Postao/la nadicab » 19 stu 2010, 13:58
naletila na jedan blog i ovo me se dojmilo - Eva (tako ćemo je nazvati) ima oštećenje noge koje se ne primijeti puno i oštećenje ruke koje je vidljivo.
Eva u školi
OSNOVNA ŠKOLA
„Od prvog do 4.razreda sam imala normalnu učiteljicu tako da se ne sjećam niti jednog događaja vezanog za to doba,ali se sjećam mase događaja iz perioda 5.-8. razred. U početku smo imali jednu razrednicu a nakon toga drugu, prof. hrvatskog koju nitko baš nije pretjerano volio, ali ja sam ju mrzila iz dna duše jer se je uvijek iščuđavala kako imam dobre ocjene, a kako sam siroto dijete. Već sama njena pojava kod mene je izazivala bijes jer ama baš na svakom njenom satu ja bih bila siroto dijete s kojim je pričala kao sa zadnjim debilom. Nikako joj nije bilo jasno da sam sve sastavke iz zadaća sama napisala, da sam stvarno sama pročitala lektiru, a kad bi to provjeravala postavlja bi mi pitanja tipa koji su likovi u knjizi dok bi druge cijedila sa pitanjima poruke knjige, opisa, biografije pisca i time. Dešavalo se često da sam ja shvatila u knjizi nešto što drugi nisu, npr. za knjigu Ulica predaka, glavni lik, neka djevojčica se stalno zaljubljivala u starije muškarce koji su joj po godinama mogli biti očevi, najčešće su bili očevi njenih prijatelja ona sama nije imala oca, pa sam ja shvatila da se ona zaljubljuje u njih jer u njima traži ono što nikad nije imala. To je bila poanta tog dijela knjige i ja sam to napisala u lektiri. Kada je profa to vidjela stala me daviti da gdje sam pročitala nešto o toj knjizi i da nije lijepo prepisivati, ali da će mi svejedno dati 5 jer je meni sirotom djetetu teško za shvatiti takve knjige. Možete si zamislit dijete u punom jeku puberteta kojemu ovo netko govori iz dana u dan četiri godine, moralo se desiti da puknem jednom. Samo sam srećom bila pametna pa sam pričekala sa pucanjem do dodjele svjedodžbi za kraj osmog razreda, pa kad sam imala konačno svjedodžbu u ruci i potpisala da sam ju primila, kod rukovanja s njom namjerno sam joj pružila desnu (oštećenu) ruku iako je ona ponudila lijevu, rukovala se i rekla joj da je ona sirota jadna žena i da ju iskreno žalim jer većeg debila od nje u životu još nisam srela. Okrenula sam se i otišla.“
Eva u srednjoj
Eva piše o događajima u srednjoj školi:
„U srednjoj mi je razred stvarno bio super, svi su me odmah prihvatili i nikad nisu pravili razliku između sebe i mene. Već prvi dan smo imali profu iz tjelesnog koja me je pogledala ko i sve druge od glave do pete i ko za vraga je vidjela oštećenu ruku, nogu nije mogla jer sam imala duge hlače. Odmah me pitala da li imam kakvo rješenje za tjelesni. Nisam imala pojma o čemu priča, u osnovnoj to mi nije trebalo jer je profesor bio super i uvijek me pustio da radim ono što hoću i nije me tjerao da radim ono za što sam rekla da ne mogu. Kad sam rekla da nemam nije ništa rekla samo je prozvala idućeg.
Treći sat je bio vjeronauk koji nam je predavao svećenik koji mi je isto ko za vraga vidio ruku i odmah me pred svima pitao da što mi je bilo i jel' on može vidjet moje bilježnice da vidi kako pišem. Svećenik me to tražio pred svima, pred masom nepoznatih ljudi čovjek kojeg prvi put vidim u životu me jasno i glasno pitao što mi je bilo, kak' sam ostala invalid. Nisam znala što da odgovorim, blejala sam u njega i šutila dok nije odustao.
