Sada je: 27 kol 2026, 16:25.

Gnojni cepovi

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

Gnojni cepovi

PostPostao/la Jullishka » 06 lis 2010, 19:08

Vanja je od rodjenja sa mukom sa grlom, konstantno mu je crveno i redovno se malo zakasljuca. Ja dajem sve moguce za imunitet kao, ocigledno da to nema veze, sve dete povuklo sa majcine strane a tice se ORL :roll
Danas smo bili u savetovalistu na godisnju kontrolu i psihofizicki je on super (mozda mu fali pola kile, ali on je u godinu dana izrastao 9,5cm), ali kad je pogledala grlo zena se zaprepastila! I rekla je da sedim i da vidim! I ja sam se sokirala, bogami... Ono, kao bele tackice na oba krajnika, i tacno sam se setila slike kad sam ja sebi kao klinka u ogledalu to gledala...
Dala mi uput za bris i gljivice, odradili to...ali me je prvo pitala dali on ima temperature...a nema je, bio je pre desetak petnaest dana nesto prehladjen i imao malu temperaturu, ali to je bilo jedan dan.
Bris ce nam biti gotov za dva dana, a do tada nastavljam sa bljuvotinama za imunitet, koje ocigledno..ne menjaju nesto posebno :roll
Ja sam pitala dali je bolje da vadimo krajnike, on hrce nocu, spava sa otvorenim ustima i svako jutro nos je pun.Sve to isto kao ja, samo su moju mamu ubedili da cuvamo krajnike kakve takve, da su oni filter i zastita, a ja non stop bila bolesna :temp ...pa sam odrasla na penicilinima svaki mesec do svoje 18 godine, uz put oslabili zglobovi, lomila ruke i noge nebrojeno puta, i sve zbog losih i obolelih krajnika.
Rekla mi je da nakon rezultata cemo svakako ici kod ORL da on da svoje misljenje, pa cemo onda dalje sve to.
Uglavnom, zanimaju me iskustva sa ovim gnojnim cepovima, jesu li oni neki znak da su nam krajnici sjebani i da ce to biti tako dok se ne izvade ili s vremena na vreme opalimo ATB?
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
mama, ti mi se jako svidjas, vidi kako si mekana i lepa i nemoj da mrsavis, ja volim kad si debela
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

Re: Gnojni cepovi

PostPostao/la alexandra » 06 lis 2010, 21:25

moja još ima krajnike. 10 joj je godina. dva do tri puta godišnje je na antibiotiku zbog grla, al nema gnojne angine. za sad ih ne diramo.

ja sam ih vadila s 13 godina. zaredale su me angine i kad su se napravili ti čepovi, rekli su da ih treba vadit. stari mi je doktor, on je amenovao. iskreno, budući se sjećam svega, nakon tog sam se spasila. imala upalu grla još jednom u životu, neki faringitis izliječen inhalacijama.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la Potica » 06 lis 2010, 21:55

alexandra je napisao/la:
ja sam ih vadila s 13 godina. zaredale su me angine i kad su se napravili ti čepovi, rekli su da ih treba vadit. stari mi je doktor, on je amenovao. iskreno, budući se sjećam svega, nakon tog sam se spasila. imala upalu grla još jednom u životu, neki faringitis izliječen inhalacijama.

Ovako je i kod mene bilo, ja sam ih vadila sa 10 godina :dada

Moji svi imaju mandule ali nikad nisu bili skloni anginama da jesu vjerojatno bi ih vadili.
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la Barbi » 06 lis 2010, 22:06

Ja sam imala kao dijete česte upale grla i gnojne angine. Dobro, možda to nije jako često, jednom do dvaput godišnje, ali na grlo sam oduvijek osjetljiva. Krajnike mi nisu vadili nikad :dunno u nekoj dobi se to sve skupa smirilo no i dan danas znam imati upalu grla ponekad.
Ne znam koji je smisao ovog mog posta. :|
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la Jullishka » 06 lis 2010, 22:22

Barbi, ja sam bukvalno odrastala na penicilinima...to su bile gnojne upale svakog drugog ili treceg meseca.
Ako nisu bile gnojne, onda je bila jaka upala koja je prelazila na usi.
Naravno, nismo jos uvek dobili rezultate brisa, a i nismo isli kod ORLa, koji ce dati misljenje sta dalje.
Ali sva moja (porodicna) iskustva kazu da cemo verovatno to morati vaditi..
Nije da me to plasi, samo sam eto, skenj danas zbog toga.
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
mama, ti mi se jako svidjas, vidi kako si mekana i lepa i nemoj da mrsavis, ja volim kad si debela
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

