Sada je: 06 kol 2026, 22:23.

O govoru...

Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!

Moderatori/ce: latica, snowwhite

Re: O govoru...

PostPostao/la Diami » 01 ruj 2010, 19:22

Ovo sam našla na jednoj američkoj stranici u kategoriji kada se otprilike zabrinuti.

12 do 18 mjeseci
•at 12 months, ne koristi geste poput "papa" ili "ne-ne"
•by 12 months, ne izgovara (vježba, brblja) barem dva, tri suglasnika (p, b, m...)
•by 12 months, ne komunicira na neki način s vama ako treba pomoć s nećim
•at 15 months, ne razumije i reagira na riječi poput "ne" ili "pa-pa"
•by 15 months, ne može reći jednu do tri riječi
•by 15 months, ne kaže "mama" ili "dada/tata/baba"
•at 16 months, ne pokazuje dijelove tijela kada ga pitate
•at 18 months, ne koristi barem 15 riječi

19 do 24 mjeseca
•by 19 to 20 months, ne pokazuje predmete od interesa, npr. pticu ili avion ili slično
•by 20 months, ne zna izgovoriti barem 6 suglasnika
•at 21 months, ne reagira na jednostavne upute
•by 21 months, ne pravi se da nešto radi-imitira sa sobom ili npr. lutkom - npr. telefonira, četka lutku ili doji medu ili slično
•by 24 months, ne imitira akcije ili riječi drugih
•by 24 months, ne može pokazati imenovane slike u knjizi
•at 24 months, ne može spojiti dvije riječi zajedno
•at 24 months, ne zna funkciju uobičajenih kućanskih predmeta - npr. četkice za zube, telefona, vilice i slično

25 do 36 mjeseci
•at 26 months, ne koristi jednostavne rečenice od dvije riječi
•at 30 months, ne može imenovati barem 3 dijela tijela
•at 30 months, ne razumije ga nitko u obitelji
•by 32 months, ima poteškoća u pjevanju fragmenata dječjih pjesmica/rima
•at 36 months, ne postavlja pitanja
•at 36 months, ne razumiju ga stranci barem pola onoga što govori
•by 36 months, ne može izreći početna slova (npr. kaže "opta" umjesto lopta)
•by 36 months, ne može imenovati najuobičajenije kućanske predmete

Ali uvijek treba uzeti u obzir da su djeca različita, da se razvijaju u skokovima, treba pratiti i motorički razvoj uz to (npr. u fazi intenzivnog prohodavanja zna se usporiti razvoj govora), tako da je ovo tek onako, za grubu orjentaciju.

Evo recimo mi s 18 mjeseci nismo koristili 15 riječi, al se niam zabrinjavala, negdje prs 20-ak mjeseci je uslijedio nagli skok pa sad imamo i više od toga. Treba pratiti pogotovo i razumijevanje, pokazuje li dijete predmete kad ga se pita, može li izvršiti upute (prikladne dobi)...
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la thinkPINK » 01 ruj 2010, 19:33

Mama, moze biti samo razvojni dio. Ne ispravljajte, ne pozurujte, zapravo najbolje ne pridavati tome paznju.
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la #mama# » 01 ruj 2010, 21:37

a i tete u vrtiću su mi rekli da je bio jedan dečko koji je sa dvije godine počeo isto kao i moja cura mucat i potrajalo je pola godine i odjednom je prestao....meni je njegova mam rekla da je ona njega ispravljala i govorila mu non stop da polako priča....
al stvar je u tome da ona otkad je počela mucat počela se strašit stvari kojih se nikad prije nije bojala,bože sačuvaj da netko pozvoni na vrata jer je odma bacanje oko nogu i jecanje a do tada kad bi netko potvonio rekla bi nema nikoga i počela se smijat....kao da ju je netko prestašio jer inače nije takva.....interesantno je da je sve počelo u isto vrijeme i strah i mucanje ....možda se u vrtiću nešto desilo a da nam nitko ništa nije rekao a da ih idemo pitat odma bi bio nos do neba ! :ne
#mama#
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Mater » 07 ruj 2010, 21:44

