Plava je napisao/la:Najgora stvar koja bi nam se mogla dogoditi je da dođemo u sredinu gdje nećemo dobiti dovoljno poticaja za daljnje napredovanje, toga se najviše bojim...
Apsolutno. Zato se dobro raspitaj o raznim školama, ne moraš se nužno ograničiti na te tri. Na ovom su nam sastanku rekli (ja to nisam do sad znala) da dijete ne moraš nužno upisati u školu u koju bi prema mjestu stanovanja (kvartu) spadalo, već su ga dužni upisati u bilo koju drugu školu. To je već druga stvar koliko će prepreka biti, koliko se roditelji moraju ponekad boriti za to, ali ako si sigurna da su u nekoj drugoj školi bolji uvjeti za tvoje dijete sve se isplati.
Matilda je napisao/la:Imam jedno pitanje.
Što napraviti s djetetom (ne znam točno dijagnozu), u kolicima je, ne hoda nikako, ne govori, ne može držati olovku, ne može pomaknuti ruku i kontrolirati je, pljesnuti, pomaknuti kocku ili sl., kimnuti glavom. Učiteljica se jako trudi, ali i muči jer dijete nema asistenta za nastavu. Stvar je u tome što dijete uopće ne reagira, niti na glazbu, ritam, niti na govor učiteljice kad priča s njim, postavi mu pitanje. Učiteljica uviđa da ovakvim načinom dijete neće uopće napredovati, nešto naučiti. Roditelji su inzistirali na redovnoj školi.
U ovom slučaju, po karakteristikama djetetova stanja, može li dijete ostati u redovnoj ili bi bolje bilo u specijalnoj školi?
Ovaj opis je vrlo blizu opisa moje Margarite, s tim da ona ipak može pomaknuti ruku, ponekad i uspije nešto uhvatiti, ali olovku definitivno ne može držati bez pomoći. Ali ona za razliku od ovog djeteta vrlo dobro reagira na sve što se oko nje događa i dokazano razumije puno toga, čak i pokušava komunicirati glasanjem, klimanjem, pogledom, smješkom. Pitanje je samo koliko je svi mi uspijemo razumjeti, čak i mi koji smo joj najbliži. Zato se jako bojim škole, srećom još imamo vremena do tad, ali kako je i Plava rekla, želim da mi dijete napreduje, pa ako bude u stanju pratiti, upisala bih je u redovnu školu pa ako ne ide, prebacit ću je u specijalnu. Ali bez asistenta u nastavi nećemo moći funkcionirati. Čudi me da to dijete nije dobilo asistenta. Jesu li uopće tražili, znaju li da mogu?