Sada je: 17 tra 2026, 14:48.

Individualni i prilagođeni program - razlike?

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Individualni i prilagođeni program - razlike?

PostPostao/la faith » 29 ruj 2008, 06:41

Izgubila sam se u hrpi zakona, propisa i sl. pa tražim nekoga tko je sve to savladao da mi pomogne i približi mi te programe.
Krećem na razgovore po školama da vidim gdje bi bilo najbolje da upišem moje dečke pa bi se htjela što bolje pripremiti.
Ono što me najviše brine je da u školama nemaju puno informacija o tome kako se odnositi prema djeci s posebnim potrebama,
kako ih ocjenjivati i sl.
Zanima me i koja je razlika što se djeteta tiče između individualnog i prilagođenog programa. Da li je istina da ako završi osnovnu
školu po prilagođenom programu ne može upisati bilo koju srednju školu nego samo trogodišnje + još godina (ne znam kako se to zove)?
Što sve škola treba pripremiti za dolazak djeteta s cp-om? Stolac, laptop ?
Iskusne mame - čekam savjete :vi
Shine as the light you are (dr. Eric Pearl).

Tražim ljude, što više ljudi, koji imaju neograničenu sposobnost uvjerenja da ne postoji nešto što je nemoguće učiniti (H. Ford).
faith
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: Individualni i prilagođeni program - razlike?

PostPostao/la nadicab » 29 ruj 2008, 09:39

redovna škola može pružati 3 vrste programa po kojemu se školuje dijete:
1. redovni - tu se nema što objašnjavati :mrgreen:
2. individualizirani - tu se uvažavaju djetetove specifične potrebe kao iproblemi kod učenja. To znači da idjete savladava potpuno isti program kao i pod 1) ali se kod njega omogućava da dijete npr odgovara samo usmeno (kod disleksičara npr), smanjeni obujam zadataka za ispitivanje (kod ADD), omogućavanje više slobodnog prostora kod odgovaranja (kod ADHD), uvećani tisak, laptop utd. Namjerno sam pisala i neke dijagnoze da se vidi da taj program obuhvaća veliku skupinu đaka.
3. prilagođeni - na preporuku psihologa koji je proveo odgovarajuće ispitivanje i utvrdio da u nekim područjima postoje veće specifičnosti kod učenja ili kod djece koja su uredne inteligencije ali u nekim područjima štekaju i po testovima su tu granični (npr shvaćanje apstraktnog, sinteza i analiza slova, računanje preko xx broja itd), onda se iz predmeta predlaže prilagođeni program.
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la IRENA » 29 ruj 2008, 11:21

Nadica sve dobro napisala s time da treba naglasiti da je prilagodjeni program smanjen u opsegu za razliku od individualiziranog gdje je opseg isti kao i u redovnom ali se djetetu daje "individualiziran" nacin usvajanja i pokazivanja usvojenih znanja.Moguca je i "kombinacija" : tako npr. moj Jan ima prilagodjeni program iz hrvatskog, matematike i engleskog a individualizirani iz PiD...a redovni iz odgoja ( glazbeni,likovni,tjelesni).
Jan 1999. i Vito 2003. i Gita 2008.
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 29 ruj 2008, 12:33

Ma nisam stigla sve dovršiti ali tu je Irena :bye
Točno, zato sam i napisala da se za PREDMET nudi prilagođen program. Tako npr. iz matematike se u 1. razredu završi umjesto računanja do 20, samo računjanje do 10. Ili iz hrvatskog se ne uče mala slova itd.

Specijalne škole:
1) individualizirani program
2) prilagođeni - u većini slučajeva
3) posebni - to je program smanjenog opsega iz svih predmeta, za djecu s kognitivnim teškoćama.

