Sada je: 07 kol 2026, 19:09.

Indukcijska ploča

Svaštara - informacije o svemu i svačemu, što i gdje kupiti (od haljine do parketa), kamo na izlet, čime i kako čistiti, kako sve to platiti...

Moderatori/ce: Potica, Nana1971

Indukcijska ploča

PostPostao/la LiKmama » 23 lis 2010, 10:39

Ima li tko to čudo?
Malo puno cepa da naslijepo kupujem, a doista ne znam nikoga tko je ima.
Konkretno, zanima me je li doista brza poput plina i kakva je za održavanje.
A sad idem vidjeti koliko koštaju rajngle za nju.
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

Re: Indukcijska ploča

PostPostao/la Crazy Daisy » 23 lis 2010, 10:56

ovdje smo se malo dotakle toga: http://mameibebe.biz.hr/phpBB2/viewtopic.php?f=91&t=52532&start=0&st=0&sk=t&sd=a&hilit=indukcijska

ja bi si ju htjela, no nisam još donjela konačnu odlugu. što se tiče suđa ne treba nikakvko specijalno već bilo koji inox. znači nekakvi emajl ili teflon otpada i ostalo što nije vodljivo.
Crazy Daisy
blinkam ko košuta pred farovima

PostPostao/la LiKmama » 23 lis 2010, 11:10

O, super, hvala!
Nažalost, nije baš bilo nekih iskustava, nadam se da se to u posljednjih godinu dana promijenilo...
Suđe sam pogledala, nije uopće skupo, našla sam set od 5 rajgnli za 40 funti.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la alexandra » 23 lis 2010, 11:15

imam je 6 godina i ne bi se vraćala na plin ili bilo koju drugu varijantu.
brza je skoro kao plin, zaista zanemarivo sporija, brzo reagira i na smanjenje temp., očistim je za 30 sec, ima sve potrebite alarme koji su potrebni starijim gospođama da im ne zgori stan i ručak, ak ti počne kipit, ugasi se sama, kad naštelaš alarm, ugasi se sama, nemam fobija da nisam isključila plin ili da mi plin curi :roll , ako je slučajno ostaviš uključenu bez da su lonci gore, zgasi se isto sama za sat i pol, mislim, nisam isprobavala, ja nisam posebno pažljiva prema njoj, znao mi je i bubnut lonac na nju i ovo i ono, ali nema na njoj nikakvih oštećenja.
na moru imam plin (boca) i samo se ispatim kolko sam se navikla na ovu ploču.
da, lonci idu svi gore, osim onih emajliranih tako da nisam ništa posebno kupovala.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la LiKmama » 23 lis 2010, 11:22

Yes! To te ja pitam. :klanja
Hvala! :zivili Znači dobra investicija. :dada
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la alexandra » 23 lis 2010, 11:25

meni stvarno savšena. vjerujem da ima i suprotnih iskustava :dunno onaj dio s čišćenjem me posebno veseli još dan danas :lol
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la Crazy Daisy » 23 lis 2010, 11:28

alex :5
Crazy Daisy

PostPostao/la LiKmama » 23 lis 2010, 11:29

O, da, za čišćenje joj pišem ne 1 nego 3 plusa. :D
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la LiKmama » 23 lis 2010, 11:40

Ovo vam moram pokazati
slika

:klanja
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Crazy Daisy » 23 lis 2010, 11:57

mene su upozorili da neke ploče rade na trofaznu struju?
Crazy Daisy

PostPostao/la LiKmama » 23 lis 2010, 11:57

evo što sam našla za suđe

Suitable Cookware
Because induction relies on electro-magnetic energy, your pans will need to be based on a ferrous metal to be effective. Cast iron is great (if slightly nerve-racking on a glass surface), but many manufacturers make aluminium or stainless steel pans with a layer of suitable material in the base. Look for a pan bearing the "Class Induction" logo on its base or packaging, or the wording/logo “Suitable for Induction”. Induction is becoming fairly popular, so many quality kitchen shops will stock suitable products. You may already have some suitable pans:

Stainless Steel
Unless they have been made especially, normal stainless steel pans may not work well with induction, as the ferrous content is relatively low.

Enamelled Steel
Pans in enamelled steel, with or without non-stick coating, will work very well.

Cast iron
Great with induction, but to avoid the risk of scratching the glass top of your hob use pans with an enamelled base, or avoid sliding the pan across the glass surface.

Aluminium Special-based Pans
Choose induction-suitable pans with a thick base, as this ensures more even cooking (the heat is more evenly distributed).

Incompatible Cookware
Glass, ceramic or earthenware pans, aluminium pans (unless they have a special base), copper pans.

LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la LiKmama » 23 lis 2010, 11:58

CD, nemam pojma :dunno
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Krumpirić » 23 lis 2010, 12:16

Crazy Daisy je napisao/la:mene su upozorili da neke ploče rade na trofaznu struju?

ako su na tri faze napona-to je dobro, to je preveliki potrošač i mora biti na 3 faze.
Kombinacija plin/struja je spojena na 1 fazu.
Ništa te to ne mora brinuti pri kupnji.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Crazy Daisy » 23 lis 2010, 12:19

naravno da me mora brinuti ako imam zakupljenu samo monofaznu. mislim koliko vas u stanu ima trofazni priključak?
Crazy Daisy

PostPostao/la Krumpirić » 23 lis 2010, 12:24

Crazy Daisy je napisao/la:naravno da me mora brinuti ako imam zakupljenu samo monofaznu. mislim koliko vas u stanu ima trofazni priključak?

ah, zo :mrgreen
U zg su masovno 1f, vjerojatno jer ima plin provučen kroz grad, pa nema puno ljudi potrebe za 3f. U kućama pak većina ljudi u npr. Dalmaciji ima 3f.
Nego, mene muči ako imaš 1f, hoće li ti faza izdržat da upališ npr. sve 4 ploče,imaš li sada struju il plin?
moglo bi se dogodit da ti stalno ispada pa ti HEP naturi plaćanje veće angažirane snage :mrgreen ( u sl. fazi, zasad ne)
il da ti samo stalno ispada, pa da poludiš
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la saptacica » 23 lis 2010, 12:29

Da, ja sam u kući u Zg, i imam na svakom katu po jednu trofaznu utičnicu, naravno, ne u kuhinji.

A napopastio me pogled na ovu likicinu čokoladu :lol .

Al realno, ne treba mi sad, možda kad ova plinska krepa.
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la folne » 23 lis 2010, 12:39

ja bi, kad bi uzimala indukcijsku, uzela ovu:

slika

u uputstvima kaže izmjenična struja 230V, snaga 7400 W max
The basis of your life is freedom; the purpose of your life is joy.
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la Nikina mama » 23 lis 2010, 12:42

razmišljala sam o indukciskoj kad smo uređivali novu kuhinju, ali me odbila prvenstveno cijena, a zatim i to da na nju ne mogu staviti običnu posudu.
imam sve suđe od zeptera, ali upotrijebim tu i tamo tefl.tavu, wok, turska kava se kuha u đezvi i tako.
na kraju smo kupili strujnu staklokeramičku ploču na touch tipke i nisam požalila.
brzo se grije, u biti čim ju upalim isti tren je vruća, isto tako se i brzo hladi.
ako ju slučajno ostaviš upaljenu sama se ugasi nakon nekog vremena.
a što se tiče čišćenja :klanja

edit:
vidi ovo: http://www.forum.hr/showthread.php?t=326504
Nikina mama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la tanjabb » 23 lis 2010, 15:32

Moji roditelji imaju staklokeramicku plocu s dva obicna kruga i dva indukcijska i to mi se cini kao super rijesenje jer ja npr. imam dosta gusnatih lonaca i ti na idukciju ne idu.
Indukcijski krugovi zaista vodu zagriju do vrenja kudikamo brze od obicnih elektricnih krugova.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la yra » 23 lis 2010, 15:41

Mi imamo takvu ploču i rado bih je zamijenila za neku varijantu gdje se kombinira s plinom, ako to postoji uopće.
Razlog tome je što je plin ipak plin i neka su jela, poput npr. palačinki neusporedivo bolja na plinu.
Naša je stara 8 godina i pokvarena je, jedan krug ne radi, drugi radi na pola...
Za čišćenje je zaista fenomenalna, očistim je dok kažeš keks.
Ona fotka na kojoj je čokolada na pola na loncu,a na pola na hladnom krugu kod nas nije izvediva jer se ipak i taj vanjski krug mrvicu zagrije, dovoljno da čokolada postane kremasta. :mrgreen
3.12.2003.
20.5.2007.
29.9.2009.
http://il.youtube.com/watch?v=Rr39eyEVWr0
yra
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la saptacica » 23 lis 2010, 15:47

A jel tvoja indukcijska ili obična na struju? Mislim jasno je da se i oko lonca ugrije, jer sama toplina lonca grije ploču.
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la tanjabb » 23 lis 2010, 15:49

da, ja mislim da se ovdje brka obicna staklokeramicka ploca na struju i indukcijska
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la yra » 23 lis 2010, 16:29

saptacica je napisao/la:A jel tvoja indukcijska ili obična na struju? Mislim jasno je da se i oko lonca ugrije, jer sama toplina lonca grije ploču.

Iskreno, ne znam! :oops:
Ovakva slična, od iste firme.
To je crna staklokeramička ploča sa 4 kruga, s time da su dva kruga napravljena kao višestruki.
Jako se brzo zagrijavaju i brzo hlade. Može se zaključati, narihtati alarm, ima još neke sigurnosne elemente.
Mogu držati oslonjeni dlan pored vrućeg kruga, ali definitivno nije za čokoladu. ;)
Po čemu se razlikuju indukcijska i staklokeramička ako nije oft?
3.12.2003.
20.5.2007.
29.9.2009.
yra
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tanjabb » 23 lis 2010, 16:34

Indukcijska ploča za kuhanje zagrije hranu u posudi brže od klasične staklo keramičke ploče ili plina a pri tome potroši manje struje. Toplina se nalazi samo ispod posude a polje prestane raditi u trenutku kada maknemo posudu. Snaga se u trenu smanji na najniži stupanj, što uzrokuje minimalnu potrošnju el. energije.

