Mi smo do prije dva tjedna imali Plamenovu peć Dora i mrzila sam je iz dna duše!
Nikada više!!!!
Štedjela sam neko vrijeme i pozvala koji mi je složio kaljevu peć koju sam dobila na poklon.
Dobila sam ih tri na poklon, no dvije su mi nekako ružnjikave, a ova najstarija i najpohabanija je ujedno i najljepša.
Uglavnom, pećar ju je složio za 3400 kn, dimenzije su joj 145x90x105cm.
I, prekrasno izgleda...stvarno ju je super složio, ne vidi se da je stara.
Zašto nisam voljela našu peć na drva?
Zato što mi se Nikola kada je bio mala beba gadno opekao na nju, dlan je zalijepio na peć. Bio je u Klaićevoj 10 dana. Moja noćna mora.
I, zato što imam troje male djece u stanu u kojem je ta peć izvor velike opasnosti.
Moji se dečki stalno naganjaju, tuku, koškaju i neminovno je da bi se jedan od njih dvojice prije ili kasnije opekao...a, i Tamara je pred prohodavanjem i tek nas slijede prvi nestabilni koraci.
Jesmo li bili zadovoljni s njenom funkcionalnošću?
Jesmo, peć je stvarno grijala, dugo je držala žar, nije puno drva "gutala".
Navečer bi je napravili puno žara, zatvorili je skroz i ujutro bi bilo žara.
Najljepše je bilo kada je vani padao snijeg, a peć bi pucketala...stvarno ej davala romantičan ugođaj.
Kaljeva peć (nova) jest skuplja od obične željezne peći, no može se preko oglasnika naći za male pare.
Na nju se dijete ne može opeći, osim ako dira vratašca, a njih se može zaštititi ogradicom.
Bolje grije, dulje drži žar i manje troši drva.
Za peć na drva (običnu) bih uvijek preporučila da se nadogradi na nju one radijator cijevi koje povećavaju efikasnost, tj. iskorištavaju toplinu dima.
edit: zamjerka običnoj peći na drva je bila i ta što je nama u stanu popodne uvijek bilo prevruće...nismo nikako mogli istemperirati prostor.