Sada je: 06 kol 2026, 00:28.

totalna katastrofa

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Re: totalna katastrofa

PostPostao/la snowwhite » 29 ruj 2010, 10:07

ja sam još veliki početnik ali se trudim i ide mi sve bolje i bolje.
još uvijek se šteberski držim recepta tako da tu nikad ne fulam. okusom su uvijek ok a izgledom kako kada. :)

mmama ne peče kolače tj samo baklavu koju više ne mogu ni vidjeti kolko mi se zgadila svih godina djetinjstva. pokupila sam nonine recepte svojih najdražih kolača i par svekrvinih. nije neki veliki fond ali to su oni koje volimo i njih rado radim. rijetko radim kolače na slijepo tj prema receptu a da ga prije nisam probala.

samo polako i uspjet ćeš. :up

što se pak palačinki tiče meni su one koma. oblije me znoj kad se odlučim raditi ih. nitko mi ne zna reći recept za palačinke jer to svi rade "od oka". e pa ja ne znam od oka i nikad mi ne ispadnu dobre. pa kad smo već kod toga ako ima koja dobra duša da slijedeći put izmjeri od oka sastojke za palačinke bila bi zahvalna :kiss
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la dunja » 29 ruj 2010, 10:54

volim ih i jesti i raditi, baš volim
mislim da je ključ u volim - plus kaj ima i praksa svoj dio
kako kaže AA - važno je jednom naučiti kad se kaj dodaje i kako, kako se miješa, te neke cake - i onda poslije već po receptu znaš kaj ćeš sa čim miješati, kojim redom stavljati itd.
kad mi se nešto ne da raditi, kad mrzim il radim samo jer moram, odradim toliko da odradim - onda mi ni ne uspije baš - najčešće - valjda je tako i sa kolačima kao i sa svim

ima zbilja super recepata, laganih, jednostavnih, finih - i ovdje su ih cure stavljale
kima ajd stavi svoje
dunja
most

PostPostao/la elizabeta » 29 ruj 2010, 11:13

Konačno jedan topic za mene na receptima :p

Iako, kolače volim, pa ponešto i znam, i uspijeva mi sve ono što ne traži "pipkav" posao...e da, odavno ne radim torte, a slabo mi idu i dizana tijesta...Lara - ako ti idu fritule onda će ti sve ići...Meni su recimo fritule (rađene po receptu iz knjige al nemam pojma di sam pogriješila...vjerojatno ne znam neke osnove) bile oba puta za u smeće.
Dočim mi nekakvi keksići i medenjaci uspijevaju (naravno nije to estetski baš za slikat :lol ) Uspijevaju mi i nekakvi obični tipa čupavaca...
Palačinke s nutelom su mojima najdraže i to radim non stop...ali kod palačinki je po meni štošta diskutabilno i molim odgovor na pitanje Kako izgledaju uspjele palačinke?
Naime, moje palačinke se sviđaju meni i mojim ukućanima, nekim frendovima...dok će mi recimo sveki za njih reć da su grozne. A ja mislim (iako ona inače radi super kolače kao i sve ostalo) da su njene grozne jer su pretanke, anemične i slinave...a ja takve mrzim, i mislim da moraju biti malko deblje i obavezno zapečenije (ništa bez onih tamnih krugova po njima mljac :lol ). Dalje, ja stavim obavezno u smijesu pola vode a pola mlijeka, dok neki kažu da treba samo vodu stavit.
Na kraju krajeva, palačinke bi jel trebale bit o.k. ako nisu sirove, predebele i pokidane :mrgreen ?

ivana7997 je napisao/la:ja ne bih rekla.

ili moras voljeti ili biti streberica. moja sveki mrzi peci kolace, mrzi kuhati, mrzi cijeli svijet. a kolaci joj ispadnu odlicni.

i mm joj je dobro ispao

:lol

Točno tako, štrebericama kolači izgledaju najljepše.
Doduše moja mama nikad ništa ne vaga...e sad ili ona ima savršen osjećaj, oko... :dunno ali jednako dobre kolače radi kao i sveki, ili moja tetka ili sestrična koje doslovce prate recepte i odvaguju pipkavo svaki svakcati gram :shock A meni se isto čini to malo suludo...nešti grama više manje, tamo amo...tako da i ja sve radim otprilike, i ne želim vagu u kuhinji. Jel to stvarno nužno?