Prilikom mogućeg izlijevanja na ploču neće se ništa dogoditi pošto ploča nije ugrijana. Ploču jednostavno obrišete sa običnom krpom.

Indukcijska ploča radi na način magnetnog polja koje se usmjerava samo na dno posude. Sadržaj u posudi se jako brzo ugrije, jer nije potrebno da se najprije zagrije grijač, zatim ploča, dno posude i tek onda sadržaj. Kod tradicionalnog kuhanja sa plinom i strujom toplina se prenosi preko ploče na dno posude. Kod indukcije postupak je nešto drugačiji. Ploča ostvaruje toplinu neposredno na dnu posude.

Posude za kuhanje na indukciji mora biti od magnetnih materijala. Ako niste sigurni da je posuda prava, na dno stavite magnet. Ako se magnet učvrsti posuda je prava u suprotnom posuda nije primjerena za kuhanje na indukciji. Najbolje su emajlirane posude i posude od lijevanog željeza, a upotrebljavati možete i posude od nehtrđajučeg čelika ali pod uvjetom da imaju magnetno dno.

Ne možete upotrebljavati posuđe od keramike, plastike, stakla, aluminija. Indukcijska ploča sama prepozna posudu na svojoj površini te se automatski uključi. Ali prepozna i posudu koja nije primjerena te se zbog toga neće uključiti.

Indukcija prepoznaje i sadržaj u posudi te u slučaju da u posudu ulijemo ulje i ono se pregrije, indukcija će se automatski prestati dodavati energiju. Također ako se dogodi da sadržaju u posudi ispari, senzor prepozna pregrijavanje te se automatski isključi. Upravo ove karakteristike uvrštavaju indukciju u najsigurnije kuhanje.

Kod mojih se npr. litar vode na indukcijskoj zagrije do vrelista u minuti.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la LiKmama » 23 lis 2010, 19:02

Nikina mama, :5 odličan link. U više navrata sam se vraćala i čitala tih osam stranica, lol, ali stvarno sam puno naučila i nisam našla niti jedan razlog protiv (s izuzetkom cijene, ali ni ona nije više pretjerano tragična kao prije par godina).

Sad moram i konkretno pitati, kakva iskustva imate s Neffom? Našla sam jednu njihovu na ogromnom sniženju na kojem košta 50% manje od ostalih, jakih proizvođača, pa sad nisam sigurna jel' mi to sumnjivo ili da trčim u trgovinu. :lol

edit, bah, da se samoispravim, nije na sniženju indukcija nego su pogrešan opis stavili, u pitanju je keramička ploča no svejedno me zanimaju iskustva s Neffom. :)
Zadnja izmjena: LiKmama; 23 lis 2010, 20:03; ukupno mijenjano 1 put/a.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la lastavica » 23 lis 2010, 19:24

Ja imam staklokeramičku ploču s dva indukcijska kola, a dva obična.
Doma s magnetom možeš isprobati postojeće suđe i vidjeti koje možeš koristiti. Recimo imam dvije posude od gusa i mogu ih koristiti i na indukciji.
O zadovoljstvu baš ne mogu pisati jer sam fulala u nekim stvarima koje nemaju vezu s indukcijom. Pa još uvijek žalim za svojom starom običnom staklokeramičkom pločom.
Zadnja izmjena: lastavica; 23 lis 2010, 19:53; ukupno mijenjano 1 put/a.
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la yra » 23 lis 2010, 19:27

Tanja, tnx za info!
Ne, moja definitivno nije indukcijska, već staklokeramička vulgaris!
No, vjerujem da ću je imati kroz koju godinu jer mi se čine fenomenalnima!
3.12.2003.
20.5.2007.
29.9.2009.
yra
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la LiKmama » 23 lis 2010, 20:04

lasto, ne kužim, šta si fulala?
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la lastavica » 23 lis 2010, 21:23

Prije nisam imala senzore, a sad sam uzela senzorsko upravljanje pa mi nije palo na pamet da moram gledati da li svako polje ima vlastite senzore.
Ova moja ima jedan senzor za predizbor polja, a drugi za podešavanje temperature. Tako da kad trebam recimo brzo smanjiti temperaturu najprije moram izabrati koje polje, a onda snižavati i onda ispadne cirkus il sve pogasim il zakasnim. A još k tome moram i MMov pogled trpiti jer je i njemu puno lošija od stare.
Moja je Bosch. Mama je malo nakon mene opremala stan i ona je uzela AEG i njoj je njena puno bolja. Ima i ono dodatno ovalno polje za tavu i svako polje ima vlastite senzore.
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la LiKmama » 23 lis 2010, 21:43

Joj, da, to je fakat nepraktično. :/ Ja bih se sigurno skroz spetljala i sve naopako napravila. :lol
S druge strane, odličan tip. :mrgreen Hvala. :)
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Sljedeća

Natrag na Mame (i tate!) u akciji

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju.