Sada je: 11 kol 2026, 07:54.

Prvi dan u vrticu...

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Re: Prvi dan u vrticu...

PostPostao/la teutonija » 02 ruj 2010, 08:41

Što se tiče boleština potpisujem Ivanu ,M je krenula u vrtić sa 2 g i do tada je bila puno više bolesna nego kad je krenula.
Seka vrtićanka nosila sve i svašta iz vrtića ,ona ne bi obolila uopće ,a mala ko spužva.
Upale uha su nam se redale jedna za drugom ,grozno kad se sjetim ,sve moguće viroze...aaaaaaaaa.... sve prestalo baš nekak kak je krenula u vrtić :dunno
Bude ona i sad bolesna ali je većinu toga prevalila prije za razliku od K koja do 2.5 g dok nije krenula u vrtić praktički nije ni vidla dr i atb.
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la tratinčica1711 » 02 ruj 2010, 08:50

Što se tiće boleština, F u prosjeku svaka 2- 3 tjedna ima upale uha.. tako da očekujem to i sad.
Što se tiće današnjeg ostanka u vrtiću- bilo je katastrofa. Izgleda da sam ga jučer zeznila, ali danas je već znao gdje ide. Nije htio se odvojiti od mene, teta ga je doslovno vukla,a on je vrištao, čupao, zapomagao... ma i vani sam ga čula kako plače.. Nism mislila da ću :place , ali evo- priznajem, najrađe bih otišla po njega.. valjda će se smiriti :(
F- 2009. :belji
L- 2012. :mali
tratinčica1711
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tanjabb » 02 ruj 2010, 09:10

Tratincica, koliko je maleni star? Meni je grozno to cupanje djeteta s majke :ne .
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la MALA2006 » 02 ruj 2010, 09:58

Pratim I pridruzujem se u ponedjeljak :)
D je prosli tjedan napunila 3 god.
U ponedjeljak smo bile u vrticu da vidimo kada I kako krecemo.
Teta je rekla da ce biti jedina nova u grupi.
Predlozila je da ne dolazimo ovaj tjedan na igraonice za nove jer je D otvorena I komunikativan, a ionako nece biti djece koja ce biti sa njom u grupi.
U ponedjeljak idemo na sat vremena.
Pitala sam hocu li ja biti sa njom, rekla je da po nezinom iskustvu je bolje da odmah ostane sama, da vidi da u tom prostoru mene nema od pocetka, ali ako ja inzistiram mogu ostati.

Curka se je lijepo razgovarala sa obje tete. Htjela je ici u sobe k djeci, ali su ju pustile da pogleda samo sa vrata jer nismo jos bile obavile sistematski.
Inace tete se cine ljubazne, jedna je mlada cura druga ima 50tak godina.
Na kraju sa D jedva nagovorila da idemo van.
Nadam se da ce iduci tjedan sve proci dobro.
Bez obzira na to kaj je do sada dobro reagirala, uhvati me grc svaki puta kad se sjetim ponedjeljka :/
:luv :luv :luv
MALA2006
katodiler

PostPostao/la Trini » 02 ruj 2010, 11:14

Mi smo krenuli jucer u vrtic, N ima 2 godine i 9 mjeseci. Jucer sam ja bila s njom sat vremena, danas je ostala pola sata sama. Nije plakala kad sam odlazila, navodno nije htjela doma kad je teta cuvalica dosla po nju za pola sata .... ali moje prethodno vrticko iskustvo sa najstarijim sinom je pokazalo da to ne znaci ama bas nista, jer problemi pocnu kad tad :/ no ajde, barem mi danas nije bilo tesko kad sam isla na posao, jer nije bilo placa.

Nego, ona je najsitnija u grupi (iako nije najmladja, dapace) - ne moze sama sjesti na skoljku, ne moze sama otvoriti vodu, ne moze sama istisnuti sapun iz dozatora ... eh, to mene plasi, jer ti higijenski uvjeti su mi strasno vazni, i decki su imali tu prednost sto su to sve mogli, a i bili su nauceni na cesto i temeljito pranje ruku ....

aaaaahhhh, ne znam, mozda sam je trebala jos godinu dana ostaviti doma, jako sam u brizi i dvojbama :dunno
Trini
sv. Monika

PostPostao/la mamashnita od noje » 02 ruj 2010, 11:18

trini, a zasto mislis da tako malenima tete ne pomazu pri odlasku na wc, pranju ruku i sl.?
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la rusulica » 02 ruj 2010, 11:20

Trini možda tema nije za ovo ali sad kad siu spomenula mene u jako zanima koliko teta pomaže djeci pri obavljanju nužde i higijene u vrtiću? PItam to jer moja još nije potpuno samostalna u obavljanju tih radnji. većinom se sama skine i sjedne na školjku al ja ju brišem (pogotovo nakon velike nužde ni ne dam da ona to čini) malo joj pomognem namjestiti odjeću, obvezno je podsjetim da opere ruke i kod nas kući ja joj otvorim vodu (jer je jak pritisak pa se ona boji da ne prsne prejako). Mogu li točekivati od teta? Kako to ustvari izgleda kad oni idu u wc, moja jučer još nije išla

evo mamashnita me preduhitrila :)
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la † Sanika » 02 ruj 2010, 11:27

koliko je vaših u vrtickoj, a koliko u jaslickoj grupi?

ima li tko da je cijepio dijete Prevenarom, i da je to pomoglo protiv upala uha i sl?

