Postao/la danijela81 » 01 lis 2010, 21:29
ako je sve drugo ok, nemoj toliko brinuti, nego se uhvati posla.
pravac fizijatru, a ne bi bilo loše i neuropedijatru na pregled (vjerojatno nije neka opasna dijagnoza, al za svaki slučaj).
najvjerojatnije ćete dobiti vježbice. bilo bi dobro da krenete što prije, jer kad se krene kasnije, bebice pružaju veći otpor.
a na forumu ima topica u kojem je dosta dobro objašnjeno zašto to ne bi smjelo biti tako.
beba bi u toj dobi trebala već pustiti palac iz šakice, kao dio normalnog motoričkog razvoja.
vjerojatno je da je došlo do malog motoričkog zastoja, pa su potrebne vježbice kako bi se bebi omogućilo da usvoji pravilne obrasce kretanja.
to se zove dystoni sindrom, i nemoj ni slučajno googlati, jer možeš pročitati stvari koje će ti se u ovom trenutku činiti gorim negop što je stvarno stanje.
mi smo bivši vježbači.
počeli smo vježbati vrlo kasno, pa je kod njega otpor bio baš snažan.
i baš kad smo trebali vježbati puzanje, malac je dobio glaukom, pa je savjet bio da se dijete ne smije previše naprezati, jako plakati ili slično.
tako da smo imali prekid s vježbicama od nekoliko mjeseci.
u međuvremenu je on propuzao na guzi, odgurivao se rukama, jer je imao nešto slabiji donji dio tijela (slabiji tonus mišića u nogicama).
zato mu se nisu dobro razvili leđni mišići, stopala su bila u krivom položaju, pa su vanjski ligamenti ostali nešto skraćeni.
prohodao je nešto kasnije, sa 16 mjeseci.
u takvom stanju je počeo ustajati na nogice. kasnije, kada smo opet krenuli sa vježbicama, nije baš surađivao, pa nije nikada propuzao pravilno, osim dok vježbamo. a glaukom se vratio, pa nismo forsirali, nego pokušavali što više kroz igru.
što se mišića na leđima tiče, dugo je imao leđa savinuta u slovo C dok sjedi. nedavno se to ispravilo samo od sebe.
a zbog ligamenata, stopala su ostala malo ukrivo (gazi više unutarnjim dijelom stopala), nitko ne primjećuje osim mene i ortopeda.
a to i nije neki ogroman problem, koliko sam ja uspjela shvatiti.
eh, da smo mogli redovno vježbati, i da smo krenuli ranije, vjerujem da niti toga ne bi bilo.
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!V. 03.11.2008.

R. 11.06.2014.