Sada je: 11 lip 2026, 13:56.

PRVA MRKVICA - topic za početnike

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: PRVA MRKVICA - topic za početnike

PostPostao/la bubsek » 21 lis 2010, 22:46

iako imam iza sebe vec veliku curu ,zaboravila sam kao to vec ide...

1-ispocetka ide jedan obrok na dan ili...?
2-kada poceti sa vise njih ? (znaci dorucak,rucak,vecera)...
3-kako s dojenjem ?...nakon jela dati ciku ili ipak ne?
4-ako npr.pocnem s jabukom onda nastavljam jedno 3-4 dana s njome a onda prelazim na drugu namirnicu?

za sada to dok ne smislim nesto pametnije... :oops: :oops: :oops:
Kraljica-2005

Princeza-2010

Mala princezica-2015
bubsek
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Sanella » 21 lis 2010, 23:13

Curke trebam savjet...dala sam sincicu kasicu od mrkve i jabuke!
Sad me zanima kolko dugo da ga hranim sa time i za koliko dode dode do reakcije ako je beba alergicna!
I dali znadete za kakvu knjigu sa receptima za bebe?
Ima 4 i pol mjeseca i neki me svinje kaj sam mu dala kasicu neki su me svinjili zasto mu vec nisam dala... i sad neznam dali da mu nastavim davat kasice tj...nakon flasice par zlicica kasice ali samo oko podne kad jede...
Ma skroz sam zbunjena sa svime! I da sad mi ima oko 7500-600 i 64 je dugacak pa neznam dali mu muzda treba vise buduci da je tako velik... Hvala vam puno
Nadam se da ste shvatile buduci da sam svasta nadrobila! :mah
slika
Sanella
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la tanjabb » 22 lis 2010, 01:02

Sanella, prerano ti je to sve skupa. Nemoj mu davati kasice, pricekaj jos mjesec dana. Velik/mali... nema veze s razvijenoscu probavnog sustava. Procitaj si stickane topice na vrhu ovog pdf.

Bubsek, vidi ovaj topic
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la mrcinela » 22 lis 2010, 08:15

Sanella i ja sam skoro tako počela pa sam se ipak predomislila i odgodila do 6 mj.
Pa proučavam ovaj topic i učim sve napamet.
I čini mi se da treba odvojeno dat prvo npr mrkvu par dana pa jabuku a ne oboje odjednom jer nećeš znati na što reagira ako nedajbože reagira.

Evo ja sebi štreberski sastavljam plan i nabavljam žitarice - ipak je prerano kupovati povrće, imamo još mjesec dana. A voće sam odlučila ostaviti za kraj. Krenut ću s palentom, kupila sam finu sitnu eko palentu, samo ak mi neko može točno reć koliko ju dugo treba kuhati.
slika
mrcinela
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Kaya071 » 22 lis 2010, 08:59

Koliko vode smijem davati bebacu?

Ovdje kod nas je trenutno grozno vruce, a on jako aktivan. Doji 3-4 puta dnevno i nikadasenezna puta nocu (izmedju 3-5).

On jako voli vodu. Dam mu nakon svakog obroka (ima dva obroka) i jos onda tokom dana. Nekako se vodim logikom, kada sam ja zedna, zedan je i on, pa mu dam.

Dnevno konzumira mozda 2 dl sve skupa. Dajem mu flasiranu vodu koju i mi pijemo.
Mr Ostrozubic 17/02/2010

Mr Loptic i Zujalica 08/03/2012
Kaya071
Sveta krava

PostPostao/la Ina66 » 22 lis 2010, 09:03

Kaya071 je napisao/la:On jako voli vodu. Dam mu nakon svakog obroka (ima dva obroka) i jos onda tokom dana. Nekako se vodim logikom, kada sam ja zedna, zedan je i on, pa mu dam.