M. je do sada kuc kuc bio zdrav, jedna viroza od sis, zato me strah bolestina, ali cijepljen je Prevenarom, navodno da je to dobro bas protiv tih vrtickih upala uha, pluca i sl. :dunno
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Trini » 02 ruj 2010, 12:01

trini, a zasto mislis da tako malenima tete ne pomazu pri odlasku na wc, pranju ruku i sl.?

Zato sto ih je u grupi dvadesetak koji su svi tek sada krenuli u vrtic i jednostavno mi je tesko vjerovati da teta moze sve to ishendlati. Nije da imam nesto protiv teta, dapace, ali - ja vec imam dva vrticka iskustva iza sebe, pa ne govorim bas ono iz glave.

Osim toga, N spada u one samostalnije, koji obavljaju to sve sami, sto ce rec, ona ce se popiskiti u tutu, navuci robu, probati oprati ruke, te jednostavno izaci iz WC-a bez da je to uspjela. I nece prijaviti teti ni piskenje ni ostalo.
Trini
sv. Monika

PostPostao/la mamashnita od noje » 02 ruj 2010, 12:03

trini, znam da imas iskustva, nisam ti mislila reci da lupetas, ali i ja iz osobnog iskustva dvaju razlicitih vrtica znam da im tete itekako pomazu u tim stvarima, nikada ne bih pomislila da nece pomoci malenima koji nesto ne mogu sami :dunno
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Trini » 02 ruj 2010, 12:09

Ma ni ja ne mislim da tete ne zele pomoci, pogotovo ako dijete trazi, ali kao sto rekoh, moja ce se zaputiti sama na wc, i sad hoce li je teta vidjeti kamo ide ili nece .... ok, malo sam zabrijala :mrgreen kao sto rekoh u prethodnom postu, zabrinuta sam i u dvojbi je li premala za vrtic, sigurnije sam se osjecala kad su djeca sve te kupaonske stvari mogli obavljati sami, pogotovo pranje ruku. Jucer na roditeljskom sam vidjela da se vecina roditelja brine oko prehrane, tako da valjda svatko nadje nesto oko cega se brinuti ;)
Trini
sv. Monika

PostPostao/la rusulica » 02 ruj 2010, 12:17

mi nismo ni imali roditeljski :angry
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la tratinčica1711 » 02 ruj 2010, 12:54

Tanja F ima 16 mjeseci. Zvala sam tetu oko 11 h i kaže da je prestao jako brzo plakati i da se igra ( Kuha ručak ;) ) Inače je jako društven i obožava djecu.. valjda sad plače samo na moj odlazak.. Nije meni problem otići po njega ali od pon počinjem raditi pa će morat biti tamo.. Valjda će brzo prestati ta faza prilagodbe. tješim se, tješim :/
tratinčica1711
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ivana7997 » 02 ruj 2010, 13:22

tratincice, i moji su imali toliko kad su kretali u jaslice. bilo je dramaticno, ali proslo je. s mladjim malo dulje jer sam tako mogla, ostao je na spavanju tek nakon dva mjeseca, sa starijim krace. najvaznije je imati povjerenja u tete i dozivljavati ih kao partnera u odgoju, ne kao neprijatelja ili smetalo. u starom vrticu u grupi mladjega sina nisam na takve naisla, pa smo mijenjali vrtic.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la zeezee » 03 ruj 2010, 11:01

i M je imao oko 16mj kad je krenuo....prvo je sve išlo super,na igraonici je bio najdruštvenije i najzadovoljnije dijete. onda je počeo ludovati iako sam ga ja dugo ostavljala samo na dva-tri sata. dugo miu je trebalo da tamo nauči zaspati, da prestane plakati kad dolazimo...ali, jednom kad ih je prihvatio, prihvatio ih je u potpunosti. i više nikad suzu nije pustio. dobro, je, kad je bio doma više od mjesec dana nakon bolnice, pa se malo odviknuo.
M 22.04.2008. slika
zeezee
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la zeezee » 03 ruj 2010, 11:02

netko je pitao za broj - čini mi se da smo ovdje rekorderi - 27 na popisu u starijoj jasličkoj :/
ovih dana još ne dolaze svi, i milina je. dobar dio dana su s njima tri tete, ostatak dvije (izuzev rano ujutro i poslije podnevne užine kad ostaje jedna) i koliko god se one trudile oko higijene ( zasad pomažu svima oko svega) ne znam baš da će to biti tako i kasnije...
a kad bolesti krenu..... (doduše, on još nikad nije imao upala uha,niti strep, valjda jer je cijepljen?)

