Sada je: 10 kol 2026, 13:28.

Počelo je! (Pitanja za mame ateistice)

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Re: Počelo je! (Pitanja za mame ateistice)

PostPostao/la MAJKO MILA » 28 lis 2010, 15:22

saptacica je napisao/la:Ne, ovaj topic si ti otvorila prvim postom koji je apsolutno razdvajajući. Niti je bilo vjeronauka u vrtiću, nego si ti tražila školu u kojoj neće biti vjeronauka, pa samim time ni pripadnika ikakve vjere koji bi tvome djetetu mogle reći išta što nije u skladu sa tvojim poimanjem. Slijedeći post, oduševljenje ateističkom školom. To je tvoj način spajanja? U državi sa ohoho katolika naročito?

Možeš sad reći da sam ko Sanika, ali samo sam kliknula prvu stranicu, jer si napisala da si otvorila topic zbog tog i tog, pa prva dva posta su ovakva, dalje nisam ni čitala.

potpisujem

tanja bb
Ma na satu vjeronauka. Ispisala ga je s vjeronauka.

zašto ga je upisivala ako ne želi znati na kat vj. što kat cr govori :conf :conf :conf

Nemam pojma o čemu ti govoriš. Ja sam išla u školu u kojoj nije bilo vjeronauka ali je zato bilo pripadnika svih mogućih vjera. Najbolja prijateljica mi je bila Jehovin svjedok. I svi vjernici su svoje vjerske obveze rješavali tamo gdje im je i bilo mjesto - u vjerskim ustanovama.

zato jer ih je malo
i jer nemaju kadra
i jer im je lakše 100 ljudi jednom tjedno smjestiti negdje
nego njih tisuće
MAJKO MILA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la tanjabb » 28 lis 2010, 15:29

Ja sam samo odgovorila na tvoje pitanje.
Plus sto mislim da to nije uopce tema za djecu u 6.razredu, ali to nije bitno za ovaj topic.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la tanjabb » 28 lis 2010, 15:31

Odgovarala sam Sapti.
MAJKO MILA, upisala ga je na vjeronauk jer je zeljela da dijete naucit o vjeri, medjutim smatrala da su razgovori o grijehu mastrubacije previse za dijete od 11. godina.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la mama courage » 28 lis 2010, 15:31

Ina66 je napisao/la:
Ali u sekularnoj ustanovi sve institucije (vrtic, skola, sudstvo, policija, zdravstvo i dr.) ne smiju imati vjerska obiljezja jer time se krse prava onih s drugim vjerskim obiljezjima, a po meni time se krsi upravo taj clanak koji je Saptacica citirala.

po ovome ispada da se u našj školi krši zakon jer je u svakoj učionici na zidu raspelo

pa da. krši se zakon. u njemačkoj postoje čak presude ustavnog suda u kojem se odlučuje da je to kršenje zakona tj ustavom zajamčenih ljudskih sloboda. znači ne postoji samo ustav (i zakon), nego i presuda koja je precizirala ustavnu odredbu (da ne bude dvojbe) i opet - u bavarskoj vise krizevi u učionicama. :dunno

i da, članak o vjerskim slobodama nije samo članak o LJUDSKOJ slobodi da slobodno svoju vjeru ispoljava, nego i sloboda da mu nitko ne nameće tuđu vjeru.
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la saptacica » 28 lis 2010, 15:35

saptacica je napisao/la:U školi je netko, tko nije vjeroučitelj na satu vjeronauka gdje tvoje dijete ne ide, pričao o masturbaciji kao o zlu?

Tanjabb, zbunila si me, jer je moje pitanje bilo ovo, pa sam se začudila da se to može negdje drugdje čuti?!