Denis je za sada u individualiziranom programu:
hrvatski: nije učio pisana slova jer ih vizualno ne prepoznaje. Za zadaću dobije za napisati ili pročitati smanjeni opseg teksta, sav tekst mu se adekvatno uvećava. Ne piše diktate samostalno, on govori asistentici što treba napisati
matematika: ne crta geometriju, sve mu se adekvatno uvećava, dobije smanjeni opseg zadataka za zadaću (znači umjesto 20 zadataka, on treba riješiti npr 10). Može koristiti pomagala za računanje - žetone, brojevnu tablicu itd. Ne piše matematički diktat.
Znači uvažavaju se njegove mogućnosti i nemogućnosti: potiče ga se da savladava gradivo na njemu najprimjereniji način. Vrednuje se usvojeno gradivo, ne i brzina odgovora. Usmeno se ispituje, a pismeni rješava uz asistenciju asistentice :up
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la faith » 29 ruj 2008, 14:58

Hvala Nadica i Irena, malo mi je jasnije, ovo je vrlo dobro što se može svaki predmet posebno može staviti prilagođeni ili individualizirani pristup.
Da li netko zna ovo što sam pitala za upis u srednju školu? Ili gdje da pitam. :mah

Tražim ljude, što više ljudi, koji imaju neograničenu sposobnost uvjerenja da ne postoji nešto što je nemoguće učiniti (H. Ford).
faith
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la breg » 29 ruj 2008, 16:31

Ako imaš prilagodjeni program, onda ideš u većini slučajeva u Zagorsku, trogodišnja ili za tvoje dečke ako do toga dodje u Dubravu.
Individualizirani program može u svaku školu.
breg
Ne damo se, idemo dalje!

PostPostao/la faith » 29 ruj 2008, 17:46

breg je napisao/la:Ako imaš prilagodjeni program, onda ideš u većini slučajeva u Zagorsku, trogodišnja ili za tvoje dečke ako do toga dodje u Dubravu.
Individualizirani program može u svaku školu.

Hvala, pišem pitanja pa ću te usmeno "izrešetati" :3srca

faith
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la faith » 30 ruj 2008, 15:53

Defektologica na goljaku mi kaže da samo ako piše specijalni program da onda dijete ne može u bilo koju srednju školu :dunno .

faith
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 30 ruj 2008, 16:24

ako dijete ima prepisan individualizirani program, bez prijemonog ulazi u srednju školu koja se preporuči prema prof. orijentaciji.
Za ostale programe nemaš previše mogućnosti, što mi je donekle i logično jer ne može dijete lako savladati težak gimnazijski program ako mu je teško išlo po programu za OŠ.
Ali, draga moja, ti još imaš 8 godina do upisa u srednju, a dijete može prelaziti iz programa u program, već prtema svojim mogućnostima.
Do tada ova država treba razriješiti i problematiku obavezne srednje škole i za našu djecu
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la faith » 30 ruj 2008, 17:23

nadicab je napisao/la:Do tada ova država treba razriješiti i problematiku obavezne srednje škole i za našu djecu

Nadam se da i hoće :mrgreen:

nadicab je napisao/la:Ali, draga moja, ti još imaš 8 godina do upisa u srednju, a dijete može prelaziti iz programa u program, već prtema svojim mogućnostima.

Ovo nisam pitala za moje, ali zanima i mene.

faith
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la suzaks » 30 ruj 2008, 21:52

Nadicab napisa:
Do tada ova država treba razriješiti i problematiku obavezne srednje škole i za našu djecu

... a i nakon toga...jer ljudi s kojima sam ostala dobra nakon razlaza s udrugom - sve mahom stariji od 25 godina na više -jednostavno su ili prekinuli srednju školu ili postali radno nesposobni kasnije da bi zadržali barem 2000 kn mjesečno od invalidnine i dječjeg doplatka...
Naime, postanu li radno sposobni gube ova (barem i takva) zagarantirana novčana prava, a posao kod ijednog poslodavca nema tu sigurnost....danas si na poslu, sutra nisi...i jednostavno odustanu od posla , još ni ne probajući išta...
...divna budućnost...a neki od tih ljudi su toliko pametni da se ne mogu mjeriti ni s najvećim genijalcima na svijetu koje sam upoznala...imaju jednostavno nekakvu duhovnu inteligenciju...valjda zbog vlastitih životnih situacija

