prenosim s drugog topika, jer pretpostavljam da će biti dosta rasprave oko recepata. nikad nisam naišla na veću razradu tehnike, nego kod ovih kolačića. osobno, vrijedni su truda i postoji mnoštvo varijacija za isprobavanje.
Solea je napisao/la:macarons, wooow! lena, o njima sam takve strasne price citala da sam na kraju zakljucila kako bi mozda bilo jednostavnije skoknut do pariza i zasladiti se nego se zezat s kucnim uratkom
ovi tvoji odlicno izgledaju, odlicno! znaci, vrijede truda?
znala sam da ćeš se ti javiti i da znaš priču oko recepta.
ja sam se psihički pripremala na njih mjesec dana i onda sam, izazvana painkillerima i time što sam morala nešto raditi što mi okupira misli, podlegla. rekao je dragi da on vodi djecu negdje na 5 dana ako se uhvatim toga. o macaronsima postoje razne teorije, od temp. pečenja do "foldanja" smjese. iz toga se izvela cijela nauka. ja sam išla po osjećaju i izgleda da sam imala puno sreće u svemu tome. uglavnom, kad nađete postupak koji vam uspijeva - držite ga se. to je zlatno pravilo macaronsa. ja sam našla svoj. jedino sam stavila mljevene orahe, umjesto badema jer nisam imala blanširanih kod kuće. zato, tko će se držati recepta, očekujte da će vaši ispasti svijetliji od ovih.
ispričavam se što sam lijena prevoditi recept kojeg sam pratila (tj. više njih), no vjerujem da će engleske verzije velika većina razumjeti. stavit ću linkove onih objašnjenja procedure koje su meni pomogle da shvatim bit.
1. po ovome sam radila. najprecizniji je u omjeru namirnica, što je vrlo bitno za ove kolačiće. bjelanjak može varirati veličinom po 10g, ovisno o jajetu. oni kažu da tri bjelanjka, od velikih jaja, su cca. 100g. ja sam radila od jaja klase L i ispalo je 122g.
zato mi se sviđa ovaj recept. izvažete bjelanjke i prema tome precizno odredite sve ostale sastojke. na kraju članka ima i punjenja itd.http://www.syrupandtang.com/200712/la-macaronicite-2-basic-technique-and-simple-macaron-recipe/
2. ovaj je to sveo na jednostavniji sistem i kune se da fercera. nisam probala. to kad budem malo više neurotična i imala manje vremena za razmišljanje.
http://joepastry.com/index.php?title=how_to_make_macarons&more=1&c=1&tb=1&pb=1
punila sam kremom iz jednog drugog, no vrlo sličnog, recepta. sviđalo mi se kako je kompaktna pri sobnoj temp. (MD ne trpi kolače iz frižidera, nego ih sve pušta da se "zagriju")
150g tamne čokolade (preferira se 70% kakaa)
120ml slatkog vrhnja
Rastopiti čokoladu (ako to radite u mikrovalnoj, pazite da ne pretjerate. čokolada mijenja aromu nakon određene temperature. mislim da se radi o 50C) i u rastopljenu čoksu samo umiješati slatko vrhnje.
ako preživite rađenje "školjkica", ovo je kikiriki.