MC, a gdje to kod nas u zakonu piše :dunno ?
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la melita » 28 lis 2010, 15:36

Šaptačice:

Također sam joj objasnila da će u školi naučiti kako je svijet nastao i da ga nije stvorio bog (u vrtiću je saznala da je bog stvorio svijet).
Uglavnom, ono što želim za svoje dijete jest da je nitko ne fila i ne nameće joj bilo kakvu vjeru, ne želim da je druga djeca pritišću i gnjave zbog toga što ona "ne zna" tko je i što je bog i njegova kazna ili zato što "ne vjeruje", ne želim da u školi čeka sama u zbornici, na hodniku ili bilo gdje drugdje dok završi vjeronauk, želim da bude potpuno neopterećena i neobaviještena po tom pitanju sve do trenutka kad će zbog njezine opće kulture biti potrebno da nauči nešto o religijama svijeta i zemlje u kojoj živi. A to svakako nije vrtićki ili niži školski uzrast.

Dakle, u vrtiću je učila da je bog stvorio svijet. Tete im o tome govore prije svakog Uskrsa i Božića. Dalje, lijepo ti piše da ne želim svoje dijete time opterćivati dok je još malo i dok nije u stanju braniti se argumentima. U nižim razredima osnovne škole. Poslije, kad donekle sazrije i nauči raspravljati s drugima, moći će obraniti svoje stavove. Ovako, ona je u manjini i to je sve što zna, još je premala da shvati zašto. Nadam se da si sad napokon razumjela, premda vjerujem da si razumjela odavno ali zbog indoktrinacije o kojoj sam maloprije govorila ne daješ za pravo onima koji odbijaju vjerski odgoj.
žuti pojas prvi dan :sumo
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mama courage » 28 lis 2010, 15:41

piše u ustavu.

Članak 41.

Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države.

kao što vidimo, u ovom članku stoji (i) da su sve vjerske zajednice jednake pred zakonom.
jel vam se čini da je to u hrvatskoj slučaj?

inače, zanimljivo je. članak kritički govori o konformizmu određenih roditelja, a radi se tu najmanje o vjernicima. nego baš o ireligioznim ljudima.
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la saptacica » 28 lis 2010, 15:43

Oprosti, ali ja sam iz tvojeg posta shvatila da joj to djeca govore, a ne teta, nigdje nisi eksplicite napisala, a mene je ponijelo ono "na Boga", pa sam mislila da je sve iz dječjih usta.
Ovo ste apsolutno trebali tetama ukazati da nije u redu, i da se to nekako drugačije djeci prezentira - možda im malo i pomoći u tome, jer je ipak sve oko nas u filmu Božića i Uskrsa u te dane, pa evo ja stvarno neznam kako vi to objasnite i da li baš ništa ne obilježavate.
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la saptacica » 28 lis 2010, 15:47

Ma da MC, ali šta znači škola, jel to državna ili javna ustanova? Mislim da je to malo sivo područje, al ustvari, pravnik nijesam :mrgreen .
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la † Sanika » 28 lis 2010, 15:50

Citiram cijeli članak iz Ustava RH

Članak 41.

Vjerske zajednice slobodne su, u skladu sa zakonom, javno obavljati vjerske obrede, osnivati škole, učilišta, druge zavode, socijalne i dobrotvorne ustanove te upravljati njima, a u svojoj djelatnosti uživaju zaštitu i pomoć države.
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la adea » 28 lis 2010, 15:51

A a pro po vjerskih simbola, zamislimo slijedecu situaciju. Hrvatska kao sekularna drzava ne navodi da se kriz mora drzati u sudnici. Pa recimo da sam ja sutkinja muslimanske vjeroispovjesti, kao sto neki sudac krscanske vjeroispovjesti moze staviti kriz, tom logikom ja i u RH mogu staviti polumjesec. Ili ne? I zamislite sad parnicu vas (krscana) i nekog muslimana, a sutkinji nad glavom stoji polumjesec. Sumnjam da bi vam bilo svejedno. Vjerojatno vam nije tesko zamisliti da kao sto bi se osjecali vi, tako se mozda osjecaju i oni muslimanske vjeroispovjesti u obrnutoj situaciji.