PostPostao/la JiA » 06 lis 2010, 22:24

kako su nama rekli, vadjenje se preporuca kod upala cescih od 4 godisnje.
Bijah slijep, a sada vidim...
JiA
Vjetropir

PostPostao/la Jullishka » 06 lis 2010, 22:32

JiA, njemu je grlo STALNO crveno.
ne preterujem kad kazem stalno. nije stalno bolestan (kuc kuc) ali je bio dosta cesto. a ja posto mu spricam onu ehinaceu u grlo, pa mu vidim grlo svaki dan. i da, svaki dan je CRVENO.
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

PostPostao/la † Sanika » 06 lis 2010, 22:54

Jullishka a jel mu dajes propolis, neki cisti, nativni, ima ga HEDERA bas za klince. To je jako dobro kod akutnih infekcija.
Gnojna upala obicno je od bakterije, ako se zavuku u krajnike nije ih lako ni brisom otkriti.
I ja sam ko mala imala gnojne angine, zapravo potpis na Barbi, ista prica....ali nikada ih nisam vadila, i sad me tu i tam grlo zaboli, nista strasno.

Nisam pametna sta reci, ali ja bi jos pricekala..zapravo nek ORL kaze svoje. Drzite se :hug
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Jullishka » 07 lis 2010, 07:04

Sanika, dajem mu svaki dan propolis, cisti. Ama svaki dan, samo leti pravimo pauzu. I to ne stavljam ga u nicemu, cist tako ga guta, nema frke on.
Juce je laborantkinja bas "muski" uzela taj bris...videcemo sutra, svakako.
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

PostPostao/la Jullishka » 07 lis 2010, 08:53

E da, i dr nam je rekla da joj ovo lici na adenovirus. Znaci da je moguce da je virusna a ne gnojna angina.
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

PostPostao/la servuz » 07 lis 2010, 09:37

Ti znas Jullishka da smo mi morali operisati treci krajnik i da su Isidori donji krajnici laserom smanjeni.Ona je bila hitan slucaj,toliko su porasli krajnici da je pretilo da se udavi.Pre toga 10 meseci stalno bolesna.Ovde se lekari sad brze odlucuju za operaciju nego ranije ali opet ne operisu ako to bas ne mora.Tolerise se godisnje 6-8 antibiotika (kako koji lekar) i antibiotik se daje u krajnjoj nuzdi.I posle naseg iskustva ne bh zurila na OP,poslusala bi vise misljenja pa ako vecina kaze operacija,onda bi to odradila.
Rodjena sam 23.09.2006 u Frankfurtu.
Zovu me:Lole,Doro,Loca,Kikola,Lelo,Doki,Dorka...
Prohodala sam sa 14,5 meseci.
Zadnje merenje:25,5 kg i 127cm.
Zlatokosa sam sa plavim okama.
slika
servuz
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Duga » 07 lis 2010, 10:50

Jullishka je napisao/la:Sanika, dajem mu svaki dan propolis, cisti. Ama svaki dan, samo leti pravimo pauzu. I to ne stavljam ga u nicemu, cist tako ga guta, nema frke on.
Juce je laborantkinja bas "muski" uzela taj bris...videcemo sutra, svakako.

Na tvom mjestu bih samo gledala malog kako se ponaša, ima li bolove, temperature, žali li se na bol pri gutanju i sl. i vidjela koliko i šta se uopće ponavlja, koliko često završava na antibiotiku zbog grla ( ali da pouzdano znate da je bakterijski), ima li upale uha. Tvoje iskustvo ne znači nužno da i njega čeka isto.
Recimo, svojoj klinki sam svojevremeno vidjela dva gnojna čepa na uvijek uvećanim krajnicima i :strah k'o da sam vraga vidjela jer se mala ni na šta nije žalila. Otrčala doktorici koja me pitala zašto sam djetetu virkala u grlo ako se baš ni na šta ne žali (a to su moje male opsesije :oops:) i rekla da je to sigurno od neke virozice koju je pokupila (fakat je tih dana bila počepljenog nosića). Na forumu sam pročitala da su ljudi imali gnojne angine bez ikakvih simptoma :znoj , onda sam otrčala svojoj sisterici koja je rekla da u praksi nikad nije susrela gnojnu, a da ne boli, nema temp. da nema baš ništa osim čepova (k'o ono, ja fit, a bolestan :dunno ). Odlučila im vjerovati.