Taj prvi dan je nekako prošao i slijedili su sati tjelesnog koji su mi ostali kao najgori dio srednje škole. Išlo je to ovako, preskakali smo uže što ja inače ne mogu raditi trčeći jer ne mogu dvije svari istovremeno raditi s nogama jer nemam osjećaja u desnoj. Prešla je preko toga i pustila me da to ne radim. Nakon nekog vremena došlo je ocjenjivanje preskakanja užeta u trku, skok uvis, skok u dalj, stoj na rukama. Prvo sam rekla da ja to ne mogu, dala mi je bez imalo milosti komada, skok u vis i u dalj sam nekak' napravila i dobila dve dvojke, došo je stoj na rukama za koji sam joj rekla da ne mogu zbog desne ruke jer će mi popucat kosti spojenih prstiju jer ih ne mogu raširiti, a ona je meni rekla pa kad ne možeš evo ti jedan. Nakon toliko komada koje sam dobila iz tjelesnog rekla sam starcima što se događa i oni su odlučili da idemo vaditi rješenje za tjelesni u kojem je pisalo da radim tjelesni po prilagođenom ocjenjivanju i da radim sve što hoću ali da se ne preporuča da radim s kuglama, stvari di se istovremeno trči i još nešto radi s nogama. Kada je konačno dobila to rješenje nije mi dala da radim jako puno stvari, jedan primjer kojeg se jako sjećam. Ja jako volim košarku i najviše sam ju voljela igrat, došlo je ocjenjivanje gađanja koša, ona je podvukla crtu s koje smo trebali bacati loptu, po mom mišljenju je crta bila preblizu košu. Kada je došao red na mene ona je pomakla crtu još više prema košu tako da sam stajala točno ispod koša, ne znam ko može pogodit koš stojeći ispod koša, ja sam joj rekla kak' je to preblizu i nemoguće za pogoditi. Ona je počela filozofirat, a ja sam se vratila na crtu s koje su svi bacali. Onda se ona počela derat na mene, a ja sam iziritirana jednostavno bacila loptu prema košu i pogodila od prve.
Drugi profesor tjelesnog je imao kvalifikacije za ulazak u košarkaški tim i ja sam došla na kvalifikacije za cure i upala sam. Čovjek me je metnuo u prvu postavu i ja sam s njima redovito trenirala i on nikad nije radio problem oko mene. Na prvom natjecanju je došlo veliko razočaranje i za mene i za njega. Došao je ravnatelj i rekao mu da me povuče odmah iz igre, da ja ne mogu bit u timu sa zdravima. On se je zauzeo za mene ali nije mogao ništa napraviti jer je škola odlučila da ja ne mogu biti u timu i natjecati se ali da mogu s njima trenirati i ići na natjecanja. Bila sam jako ljuta i razočarana i htjela sam napustiti i tim i košarku al nisam samo zato što mi je on rekao da je to zato što su me protivnički treneri vidjeli kako igram i da sam bolja od njihovih svih igračica i da su se zato bunili. Znala sam da laže da me oraspoloži ali sam ostala na treninzima.“
Kraj priče o Evi?
ŠTO NAKON ŠKOLE ?
Mislili ste da je Evinim mukama kraj? Samo si vi mislite. Nakon škole treba se zaposliti:
"Nakon srednje škole bilo je pitanje što dalje, moji su starci silom htjeli da idem na neki faks, problem je bio u tome što nisam imala pojma što želim biti i raditi u životu, tako da je priprema za faks kao i priprema za maturu prošla traljavo. Tek danas vidim da mi je to bila jedna od kardinalnih grešaka u životu.
Nekako oko trećeg srednje je sve krenulo naopako, krivo društvo, osjećaj nepripadanja nigdje, osjećaj različitosti od drugih… rezultirao je time da sam krenula malo krivim smjerom, sa krivim društvom, pa mi je škola bila zadnja na pameti. Matura je prošla, prošli su i prijemni za faks na kojima sam ja prošla katastrofalno. I što sad? Prijava na Zavod za zapošljavanje, svaki mjesec po štambilj i tako cijelu jednu godinu.
Jedan mi je frend rekao da upisuje tečaj za programera na pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu i tako smo nas dvoje godinu dana išli na taj tečaj. Tečaj je prošao, upisan je u radnu knjižicu… i opet na Zavod. Nakon 6 mjeseci više se i ne prijavljujem jer mi nema svrhe. Zdravstvena zaštita ne ide preko njih pa mi je svejedno.
Tražiti posao nije baš lako, Zavod me dva puta poslao na neke razgovore jedan je bio na sudu za prekršaje, tražili su upisničara ili tako nešto, više se ne sjećam u glavnom, uzeli su neku ženu uz objašnjenje da imaju politiku zapošljavanja da žene s djecom imaju prednost (mo'š mislit!). A što je sa zapošljavanjem invalida ???