Imala sam jednu staru susjedu koja bi svaki put častila kolačima, kad ih napravi. I kadgod bi imali neku manu, bili manje savršeni, ona bi uvijek rekla: Nisu mi dobro ispali jer im jaja nisu bila dovoljno svježa :lol
Ili i u tome ima istine?

"... upoznah i zlo i gore, prijetile mi noćne more, ali gle, na svoj usud hud - ja nasadih konjski ud" (spomen na Vesnu Parun)
elizabeta
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Margot » 29 ruj 2010, 11:18

Već godinama pokušavam upisati neki slastičarski tečaj, pogotovo za dizana tijesta, ali... niente! :/
Ono što se nudi je izrada fensi slastičarskih skulptura od ticino mase - po vrlo maštovitim cijenama. :angry
Čeznem da u vlastitoj manufakturi oblikujem orehnjaču, makovnjaču ili pincu. Pusti snovi nedosanjani. :lol
samozvana špijunka
Margot
konkavna

PostPostao/la AA » 29 ruj 2010, 12:18

elizabeta je napisao/la:Kako izgledaju uspjele palačinke?
Naime, moje palačinke se sviđaju meni i mojim ukućanima, nekim frendovima...dok će mi recimo sveki za njih reć da su grozne. A ja mislim (iako ona inače radi super kolače kao i sve ostalo) da su njene grozne jer su pretanke, anemične i slinave...a ja takve mrzim, i mislim da moraju biti malko deblje i obavezno zapečenije (ništa bez onih tamnih krugova po njima mljac :lol ). Dalje, ja stavim obavezno u smijesu pola vode a pola mlijeka, dok neki kažu da treba samo vodu stavit.
Na kraju krajeva, palačinke bi jel trebale bit o.k. ako nisu sirove, predebele i pokidane :mrgreen ?

Stara skola kuhanja bi se slozila sa tvojom sveki, sto ce rec jako tanke i blijede (nedobogtamnogkruzica), al o ukusima ne treba raspravljati :mrgreen ne mogu da vjerujem da ja "raspravljam" o palacinkama :lol .... mislim da bih mogla umrijeti, a da mi palacinka ne bi pala na pamet, mm i cure se udave u njima, ja i ne probam (al pravim)

btw. debela palacinka vise nije palacinka nego prevrta
It’s all mind over matter. If I don’t mind, it doesn’t matter
AA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la AA » 29 ruj 2010, 12:21

Sto se tice vode i mlijeka, ako stavis samo vodu bice prezilave (osim ako je u pitanju mineralna)
elizabeta je napisao/la:Imala sam jednu staru susjedu koja bi svaki put častila kolačima, kad ih napravi. I kadgod bi imali neku manu, bili manje savršeni, ona bi uvijek rekla: Nisu mi dobro ispali jer im jaja nisu bila dovoljno svježa :lol
Ili i u tome ima istine?

:dada
AA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la TmamaKiN2 » 29 ruj 2010, 12:22

ili lijepo dodji k meni jedne subote na igranje i pecenje kolaca u moju novu kuhinju

uf, lara, koja privilegija :dada iskoristi to

ja nemam toliki problem s kolacima, isto imam par recepata koje radim i koji u 99% slucajeva uspijevaju, ostalo ne radim, pogotovo ne torte i sve sto je "pipkavo". ja zato imam problem s "obicnom kuhinjom" ilitiga kuhanjem. nije da ne volim, ne stignem, ne znam. sveki nam je do prije dvije godine kuhala svaki dan, a kuha prefino i zdravo, sad je posustala, a ja sam totalno neorganizirana. pa onda maznem kad ona nesto vise napravi pa zamrznem, snalazim se.. pocela sam se vise truditi, ponekad sve bacim, a cesce se ipak pojede :dada