i zanimljivo mi je kak dosta vas može nazvati direktno tete - meni su rekle da ne daju svoje brojeve mobitela, ako nešto trebam, nek zovem vrtić,ali da to inače nije praksa :conf
M 22.04.2008. slika
zeezee
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la thinkPINK » 03 ruj 2010, 11:06

Nase tete pomazu klincima kod higjenskih stvari. Moj nema pelene, ali ne zna se sam obuci niti oprati ruke. Tu pomazu tete. Vidim i po robici da se pazi.
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tratinčica1711 » 03 ruj 2010, 12:15

Ja imam broj od tete jer ju znam i privatno, ali i druga koju ne znam mi je ponudila broj moba. Što se tiće higijene, u ova tri dana mi je došao bez i jedne flekice na robici i skroz čist. Ali da, još nisu sva djeca došla, on je jedini zasad novi, pa mu se tete posvečuju maksimalno. Kako će biti- vidjet ćemo! I naravno, jutros jeopet bila frka, a mene srce boli kad ga čujem.. Ali se mogu pohvaliti da je jučer došao kući i naučio reći DA ( kad na pitanje odgovara potvrdno ). Meni je samo kimao glavom i odbijao suradnju da kaže DA. Baš sam sretna! To je sitnica ali meni puno znači :) I sam zaspe bez ikakvog problema :shock a kod kuće drame.. :angry
tratinčica1711
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Trini » 03 ruj 2010, 12:48

N danas nije htjela uci u grupu ali jos nije zaplakala .... :/
Trini
sv. Monika

PostPostao/la eli » 03 ruj 2010, 13:26

27 na popisu u starijoj jasličkoj

smiju li oni toliko ih primati?
raspitaj se. možda otvore još jednu grupu i podijele ih. kad ih je tako puno sav se benefit rane socijalizacije izgubi, nestaje odgojna komponenta, buka postane nevjerojatna, djeca "podivljaju".
kad je moja išla u jaslice, i u mlađoj i u starijoj grupi bilo ih je po 14 upisanih (u mlađoj ih je redovito oko pola falilo zbog bolesti, u starijoj puno manje).
eli
Sveta krava

PostPostao/la zeezee » 03 ruj 2010, 14:42

u ovom vrtiću je već godinama preko 20 djece u grupi (baš komentiraju tete ove napise po novinama, jer njima je tako stalno), a sad ih je još više zbog prihvaćenih žalbi neupisanih i urgiranja od grada da se što više djece primi. prošle je godine bilo još gore jer su u prostoriji imali i 12 kinderbeta. sada su deset maknuli i ipak imaju više mjesta. i zraka. sve su grupe takve, prostora nema, a u našem gradu nova vrtićka zgrada (dakle, osim nekih prostora koje par grupa djele s glazbenom školom i sl) nije sagrađen, čini mi se, zadnjih 35 godina.

svjetla je točka što su ipak tri tete na takvu grupu jasličara.
M 22.04.2008. slika
zeezee
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la rusulica » 03 ruj 2010, 15:05

Danas kad sam išla po Lauru našla sam ih na igralištu koje nije ograđeno, bar 20 godina nije uređeno (znam jer živim tu preko 20 godina) i puno je psećih kakica. Dakle stare željezne penjalice su jedina zabava a ja bih rekla više opasnost nego zabava jer su vrlo nestabilne i klizave od izlizanosti. Lauru sam našla na vrhu jedne takve penjalice na koju joj ja strogo zabranjujem da se penje (osim ako je ja držim). teta je s nekim pričala. ostala sam još 10 min i tek nakon tog se ona okrenula da vidi što djeca rade :strah da ja nisam bila tu vjerovatno bi pala s visine od metar ipo pogotovo jer je htjela oponašati stariju djecu koja s te penjalice skaču da bi se u letu rukama uhvatili za drugu prečku. osim toga u neposrednoj blizini su parkiralište i cesta.
na kraju teta kaže o pa tu je mama i zato se laura penje a mi to ne dozvoljavamo :baba
Kad sam kući došla našla sam joj pokakane gaćice jer guza nije dobro obrisana :angry
Stvrano ne želim biti picajzla, paranoičar ili da me proglase ludom babom kojoj sve smeta al ja sam primjetila more nepravilnosti a neke su stvari stvarno pretjerane kao ove koje sam navela. slažete li se?

