Sada je: 30 tra 2026, 03:52.

obrok pre treninga

“U zdravom tijelu - zdrav duh!” - kako biti, postati ili ostati fit; mjesto za pitanja i razmišljanja o zdravlju, njezi i raznoraznim sportskim aktivnostima.

Moderatori/ce: nevenera, ivana7997

obrok pre treninga

PostPostao/la she » 30 stu 2010, 22:03

Nemam pojma kako je bilo nekad dok sam bila mlada i tanka ali sada šta god da pojedem i kad god da pojedem u toku dana uveče mi na aerobiku sve to izađe na nos :/ . Danas sam trening imala u 19h, ručala sam u 13h (jedno tanko parče raženog hleba, trećinu punjene pljeskavice i salatu), popila kafu (tursku, bez šećera) negde oko 16:30. I sve to na nos :/

Šta jesti? Kad jesti? Koliko jesti?

A posle treninga? Jesti/ne jesti? Ako jesti - šta, kad i koliko?
Mother of twins. Running on caffeine & a prayer
B & M, 7.12.2004.
she
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: obrok pre treninga

PostPostao/la su » 01 pro 2010, 11:58

najbolje ti je ne jesti barem 2 sata prije aerobnog treninga...ali koliko vidim čini mi se da ti je pljeskavica izlazila na nos :naughty

inače pre-workout i post-workout meals su vrlo ozbiljne stvari ako se ozbiljnije baviš treniranjem odnosno ako imaš neki plan treninga i treniraš sa utezima

neki autori za obrok prije treninga preporučuju malo proteina i UH (žlica whey proteina + 1 mala voćka) posebno ako vježbaš ujutro kad je tvoje tijelo u tzv kataboličkom stanju što znači da uzima aminokiseline iz mišića za procese koji se odvijaju u organizmu, na taj način ćeš dobiti dodatne energije za trening plus neće ti se "trošiti"mišići

što se tiče jela poslije treninga, važno je uzeti cca 30 grama UH sa 15 grama proteinga (ja obično uzimam sojino čokoladno mlijeko). UH zbog toga što u obliku glikogena skraćuju vrijeme oporavka od vježbanja, što znači da ti daju spremnost za slijedeći trening. Protein zbog toga jer daje esencijalne aminokiseline koje obnavljaju mišićno tkivo koje postaje spremno za slijedeći trening. Ovaj obrok mora se uzeti najkasnije 1 sat iza treninga.
su
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: obrok pre treninga

PostPostao/la she » 02 pro 2010, 06:37

Hvala :D
Mother of twins. Running on caffeine & a prayer
B & M, 7.12.2004.
she
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Natrag na Fit i zdrava