E da, i dr nam je rekla da joj ovo lici na adenovirus.

Kako opisuješ da se mali ponaša i meni tako izgleda :dunno
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Jullishka » 08 lis 2010, 18:01

bris negativan. treba krv da se definira dali je adeno, a dr je 99% sigurna da jeste, po svemu sudeci..
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

PostPostao/la Duga » 08 lis 2010, 18:58

super za mališu!
:zivili
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Hajdi » 08 lis 2010, 19:01

Juls moja L ima jako povećane krajnike (kad pogledaš stvarno se prestrašiš) ali nema česte angine (ali zato šarlah dva puta do sad). ORL savjetovao samo intenzivno ispiranje nosa fiziološkom. ALI .... stalno poluotvorena usta odvela su nas ortodontu (križni ugriz, donja čeljust preko gornje) i sad nosimo već drugi aparat za zube (gornju čeljust smo raširili, sad da je još izbacimo preko donje).
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Stefanova_mama » 08 lis 2010, 20:44

Julls bris treba znati uzeti, ako su gnojavi cepovi, ne moze biti sterilan, neki djura tu postoji. Ovo pricam iz iskustva, kod pedice su bila 3-4 brisa negativna, a dete nocu krklja i kad je zdrav i kad je bolestan. Odemo kod ORL i on prilikom uzimanja brisa procacka po grlu, prevuce preko unutrasnje strane oba obraza i po korenu jezika i uhvatimo pneumokoke, a nos malo dublje procacka, a ne da macne samo pri vrhu.

Ali dobro je da radite i krv, za adeno virus ne znam.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la † Sanika » 08 lis 2010, 21:26

Hajdi off, kad ste taj krizni ugriz primjetili?
Mm ga ima, navodno je nasljedno, pa moram klince pratiti da na vrijeme reagiramo. Navodno je oko 5. godine pravo vrijeme...

Julls ajde neka krv pokaze da je virusno. Napravite i CRP, jer ako je povisen, moze biti i streptokok bez simptoma zavucen u krajnike ...
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Jullishka » 08 lis 2010, 22:17

znaci, uzimanje krvi nam je SF! sve moze kod lekara, ali to nikako! danas se otimao i urlao, opet savio ruku (kao i svaki put), ja ga nisam mogla drzati, odakle mu ta snaga ne znam, krv na sve strane, a on pobegao, bukvalno :shock
jebem li ga, moracu nekako :(
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

PostPostao/la MAJA Skopje » 09 lis 2010, 23:59

Uh julls. J. je isto bio tezak kad je krv u pitanju. Onda je tata nastupao na sceni. Uzme ga u krilo pa lepo prikljesti , a veruj mi trgao se ko razjareni bik. I onda ja nesto bleblecem pa skrecem paznju na drugu stranu on vristi, u svom tom vristanju mi vec zavrsili.
Danas vise nemamo problema sa time. Lepo sedne da ruku i izvade krv.
Sto se tice krajnika, mi smo vadili samo treci i to bas zbog krkanja i zapusenog nosa. Ostala dva su ostala OK. Nismo nikad imali gnojne angine i nikad ga nije bolilo grlo. Tako da nemam ti rec savjet osim da pre nego sto bilo sto odlucis prvo se posavetujes barem sa 3 lekara. Ovo govorim u slucaju ako ti neko predlozi operaciju. Nama su 3 potvrdili da je za operaciju pa smo se tek onda odlucili.
Potrebna je jedna minuta da donesete odluku koja moze da vam promeni ostatak zivota, ali potreban je celi zivot da otkrijete dali je ta odluka bila pravi izbor.
MAJA Skopje
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Carlito » 10 lis 2010, 11:20

Moj je Karlo imao gnojne cepove na krajnicima, i vadio je sva 3 krajnika, ali je on imao bar jednom mjesecno upalu krajnika. Od kada smo ih izvadili djete se spasilo.
Dijete je knjiga iz koje čitamo i u koju bismo trebali pisati...
Carlito
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la † Sanika » 10 lis 2010, 11:31