Po meni je ista stvar i sa skolom, vrticem i dr. i zato mislim da se time krsi Ustav i izgleda da sam u pravu. Druga stvar je kad osnujes svoju skolu - tada neko svjesno izabire i taj element vjerske opredjeljenosti. Tim vise ta zakonska mogucnost po meni iskljucuje vjersku opredjeljenost drzavnih skola.

Ja mislim da vjeronauku nije mjesto u skoli. Ali je tu i bez neke vece vjerojatnosti da ode. Ali onda da se barem ostali dio skole ogradi (u edukativnom smislu) od vjere.
Kako pravdati blagoslov kruha za svu djecu? Po meni tome nije mjesto na satu prirode i drustva, a cak mislim da je to nacrtano u knjizi. Zasto se to ne odradi pod satom vjeronauka? Zasto SVI moraju izaci iz razreda i prisustvovati, u vrijeme kad NIJE vjeronauk? Kako bi vama bilo da je npr. uciteljica ateista i komentira blagoslov kruha kao zaostali nepotreban obicaj ili nesto slicno? Sto moze biti njeno vidjenje istine, kao i vidjenje neke druge uciteljice o potrebi i znacenju blagoslova.

Svjesna sam da nece odrasti bez susreta s religijom. Uostalom, to ni ne zelim, to je dio nase okoline i nase razlicitosti. Ali necu da ga se uci da je samo jedna istina ispravna, ili barem ne na onim mjestima gdje je to nedopustivo.
adea
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la saptacica » 28 lis 2010, 15:53

Javna ustanova osniva se za obavljanje djelatnosti ili dijela gore nabrojenih djelatnosti ako je zakonom određeno da se ona obavlja kao javna služba. Javnu ustanovu može osnovati RH, općina, grad, županija u okviru svoga samoupravnog djelokruga a sukladno zakonu, a fizička i pravna osoba samo ako je to zakonom dopušteno. (To su škole, vrtići, centri za kulturu, knjižnice, domovi za starije i nemoćne osobe…..pod uvjetom da su osnovane od naprijed nabrojanih).

Državne službe, nisu službe, već državna tijela. To su: tijela državne uprave (ministarstva, državne upravne organizacije, središnji državni uredi, uredi državne uprave u županijama), pravosudna tijela (sudovi, državna odvjetništva), druga državna tijela - stručna služba Hrvatskog sabora, Ureda predsjednika Republike Hrvatske, stručna služba i uredi Vlade Republike Hrvatske, stručna služba Ustavnoga suda Republike Hrvatske, stručna služba pučkog pravobranitelja, stručna služba pravobranitelja za djecu, stručna služba pravobranitelja za ravnopravnost spolova, Državni ured za reviziju i druga tijela koja se osnivaju za obavljanje državne službe.

Jel to ovako? Znači, adea, škola je javna, a sud državna institucija. :dunno
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la adea » 28 lis 2010, 15:58

Dozvoljavam da grijesim. A sto pise o stavljanju vjerskih simbola u skole? Dozvoljeno ili ne, i ako je, kako je definirano. Npr. da li bih ja kao muslimanka- uciteljica u obicnoj, drzavnoj skoli mogla staviti polumjesec, da li se to smije ili krsim neki zakon RH? Pretpostavljam da bih smjela staviti lancic s oznakom, vjerojatno i u marami predavati (iako za to nisam sigurna, ali po meni bi svakako trebalo biti dozvoljeno).

Ili recimo, kao ateista, staviti na svoj radni stol natpis: BOG NE POSTOJI, ili nesto slicno?

Cisto razmisljam.

Pri tome me zanimaju reakcije koje bi to poznjelo, nego cisto zakonski, da li je to dozvoljeno, kao moje javno iznosenje vjerske opredjeljenosti.
adea
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mama courage » 28 lis 2010, 16:02

Sanika je napisao/la:Citiram cijeli članak iz Ustava RH

Članak 41.