Drugi razgovor na koji su me poslali sa Zavoda bio je za rad u kladionici, tu sam odmah znala da nemam šanse al sam svejedno otišla jer se tražilo znanje rada na kompjuteru. Igrom slučaja tamo je bila i jedna moja školska kolegica iz srednje, koja se kroz srednju provlačila kod muških profesora tako što je nosila kratke minice i majice s vrlo izraženim dekolteima. Bila je izrazito glupa i niko u razredu je nije baš pretjerano volio, pala je srednju pa završila neku večernju školu. Podsjećam da se tražilo znanje kompjutera (ona ga na testu nije znala upaliti kako treba, a ja sam taj njihov test rasturila bez problema) ali pokazalo se kao nebitno. Uglavnom ona je dobila posao, nije me to iznenadilo, pa zna se kako moraš izgledat da bi radila u kladionici ili ko konobarica.
Otpilila sam Zavod i odlučila sam si sama tražiti neki posao. Snalazila sam se svakako, bilo je tu čuvanja djece, šetanja pasa, odlaženja na tržnicu penzićima, naravno sve to u ilegali. I nakon 4 godine bez posla ja ga konačno sva sretna dobijem. Na nesreću pokazalo se da to nije bio posao nego iživljavanje i meltretiranje zaposlenika i neisplaćivanje plaće. Na tom mjestu na kojem sam ja radila nitko nije izdržao duže od 4 mjeseca. Tako sam dala otkaz, inače tu plaću za ta dva i pol mjeseca, koliko sam radila, dan danas nisam dobila.
Onda sam se prijavila u drugu po redu najveću tvrtku u mom gradu, tamo su me odbili čim su vidjeli rješenje o invalidnosti i rekli da se javim kad će biti natječaj za kadrovsku i odnose s javnošću. Prijavila se ja i na to, i tamo su me odbili. Uzeli neku žensku mojih godina bez obzira što sam po znanju za kompjutere bila kvalificiranija od nje, ipak je to služba za odnose s javnošću, što bi ih jedan invalid predstavljao. U sendbox mailu, za poslove koje sam slala molbe preko neta valjda imam preko 200 poslanih molbi, a u inboxu samo 20 odbijenica, znači samo 20 ih se uopće udostojilo odgovoriti, ostali nisu poslali ni hvala što ste se javili.
Zanimljivo je da na natječaje u kojima sam u molbama prešutjela da sam invalid bila sam pozvana na intervjue koji su završavali u prosjeku za 5 minuta, dok na natječaje u kojima sam rekla da sam invalid nikad nisu ništa odgovorili. Ne znam je li mi gore prešutjeti da sam invalid pa onda objašnjavati gluposti na intervjuu ili reči i popušiti odmah u startu i intervju. Iskreno mislim da ne bih bolje prošla niti da sam muško, al ipak su žene diskriminiranije od muškaraca kod zapošljavanja. Kad dodaš tome i invalidnost, naći posao se pretvara u Sizifov posao, baš tako, kao da guraš kamen uz brdo. Pola života provedeš lupajući glavom o zid tražeći odškrinut prozor kroz koji bi se mogao provući i kada ga nađeš nešto te baci tri koraka unatrag. Vidim da ''zdravi'' ljudi previše stvari uzimaju zdravo za gotovo, kao nešto što se podrazumijeva i onda nažalost mi koji smo drukčiji životarimo i živciramo se jer ne možemo objasniti svojim starcima da si ne tratimo život svojom voljom i da se trudimo najviše što možemo ali jednostavno ne ide. Da bi vrlo rado imala posao, svoj stan i svoj život i da nisam svojom voljom paraziti (tako se ja osjećam povremeno, ko parazit, a vjerujem i drugi) jer još uvijek, s 24 godine živim sa starcima i financijski ovisim o njima.
Kombinacija žena plus-bilo-što katastrofa je u traženju posla. Ne znam još uvijek što je gore - to što sam žensko ili to što sam invalid. Službeno imam točno dva i pol mjeseca radnog iskustva, ono neslužbeno neću ni spominjat.
Eh da, onako usput, još uvijek nemam posao i još uvijek ga tražim."
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert EinsteinDenis, 16.05.2000.http://www.udruga-oko.hr