Što se tiče toga što si ti opisala, ja sam imala identičnu situaciju s mojim malenim,malo je kasnije progovorio(oko 2.god.), krenuo je s rečenicama dosta brzo i fond riječi mu se stvarno brzo povećavao, a onda oko nove godine šok! Muca! Pričekala par dana(2 tjedna), vidila da to ne prolazi,dijete misli nešto reći i zanijemi,uz obavezno razvlačenje prvih slogova, i ne bud luda odmah kod logopedice,koja je baš radi to mucanje i ženska me ludilo umirila. Rano je za paniku,a nikad kasno za prevenciju, pokazala mi kako ću raditi s njim, i svako par mjeseci ga odvedem da ga ona prati, sada je o.k., ali ja ga uhvatim kako rasteže prva slova riječi. Najbitnije ti je razumljivo s djetetom pričati, sporo, pjevno, ako treba čak rastavljat na slogove,mi smo čak ubacivali slovo h između riječi,to navodno služi kao kočnica, dosta radimo pjesmice koje treba onako pjevno obrađivati, uglavnom ne ispravljati, nego dijete pustiti da kaže šta želi, jer rano je da postane svjeno da ima neki problemčić! Uglavnom, rano je da se uspostavi ikakva dijagnoza,ali ako će to roditelja umiriti (nas je), može se s djetetom raditi na razvoju govora neovisno da li će to prerasti u nešto trajno ili je samo razvojnog karaktera i proći će samo od sebe, evo baš ovih dana čujem lagano Ć u govoru i jako sam sretna zbog toga. A iba ibi gize ep nam je već klasika. Sorry duga sam,ali zanila sam se, a i sada sam statistika na HZZZ-u, pa imam vremena :) !!!
Mater
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ciccobella » 20 lip 2011, 13:51

Moja malena ima 22 mjeseca još uvjek ne govori. Zna reći mama, tata, baba, dida, pa-pa, sestru zove Eja (Stela), a ostalo ništa. :dunno
Al ona se jako trudi. Kažem joj da nešto reče i ona jadna pokušava to izgovoriti ali zvuči sasvim nerazumljivo :dunno Osim nekih laganih rječi kao što su : daj, ne, ide i sl.
Još uvijek ne spaja dvije rječi zajedno .... Ako joj kažem da reče dvije rječi npr. " daj mami", ona samo ponavlja zadnju rječ "mami".
A sva razumje. Npr. ako joj kažem da mi donese papuče, ona to bez problema obavi i sl.
Jel se trebam zabrinuti :conf odvesti je do logopeda ili da još sačekam :conf
ciccobella
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Una » 20 lip 2011, 14:14

mislim ciccobella da se ne trebaš brinuti i ići kod logopeda ;)

ja imam kao #mama# problem, moj dječak ima 3,5god. i ponekad ,zadnjih godinu dana, zamuckuje, kao da nesto na brzinu zeli reći....plaši me s tim, u okolini neki kažu da to trebam ignorirati a neki da ga trebam ispravljati,....mi ga samo ponekad podsjetimo da polako razgovara, ne ispravljamo ga...da li će to stati ili ne?? :(
ex. nela22
Una
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Diami » 20 lip 2011, 17:16

Una gdje god sam zadnje vrijeme čitala pisalo je da ne treba ispravljati i skretati pažnju na to, a čini mi se da su i ovdje cure to spominjale koje su bile kod logopeda, no to će one i same napisati.

Ciccobella - moj je doživjeo nagli skok u razvoju govora sa oko 2g. Od djeteta koje je jedva tu i tamo spajalo dvije riječi je kroz sada pola godine došao do malca koji zna već 5 riječi spojiti, iako je većinom 3 do 4 riječi u igri. Prati da li razumije tvoje upute, da li zna kad kažeš neku riječ koji je to predmet i slično, gledajte puno slikovnica sa pojmovima s fotografijama i slično, nemoj je možda toliko gnjaviti s "reci ..." nego jednostavno puno pričaj pred njom, sve objašnjavaj, sve imenuj s čime se igrate i što dirate i koristite svakodnevno.

Pa ako kroz par tjedana/mjeseci ne krene konzultiraj stručnjaka.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la ciccobella » 21 lip 2011, 13:42

Razumje ona sve što joj kažem.. Tako da ne mislim da je neki veći problem...
I neke rječi koje mislim da ne zna što znače, ona dobro razumje... Čak i složenije zapovjedi ona izvrši npr. kažem joj uzmi šalicu i odi u banju natočiti vode i ona to izvrši bez problema ...
Tako da vjerujem da sve razumje, samo joj govor baš ne ide... I onda kad vidim djecu s njom u vrtiću (a svi su po starosti kao i ona) i svi nešto pričaju, a samo ona ako želi nešto ne može reći već upire prstom ili vodi te za rukicu da joj daš ono što želi :conf
ciccobella
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Diami » 21 lip 2011, 15:06