Što mi kao roditelji možemo napraviti ako nam se nešto ne sviđa a da ne izazovemo revolt kod teta. Ovdje si izgleda sretan ako dobiješ mjesto i nemaš pravo na nikakve informacije a kamoli primjedbe. Nit smo imali roditeljski nit nas je itko u išta uputio. Ja danas treći dan još ne znam ni radno vrijeme, ni kad i što jedu ni što rade ni što je tetama obveza. POstepeno nešto priupitam a onda me gledaju ko da čine uslugu ako mi eventualno odgovore. Kao što bi ja još, pa upala je zar ne?

sretna sam jedino jer se Lauri zaista svidio i vrtić i tete i danas je čak plakala što mora ići kući (ok zbog tog zadnjeg i nisam bila baš sretna)
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la nevenera » 03 ruj 2010, 21:09

tin ima 14 mj i najmlađi je u grupi, jedini nehodač tamo. zadovoljna sam tetama u globalu
sljedeći tjedan adaptaciju preuzimaju mm i sveki.
danas je bio sam tamo 2h. plakao je malo kad sam išla. i svaki dan bi zaplakao kad bi me vidio na odlasku.
koliko sljedeći tjedan da stoji u vrtiću? svaki dan pol sata više ili?
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la † Sanika » 03 ruj 2010, 22:01

nevenera je napisao/la:koliko sljedeći tjedan da stoji u vrtiću? svaki dan pol sata više ili?

to ti je od vrtica do vrtica.
kod nas je tjedan dana privikavanje,
ponedjeljak cca pol sata zajedno on i ja tamo,
utorak cca sat vremena zajedno,
srijeda malo zajedno malo sam,
cetvrtak, jutro sam, bez spavanja
petak spavanje pa nakon toga doma...oko cca 13h
drugi ponedjeljak cijeli dan...
tako sam i P. i sve je bilo ok.

sretno svima :kiss
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la nevenera » 04 ruj 2010, 13:25

ja sam ga odmah prvi dan ostavila tamo. na sat. rekli su da nema ništa zajedno već da ga pustim.
drugi dan sam ga ostavila sat i pol, jučer 2h.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Krumpirić » 04 ruj 2010, 14:26

zastala sam na ovom čupanju djeteta. NAma je na roditeljskom rečeno da se dijete ni slučajno ne daje teti u ruke ni ne odčupava od tete/od mame, nego pušta na pod da samo udje. Ili da ga teta uzme s poda.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Krumpirić » 04 ruj 2010, 14:29

nevenera, nikako ne možeš ti odraditi adaptaciju do kraja?
mislim, njima je iznimno bitna rutina-mama dolazi sa mnom, ostavlja me, dolazi po mene, ja mami vjerujem da će doći-sad trebam naučit vjerovat tati i baki da će doći. Prvo radim to pa to pa to, pa mama dodje. On si složi dan u glavi.
T sada kad su je čuvale bake točno u vrijeme kad ja dolazim s posla počinje plakati. To je njen limit. Nije ni zakenjkala do tada, ali ako sam kasnila s posla, ajme.
Nema ona pojma koliko je sati, ali zna, ja zaspem, budim se, jedem, mama dodje.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la thinkPINK » 04 ruj 2010, 14:41

Dijete treba pustiti da samo ude, ako je prestraseno, ako mu je neugodno, cucnuti pored njega kratko ga probati zainteresirati za igracke, djecu, objasniti da mama, tata ide da ce se vratiti... Kratko se pozdraviti, uvijek tako da dijete vidi da roditelj odlazi (ne se isuljati ako se zaigra), a ako zaplace teta je ta koja ga treba uzeti s poda, umiriti. Nikakvo cupanje iz narucja roditelja. To moze samo jos vise razviti strah. Nase tete su stvarno bile tu super, jednom mi je samo rekla kad se on zaigrao nesto u stilu sad vi mozete ici, al ja sam inzistirala na kratkom pozdravu pa sam rekla, da evo samo da se pozdravimo. Jako je vazno ne isuljati se dok dijete ne vidi, a neke tete ce to poticati jer misle da sebi olaksavaju posao.
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la zauvijekmama » 04 ruj 2010, 15:17

nama je prvi dan bio grozan...ne zeli se igrati, place kaj vrata i vice " idemo pa-pa" :/
bit ce to jedna duga adaptacija... :mrgreen
R. - 2008.:cool
L. - 2015.
:mali
L. -2017. :mala
zauvijekmama
Najljepše je biti mama!

PostPostao/la silki » 04 ruj 2010, 21:59

neće. svaki slijedeći dan bit će lakši :hug
silki
ni kljun ni krila ni nogice