vidim da ste pisale o palacinkama, to mi zaista uvijek uspije, a radim ih svaki puta drugacije. nekad radim "siromasne" kako sam od bake naucila i davila se u njenim palacinkama s domacim pekmezom od marelica, a to je samo voda i brasno, malo soli. nekad stavim razna brasna, integralno, crno, malo giza, najcesce bez jaja, ponekad pljusnem jedno, malo ulja..... i tak, uvijek su fine. i da, ja volim bijele, bezlicne, mm voli jace pecene
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
skolarac-maratonac N 07/2003
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la Imge » 30 ruj 2010, 14:24

aaaah, topic za mene :le

uz opasku da sam ja poseban slucaj - meni cak i dobro ispadne sve sto idem peci, ali, ja to tak sve radim bez volje i totalno mi je kuhanje bezvezna aktivnost (ne mogu si pomoci i uvijek se pitam - cemu uopce toliki trud oko stednjaka kad se to pojede u par minuta :dunno )
no, onda vidim klince koji mljackaju i kojima je tak sve fino pa se ipak malo stiltam...
i sad vec mjesecim svaki vikend radim subotom kolace i ispraksirala sam se (a zapravo ih uopce ne volim jesti :dunno ), no, za djecu cu i taj napor napraviti...

glede recepta - drzim ga se ko pijan plota :salut
taman imao i stamparsku pogresku :lol
moze na njemu pisati 500 dag necega (a, recimo, treba 50 i svatko normalan bi odmah uocio da je jedna nula viska, ali, ja ne :salut :ne ).

i jos nesto - NIKAD, ali NIKAD necu doci u fazu kao sto prica AAA - ono, da ti je dovoljan letimican pogled na recept i da vec vidis jel se da kaj izvuci ili ne.
o improvizacijama da ne pricam :strah . ma ja cak ne stavim orahe umjesto ljesnjaka, radije ne idem peci kolace ako nemam sastojke koji tocno pisu u receptu...

hocu reci, lara, razumijem te, oooo, kako te razumijem :hug

p.s kad smo kod cipova, meni fali cip za pecenje mesa. tu je neka gadna blokada nastala u mom mozgu i nema tu pomoci...
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mirbi » 30 ruj 2010, 14:28

Ja obožavam jesti kolače. I svi moji doma. Ipak, ne pečem ih, jer ih onda pojedem. :lol A kad pečem, onda je to kolač od jogurta, jer ubacim sve, a mikser sam radi. :klanja
'Čovječe, vrati se sebi dok još imaš kome.'
-----------------------------
S 2000 / R 2005
-----------------------------
Moj dućan
mirbi
volim dinarski look s mozgom

PostPostao/la danijela81 » 30 ruj 2010, 14:33

snowwhite je napisao/la:nitko mi ne zna reći recept za palačinke jer to svi rade "od oka". e pa ja ne znam od oka i nikad mi ne ispadnu dobre. pa kad smo već kod toga ako ima koja dobra duša da slijedeći put izmjeri od oka sastojke za palačinke bila bi zahvalna :kiss

3 dl mlijeka
1-2 jaja
9-10 vrhom punih žlica brašna
na vrh noža soli
žličica ulja
šećer, cimet, vanili šećer po želji

pa si onda lako preračunaš količinu. mojima doma treba trostruka takva smjesa, preznojim se dok sve ispečem
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la snowwhite » 30 ruj 2010, 16:12

danijela81 je napisao/la:
snowwhite je napisao/la:nitko mi ne zna reći recept za palačinke jer to svi rade "od oka". e pa ja ne znam od oka i nikad mi ne ispadnu dobre. pa kad smo već kod toga ako ima koja dobra duša da slijedeći put izmjeri od oka sastojke za palačinke bila bi zahvalna :kiss