Vjerske zajednice slobodne su, u skladu sa zakonom, javno obavljati vjerske obrede, osnivati škole, učilišta, druge zavode, socijalne i dobrotvorne ustanove te upravljati njima, a u svojoj djelatnosti uživaju zaštitu i pomoć države.

fino rečeno! :dada osnivanje katoličkih škola se ne kosi sa načelom sekularizma. al križ u državnoj školi se itekako s time kosi.
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la palunkica » 28 lis 2010, 16:11

Sad ja upadam ko padobranac, ali gdje ste vi vidjeli križ u školi?? A na sudu pogotovo :dunno

A da se i referiram na to što dijete saznaje u vrtiću da je bog stvorio svijet. Pa saznaje i da postoji zubić vila ili da djed mraz nosi poklone. Zar ne?

Adea, ako ne radiš u državnoj instituciji na svoj stol po mom mišljenju možeš staviti što god hoćeš. Dok to nekoga izravno ne vrijeđa.
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la mama courage » 28 lis 2010, 16:14

mm je prisustvovao sudskoj parnici na županijskom sudu gdje je raspelo stajalo na sudčevom stolu. toliko veliko da je i njemu upalo u oko. a možda se osvijestio vremenom, pa mu takve stvari sad više "upadaju" u oči, nego prije.

adea je fino rekla. na satu prirode i društva - blagoslov kruha, jel to stvarno netko smatra ok? :conf

šapto, vidi se da nisi pravnik, a niti pravnica. :mrgreen
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mama courage » 28 lis 2010, 16:17

palunkica je napisao/la:po mom mišljenju možeš staviti što god hoćeš. Dok to nekoga izravno ne vrijeđa.

dodala bih, čak da se ne može tj ne treba stavljati baš sve što hoćeš, pa makar nikog ne vrijeđalo. zdravorazumski ipak postoji granica, a i 4 zida privatnosti gdje možeš stavljati što hoćeš. al to je samo moje mišljenje.
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la palunkica » 28 lis 2010, 16:20

ne treba i ne smije nije isto.

Ja u svom dugogodišnjem radu u državnim institucijama uglavnom nisam nikad vidjela ništa drugo osim grba.
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la MAJKO MILA » 01 stu 2010, 22:07

ali zaboravile ste da je u ustav pitanje vjeronauka vezano za mežunarodni ugovor vat i hrv
MAJKO MILA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mama courage » 02 stu 2010, 00:10

MAJKO MILA je napisao/la:ali zaboravile ste da je u ustav pitanje vjeronauka vezano za mežunarodni ugovor vat i hrv

prvo to nema veze s ovim o čemu mi raspravljamo, a drugo - nismo zaboravili, bez brige.
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MAJKO MILA » 02 stu 2010, 13:25

mama courage je napisao/la:
MAJKO MILA je napisao/la:ali zaboravile ste da je u ustav pitanje vjeronauka vezano za mežunarodni ugovor vat i hrv

prvo to nema veze s ovim o čemu mi raspravljamo, a drugo - nismo zaboravili, bez brige.

ima jer se po tom ugovoru ugovoreno :lol da će biti vjeronauka u školama
tako da sve priče da ja ne bi vjeronauk, ili da bi trebao biti u crkvama ili što već ne mogu se prihvatiti zbog i ovog ugovora.

tanja bb
MAJKO MILA, upisala ga je na vjeronauk jer je zeljela da dijete naucit o vjeri, medjutim smatrala da su razgovori o grijehu mastrubacije previse za dijete od 11. godina.