p.s. Pardon - izvan teme!!!!
suzaks
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la faith » 01 lis 2008, 06:22

suzaks je napisao/la:...divna budućnost...a neki od tih ljudi su toliko pametni da se ne mogu mjeriti ni s najvećim genijalcima na svijetu koje sam upoznala...imaju jednostavno nekakvu duhovnu inteligenciju...valjda zbog vlastitih životnih situacija

p.s. Pardon - izvan teme!!!!

Mislim da ovo uopće nije izvan teme, ono što mene jako zanima je stvarna budućnost i mogućnosti nakon završetka školovanja, kako moje djece tako i svih ostalih, ono što sada vidim je stvarno tužno, točno to što si napisala, odustaju prije nego što nešto pokušaju, ili pokušaju i ne uspiju i onda slijedi ovo što si napisala.

faith
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la flipper » 20 sij 2011, 12:21

Tražim temu ind. i prilagođeni program i ima dosta pa ču evo ovdje.
Kod nas je stanje takvo da je momentalno učiteljica u pitanjima da li da za Luku tražimo riješenje za prilagođeni program ( matematika i hrvatski su ti koja ga muče).
Naime ovako, imamo riješenje da Luka ide po redovnom programu individualiziranim pristupom, krenuo je sa dobrim predznanjem, tokom prvoga polugodišta je radio u skladu sa svojim mogučnostima, ponekad sam ali češče uz pomoč pomočnice. Ima raspršenu pažnju i često ga treba upučivati na zadatak. Poznaje i piše sva velika slova i čita kraće riječi i rečenice. Mat je usvajao bez teškoća sve do zbrajana i oduzimanja ( ustvari sada nam nekako ide bolja sa brojevnom crtom , napravila sam veču i prilagodila mu pa mu je lakše sada ovako), engl. priroda i ostalo ok, ( samo da nemora pisati, to mu je :angry :roll ).
Znači uz lošu grafomotoriku pažnja mu zadaje velike poteškoče. Sada u drugom polugodištu kreču pisana slova, on to nemože izvesti sa svojom rukom i ostajemo na tiskanim velikim slovima i dakle ovdje se več neuklapamo u redovni program, pa isto tako su imali neki dan (iz hrv) priču i pitanja nakon priče na koja su ponuđeni odgovori i treba zaokružiti odgovor i on je to napravio za 4 ali sa time da mu je pomočnica čitala pitanja a on rekao odgovor tako je i iz prirode i sl. a ustvari bi on trebao sam pročitati o odgovoriti.
Ja ustvari neznam što i koliko on treba savladati, mi samo radimo i guramo dalje i neuspoređujem ga sa nikim i zato niti neznam kako ostala dijeca u razredu napreduju punom parom dalje a Luki treba duže vremena i vježbe da mu to sjedne.
Uz to da napomenem da kod kuće ode isto puno vremena na učenje, bojim se i dosta puno...
Može sada vaše mišljenje...
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la nadicab » 20 sij 2011, 13:23

prilagođeni program se daje djetetu ako je u nekim područjima granične inteligencije - pa se za ta područja ide na prilagođeni. Ako je djetetu potrebno iz svih predmeta prilagođeni, onda se ide na poseban program.
Daklem Denis je na individualiziranom programu.
On ne piše, on ne čita (jer ne može). On ne odgovara na karti, on ne crta geometriju.
Njemu asistentica pročita pitanje, on joj izdiktira odgovor.
Geomatriju ja crtam pred njime i ako je izvedivo, onda on potegne (uz moju pomoć) neku crtu.
Sada npr uče opseg. Ja izmjerim u trokutu sve stranice, ispišem te vrijednosti i onda on meni izdiktira što i kako treba.