3 dl mlijeka
1-2 jaja
9-10 vrhom punih žlica brašna
na vrh noža soli
žličica ulja
šećer, cimet, vanili šećer po želji

pa si onda lako preračunaš količinu. mojima doma treba trostruka takva smjesa, preznojim se dok sve ispečem

ma ljubim te :kiss
slijedeći tjedan ako već ne i za vikend padaju palačinke po receptu s pravim mjerama :mrgreen
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la Luantaro » 30 ruj 2010, 16:16

ja sam palačinke naučila peći tek kad mi je prijateljica rekla da se palačinku smije okretati tek kad je s gornje strane suha ( to znači da je tek tada s donje strane pečena)
Luantaro
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la skorpionka » 30 ruj 2010, 16:41

Meni su isto ko i Elizabeti najbolje palačinke s pola vode pola mlijeka, pogotovo za ove moderne tave. Ako imas staru tavu onu za palačinke onda može samo s mlijekom.

Nije loše i peći one debele američke palačinke za one kojima ne uspijevaju ove klasične. :lol

još uvijek se šteberski držim recepta tako da tu nikad ne fulam.

Ma čitam ja recept ko Sveto Pismo po sto puta, uz osjećaj teške odgovornosti prema poslu koji radim pa me unatoč tome zna zgoditi situacija da ponosna stavim peći kolač i divim se samoj sebi na novostečenom umijeću a onda 15 minuta nakon što se ovo počelo peći ugledam bilo na šanku bilo na radnoj plohi neki od sastojaka koji nisam ubacila :loce
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la lara72 » 30 ruj 2010, 20:49

Nisam zaboravila ovaj topic katastrofe, iako mi je lakše kad vidim da nisam jedina ;)
Nemam sad vremena elaborirati svoje slastičarske pogreške al kad vas čitam kužim da griješim kod pripreme. Gotovo nikada ne pripremim sve namirnice, nego ih tražim kad u receptu dođem do njih :D
Voljela bih kada bi u receptima detaljno pisalo kojim redom namirnice miksati jer meni smjesa nikada ne ispadne ok.
Kima čekam recepte ;)
Ivana uvijek se možemo dogovoriti :p
lara72
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mrava » 30 ruj 2010, 21:02

Recept za turbo jednostavan i uvijek uspješan biskvit:

5 jaja, 5 žlica šećera, 5 žlica oštrog brašna

1. Odvojiti bjelanjke od žumanjaka
2. Od bjelanjaka izmiksati snijeg
3. Žumanjke miksati sa šećerom
4. Dodati brašno i dalje miksati
5. Umiješati snijeg.
6. Ugrijati pećnicu na 200°C
7. Namastiti uski lim i pobrašniti ga
8. Uliti tijesto u lim
9. Kad se pećnica ugrije, staviti tijesto peći 20 minuta na istoj temp.
10. Pečeni biskvit istresti iz tepsije i prerezati ga ili ga ostaviti u tepsiji i premazati kremom.

Ako želite taman biskvit, dodate istim sastojcima još 2 žlice kakaa i pola praška za pecivo.
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
mrava
tenfam tenfalicom

PostPostao/la suzaks » 30 ruj 2010, 21:33

Imge napisa
i jos nesto - NIKAD, ali NIKAD necu doci u fazu kao sto prica AAA - ono, da ti je dovoljan letimican pogled na recept i da vec vidis jel se da kaj izvuci ili ne.

Nikad ne reci nikad! :mrgreen
Al doista - moja Ausralka je po muževom pričanju bila izgubljeni slučaj .... :znoj
Već 10 godina u svojim 60tim i 70tim peče najbolje kolače na svijetu! Ne peče puno vrsta, ne zna ni jedan recept jel sve radi onak otprilike - ali svi su joj kolači za prste polizat - ukusni! :proljece
suzaks
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la dunja » 30 ruj 2010, 21:35

tips & tricks
prvo miksate bjelanjke u snijeg, pa onda ne morate oprati metlice miksera da bi miksali žutanjke sa šećerom
ako radite prvu žutanjake metlice se peru jer od šećera i žutanjaka budu nekako masne i snijeg se ne napravi kako treba