Dnevno konzumira mozda 2 dl sve skupa. Dajem mu flasiranu vodu koju i mi pijemo.

dobro radiš. ako traži, znači da mu i treba
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la mrcinela » 22 lis 2010, 09:10

a šta je s šipkom? kad ide šipak? ne mislim na nar!
ima ga u čajevima i kašicama...a jel se može dat baš čaj od šipka kad npr ima proljev ili to ne ide za bebe?
slika
mrcinela
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Kaya071 » 22 lis 2010, 10:17

Ina :kiss, hvala!
Mr Ostrozubic 17/02/2010

Kaya071
Sveta krava

PostPostao/la thalia » 22 lis 2010, 10:18

ajd jedno bedasto pitanje :mrgreen

zašto dohrana počinje sa šest mjeseci, ne s pet i pol, ne sa šesti pol?
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
thalia
Von Trapp

PostPostao/la Diami » 22 lis 2010, 12:48

Ak se ne varam WHO i preporuča nekakav period od xy tjedna do yz tjedna za početak dohrane, a sredina je ta - 6 mjeseci, plus preporučaju tih 6 mjeseci isključivog dojenja jer se to valjda pokazalo korisnim za razvoj djeteta, probavnog sustava i sl. Al cure sigurno imaju i linkove ili konkretnije citate. :)
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la bubsek » 22 lis 2010, 12:55

citala sam vase stare topici i vidjela da preporucate rade kupovne kasice ako nemate provjereno voce/povrce.
e sada spominjale ste da su babylove najbolje kasice (iako nisam znala da postoji ta marka kasica)...

htjela sam pitati na sto treba obratiti paznju pri kupovinu kasica?

i jos jedno pitance u vezi palente...mene osobno kako su moji znali rec palenta "grebe" a ona je u prvoj skupini pa mi je nekako gruba za prve obroke...

dali ju mogu razrijediti mlijekom (mojim) ili jednostavno napravim jako rijetko i tako dam?

izludit cete sa mnom... :mrgreen
Kraljica-2005

Princeza-2010

Mala princezica-2015
bubsek
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mrcinela » 22 lis 2010, 13:35

bubsek ja sam kupila skroz sitnu palentu! i pravit ću je rijeko a možda dodam AD..imam još mj dana za razmislit :lol
slika
mrcinela
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Diami » 22 lis 2010, 13:37

Možeš i jednu i drugu varijantu s palentom. Inače što je finije mljevena to manje "grebe", pa ak imaš mlinac za kavu kojeg možeš dobro očistiti, onda samelješ kupovnu ak je grublja, tak će se i brže skuhati.

Za kašice - za početak definitivno po jedan sastojak, kasnije da ti nema recimo mlijeka unutra ili vrhnja prije vremena ili limunske kiseline (vit. C je dovoljan kao "konzervans"), po mogućnosti bio proizvod...
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la mrcinela » 22 lis 2010, 13:43

a čime miksate hranu? naručila sam si ribež i....ono čudno onu zdjelicu zaboravila sam kak se zove u kojoj se gnječi.... a imam i mikser električni tj kao neki multipraktik ali bolje je gnječiti zar ne???
slika
mrcinela
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la bubsek » 22 lis 2010, 14:25

mrcinela je napisao/la:bubsek ja sam kupila skroz sitnu palentu! i pravit ću je rijeko a možda dodam AD..imam još mj dana za razmislit :lol

ja jos nekih 1.5mj razmisljanja i raspitivanja.... :dada
Kraljica-2005

Princeza-2010

Mala princezica-2015
bubsek
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Sanella » 22 lis 2010, 14:51

Cure ja sam kupila takvu kasicu sa mrkvom i jabukom i pise da je od 4 mjeseca i sljiva je od 4 a mislim da sam u nekoj od tablica vidla tek od 7. Moji david vec ima dva zubica izrasli su prije nekih 20 dana i jako ljepo guta...a procitala sam negdje da su to jedni od znakova kad je djete spremno za kasice (nije svako djete spremno sa 6 ili vise)
Ma neznam kaj da radim dali da nastavim mu davat ili...
On meni po noci ne trazi jest nego negdje oko 7 ujutro i nakon toga opet spava do 10 a ide spavat oko pola 10...pa mi se cini da je spreman za kasice!
A kak da ga hranim sa kasicom...kaj ide prvo flasica pa mu onda dam kolko hoce kasice ili jedan obrok flasica a sljedeci samo kasica ili kak...i kolko puta smije jest kasicu?
slika
Sanella
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la tanjabb » 22 lis 2010, 15:18

sanella, procitaj i ti topic POCETAK, pa BROSURU O DOHRANI
A ponovit cu ti jos jednom da ste premali za pocetak dohrane. Bolje pricekaj, nece se nista dogoditi.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la mrcinela » 22 lis 2010, 15:24

Sanella razumijem ja tebe, nestrpljiva si ko i ja... Slažem tu namirnice, zdjelice, žličice, ali bolje se ipak strpit. A to što piše na kašicama se baš ne podudara s tablicama, ipak je njima u interesu prodati...
slika
mrcinela
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Kaya071 » 22 lis 2010, 15:41

Diami, sad me zadevera s tom limunskom kiselinom :conf .
Ovdje imaju da se kupe Purity (juznoafricke) i gotovo sve prve kasice (6+) sadrze limunsku kiselinu. Jedino sweet potato, butternut i mrkvica nemaju, ali njih nikada nema da se kupi.
Dok sam tu u Ugandi, bebac jede sve iz kucne radinosti, ali pocetkom novembra putujemo u Sarajevo na tri sedmice, pa sam mislila kupiti par kasica da imam u putu.

Sta da radim :/ ?
Mr Ostrozubic 17/02/2010

Kaya071
Sveta krava

PostPostao/la Diami » 22 lis 2010, 16:37

Ak ti nije bebač alergičar, onda to nije baš toliko bitan element, ako ne možeš izbjeći nikako.

Sanella - jesu to jedni od znakova (zubići, dobro gutanje), al ne i jedini. Prvi obroci se daju između dva obroka mlijeka, a kad prihvati veću količinu onda počneš pomicati prema jednom od obroka i ne nudiš flašicu dok on ne zatraži. A proizvođači svašta napišu - njima je glavni interes prodaja, pa što prije počneš kupovati to bolje.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la tigger » 22 lis 2010, 17:44

2 pitanja! 1.Koliko je podoja dovoljno da treći obrok dohrane ne mora biti mliječni? Mi smo sad na minimalno 5-6 podoja u 24 sata, je li to dovoljno. Ispostavilo se da je J alergičan na adaptirano, poplikavi oko usta, pa bi mu davala rižino, zobeno umjesto ad-a za večernju griz ili sl...

2. Vidim da dosta forsate sezonsko voće/povrće i imate neg mišljenja o smrznutom, ali sad više neće biti sezonskog povrća, pogotovo voća nekih barem 4-5 mjeseci. Ja zasad još imam batata, žirastih tikvi, jabuka, krumpira ali radije ću davat smrznuto iz vrta za koje znam da nije tretirano nego bilo što drugo po zimi kad svježe ponestane....ili ima bolja alternativa?
tigger
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la thalia » 22 lis 2010, 18:18

mrcinela je napisao/la:..ono čudno onu zdjelicu zaboravila sam kak se zove u kojoj se gnječi...

suribachi :mrgreen

Diami je napisao/la:Ak se ne varam WHO i preporuča nekakav period od xy tjedna do yz tjedna za početak dohrane, a sredina je ta - 6 mjeseci, plus preporučaju tih 6 mjeseci isključivog dojenja jer se to valjda pokazalo korisnim za razvoj djeteta, probavnog sustava i sl. Al cure sigurno imaju i linkove ili konkretnije citate. :)

ma da, to znam, ali baš me zanimalo ako netko točno zna :)
thx Diami :buket

što se tiče gnječenja, moj prvorođeni je jeziv po tom pitanju :ne
njemu ako nije bilo tekuće, zagrcavao bi se.
pa smo miksali.
vidjet ću kako će bit s ovim.
thalia
Von Trapp

PostPostao/la Diami » 22 lis 2010, 18:42

Ja sam imala sreće da K nije bio jako osjetljiv, prvih par dana sam miksala ili kroz cjedilo gnječila, a onda sam počela prvo jako sitno vilicom gnječiti, pa s vremenom sve manje, postepeno naravno. Još smo davali finger food i išlo je čisto ok.