A gle, ako si zabrinuta i misliš da stvarno nešto šteka možeš se i sad već otići konzultirati. Mislim da je od Jesenjaka Ina išla sa svojom malenom pa su dobili upute kako najbolje poticati govor u toj fazi. Škoditi ne može sigurno, a ti bi možda bila mirnija.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Mica » 21 lip 2011, 17:07

Ni moja cura ne priča( a čini mi se da je najstarija među vašim nepričalicama :) ).2 god i 2 mj. evo koliko riječi ima u riječniku:mama,tata,baba,keka(tetka),deda,vau-vau,njam-njam.To računam da su riječi.Ostalo je čisto sporazumjevanje:maaaa(razvuče) je maca,iiiiiiiiiii je tobogan(kao kad se spušta niz tobogan-iiiiiii).A-a (odmahuje glavom) je ne.Aaa (klima glavom) je da.Brrrrrrrm je auto.Titi je kitty(helou Kitty),Baaaaa je anđelina balerina(isto iz crtanog).Patkica kaže pa-pa,žabica kaže ke-ke,krava mmmmmm.A(kratko) je ja,a pritom upire prst u sebe.Evo kako je jutros tekao naš razgovor.
A(upire prst u sebe),mama(upire prst u mene) iiiiiiii,njam-njam a-a.
Ja:Hoćeš da ti i mama idemo na tobogan,a nećeš da jedeš?(pripremila sam joj doručak)
Ona:aaa(klima glavom)
Razumije baš sve.Da sad ne navodim primjere i ne dužim,ama baš sve razumije.Gestikulacijom zna da pokaže šta hoće.Nisam se zabrinjavala,ali kad vidim da djeca njene dobi sastavljaju složene rečenice,a ona jedva da sastavi dva sloga :roll .Šta vi kažete?
Duboko u srcu vjeruj da nešto divno treba da se desi...
Ja-ok,on-astenoterato
Desilo se:))...
Jedno oko 2009
Drugo oko 2012
Mica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ciccobella » 22 lip 2011, 09:32

Mica, tvoja curica sa svojim fondom riječi pokušava uspostaviti komunikaciju... U tome ste bolji od nas ...
Moja ako nešto hoče viče ma-ma i upire prstom ili me vuče za ruku. :dunno
Odgovara sa da tako što potvrdno klima glavicom i sa ne tako što maše glavicom i prstićem, al ne upotrebljava riječi da i ne, iako ih zna izgovoriti :dunno
Ja ću pričekati još mjesec-dva i ako ne bude poboljšanja vodit ću je kod logopeda da vidimo jel sve ok ili imamo problem. :dunno A do tada ću naveliko pričati i pjevati s njom :D
ciccobella
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Mica » 22 lip 2011, 16:28

Da i ja sam primjetila da ona ne upotrebljava neke riječi,iako ih zna.Npr. patkica kaže pa-pa,ali neće da kaže pa-pa(doviđenja),nego maše rukom.Cicobela,koliko je stara tvoja curica?
Ja-ok,on-astenoterato
Jedno oko 2009
Drugo oko 2012
Mica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ciccobella » 24 lip 2011, 13:22

Mica je napisao/la:Cicobela,koliko je stara tvoja curica?

U 8.-om mjesecu će imati 2 godine.
Jučer mi nosi neki crtić i daje i govori "pai"... Ustvari ja mislim da je rekla "pali" (da upalim crtić) tj. nadam se jer to bi bilo prvi put da je počela komunicirati i nešto tražiti rječima :D Iako sad i nisam sigurna jel to rekla jer nije htjela više to ponoviti a i ne gleda crtiće uopće :dunno
ciccobella
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Mica » 24 srp 2011, 22:04

Moja curica od 2 god i 3 mj. je naučila da odgovara sa "da" i "ne",više to nije klimanje i odmahivanje :ajme .Uspjeh?
Ja-ok,on-astenoterato
Jedno oko 2009
Drugo oko 2012
Mica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la IvaV » 25 srp 2011, 21:54

uspjeh, uspjeh, nego sta :dada
sad kad krene, nece moci stati pa ces kao i ja cekati mirne trenutke tisine da se malo odmoris :lol
Ljubica-Zubica '07.
Sinko Janko '09.
IvaV
Sveta krava

Prethodna

Natrag na Od prvih koraka do prvog razreda

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.