Denis ima i blokade u mozgu i njega treba znati usmeno ispitivati. Npr treba nabrojati rijeke u primorskoj Hrvatskoj. On šuti. Ali, ako mu je kažem "Kr", on kao navijen krene "Krka, Cetina, Zrmanja". Znači, trebam mu puno stvari prilagođavati njegovim mogućnostima, puno toga vizualizirati, davati mu smjernice kako da lakše zapamti ...
Ako se njega pita direktno pitanje, velika je vjerojatnost da će zablokirati.
Ali, ako ga pitaš, reci mi sve o gorskoj Hrvatskoj, on će reći i više no što se traži
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Dory » 20 sij 2011, 13:58

Ako je djetetu potrebno iz svih predmeta prilagođeni, onda se ide na poseban program.

Nadice - da li pod posebnim programom misliš na školovanje u Centru za odgoj i obrazovanje ili postoji još neki posebni program u redovnoj školi...Pitam radi dečkića koji ide u 5.r, intelektualno jeispodprosječan...do sad smo išli po redovnom programu..ali sad je vidljivo da kiksa iz svih predmeta (nije negativan ali za 2 ili 3 se mora mučiti i mučiti)...Meni su objasnili da ako e prilagođeni da je sve isto...samo mu profesor ne smije dati 1...što mi zvuči bezveze....
Dory
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la nadicab » 20 sij 2011, 14:01

poseban program može biti u redovnoj školi, ali ne i u redovnom razredu. Tako npr OŠ Kruge ima redovne razrede i razrede posebnih - uglavnom tamo idu Downići
Da, kao prvo, dijete ne može pasti niži razred.
Ako je još riječ o prilagođenom programu, dijete ne bi smjelo imati 1 iz tog predmeta jer to znači da nije dobro prilagođen djetetovim mogućnostima
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Dory » 20 sij 2011, 14:18

Hvala nadicab...kod nas nema posebnih razreda - znači ništa od toga....vjerojatno ćemo trebati ipak prilagođeni...znaš li možda koliko predmeta može ići po prilagođenom programu - postoji li neka granica? (on nikako nije za specijalnu školu)
Dory
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la MMI » 20 sij 2011, 15:03

da kod upisa u srednju školu djeca koja imaju riješenje o individualnom programu upisuju se izravno
ali u školu koju ima preporuči netko iz profesionalne orjentacije.mi smo to radili na zavodu za zapošljavanje.
MMI
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la flipper » 22 sij 2011, 07:28

Hvala Nadice, super se program kod Denisa posložio, svaka čast za sve vas !
Mi smo sljedeči tjedan na kontroli kod psihologa pa ču tražiti savjete i njihovo mišljenje i preporuke...

Da li je učiteljica u pravu ako kaže da ako se ne savladaju pisana slova to više nije redovni program, ako iz tjelesnoga nemože napraviti samostalno kolut naprijed isto tako, ako iz matematike zbraja uz pomoč brojevne crte, ako npr. kod ispita pitanja čita pomočnica, da li PID provjere znanja može odgovarati usmeno umjesto pismeno i slično?

Vjerojatno je to ustvari individualno i ovisi o dijetetu i razlogu npr. zašto asistent čita pitanja ispita ( je li razlog okice, pažnja, usporen psihomotorni razvoj ili nešto trče) .