zašto? zar msiliš da djeca u toj dobi ne mastrubiraju
ili je njoj strašan govor da je to grijeh,kad nije
zar djeca u toj dobi ne ulaze već u odnose. i trebaju se znati zaštititi i o tome se priča na biologiji a na vjer. se priča da je to grijeh

a što je to željela da nauči o vjeri. da je bogec stvoril zemlju ali to u biti nije bilo tako nego je bio big bang
da isusek se samo rodil u štali a pohodili su ga tri djeda mraza
da
nije bio raspet a kamoli uskrsnul, nego je ošo u indiju

kad svi imaju svoje projekcije onoga što treba biti vjeronauk
(ne govorim o vjeroučiteljima nego baš o predmetu.
e da a u mom vrtiću sve puno bundeva i ok jesen je draga svakome stvoru, darove mnoge daje nam sad.
ali te tikve su bile nacerene i izdubljene
a nisu imali bućnicu za ručak :mrgreen

a zašto ti melita ne odeš na ustavni sud i daš priziv ne zbog vjeronauka nego na tvoje prave da poučavaš djecu
Homeschooling
pa je nitko neće zadrikivat zbog ičega :dunno

btw moja deca nebuju išla na vjeronauk. i meni je bolja opcija da su i na hodniku iako mogu biti u knjižnici sa knjižničarkom, to sam već pitala, nego da slušaju nešto s čim se mm i ja u potpunosti ne slažemo
MAJKO MILA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mama courage » 02 stu 2010, 13:46

majko mila, ovaj topic ima nekoliko stranica i ne pamtim više što smo svašta na njemu raspravljale... no sigurna sam da nitko nije pao sa marsa i da svi znamo za postojanje tih ugovora sa vatikanom.... no, jedno je i pored tih ugovora smatrati da vjeronauku i dalje mjesto nije u školi, a potpuno je drugo ovo posljednje o čemu se ovdje raspravljalo... o vjerskim obilježjima u školama/sudnicama i na sličnim javnim/državnim mjestima, o uplivu vjere/religije/institucija u živote svih građana, i onih koji jesu i koji nisu vjernici. svećenik za vrijeme vjeronauka je jedno, al svećenik na priredbi pred školom i davanje blagoslova torbama, molitva prije ručka u vrtićima, raspelo na stolu suca je potpuno druga priča i ne, nema veze sa ugovorima s vatikanom.
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MAJKO MILA » 02 stu 2010, 13:53

mama courage je napisao/la:majko mila, ovaj topic ima nekoliko stranica i ne pamtim više što smo svašta na njemu raspravljale... no sigurna sam da nitko nije pao sa marsa i da svi znamo za postojanje tih ugovora sa vatikanom.... no, jedno je i pored tih ugovora smatrati da vjeronauku i dalje mjesto nije u školi, a potpuno je drugo ovo posljednje o čemu se ovdje raspravljalo... o vjerskim obilježjima u školama/sudnicama i na sličnim javnim/državnim mjestima, o uplivu vjere/religije/institucija u živote svih građana, i onih koji jesu i koji nisu vjernici. svećenik za vrijeme vjeronauka je jedno, al svećenik na priredbi pred školom i davanje blagoslova torbama, molitva prije ručka u vrtićima, raspelo na stolu suca je potpuno druga priča i ne, nema veze sa ugovorima s vatikanom.

na isto tak nerazmišljajući način se stavljaju tikve u vrtiće
možda oni samo isto tako ne razmišljaju ili razmišljaju :mrgreen
tkve nisu ništa a tako niti mala molitvica prije jela nije ništa.
:dunno
MAJKO MILA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mama courage » 02 stu 2010, 14:05

pa nitko ti ne brani da otvoriš topic o tome i/li da se ovdje požališ. :dunno niti jedno opravdava drugo, zar ne?
neke mame su se na pdf čavrljanje požalile i na halloween i na valentinovo.

mada, postoji razlika između molitve i tikve.
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la alexandra » 05 stu 2010, 20:50

mama courage je napisao/la:mada, postoji razlika između molitve i tikve.