Tigger
1. mislim da ti je to dosta podoja, tak da nije bed za žitarice na mlijeku nekom od žitarica

2. ja osobno sam davala smrznuto i tada i sada znam ponekad.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la tanjabb » 22 lis 2010, 22:01

I ja dajem smrznuto povrce, ovo kojeg nema vise svijezeg, grasak ili mahune npr.

Thalia, WHO i Unicef preporucaju iskljucivo dojenje prvih 6.mjeseci, zato je i pocetak dohrane predvidjen sa 6mj. Tjedan dana prije ili kasnije, to je svejedno.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la thalia » 22 lis 2010, 22:41

tanjabb je napisao/la:. Tjedan dana prije ili kasnije, to je svejedno.

evo ovo me zanimalo.
MM je vikend kad je V. tjedan dana prije 6 mjeseci doma pa bi htio da mu damo jabučicu.
pa pitam.
jesam štreberica :mrgreen

s. je prihvatio kasno dohranu :/
thalia
Von Trapp

PostPostao/la Sanella » 22 lis 2010, 22:50

tanjabb nisam pitala dali smo PREMALI ili nismo nego kako i koliko mu mogu dati kasice...svaka od nas pozna svoje djete i odlucuje sta je za njega u datom trenutku najbolje ako mi je pedijatrica rekla da ako zelim mogu poceti onda neznam zasto si TI odlucila dali je moje djete premalo...
sve sam procitala i osobno mislim da su te stvari prenapuhane i isforsirane zato danas i djeca jesu tako bolezljiva jel ih se drzi pod staklenim zvonom! ne mislim mu davat janjetinu ali od par zlicica mrkve mislim da mu nece biti nista! :mah
slika
Sanella
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la tanjabb » 22 lis 2010, 23:03

sanella, od moderatorica na ovom pdf. onda neces dobiti savjet koji trazis jer smatramo da za njega jos nije vrijeme
tvoje dijete tvoja odluka, svakako. To je uvijek neupitno.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la admeli » 22 lis 2010, 23:57

evo mene opet :mah
vjerovali ili ne,napravila sam jelovnik za cijelu godinu dana,što neko reče,štreberski. savladali smo jedan obrok oko 10 ujutro.pošto 29.punimo 7 mjeseci a sa dohranom sam počel asa 5,5,planiram drugi obrok vesti negdje oko 3,4.11.
zanima me u koliko sati bi trebao biti taj drugi obrok,planiram oko 15,tako bi imao jedan mliječni između ova dva:) valjda ćete skontati šta sam htjela reći :lol
također me zanima kada bih mu mogla dati nešto lagano pred spavanje,tipa hipp voćno-mliječne kašice od jabuke? da li bi ga to mučilo i treba li tu kašicu prvo probati ujutro?
pozz svima :mah
admeli
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la tanjabb » 23 lis 2010, 00:20

Drugi obrok u 15 sati je ok plan. Tako sam i ja, samo sto smo mi dojili, dakle dorucak/dojenje/rucak...
Za veceru vam je jos prerano, to ces uvesti kao 3.obrok za nekih mjesec i pol. Navecer se inace daju stvari koje ste vec probali, a i preporuca se zato da se s vecerom krece kasnije jer je dijete ipak vece (i manje su sanse za reakciju). Inace ako o veceri razmisljas kao o rjesenju za bolje spavanje... to ne igra, istrazivanjima dokazano. Zeludac onda umjesto da odmara ponoci probavlja veceru pa se bebe znaju cak i cesce buditi.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Sanella » 23 lis 2010, 11:44

tanjabb hvala na pomoci! Vase je pravo ne odgovorit mi kao sta je i moje; pomoc i odgovore potrazit na drugom mjestu! :mah
slika
Sanella
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.