazila piskati.
Sada ju oko pola 1 kad idemo spavati stavimo u snu na wc I popiska se I bude suha do jutra kad se probudi.
Valjda ce se I to stabilizirati :)
:luv :luv :luv
MALA2006
katodiler

PostPostao/la IvaV » 06 ruj 2010, 20:09

Trini, kako je? Jel i dalje piski po noci? :hug
Ljubica-Zubica '07.
Sinko Janko '09.
IvaV
Sveta krava

PostPostao/la Trini » 07 ruj 2010, 10:14

Nije piskila otkako sam se zadnji put javila ... sve do nocas :/ Jutros opet sve mokro. Nikakvih promjena u vecernjem ritualu nije bilo, nije pila vise no inace (sto je najgore ona po danu skoro nista ne pije, bez obzira koliko je nudila. Jedino popije bocicu prije spavanja, tj. dajemo je 1 h prije spavanja).
Trini
sv. Monika

PostPostao/la danni » 07 ruj 2010, 10:17

mi isto pokušavamo malo skinuti pelenu ali i nije baš da nam nešto ide :roll
danni
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la IvaV » 08 ruj 2010, 08:57

danni- kak to mislis, malo pokusavate skinuti pelenu? :lol il ju skidate ili ne ;) Ne brini, nikom ne ide na pocetku, ali brzo oni skuze. ;)

trini- :/ I P je meni piskila nekoliko noci zaredom, pa onda sporadicno nakon sto sam joj skinula nocnu. Nemoj se jos brinuti, misli da to jos uvijek spada u normalne okvire kod ostavljanja pelene.
Ljubica-Zubica '07.
Sinko Janko '09.
IvaV
Sveta krava

PostPostao/la danni » 08 ruj 2010, 09:06

pa kad smo doma ja mu skinem pelenu i obučem gaćice.
i onda vidim da se on pokakio u gaćice i tako hoda, sjeda okolo i ništa mi ne govori :roll
užas :lol
danni
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la IvaV » 08 ruj 2010, 09:08

:lol cari majcinstva :mrgreen
Ljubica-Zubica '07.
Sinko Janko '09.
IvaV
Sveta krava

PostPostao/la danni » 08 ruj 2010, 09:10

ti skidaš pelene ovoj curici jel da?
danni
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la IvaV » 08 ruj 2010, 09:13

Mislis mojoj Ljubici? Ne, ona ima 3.3 godine, a plene ju ostavila jos proslo ljeto :)
Sinko (1 god.) ima pelene, al o njemu jos ne razmisljam.
Ljubica-Zubica '07.
Sinko Janko '09.
IvaV
Sveta krava

PostPostao/la danni » 08 ruj 2010, 09:17

uau super za naprednu curicu :5
zato sam se i zbunila, jer mis e činilo da je ona već dovoljno stara, a da je on još mali :mrgreen
meni Leon će za mjesec dana napuniti 2 god.
znam da je još mali, ali eto, htjela sam tako kao slučajno probati :lol
danni
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Trini » 08 ruj 2010, 10:42

Ponovno piskenje u toku spavanja - jucer po noci, jucer po danu, nocas ... :angry ... trebam li napomenuti da su to takve kolicine da vise nemam nista impregnirano da bi joj teta stavila danas za dnevno spavanje (morat cemo rezati drugi stolnjak :/ ) i da mi pocinje faliti dekica (jer je dekica kolateralna zrtva, imam ih tri i sad su sve mokre - doduse dvije sam sinoc oprala ali se nece osusiti za danasnje popodnevno spavanje ..... Aaaaaaaaaaaaaaa :alc
Trini
sv. Monika

PostPostao/la kandy » 12 ruj 2010, 09:49

Mislim da imamo problem i ne znam sta da napravim.

Dva mjeseca je bio kod mojih na moru, oni su ga drzali bez pelene. Ponekad je pitao za piskit na tutu, ali vecinu puta su oni intuicijom znali da je vrijeme da piski pa su ga stavljali. Vec nekoliko dana je sa nama. Nije nikada pitao za piskiti, vristi i place kad ga stavljamo na tutu ili skoljku, kad ga uspijem staviti nista ne obavi nego se za 5 minuta popiski ili pokaka u gace. Ja i MM dane provodimo presvlaceci ga i peruci gace, hlace, carape.

Da li da mu vratim pelene iako je 2 mjeseca bio bez njih?
D. 29.04.2008.
kandy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Arkana10 » 18 ruj 2010, 23:06

da li gresim sto mu ostavljam pelenu preko noci, a nema preko dana? nocu ne mogu jos ustajati i za piskanje jer on ne govori kad mu se piski, vec pokazuje znake. neki savjet?
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la olja » 18 ruj 2010, 23:19

Je li pelena bude bas mokra? Ili piski pred jutro?
Pisala sam gore svoje iskustvo.
Djecu nikad nisam budila po noci za piskenje, pa ti to ne mogu ni savjetovati, a sigurno to ne bih ni savjetovala konkretno tebi, buduci da ionako muku mucite sa spavanjem.
Na tvom mjestu, osobno, nastavila bih mu stavljati nocnu pelenu :dada

Kandy, kako je stanje kod vas? Nadam se da je bolje. Sigurno mu je trebalo vremena da se privikne na novonastalu situaciju :hug
Trini, kako je kod vas?
olja

PostPostao/la Trini » 19 ruj 2010, 00:17

Kod nas sareno.

Par noci nista, pa se popiski. Uvijek u toku noci :( hocu reci, ne piski kad je budimo ili kad pocnemo mi ustajati ....Danas je zaspala u dnevnom boravku prije rucka, na svu srecu sam za svaki slucaj podvukla impregniranu plahtu ispod nje .... kad se probudila sva je bila mokra :/

Edit - jos da dodam da se ja tvrdoglavo ne zelim vratiti na pelenu :| ne zelim ni pomisljati na to nego nagovaram MM da kupimo kombo perilicu i susilicu (nemamo gdje staviti samo susilicu).
Trini
sv. Monika

Sljedeća

Natrag na Od prvih koraka do prvog razreda

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 11 gostiju.