Jullishka je napisao/la: opet savio ruku (kao i svaki put)

kaj mu vade iz vene? zasto?
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Liv Tyler » 10 lis 2010, 11:59

I mi smo imali gnojne čepove nad kojima se dokica toliko zgrozila da nas je htjela u bolnicu poslati. Onda se ipak predomislila, dala nam duplu dozu sumameda i sprej za usnu sluznicu Tantum verde. I iskreno govoreći mislim da mu je više pomogao taj sprej nego sam atb, a to je i dokica rekla samo ga je dala radi predostrožnosti. On je već nakon par uštrcaja počeo normalno gutati, jesti i čepovi su nestali ko rukom odnešeni. Njemu je to bila prva bolest u životu, sad čemo vidjeti kako će ići dalje.

A ovaj sprej inače pomaže i kod svih ostalnih upalnih procesa u ustima.
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la Jullishka » 10 lis 2010, 15:21

Sanika je napisao/la:
Jullishka je napisao/la: opet savio ruku (kao i svaki put)

kaj mu vade iz vene? zasto?

za adeno
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

PostPostao/la Hajdi » 11 lis 2010, 10:52

Sanika mi smo krenuli ortodontu sa sedam godina
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Duga » 11 lis 2010, 11:04

Hajdi je napisao/la:Juls moja L ima jako povećane krajnike (kad pogledaš stvarno se prestrašiš) ali nema česte angine (ali zato šarlah dva puta do sad). ORL savjetovao samo intenzivno ispiranje nosa fiziološkom. ALI .... stalno poluotvorena usta odvela su nas ortodontu (križni ugriz, donja čeljust preko gornje) i sad nosimo već drugi aparat za zube (gornju čeljust smo raširili, sad da je još izbacimo preko donje).

Ako ima stalno poluotvorena usta (a to je zbog trećeg krajnika) i onda za posljedicu križni zagriz, zbog čega rješavate samo posljedicu ako dr tvrdi da je križni zbog toga :dunno
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Lamama » 22 kol 2012, 15:11

podižem temu. sinoć sam sebi izvadila tri gnojna čepa iz grla koji su zajedno kad se sastave kao pola sažvakane žvake (ne znam kako da drugačije objasnim :ajme ). znači baš ogromno. to su oni bijeli, što užasno smrde. jedva sam ih vidjela jer su bili sa strane u obrazu, skroz daleko prema krajnicima. i ja uzela štapić i istiskivala, istiskivala. umalo nisam pala u nesvijest kad sam vidjela šta je izašlo :nesvist inače redovno imam ove čepove. jedne izvadim, drugi se naprave. skoro stalno tokokm godine. brisevi ništa ne pokazuju.

isti problem i kod curke. dr primijetila čep, izvadila joj ga, za 7 dana opet. ja joj ih sad redovno vadim, oni se redovno stvaraju :strah dr prokomentarisala da će joj izvaditi da ne dobije temp. ali ni kod nje ni kod mene nikakvih simptoma.

vidim da gore pišete da mora biti bakterija. jedino da ponovim bris i da natjeram tehničara da nam ga krvinički uradi :conf

je li ima iko da zna da može biti čep bez drugih simptoma
Lamama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la teutonija » 23 kol 2012, 11:46

Mislim da brkaš gnojne čepove koji se stvaraju kod bakterijske infekcije npr kod infekcije Beta hemolitičkim streptokokom i kamence koji se stvaraju kod nekih ljudi u mandulama koje su izrovane pa zaostaje hrana ,sluz.. koji se s vremenom formiraju u te bijele čepove.
http://www.webmd.com/oral-health/tonsil-stones-tonsilloliths-treatment-and-prevention
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la Lamama » 23 kol 2012, 11:55

hvala teutonija. to je to. sad kad imam naziv na engleskom, odoh dalje istraživati ;) (mada ih je i pedijatrica nazvala gnojnim čepićima :dunno ), ali nema veze.
Lamama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Hajdi » 23 kol 2012, 12:20

Duga, tek sad sam vidjela pitanje. Problem je da ORL i ortodont ne sudjeluju i svatko obrađuje samo svoje područje. Vezu između poluotvorenih usta i križnog zagriza napravila sam više ili manje ja sama. Sad je bolje i usta više nisu poluotvorena, ortodontske probleme rješavamo dalje.
Hajdi
Sveta krava

Natrag na Bubini sam!

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.