dalje - kad su obje smjese gotove, snijeg nikad ne umiksate u smjesu sa žumanjcima nego ga lagano umiješate kuhačom, polako da ne uništite mjehuriće koji su se stvorili u snijegu a koji čine da kolač bude rahli i rupičast
tek na kraju, kad sjedinite smjesu žutanjaka i snijega polako malo po malo kuhačom umiješate brašno, opet lagano da ne uništite mjehuriće
onda i orahe, kakao, lješnjake, bademe ili što već ide

dalje - koristite papir za pečenje pa ne morate petljati s kalupom to jest uljem ili maslacem i brašnom

moj dobitni biskvit je:
6 žutanjaka
18 dag šećera
1 vanilin
6 bjelanjaka
8 dag brašna
6 dag škrobnog brašna
1 prašak za pecivo

varijante - za roladu bez praška, za tamni biskvit 6 dag kakaa ili čokolade u prahu

i da ne mislite da sam jako pametna - sve sam to naučila iz jedne super knjige - velika knjiga kolača se zove, kupljena davno, ali puna super savjeta
dunja
most

PostPostao/la suzaks » 30 ruj 2010, 21:38

Ela napisa
Kako izgledaju uspjele palačinke?
Naime, moje palačinke se sviđaju meni i mojim ukućanima, nekim frendovima...dok će mi recimo sveki za njih reć da su grozne. A ja mislim (iako ona inače radi super kolače kao i sve ostalo) da su njene grozne jer su pretanke, anemične i slinave...a ja takve mrzim, i mislim da moraju biti malko deblje i obavezno zapečenije (ništa bez onih tamnih krugova po njima mljac ). Dalje, ja stavim obavezno u smijesu pola vode a pola mlijeka, dok neki kažu da treba samo vodu stavit.
Na kraju krajeva, palačinke bi jel trebale bit o.k. ako nisu sirove, predebele i pokidane ?

Radim uvijek s mješavinom vode, mlijeka i mineralne (mlijeka u biti malo )...i moraju bit zapečene...malko...
Ne volim masne - moji vole!
A najdraže su mi baš te - pokidane....mljac...to me podsjeća na djetinjstvo... :proljece ....skoro značaja ko Madelienini kolačići... :kima

Mene zanima - mogu li se palačinke bez jaja mutit? :mrgreen
suzaks
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la suzaks » 30 ruj 2010, 21:47

Nekak , kao i u kuhanju, slastičarski dometi su mi se tokom vremena opasno pohabali! :loce
Nije nešto da mi kuhanje nije išlo od ruke, al sad mi je draže potrošit vrijeme na neke bitnije stvari, nego se motat po kuhinji dva sata za pripreme, pečenje, pa onda još dva sata za čišćenje i pranje uprljanog svega!
Godinama mi je sve minimalističkiji pristup kuhanju i kolačima - i po količinama i po sastojcima! :mrgreen
Imam jednu te istu tortu ( s nekim promjenjenim nijansama) koji godinama vrtim za rođendane - jednostavnu i finu - jedino što joj estetski dojam godinama postaje upitniji...
Nekoliko vrsti diganih kolača, klipiće, lisnate klipiće, kakao kocke, crnac bez jaja (njega naročito volim jer je turbo jednostavan, bez jaja i fin)...i to bi bilo skoro to...

Možda, Lara , da probaš s najjednostavnijim uljnim biskvitima ( u kojima obično nije ni važno kojim redoslijedom miksaš), neki jogurt biskviti npr. i možda koji savjet koji su ti cure dale...

I ...TO JE TO! :D
suzaks
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la dunja » 30 ruj 2010, 22:10

mogu palačinke bez jaja, radila ja ljetos jer sam imala u gostima sina od frendice koji je alergičan na jaja
sve isto samo bez jaja
dunja
most

PostPostao/la lilly » 30 ruj 2010, 22:11

Jedan brzi, jednostavni:

Lažne kremšnite

petit keksi
1,2 l mlijeka
2 pudinga od vanilije
4 jaja
4 žlice brašna
6 žlica šećera
2 vanil-šećera

-prvo razdvoji bjelanjke od žumanjaka.
-od bjelanjaka napravi snijeg (kao sto je dunja rekla da ne moras prat metlice :mrgreen )
-stavi u lonac litru mlijeka da zakipi
-za to vrijeme izmjesaj žumanjke, secer, vanilin secer, puding, brasno i preostalih 2 dcl mlijeka
-kad mljeko zakipi ukuhaj izmiksanu smjesu i mjesaj nekoliko minuta dok se zgusne
-na kraju lagano kuhacom umijesaj snijeg od bjelanjaka

U tepsiju (manju) slozi red keksa namocenih u malo mlijeka, na to izlij kremu pa opet red keksa. Dobro ohladi u friđu
lilly
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la lilly » 30 ruj 2010, 22:18

I Schwarzvald često radim kao kolač, znaci samo biskvit, fila pa slag. Jako brzo gotovo, a fino.

Ne mogu sad nac svoj recept, ali jako je slican ovome:
http://www.coolinarika.com/recept/767240
lilly
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Solea » 01 lis 2010, 00:01

lara72 je napisao/la:Voljela bih kada bi u receptima detaljno pisalo kojim redom namirnice miksati jer meni smjesa nikada ne ispadne ok.

ma kada jednom ovo svladas, one osnove, nece ti trebati nasiroko i nadugacko u svakom receptu ;)
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Madir » 01 lis 2010, 06:49

slika

biskvit za ovu tortu, a da ne bude totalna katastrofa? :conf
svi biskviti koje radim su meki, rahli, al meni treba neki malo tvrđi. :conf
„Sve, dakle, što želite da vam ljudi čine, činite i vi njima.“ (Mt 7,12a)
Madir
Carica od jaslica

PostPostao/la AA » 01 lis 2010, 08:09

suzaks je napisao/la:Imge napisa

Nikad ne reci nikad! :mrgreen

XXX

sve je to stvar prakse :dunno
davno sam gledala J. Olivera kad objasnjava da je pravljenje kolaca cista hemija, samo treba znati sta s cim i kad sastaviti da se dobije reakcija

lara72 je napisao/la:Gotovo nikada ne pripremim sve namirnice, nego ih tražim kad u receptu dođem do njih

i sve namirnice bi trebale biti priblizno iste temperature, ono tipa izvadis jaja iz fridza nekih pola sata prije mucenja, otopljenu cokoladu pustis da se ohladi al' ne stegne isl

i potpis na dunjine tips&tricks
+
da bi se bjelanjak dobro umutio, ne smije imati ni trunic zumanjka
bjelance ce razbiti secer, zumance treba mutiti odavde do vjecnosti da ga razbije itd
AA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la AA » 01 lis 2010, 08:13

Madir je napisao/la:biskvit za ovu tortu, a da ne bude totalna katastrofa?

ovo su tipicne Amer torte, nema tu fila (il ga ima u tragovima) a tijesto je ono za kuglof, dakle tesko i masno, meni to nije torta (al mene slobodno ignorisi, ja imam malo cudne kriterije :lol ), al da lijepo izgleda-izgleda :dada

edit: na youtube imas filmica, neki i sa receptima, za ova cuda ;)
AA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la dunja » 01 lis 2010, 08:16

meni su najbolje palačinke kad ih ovako radim
litra mlijeka i dva jaja, malo ruma, limunova korica i jedan vanilin šećer izmiksam, dodam 10 žlica oštrog i 10 žlica glatkog brašna malo po malo i dobro izmiksam da nema grudica i onda dodam vode po potrebi da dobijem tijesto odgovarajuće gustoće
rastopim malo putra na tavi - i odlijem višak u malu šaličicu
po potrebi iz te šalice dodajem par kapi putra tekućeg - ali može i ulje za recimo svaku drugu palačinku
budu mirisne i fine
dunja
most