Pala nam je i prva petica :srca iz engleskoga, usmena provjera riječi odjevnih predmeta, šk. pribora, boja, igračaka...
Uskoro če i provjera znanja iz PID i npr. biti če pitanje: zimi ne pada snijeg ! Odgovori sa DA ili NE ( e hoče li ovdje brzopleto odgovoriti ili razmisliti o pitanju vidjeti čemo ).
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la martina mama » 22 sij 2011, 12:10

Ako dijete zbog motorickih smetnji nije u stanju pisati pisana slova, mislim da to ne bi trebao biti razlog skracenja programa. Ukoliko to isto ne moze savladati zbog intekektualnih smetnji, skracenje programa je izgledno. Pri odluci o skracenju programa treba sesvakako voditi racuna da dijete ne bude uskraceno zbog fizickih nemogucnosti.
Taj primjer s brojevnom crtom je cisto prisiljavanje djeteta da na odredjeni nacin savlada gradivo. Bit je savladati gradivo, a ne nacin. Tu veliku ulogu imaju upravo roditelji uz pomoc defektologa i psihologa da iznadju nacin da dijete savlada gradivo. Tu uciteljica nije ta koja odlucuje, vec strucna sluzba u suradnji s timom koji radi s djetetom.
Kolut naprijed, to mi je posebno smijesno. Odgojne predmete se ne bi trebalo skracivati. Samo to da dijete pokusa je dovoljno.
No, vise o svemu ipak mozda da napise nadica buduci da denis ima puno vise ogranicenja.
Pisanje testova je vjestina koja se uci. Djetetu treba dati vrmena. Doma mozete raditi slicne primjere da vidis kako funkcionira. Pogledaj i novi pravilnik o ocjenjivanju. Mislim da sada dijete moze biti cak oslobidjeno pisanja testova.
Nama je u svemu puno pomogao nalaz i savjeti julije vlahinsky.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 22 sij 2011, 15:09

pisanje i čitanje služi za opismenjavanje.
Pisanje pisanih slova je nekoć bilo za izvještiti ruku (grafomotorika) a i brže i lakše je pisati pisana slova od tiskanih ako NEMAŠ motoričkih problema.
Dakle, Denis je pismen - on zna napisati što mu veliš na laptop. On ne može pisati niti jedno slovo, bilo štampano ili pisano. Budimo iskreni, tko danas uopće piše rukom u odrasloj dobi - svi koristimo PC.
O tjelesnom - treba ga individualno prilagoditi djetetovim mogućnostima. U najkrajnijem slučaju dijete može biti i oslobođeno nastave tjelesnog (nisam osobno pobornik toga). U HNOS-ovom priručniku na kraju ima baš poglavlje o djeci s CP-om i nastavi tjelesnog.
Likovni - Denis radi samo krupne pokrete s prilagođenim kistom, a ostalo diktira asistentici.

Imati dijete s pp u razredu od nastavnika traži domišljatosti i edukativne vještine kao i iskustva u radu s djecom jer samo takav nastavnik zna čemu služi pojedino gradivo, što se s njime želi dobiti kod djeteta pa će onda znati i što treba dobiti kod djeteta s pp.
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la flipper » 23 sij 2011, 07:58

... hmm, da, treba edukacije i volje kod učitelja kada dobiju dijete s pp u razred/školu i sve ovisi o učitelju/ici, stručnom timu, ravnatelju/ici ... koliko se hoće upustiti u to što ih u danas-sutra čeka.
I vjerojatno je kod ocijenjivanja lakše kada je dijete po pril. programu, ovako naznaju ( naravno ne svi ) kako da ocjenjuju a da ta ocijena bude pravedna.
Ja sam toliko spremna na suradnju a nedobivam istom mjerom nazad... :( ... računajući sada ovo plus borbu oko asistenta/pomičnika u nastavi i slično...
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la martina mama » 23 sij 2011, 21:47

Flipper, znam da je tesko, ali to je tvoje dijete i ti ces se uvijek morati truditi vise od svih ostalih. Po ovome sto si pisala, meni se cini da uciteljica ne zna kako raditi s djetetom van zadane trase. Primjer s brojevnom crtom i forsiranjem iste mi zapravo govori da zena nema drugu ideju pa forsira jednu od dvije dane u udzbeniku. Na zalost, tvom sinu ne pali nijedna od ovih iz knjige. Predlaganje skracenog programa u prvom razredu za dijete koje nema ment retardaciju mi je upitno. Ako se poziva na testove koje ne moze rijesiti, da te utjesim da je marta u prvom osnovne sve testove u prvom polugodistu imala ispod 50% i nitko nije spominjao skracivanje programa.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 23 sij 2011, 23:26

jedini koji pravno smije predložiti prilagođeni program je psiholog nakon višesatnog testiranja i određivanja IQ. Tek nakon toga se može pokrenuti postupak izmjene rješenja po kojem članku zakona se dijete školuje.
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la flipper » 24 sij 2011, 20:04