aaaaaaaaaaaaaaaaaa :lol :1
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la Krumpirić » 05 stu 2010, 20:55

MAJKO MILA je napisao/la:quote]

ne mogu vjerovati da ti, kao vjernica, izjednačavaš tikvu i molitvu. :dunno
To što u vrtiću slave raznorazne zabavne blagdane mene zabavlja. I ja sam vjernica i dubim tikve. :roll Jer je to zabavno. Djeca to vole. TO je sreća.
Moliti prije ručka nije sreća ni zabava, to je izražavanje stavova o smislu života. Zahvaliti za jelo nekom za kog vjeruješ/ne vjeruješ da postoji.
Ja kao vjernica imam išju s vjeronaukom, prezentacijom vjere, predstavljanjem znanstvenih dostignuća kroz vjerničke oči...ne mogu ni zamisliti kako je ateistima. Al svakako ne mislim da je ugodno.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la MAJKO MILA » 06 stu 2010, 11:46

Krumpirić je napisao/la:
MAJKO MILA je napisao/la:quote]

ne mogu vjerovati da ti, kao vjernica, izjednačavaš tikvu i molitvu. :dunno
To što u vrtiću slave raznorazne zabavne blagdane mene zabavlja. I ja sam vjernica i dubim tikve. :roll Jer je to zabavno. Djeca to vole. TO je sreća.
Moliti prije ručka nije sreća ni zabava, to je izražavanje stavova o smislu života. Zahvaliti za jelo nekom za kog vjeruješ/ne vjeruješ da postoji.
Ja kao vjernica imam išju s vjeronaukom, prezentacijom vjere, predstavljanjem znanstvenih dostignuća kroz vjerničke oči...ne mogu ni zamisliti kako je ateistima. Al svakako ne mislim da je ugodno.

zar sam ja rekla da sam vjernica :conf
samo sam čitala par knjižica o tome.

ja mislim da je to isto izražavanje životnog stava.
kao što se neki zgražavaju kad im djeca skupljaju bezglava čudoviđta zvana gormite, ili koriste platnene ili jednokratne pelene, ili djeci daju hodalicu.
to je stav.
nevezano jel je smisao života ili nešto drugo
možda tvoja sreća mene unesrećuje. kao što melitu unesreću sreća mnogih vjerinika, bilo koje vjere
zašto bi moja djeca bila taoc tvoje sreće, mže se sve okrenuti.
tebi je to sreća, dubljenje bundeva, meni nije, meni je to amerikanizirana glupost,
i kaj sad, i pun vrtić tikvi.

jel mi može netko reći od vas ateista, jel vi vjerujete u život vječni. (možda je raj, prevara za kraj)
zašto živite. ako je smrt kraj.
MAJKO MILA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Ina66 » 06 stu 2010, 12:04

majko mila, i ja sam shvatila da si vjernica :)
na primjer, i po ovoj rečenici
jel mi može netko reći od vas ateista, jel vi vjerujete u život vječni.
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la saptacica » 06 stu 2010, 12:09

Morti je agnostik :mrgreen .

MAJKO MILA je napisao/la:
zašto živite. ako je smrt kraj.

Daj MAJKOMILA, pa nama vjernicima je ovaj život samo stanica prema vječnome. A ateisti smatraju da je ovo to, pa ga žive, naravno da ga žive, punim plućima. Ne kužim, majkemi. Mile.
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la tanjabb » 06 stu 2010, 12:38

Zivim DANAS i ZA danas. Ne za sutra, ne za vjecni zivot. Kad umrem pojma nemam sta ce biti, hocu li vidjeti tunel, svijetlo ili svoju dusu kao lebdi. To mi je nebitno. Bitno mi je da sad, kad sam vec tu (kad su me starci vec rodili jel'te :p), da idem sretna kroz taj zivot, da svasta naucim, da ne stetim drugima. Sta je poslije smrti me ne zanima.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PrethodnaSljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.