meni to ne djeluje kao jako malo hrane količinski, samo loš odabir kombinacija
no, sve je relativno, netko s tom količinom još uvijek dobiva na kilaži (npr. ja), a netko gubi.
vjerujem da ti trebaš pojačati malo obroke.
ako nikako ne možeš na količini, onda na kalorijskoj vrijednosti namirnica.
i naravno, uvijek izbalansirano.
ja kad odlučim mršaviti, izbacim ugljikohidrate. oni uglavnom debljaju. ali pošto ti nije cilj dobiti salo, nego, pretpostavljam i mišićne mase, onda uvijek ugljikohidrate kombinirati uz proteine. nije dobro izbaciti jednu grupu namirnica.
uz onaj špinat nemaš dovoljno proteina iz jednog jajeta. tu treba ubaciti malo mesa, nekog kvalitetnog.
i ne se bojati masnoća iz mesa, tebi ne mogu naškoditi.
ali svakako izbjegavati loše masnoće: margarin, hidrogenizirane masnoće (čitati deklaracije, tamo gdje piše biljna mast, ne jesti, jer biljna mast ne postoji, to je zapravo hidrogenizirano biljno ulje), masnoće koje imaju previše omega6 u odnosu na omega3 (npr, suncokretovo ulje). najbolje koristiti maslinovo ulje, životinjske masnoće, maslac, bučino ulje. a tebi bi preporučila i visokovrijedno kokosovo ulje (pazi da je ekstra djevičansko). ja ga stavljam u kavu ili čaj, za blagi laksativni učinak, ti vjerojatno trebaš ubacivati u hranu.
što se ugljikohidrata tiče, žitarice treba znati pravilno pripremiti. nisu uvijek cjelovite žitarice najbolji odabir. a još lošiji odabir su prazne kalorije iz rafiniranih žitarica (bijelo brašno, kojekakvi musli, pahuljice)... da bi cjelovite žitarice koje sadrže gluten bile zdrave i maksimalno iskoristive, treba ih natapati u vodi s malo jogurta, kiselog mlijeka ili sirutke (radi fermentacije), barem jedan dan prije pripreme.
isto tako i mahunarke (grah, slanutak... jedino leća se natapa samo u vodi).
žitarice bez glutena ne treba natapati.
jaja bez ograničenja (ne se bojati kolesterola, povišeni kolesterol je posljedica upalnih procesa u tijelu, kod zdravog čovjeka ne može naškoditi), meso i riba također. ukupni unos proteina u gramima dnevno ne bi smio biti manji od kilaže, npr. osoba od 50 kg treba pojesti najmanje 50g proteina dnevno (ali ne više od 80g).
u cilju debljanja, voće jesti prije obroka (onaj tko želi smršaviti obrnuto, jer šećer iz voća nakon obroka ima manji utjecaj na razinu inzulina, jedino što nakon obroka u želucu truli, pa neki ljudi ne podnose).
važno je održavati i razinu šećera u krvi, tj. razinu inzulina, grickanjem između obroka, jer ako je razina inzulina niska, nema ni gladi.
ne zaboraviti na povrće, orašaste plodove (jako zdrave, a poprilično kalorične).
i ne zaboraviti na to da nije sve u unosu i potrošnji kalorija, vjerujem da hormoni tu imaju dosta utjecaja, pa ipak provjeriti stanje kod liječnika.
ma zapravo vjerujem da u principu znaš što bi i kako trebalo jesti, samo što nemaš ni volje ni vremena baviti se time, paziti na svaki zalogaj, mjerkati, kuhati zdravo...
nije to toliko različito od nas koji se trudimo smršaviti.