Da i sama mi je rekla da sada prvi puta ima u razredu dijete kao što je Luka i da nezna kako s njim raditi a od stručnog tima u školi nema nikakvu podršku, pomoć... od stručnoga tima je dobila riješenje red. s ind. pristupom i tu je tim odradio svoj dio posla i ostalo je na njoj što i kako dalje i tu je sama i imam dojam da ju to sve skupa frustrira ( nadam se samo da imam krivi dojam ).

Hvala vam, ovaj tjedan čemo dobiti i preporuke, savijete def., psihologa pa ču onda u suradnji sa našim psihologom u školi vidjeti kako dalje.
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la nadicab » 24 sij 2011, 20:18

gle, neka se obrati agenciji za obrazovanje, oni šalju adekvatni tim u školu.
Postoji i udruga Idem, ERF, ... iako, u konačnici će biti uvijek sama i morat će se usmjeriti na tebe jer:
1. ti najbolje poznaješ svoje dijete i koliko on može i kako će reagirati
2. ona najbolje poznaje razred i kako predavati.

Ovo je avantura i izazov za sve vas, stoga hrabro naprijed :mah
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la flipper » 26 sij 2011, 17:31

Nadice, ako misliš na tim gdje je gospođa Mara Kovačević, oni su bili kod nas u školi i održali su predavanje na tu temu. Mislim da nije bila gđa. Kovačević jer je bila spriječena. Učiteljica si je ovdje vjerujem našla odgovore na neka pitanja a sada joj nakon prvog polugodišta vjerojatno treba konkretnija pomoć.
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la nadicab » 27 sij 2011, 13:34

Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la lulamae » 27 sij 2011, 13:55

ah,sto reci..sjesti i plakati..
premda se ja nadam da cu ipak imati bolje iskustvo u suradnji sa skolom i da ce sve ici ok..ne znam zasto..ali idem s pozitivnim razmisljanjem...
dobro se vidi samo srcem, bitno je očima nevidljivo...
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la martina mama » 27 sij 2011, 14:55

Ovo zaista dobro zvuci. Cini se da se sve radi u interesu djeteta. S druge strane, moj najbolji prijatelj zivi u americi. Ima dvoje djece, zdrave. Njihovo iskustvo sa drzavnim skolama je grozno. Prakticki, otkad ti dijete krene u sustav, moras sve placati. Godisnje skolarine su ogromne, a tamo je i ogromna razlika u kvaliteti obrazovanja izmedju privatnih i drzavnih skola. Prakticki, koliko para, toliko muzike. Svi pricaju o americkom snu. Ipak, vecina snova ovisi o novcima.
Imam prijateljicu u londonu, ciji sin ide u najbolju drzavnu skolu u GB. Daleko je to od nasih skola, mislim da nase skolstvo, koliko god imalo mana, ima i neke svoje prednosti koje nisu zanemarive.
Vani se sve placa. Postoje vrhunske skole, vrhunske klinike, ali treba imati masu novaca.
Nisam uvjerena da bismo vani sve to sebi mogli priustiti. To je ujedno i razlog zasto nismo odselili u svicarsku prije godinu dana. Martino zdravstvrno osiguranje bi ponistilo svu zaradu. Bili smo obavili i razgovore u skoli. Sve to zvuci ljepse, ali nas je to zdravstveno dotuklo. Ma, bude mi zao, ali mi smo se prepali same cinjenice koliko sve to kosta.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

Sljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 15 gostiju.