PostPostao/la MalaSirena » 01 lis 2010, 09:27

Klasičan biskvit kod mene je slijedeći:
- na 1 jaje idu 2-3 dag šećera i 2-3 dag brašna
- prvo miksam bjelanjke u čvrsti snijeg (paziti da prilikom razbijanja jaja ne upadne žutanjak u bjelanjke, ako se dogodi - povaditi žlicom)
- duuuugo miksanje žutanjaka i šećera da se smjesa napuhne (po mojoj mami to mora trajati toliko koliko je potrebno da šećer više ne ''hrusta'' pod metlicama, ali meni se ne da tako dugo)
- naizmjenično dodavanje brašna i snijega (cca žlica-dvije brašna i žlica-dvije snijega) i RUČNO umiješati u žutanjke
- peći na papiru za pečenje (rolade i motam s papirom za pečenje kojem je s vanjske strane vlažna krpa).
Mišonja 03.09.2003.
MalaSirena
i neuništiva mesna štruca

PostPostao/la Madir » 01 lis 2010, 09:31

AA je napisao/la:

ovo su tipicne Amer torte, nema tu fila (il ga ima u tragovima) a tijesto je ono za kuglof, dakle tesko i masno, meni to nije torta (al mene slobodno ignorisi, ja imam malo cudne kriterije :lol ), al da lijepo izgleda-izgleda :dada

edit: na youtube imas filmica, neki i sa receptima, za ova cuda ;)

e to tražim, rcp.za kuglof, a da ne ispadne katastrofa, :lol znači da ga je netko radio i da je ok.
ovaj brod ide na ''jestivu tortu'' koja će, nadam se bit ok.
a možda uspijem i filovat nekom kremom, brod,mislim.

a šta se tiče palačinki,mlijeka samo malo, ostalo voda+malo jamnice.
„Sve, dakle, što želite da vam ljudi čine, činite i vi njima.“ (Mt 7,12a)
Madir
Carica od jaslica

PostPostao/la † nina i nika » 01 lis 2010, 09:31

Kod svih cokoladnih torti uvijek radim isti biskvit i to je onaj "koliko toliko" (koliko jaja toliko secera, jedino ja brasno mijesam sa przenim ljesnjacima) Ovdje mi se cini da je bitno napraviti sablonu na komadu papira pa onda rezati biskvit prije nego se slaze (tu sam ja kod svojeg broda pogrijesila pa mi bridovi bas nisu bili ravni). Krema bi trebala odstajati u frizideru prije nego ju stavljas na tortu i svakako bi trebala slozena torta prenociti da se dobro stisne i onda ju tek obloziti buttercreamom i ukrasavati. Tako bi ja radila. I da, biskvit mozes uvijek dobro nasaftati sa ukuhanim secerom i vodom (tada smanjiti secer u biskvitu). Tad je torta puno socnija. I moje je nekako pravilo da je ipak uvijek bitnije da je torta ukusna nego da izgleda san snova. Djeci samo naznake broda izgledaju super (ali s puno detalja ;)) i jos kad im dozvolis da copkaju ukrase odmah nakon puhanja svjecica, svi se raspamete.

I sad on topic. Mislim da nema velike mudrolije oko kolaca kao niti oko kuhanja i jedina metoda koja je bitna kod kuhanja je metoda pokusaja i pogresaka. :dunno Meni je svaki neuspjeh izazov i tako funkcioniram u kuhinji. Recimo, torte sam pocela ukrasavati kad me je frendica molila da budem kuma njezinoj kceri i kad me pitala da li cu raditi tortu. Izvukla sam se da bi radje radila kolace jer bas i nisam "na ti" sa ukrasavanjem. I nakon tih krstitki, mene je kopalo kopalo mjesec dana i tocno se sjecam svoje prve torte koju sam "ukrasila" i to s marcipanom. Vec iduca je bila s fondanom, a iduca je bila sa home-made fondanom. I tako je krenulo. Sad ulijecem kadgod kome treba iako ne mislim da sam tata-mata za ukrasavanje, ali svaki zadatak je novi izazov. I tako je zapravo sa svim. Sad recimo cesce na coolinarici gledam slane recepte jer imam dojam da sam usla u monotoniju s ruckovima. :oops:
† nina i nika
bosoglava karmelićanka

PrethodnaSljedeća

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.